افغانستان طی ۱۸ سال گذشته با چالش های گوناگون ناامنی، اقتصادی، فساد مالی و محیط زیستی مواجه بوده است که در این میان تلفات غیر نظامیان در اثر ثر انفجار و حملات انتحاری رو به افزایش بوده و تنها طی ۹ سال گذشته شش هزارو ۵۰۰ کودک کشته شده اند.
جنگ ۱۸ ساله آمریکا و هم پیمانان غربی آنها در افغانستان قربانیان زیادی در این کشور بجا گذاشته است که با گذشت هرسال تلفات غیر نظامیان رو به افزایش بوده است.
سازمان ملل متحد سال ۲۰۱۸ میلادی را پرتلفات ترین سال برای غیر نظامیان افغان اعلام کرده بود که در این سال ۱۱ هزار غیر نظامی در افغانستان کشته و یا زخمی شده بودند که از آن جمله یکهزار آن را کودکان تشکیل می دادند.
گزارش شش ماه اول امسال سازمان ملل متحد در افغانستان نیز نشان می دهد که یکهزارو ۴۰۰ غیر نظامی در این کشور کشته و ۲ هزارو ۴۰۰ تن دیگر هم زخمی شده اند.
براساس گزارش تازه یک سازمان بین المللی تلفات کودکان در بین غیر نظامیان قابل ملاحظه و نگران کننده است.
اداره حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) روز سه شنبه هفته گذشته گزارشی را منتشر کرد که در آن آمده است: روزانه بطور متوسط ۹ کودک در افغانستان کشته و یا زخمی می شوند.
یونیسف در این گزارش نوشته است که از سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۱۸ میلادی شش هزارو ۵۰۰ کودک افغان کشته و یا زخمی شده اند.
براساس این گزارش تعداد زیادی از کودکانی که از جنگ رو در رو بین جناحهای درگیر فرار کرده اند، هنوز هم تاثیر خشونت را بر زندگی روزمره خود احساس می کنند.
یونیسف در گزارش خود گفته است که در جریان سال ۲۰۱۸ میلادی، ۱۶۲ حمله به مدارس، مراکز بهداشتی و کارمندان این بخشها صورت گرفته و نیز در ۴۴ رویداد، به دلیل اقدامات گروههای مخالف مسلح حکومت، کمک های انسانی به افراد نیازمند نرسیده است.
«هینریتا فور»، رئیس اداره حمایت از کودکان ملل متحد در مورد این گزارش گفته است: هر روز کودکان افغان، خانوادههای آنها و ساکنان محل از این جنگ وحشتناک رنج می برند.
وی افزوده است، کودکان افغانستان در وضعیت جنگی بزرگ می شوند، مدرسه میروند، کار می کنند و آینده خود را می سازند.
در گزارش یونیسف آمده که حملات انتحاری و انفجار مواد جاسازی شده، بیشترین تلفات را بر کودکان وارد کرده و این حملات و انفجارها، تنها در نه ماه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی، عامل ۴۲ درصد تلفات غیرنظامیان بوده است.
به نقل از این گزارش، حملات هوایی نظامیان افغانستان و طرفداران آنان در جریان سال ۲۰۱۸ میلادی، ۲۳۶ نفر را کشته و به همین شمار غیرنظامیان را زخمی کرده است.
یونیسف بطور مثال از حمله ۲۷ نوامبر سال ۲۰۱۸ میلادی، در یک حمله هوایی بر یک منزل مسکونی در استان جنوبی هلمند یاد آوری کرده است که در آن ۲۳ غیرنظامی به شمول ۱۰ کودک کشته شدند.
اداره حمایت از کودکان سازمان ملل متحد، سال ۲۰۱۹ میلادی را یکی از سالهای مرگبار برای مردم افغانستان خوانده و گفته است که در جریان این سال، ۹۲۷ کودک کشته شده و دو هزار و ۱۳۵ تن زخمی شده اند که ۵۰ درصد این تلفات، در استان های کابل، ننگرهار، پکتیا، هلمند، قندهار و فراه رخ داده است.
براساس این گزارش یونیسف، در مناطق شهری افغانستان از هر پنج کودک، یک کودک به مدرسه نمی رود.
این سازمان همچنین نوشته است که حدود دو میلیون کودک در افغانستان از شدت سوء تغذیه رنج می برند.
یونیسف از طرف های درگیر در جنگ افغانستان خواسته است که برای حفاظت از زندگی کودکان، اقدامات جدی را در نظر بگیرند و برای فراهم سازی فرصت آموزش، آب بهداشتی و تامین بهداشت عمومی برای کودکان کار کنند.
دولت افغانستان طالبان را مسوول کشتار کودکان دانست
وزارت کشور افغانستان به این گزارش یونیسف واکنش نشان داده و انگشت اتهام را به طرف طالبان نشانه گرفته و آنها را مسئول بیشترین تلفات به کودکان افغان دانسته است.
«نصرت رحیمی» سخنگوی این وزارت گفته است که بیشترین تلفات به غیرنظامیان از سوی گروههای تروریستی به ویژه گروه طالبان وارد می شود. رحیمی افزوده است که بیشترین تلفاتی که به غیر نظامیان وارد می شود در نتیجه انفجار مین های کنار جاده بوده که توسط طالبان جاسازی می شود.
به گفته وی بخش دیگری از حملات که به کودکان تلفات زیاد وارد می کند حمله انتحاری است که عامل ۹۷ درصد تلفات افراد غیر نظامیان بویژه کودکان در این کشور است و آن هم توسط طالبان انجام می شود.
یونیسف در گزارش خود نسبت به وضعیت کودکان افغان ابراز نگرانی کرده و افزوده است که برای حمایت و حفاظت از کودکان به توجه همه جانبه نیاز است.
تحمل این وضعیت برای مردم افغانستان طاقت فرسا شده اما تنها امیدواری که امسال مردم این کشور را در برابر وضعیت ناگوار این کشور مقاوم ساخته است، امیدواری به صلحی است که چشم آنداز آن هم روشن به نظر نمی رسد.
نظر شما