حجت الاسلام حمید شهریاری روز چهارشنبه با اشاره به محتوا و شکل تقریب مذاهب و همچنین رویکرد آینده مجمع تقریب مذاهب اسلامی، گفت: برنامه ما بر اساس اصول و چارچوب هایی است که از سوی رهبر معظم انقلاب در سخنانشان مطرح شده که شامل چهار محور و مستند به آیات قرآن و عقلانیت سلیم است.
وی افزود: پرهیز دولت ها، جوامع و اقوام از تعرض به یکدیگر که این تعرض شامل سه مرحله درگیری، جنگ و منازعه می باشد و ما باید از این منازعات و مشاجرات پرهیز کنیم و به سمت وحدت حرکت کنیم. در مرحله بعدی همکاری اسلامی و اتحاد در مقابل دشمن مشترک که اسلام را نمی خواهد و قصد تفرقه و در واقع نابودی جهان اسلام را دارد باید همکاری تنگاتنگی میان مذاهب و فرقه های اسلامی ایجاد کنیم.
شهریاری از هم افزایی به عنوان سومین محور یاد کرد و افزود: در حوزه علم، ثروت، امنیت و قدرت سیاسی و سایر حوزه ها که امروز جهان اسلام دارای ظرفیت های گسترده ای است که می توانیم در کنار فناوری های روز این ظرفیت را به یک سونامی قدرت اسلامی علیه استکبار جهانی تبدیل کنیم. این سه محور به ازای وحدت اسلامی قرار می گیرد و محور چهارم در سخنان رهبر معظم انقلاب تاسیس تمدن نوین اسلامی است که هدف نظام می باشد.
ما در صدد هستیم این محتوای تقریبی را با راهکارهای ملموس و عملیاتی در صحنه جهانی تبدیل کنیم. باید راهبردهایی نوشته شود که این چهار هدف را تبیین کند تا بتوانیم در شبکه جهانی آن را عملیاتی کنیم و اقداماتی که باید شکل بگیرد برنامه ریزی هایی است که ما در آینده خواهیم داشت.
پیروی از الگوی وحدت بخش قرآنی
شهریاری درباره صورت و شکل تقریب مذاهب اظهار داشت: تقریب مذاهب به معنای آن نیست که از مواضع اعتقادی و تاسیسات دینی عملیاتی خود دست برداریم و برای نزدیک شدن باید موضع دیگری را تعریف و تدوین کنیم و با اجماع بر آن، موضع سوم را منشاء حرکت خود قرار دهیم. همه باید به آن موضع سوم برسیم که عبارت است از الگو و سرمشق بودن پیامبر اکرم(ص) برسیم.
وی با اشاره به آیه ۲۱ سوره احزاب گفت: در هر جایی که هستیم باید به سمت پیامبر(ص) حرکت کنیم. چون او کسی است که اسلام را تبیین کرده و راه عمل را نشان داده و آینده را ترسیم کرده که چگونه حرکت کنیم. اگر به سوی او حرکت کنیم به شکلی خواسته یا ناخواسته به هم نزدیک می شویم.
معاون قوه قضاییه، افزود: پیروی از پیامبر اکرم(ص) تکلیف همه ماست و در آیه موردنظر نیز اشاره شده که این الگو را برای کسانی قرار دادیم که ایمان به خدا و امید به روز قیامت دارند و دنیا را محور خودشان قرار نداده اند.
رویکرد آینده مجمع تقریب برای معماری جدید
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی اظهار داشت: ما یک معماری جدید و نوسازی به فرموده رهبر انقلاب که در حکم اشاره کردند، تکلیف داریم. شاید یکی از دلایلی که بنده برای این مسئولیت انتخاب شدم این باشد که نوگرایی و معماری نوین را قبلا در حوزه محصولات مرکز تحقیقات علوم کامپیوتری علوم اسلامی و فضای مجازی ایجاد کردیم.
وی افزود: تاسیس شورای عالی فضای مجازی در کنار ۲ شورای عالی یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی امنیت ملی یک معماری جدید بود که از سال ۸۸ آغاز شد و در سال ۹۰ تاسیس شد.
شهریاری افزود: در دستگاه قضا نیز سندی برای تحول قوه قضاییه در ۳۰ صفحه نوشته شد و نشان دادیم که می توان معماری جدید را برای دستگاه قضایی ایجاد کرد که بخش های گسترده ای از آن اجرایی شده است.
وی افزود: ما نشان سازی را در کنار این نوسازی دنبال کردیم؛ به گونه ای که در دروه مدیریت مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نشان نور و در دوره فضای مجازی نیز یک نشان ایجاد کردیم و در قوه قضاییه نیز نشان عدالت الکترونیک را در قانون آوردیم.
شهریاری اضافه کرد: در تقریب مذاهب نیاز به نوگرایی و نشان سازی داریم که در طول سال آینده تلاش خواهیم کرد بر مبنای سه محور ایجاد کنیم.
وی با بیان خاطره ای از تبلیغ خود در مساجد اهل سنت در نیوزلند بیان داشت: در بسیاری از موارد زمانی دشمنان اسلام میان ما قرار می گیرند که ما همدیگر را به خوبی نمی شناسیم و به همین دلیل گردش اطلاعات بسیار مهم است.
این استاد حوزه از گفت و گو و توجه به رسانه تقریب به عنوان محور دوم یاد کرد و گفت: امروز دنیای رسانه حاکم است و برای تبادل اطلاعات باید از رسانه استفاده کرد. تعامل و همکاری میان ملت های مسلمان در زمینه های آموزشی، پژوهشی، سیاسی، اقتصادی و سایر زمینه ها ضروری است و معیار آینده فعالیت های ما بر این اساس و نشان سازی خواهد بود.
وی مرحله سوم را تراکنش و مبادله دانست و اظهار داشت: ظرفیت های گیرنده و دهنده در جهان اسلام وجود دارد و از دارایی های بسیار مسلمانان می توان استفاده کرد و در این زمینه نیاز به شبکه سازی داریم.
شهریاری با اشاره به فعالیت های خود در خراسان شمالی و تجربیاتی که با اهل سنت کسب کرده، تاکید کرد: باید ابزارهای شبکه ای را در جهان اسلام فراهم کنیم تا نوسازی در فضای تقریب صورت گیرد.
تشکیل اتاق فکر با حضور نخبگان تقریبی، تقویت مراوده اثربخش با علمای جهان اسلام به ویژه علمای اهل سنت داخل کشور و حرکت به سمت تجمیع امکانات برای اجرای طرح های موفق از دیگر نکاتی بود که دبیرکل جدید مجمع تقریب مذاهب اسلامی به آن اشاره کرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی ۲۴ آذر طی حکمی حجتالاسلام حمید شهریاری را به دبیرکلی مجمع تقریب مذاهب اسلامی منصوب کردند.
مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در سال ۱۳۶۹ با دستور حضرت آیت الله خامنه ای و انتصاب دبیر کل و اعضای شورای عالی از سوی معظم له آغاز به کار کرد. شورای عالی مجمع، در اولین گام، اساسنامه و ساختار مجمع را تصویب نمود و ارکان آن را بر سه اساس علمی و فرهنگی و ارتباطات داخلی و بین المللی بنا گذاشت. این شورا در سال دهم فعالیت خود، استراتژی مجمع را تصویب کرد.
رسالت مجمع جهانی تقریب عبارت است از: «ارتقای سطح آشنایی و آگاهی و تعمیق تفاهم بین پیروان مذاهب اسلامی و تقویت احترام متقابل و تحکیم رشته های اخوت در بین مسلمانان بدون هیچ گونه تمایزی از لحاظ تعلقات فرقه ای، قومی یا ملی آنان به منظور رسیدن به امت واحدة اسلامی.»
این مجمع متشکل از ده ها تن از علمای مذاهب اسلامی در کشورهای مختلف جهان است که به عنوان منادی تقریب و وحدت در جهان اسلام و زمینه ساز تعامل میان پیروان مذاهب مختلف اسلامی تلاش می کنند.
از مهمترین اهداف تشکیل مجمع تقریب مذاهب اسلامی می توان به کمک برای احیا و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی و دفاع از حریم قرآن و سنت پیامبر اکرم(ص)، کوشش در راه ایجاد آشنایی و تفاهم بیشتر بین علما، متفکران و پیشوایان مذهبی جهان اسلام در زمینه های اعتقادی، فقهی، اجتماعی، سیاسی و همچنین گسترش اندیشه تقریب در بین اندیشمندان جهان اسلام و انتقال آن به توده های مسلمان و آگاه کردن آنان از توطئه های تفرقه انگیز دشمنان اسلام یاد کرد.
رفع بدبینی ها و شبهات بین پیروان مذاهب اسلامی، کوشش در تحکیم و اشاعه اصل اجتهاد و استنباط در مذاهب اسلامی، تلاش در ایجاد هماهنگی و تشکیل جبهه واحد در مقابل توطئه های تبلیغاتی و تهاجم فرهنگی دشمنان اسلام بر اساس اصول مسلم اسلامی از دیگر اهداف وجودی این مجمع است.
اعضای شورای عالی مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی از میان علما، متفکران و شخصیتهای مذاهب معتبر اسلامی توسط ولی امر مسلمین برای شش سال منصوب میشوند که تعداد اعضای این شورا از ۱۵ تا ۲۱ نفر است.
جلسات شورای عالی با حضور اکثریت اعضای موجود در ایران رسمیت پیدا میکند و مصوبات آنان با اکثریت حاضران معتبر است و دعوت به جلسات به عهده دبیرکل است.
اعضای ایرانی شورای عالی مجمع تقریب مذاهب را آیت الله محمدعلی تسخیری، محسن اراکی، محمد اسحاق مدنی، عبدالکریم بیآزار شیرازی، سید حسن ربانی، محمد حسن اختری، محمود محمدی عراقی، نذیر احمد سلامی، ماموستا عبدالرحمن خدایی، عباسعلی سلیمانی، سید موسی موسوی، محسن قمی و محمدباقر خرمشاد تشکیل می دهند و عبدالهادی آونگ از مالزی، احمد محمد الشامی از یمن، احمد بن حمد الخلیلی از عمان، عبدالرحیم علی از سودان، محمد سلیم العوا از مصر، سیدساجد علی نقوی از پاکستان و محمد العاصی آمریکا دیگر اعضای این شورا هستند.
نظر شما