به گزارش شنبه وزارت جهاد کشاورزی، « عیسی گلشاهی » با اشاره به میزان صادرات ماهیان غیر ماکول در سال ۹۷، افزود: صادرات ماهیان غیر مأکول و غیرمعمول، ۳۰ درصد از سبد صادراتی ما را تشکیل میدهند.
وی گفت: صادرات ماهیان ریز به نام موتو ماهیان و شبه ساردین را در دریای جنوب داریم که به طور عمده برای مصرف پودر ماهی استفاده میشود اما در چند سال اخیر این ماهیان بهصورت خشک شده هم ارزش افزوده بالایی داشته و بازار صادراتی آن رونق گرفته است.
به گفته وی، صادرات این ماهی به کشورهای سریلانکا، عمان، خاوردور، تایلند و مالزی انجام میشود.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران اظهارداشت: ۳۵ درصد از کالاهای صادراتی در حال حاضر بهصورت تازه صادرشده و این صادرات برای دوردستترین نقاط مانند مالزی، سنپترزبورگ و مسکو ارسال میشود.
وی درباره صادرات ماهیان غیر ماکول گفت: صید ماهیان غیرماکول یا غیر معمولی همانند یال اسبی و ماهیان مرکب از آبهای جنوب انجام میشود که به لحاظ شرعی قابلیت مصرف در کشور ما را ندارد.
وی اضافه کرد: بخشی دیگر که غیرمعمول هستند همانند ماهی های ریز و درجه سه که مردم بهطور عادی از آن استفاده نمیکنند که اکنون در حال انجام است.
گلشاهی در رابطه با تفکیک ماهیان درجه ۳ در شناورهای صیادی افزود: پیش از این برخی شناورها و قایقها در صید انبوه با این ماهیان مواجه میشدند و این آبزیان را به دریا باز میگردانند که به لحاظ علمی کار اشتباهی نیست زیرا تغذیه باقی آبزیان محسوب میشدند اما اکنون به لحاظ اقتصادی باید زمان بیشتری صرف شود تا ماهیان درجه سه تفکیک و به دریا بازگردانده شود.
وی تصریح کرد: از دهه ۹۰ رشد بازارهای صادراتی ماهیان درجه سه مانند ماهی سلطان ابراهیم یا حسون هم به وقوع پیوست و در سبد صید صادراتی قرار گرفت.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات با بیان اینکه در کنار توسعه آبزیپروری باید توسعه منابع تامینکننده نهادهها را در نظر بگیریم، اظهارداشت: بخشی از نهاده ها شامل انواع کنجاله ها و غلات موردنیاز برای جیره نویسی ماهی، مکملها و نهادههای طبیعی می شود.
وی تصریح کرد: بر اساس آخرین آمار سال ۹۷، ۱۴۳ هزار تن انواع محصولات شیلاتی به ارزش بیش از ۵۲۸ میلیون دلار را به کشورهای مختلف صادر شد که در مقابل با واردات ۷۰ میلیون دلار اقلام موردنیاز شیلاتی تراز تجاری این بخش مثبت شد.
وی اظهار امیدواری کرد: در سال ۹۸ همین روند ادامه یابد و میزان صادرات به ۶۰۰ میلیون دلار برسد.
گلشاهی در رابطه با مصرف سرانه آبزیان کشور گفت: مصرف سرانه ما ۱۲.۱ است و رشد مصرف سرانه در سال های اخیر چشمگیر بوده است.
وی افزود: مطابق برنامهای که در شیلات در نظر گرفتهشده میخواهیم ۳۰ درصد از پروتئین سالانه مردم را از آبزیان تامین کنیم و هدف دوم ما رسیدن به میانگین جهانی بوده که این میزان ۲۰ کیلوگرم در سال است.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران در رابطه با صادرات ماهیان سردآبی اظهارداشت: در حوزه ماهیان سردآبی در دهه ۸۰ حدود ۲ هزار تا ۲۵۰۰ تن ماهی قزلآلا صادر میکردیم که این میزان در دهه ۹۰ افزایش یافت و بهتدریج کسانی که تولیدکننده و فرآوری کننده بودند به سمت ایجاد بازارهای صادراتی پیش رفته و برای محصولات شیلاتی ازجمله قزلآلا بازارهای صادراتی ایجاد کردند و در حال حاضر ۱۰ تا ۱۱ هزار تن سالانه صادرات ماهی قزلآلا داریم.
وی با اشاره به اینکه صادرات ماهی قزلآلا بهصورت تازه به بازارهای هدف انجام میشود، گفت: این نوع صادرات از آنجهت برای حوزههای شیلاتی دارای اهمیت است که باید در بالاترین سطح استانداردها و معیارهای مربوط به حفظ سلامت محصول پیش برویم تا بتوانیم صادرات محصول تازه را انجام دهیم.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران افزود: برخلاف تصور، در حوزه شیلاتی بیشترین درآمد، به طور صرف در ایجاد و تولید فرآورده نیست، بلکه بخش زیادی از درآمد زمانی است که تولیدکننده بتواند محصول را بهصورت تازه به بازار هدف برساند.
افزایش نیاز کشور به پودر ماهی با توسعه پرورش ماهی در دریا
وی در رابطه با پروژه پرورش ماهی در دریا گفت: ما پرورش ماهی در دریا را بهصورت گسترده شروع کردیم که در محیطهای محصور در دریا انجام و یک اتفاق بسیار خوب در حوزه شیلات محسوب میشود.
گلشاهی افزود: در حال حاضر این نوع پرورش ماهی هم در دریاچههای پشت سد و هم در حوزه دریایی انجام میشود که نیاز به پودر ماهی را در کشور افزایش داده است.
وی در رابطه با نحوه تولید پودر ماهی تصریح کرد: بخشی از پودر ماهی از محل محصولات شیلاتی مانند کنسرو، ضایعات بخش فرآوری، کیلکای دریای خزر و بخش دیگر آن از توسعه صید فانوس ماهیان تأمین شده است.
کاهش قیمت تمام شده تولید ماهی با اتکا به پودر ماهی داخلی
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران تأکید کرد: اگر ما بخواهیم به سمت پرورش ماهی در دریا برویم باید پودر ماهی بهاندازه کافی در دسترس باشد.
وی افزود: یکی از منابع مطمئن و بسیار قوی که کیفیت بسیار مناسبی را در ترکیب جیره ایجاد میکند، میکتوفیده است که از آن پودر ماهی با درجه پروتئین بالای ۶۵ درصد تولید میشود و قیمت تولید داخلی آن بهطور میانگین ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان است.
گلشاهی ادامه داد: این در حالی است که نوع وارداتی آن هر کیلو ۲۳ هزار تومان تمام خواهد شد و نوع داخلی قیمت تمامشده محصول را کاهش میدهد، بنابراین این بخش باید به لحاظ میزان صید، توسعه بیشتری پیدا کند.
وی با اشاره به این نکته که صید میکتوفیده در آبهای مشترک ایران، عمان و پاکستان انجام میشود، اذعان کرد: میکتوفیده در آبهایی صید میشود که ما از آن بهرهبرداری خاصی نداریم و با برداشت از این ذخایر مشترک میتوانیم مشکل تولید پودر ماهی را در داخل حل کنیم.
مدیرکل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران در رابطه با تولید کنسرو خاطرنشان کرد: در تنوعبخشی در تولید کنسرو هم اقدامات خوبی انجامشده و به لحاظ تکنیکی و تکنولوژیکی تمام انواع کنسرو در ایران تولید میشود.
نظر شما