مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل روز شنبه در جریان بازدید از صحن قزلباشلار گفت: این مجموعه بر اساس منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی جهت راهاندازی پاتوقهای فرهنگی در چهارچوب شرع و عرف اسلامی، در گامی مشترک با بسیج هنرمندان استان ایجاد خواهد شد.
نادر فلاحی اظهارداشت: با نظر مثبت استاندار اردبیل و در پی ساماندهی صحن قزلباشلار میتوان پاتوق فرهنگی، در این بخش از مجموعه جهانی دایر کرد و در این خصوص از ظرفیت هنرمندان استان بهره گرفته میشود.
او با بیان اینکه صفویه محور وحدت اسلامی است، گفت: مجموعه جهانی بقعه شیخ صفیالدین نماد اندیشه صفوی است و از جمله میتوان نمایشهای آیینی، مذهبی و جشنوارههای متنوع دایر کرد.
وی با اشاره به اینکه تعزیه نیز به عنوان یکی از ارکان و عناصر عقاید شیعی شناخته میشود، گفت: این بخش از بقعه شیخصفی مکان مناسبی برای اجرای برنامههای آیینی خواهد بود.
او همچنین به آمادهسازی مدرسه پورسینا اشاره کرد و افزود: هنرمندان میتوانند در این مجموعه نسبت به راهاندازی غرفههای تولید و فروش صنایع دستی اقدام کنند.
مسوول سازمان بسیج هنرمندان استان اردبیل نیز این اقدام میراث فرهنگی را فرصت مغتنمی برای رونق برنامههای هنری و فرهنگی دانست.
مصطفی قهرمانی گفت: چنین فضاهایی میتواند ارتباط هنرمند و مردم را تقویت کرده و مردم به هنر متمایل شوند و نه تنها موجب ایجاد فضای کسب و کار برای هنرمندان میشود بلکه نشاط اجتماعی را نیز تقویت خواهد کرد.
بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی از مهمترین آثار تاریخی شهر اردبیل و از بناهای کمنظیر تاریخی ایران است که از لحاظ معماری و کاشی کاری از شاهکارهای سده هشتم هجری قمری و سالهای پس از آن است.
این بنا پس از وفات شیخ به سال ۷۳۵ هجری قمری به وسیله فرزند وی صدرالدین موسی پایهگذاری شد و شاهعباس بناهای مهمی به این مجموعه افزود و اصلاحاتی در آن انجام داد.
اهمیت این اثر تاریخی به طور کلی در رابطهای که با سلسله خاندان صفوی دارد جلوهگر میشود ، اسلاف شاهان صفوی و همچنین شاه اسماعیل اول بنیانگذار این سلسله در این مجموعه تاریخی به خاک سپرده شدهاند.
مجموعه کنونی بقعه شیخ صفی شامل بیرون بقعه (عالیقاپو) ، سردر ، حیاط بزرگ ، رواق ، مقبره شیخ صفیالدین ، حرمخانه ، مقبره شاهاسماعیل ، چینیخانه (که دارای گچبریهای زیبا و چند درِ چوبی و نقرهای نفیس است) ، مسجد جنتسرا ، خانقاه ، چراغخانه ، چلهخانه و شهیدگاه است.
این مجموعه ارزشمند پنجم تیر سال ۱۳۸۹ خورشیدی به عنوان یازدهمین اثر ارزشمند تاریخی ایران از سوی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
یکی از آثار این مجموعه فرش بسیار معروفی به نام قالی اردبیل است که یکی از مشهورترین قالیهای جهان است و در گذشته در آرامگاه وی بوده اما هم اکنون در موزه ویکتوریا آلبرت کشور انگلستان نگهداری میشود.
نظر شما