۱۱ دی ۱۳۹۸، ۱۵:۰۲
کد خبر: 83616833
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

نسخه نفیس روضة‌الانوار منتشر شد

۱۱ دی ۱۳۹۸، ۱۵:۰۲
کد خبر: 83616833
نسخه نفیس روضة‌الانوار منتشر شد

   تهران-ایرنا- روضة‌الانوار خواجوی کرمانی به خط علی‌الکاتب (میرعلی هروی) و نسخه‌شناسی علیرضا هاشمی‌نژاد منتشر شد.

به گزارش روابط‌عمومی فرهنگستان هنر، روضة‌الانوار خواجوی کرمانی به خط علی الکاتب (میرعلی هروی) و نسخه‌شناسی علیرضا هاشمی‌نژاد از سوی مؤسسه تألیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن)، وابسته به فرهنگستان هنر، منتشر شد.

مسعود نصرتی، رییس وقت مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان، در مقدمه کتاب آورده است: «در ادامه سنت انتشار آثار مهم خطی، نسخه نفیس روضة‌الانوار خواجو کرمانی، که به خط خوش‌نویس بزرگ اواخر دوره تیموری و اوایل دوره صفوی، میرعلی هروی، در سال ۹۲۷ قمری، کتابت شده است و یکی از گران‌قدرترین نسخه‌های هنری مجموعه است، با همکاری دانشگاه شهید باهنر کرمان و فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران و مجتمع مس سرچشمه منتشر می‌شود.»

علیرضا هاشمی‌نژاد مقدمه نسخه‌شناسی کتاب را به سه بخش کلیات و کتاب‌شناسی و نسخه‌شناسی تقسیم کرده است. او در بخش کلیات به تعریف کامل این نسخه از روضة‌الانوار که متعلق به کاخ گلستان است پرداخته و در بخش کتاب‌شناسی، کتاب روضة‌الانوار را معرفی کرده است.

هاشمی‌نژاد همچنین دیگر نسخه‌های خطی روضة‌الانوار را شرح داده و آثار خواجوی کرمانی را نیز فهرست کرده است. در بخش نسخه‌شناسی کتاب نیز به شرح زندگانی میرعلی هروی، کاتب نسخه، پرداخته و توضیحاتی کامل و مفصّل در باب خط نسخه، تزیینات نسخه، نگاره‌ها، جدول‌کشی، جلد نسخه و منابع مورد استفاده، آورده است.

او در بخش توضیح نگاره‌های کتاب آورده است: «نسخه پنج نگاره دارد که موضوعات نگاره‌ها عبارت است از: نگاره اول، حکایت طوطی که بر چه صورت پارسی‌گوی شد؛ نگاره دوم، حکایت مجنون که از لیلی خبر یافت و جواب گفت؛ نگاره سوم، پیری که در خرابه طنبور نواخت؛ نگاره چهارم، حکایت پیرزن دادخواه با سلطان ملکشاه بن آلب‌ارسلان و آثار معدلت؛ نگاره پنجم: انوشیروان عادل با بزرجمهر و سؤال و جواب ایشان مبنی بر آنکه علم فردی از انسان بر جمیع امور محیط نشود.

این نگاره‌ها رقم ندارند، اما بر اساس شواهد و سبک کار، احتمالاً توسط شیخ‌زاده، از شاگردان بهزاد، کشیده شده‌اند.

هر یک از نگاره‌ها حاشیه مستقل و تشعیری دارد که ویژه همان صفحه است؛ بنابراین در کل، بیست حاشیه با نقوش متفاوت در کل نسخه به کار رفته است.

در حاشیه‌ها انواع نقوش حیوانی و گیاهی به کار رفته است. حضور نقوش حیوانی در حاشیه نسخه‌ها به سنت تبدیل شده و علاوه بر روش‌های تشعیر و حلکاری و عکس، به شیوه نگارگری رنگین در نسخه‌های این دوره دیده می‌شود.»

نسخه نفیس روضة‌الانوار خواجوی کرمانی در ۲۱۶ صفحه مصور رنگی، در قطع اصلی (۲۷ × ۱۷ سانتی‌متر)، با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و بهای ۱۷۰هزار تومان، چاپ و منتشر شده است.

علاقه‌مندان برای تهیه این نسخه نفیس می‌توانند به نشانی تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به تقاطع خیابان طالقانی، شماره ۱۵۵۰، کتاب‌فروشی فرهنگستان هنر، مراجعه کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha