کولایی: باید به تحول دیدگاه روسیه و چین توجه کنیم

تهران- ایرنا- استاد مطالعات منطقه‌ای دانشگاه تهران تاکید کرد:‌ اگر ما روس‌ها و چینی‌ها، اهداف و معادلات آنها را نشناسیم و متوجه تحول دیدگاه آنها در عرصه بین‌المللی نشویم، تبدیل به کارت آنها می‌شویم.

«الهه کولایی» پیش از ظهر امروز دوشنبه در نشست تخصصی به مناسبت گشایش برنامه پژوهشی آسیا-پاسیفیک که در مرکز مطالعات عالی بین‌المللی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: متاسفانه در حوزه مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای بسیار غافل هستیم به ویژه آنکه ما ۴۰ سال پیش انقلاب کردیم تا نظم بین‌المللی جدیدی را ایجاد کنیم و این نیازمند شناخت جهان است.

وی ادامه داد: ما سال‌ها برای ایجاد خط لوله صلح تلاش کردیم و هزینه کردیم ولی کار به جایی رسید به طوری که که یکی از مدیران گفت که دیگر ناامید شده است. این مسئله به خاطر آن است که طراحی در سیاست خارجی با آرمان، آرزو و رویا رخ نمی‌دهد بلکه باید براساس شناخت محیط و نظم بین‌المللی باشد.

این استاد دانشگاه با اشاره به رزمایش اخیر مشترک دریایی ایران، روسیه و چین اظهار داشت: اگر ما روس‌ها و چینی‌ها، اهداف و معادلات آنها را نشناسیم و متوجه تحول دیدگاه آنها در عرصه بین‌المللی نشویم، تبدیل به کارت آنها می‌شویم.

فرصت‌ها را به دیگران واگذار کرده‌ایم

کولایی با بیان اینکه ما به دلیل موقعیت ژئوپولتیکی انحصاری که از آن برخوردار هستیم، فرصت بازی بسیاری داریم، تصریح کرد: بازی‌های زیادی را هم ایجاد کرده‌ایم که در دیگران هم در آن حضور داشته‌اند ولی با آنکه هزینه ما داده و فرصت و امکانات را ما ایجاد کرده‌ایم، دیگران از این فرصت استفاده‌ کرده‌اند و این مسئله به خاطر ضعف ماست.

وی  با طرح این سوال که ما در دانشگاه برای شناخت منطقه مختلف چه کرده‌ایم؟ گفت: گشایش برنامه پژوهشی آسیا-پاسیفیک به نظرم برای کشور برکت خواهد داشت چراکه موجب شناخت بیشتر جهان می‌شود. باید کشورها، منافع، تحول در دیدگاه‌ها و... را بشناسیم تا بتوانیم معادلات قدرت‌های بزرگ، متوسط و کوچک را در فضای بین‌المللی و منطقه‌ای فهم کنیم.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه متاسفانه نتوانسته‌ایم از فرصت‌ها استفاده کرده و آنها را به دیگران واگذار کرده‌ایم، خاطرنشان کرد: این فرصت‌سوزی ندانسته بوده است چون محیط بین‌المللی و منطقه‌ای را نشناخته‌ایم. در حالی که ما هزینه کرده، امکاناتش را فراهم کرده و خسارت‌ها را متحمل شده‌ایم. بنابر این لازم است در دانشگاه، منطقه و کشورها را بیشتر بشناسیم، تحول دیدگاه‌هایشان را بشناسیم تا کارت بازی دیگران نشویم و بتوانیم خود از این فرصت‌ها بهره‌مند شویم.

ایران تنها ۶۴ تینک‌تنک دارد

همچنین در این نشست «حسین نوروزی» استاد مطالعات منطقه‌ای دانشگاه تهران گفت: حوزه بزرگ آسیا- پاسفیک دارای اهمیت سیاسی - امنیتی، قطب اقتصادی و مرجعیت تکنولوژیک و همچنین اهمیت ژئوپولتیک است.
وی افزود: بیش از ۱۰ هزار مجامع علمی، فکری و پژوهشی در جهان وجود دارد که ۲۰۶۰ مرکز در آمریکای شمالی و همین مقدار در اروپا فعل هستند و تنها بیش از یک‌هزار و ۶۰ تینک‌تنک در آمریکا هستند که قدرت علمی و نظری آنها را نشان می‌دهد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه این مجامع گفتمان، پژوهش و تعریف ادبیات و پیشینه‌ها ارائه می‌کنند،  عنوان کرد: روند تشکیل این مجامع در ۱۰ سال گذشته در اروپا و آمریکا کاهنده بوده اما  در منطقه آسیا پاسیفیک تشکیل این مجامع مورد توجه قرار گرفته است. واقعیت‌هایی در مناسبات بین‌المللی وجود دارد که ما هم باید به نوعی با آنها کنار بیاییم و راهی جدید برای خود بسازیم.

نوروزی ادامه داد: جهانی شدن، انقلاب ارتباطات، نیاز به اطلاعات و ارتباطات، خارج شدن ارتباطات و تولید اطلاعات از دستان دولت‌ها و... موجب اهمیت تینک‌تنکها شده است. این تینک‌تنکها انواع مختلفی دارند. منطقه آسیا- پاسفیک هم از این قافله عقب نمانده است.

نوروزی با بیان اینکه هند بیشترین تینک‌تنک مطرح را با ۵۰۹ تینک‌تنک در شرق آسیا دارد، یادآور شد: ژاپن و تایوان در رتبه‌های بعدی دارند. ایران هم با ۶۴ مرکز در این حوزه فعال است که متاسفانه رتبه‌ خوبی نیست.

«بهاره سازمند»  استاد مطالعات منطقه‌ای دانشگاه تهران نیز این نشست بیان کرد: هدف از گشایش برنامه پژوهشی آسیا-پاسیفیک آن است که با توجه به خلا موجود، می‌توانیم یک هسته علمی در این رابطه ایجاد کرده و یک قطب علمی در حوزه آسیا- پاسفیک ایجاد کنیم چراکه این منطقه از نظر امنیتی، سیاسی و اقتصادی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha