خبر فوری: رفع فیلترینگ

۲۱ دی ۱۳۹۸، ۱۹:۴۸
کد خبرنگار: 1550
کد خبر: 83629925
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

خانه ای به یادگار از شیون شعر گیلان

۲۱ دی ۱۳۹۸، ۱۹:۴۸
کد خبر: 83629925
خانه ای به یادگار از شیون شعر گیلان

رشت-ایرنا- حرمت نگه نداشتیم و نابود شد خانه ی پدری هوشنگ ابتهاج را می گویم. خانه ای که می توانست به موزه ای برای نگهداری یادگاران ارزشمند هوشنگ ابتهاج شاعر بزرگ گیلان بدل شود.

حالا اما فرصت داریم خانه کودکی های فخر شعر گیلکی شیون فومنی را مرمت کنیم و به خانه موزه ای به یادگار از این شاعر محبوب مردم گیلان تبدیل کنیم .

نامداران فرهنگ و هنر گیلان از مدتها پیش پی گیر ثبت و تبدیل خانه کودکی های شیون فومنی فخر شعر گیلان به خانه موزه هستند.

هم او که به زیبایی سرود  "غریبه کی نایه تی خانه  بی ستم بداره ، خو بوقایا  متولی وا محترم بداره " . ما اما غریبه نیستیم اهل همین دیاریم  و خودمان باید بزرگانمان را گرامی و یادگارانشان را محفوظ بداریم.

حامد فومنی، فرزند آن زنده یاد و رییس بنیاد شیون فومنی از مراحل نهایی تصویب برای ترمیم و تبدیل خانه کودکی های خالق منظومه های زیبای شعر گیلکی خبر داد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد شیون فومنی،  وی با اشاره به تشکیل  جلسه ای با مسئولان استانی در خصوص تصویب ثبت و مرمت خانه کودکی های شیون  گفت:  این خانه با قدمت ۸۰ ساله  یکی از هویت های فرهنگی و میراثی گیلان است که بیم آن می رود به دلیل قدمت و فرسودگی از بین برود ولی خوشبختانه در حال حاضر همچنان پا برجاست.

وی افزود: در گذشته تلاش زیادی برای خرید خانه شخصی شیون در منطقه گلسار رشت انجام شد ولی با وجود مکاتبات اداری متعدد به سازمان میراث فرهنگی و استانداری، شورای شهر و شهرداری رشت به خاطر عدم همکاری مالک و نیز عدم پیگیری های مجدانه ی مسولان وقت استان برای خرید این خانه موفقیتی در این زمینه محقق نشد.

وی نوید داد: با درخواست بنیاد شیون فومنی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان و اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان مبنی بر خرید و ثبت میراثی خانه مادری شیون با حمایت مدیران این دو اداره مقرر شد تا با ارزیابی همه جانبه خانه مادری شیون خریداری و به ثبت برسد.

دکتر سید هاشم موسوی، رییس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان و عضو هیات امنای بنیاد شیون فومنی در جلسه بررسی این موضوع  گفت: شیون فومنی، چهره ی نامدار، شناخته شده و شاعر مردمی شعر گیلان است و ضروری است خرید خانه مادری شیون که فضای نوستالژیک خاص خودش را دارد در رشت عملی شود تا خدمات ارزشمند این مرد بزرگ برای آیندگان به یادگار بماند.

مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان در راستای ثبت خانه مادری شیون فومنی گفت:  علیرغم  مطالبات اهل فرهنگ تلاش فراوان برای ثبت خانه ابتهاج، متاسفانه به دلیل عدم رضایت مالک این خانه تخریب شد، اما مالک  خانه مادری شیون فومنی طی امضای تفاهم نامه ی رسمی با بنیاد شیون فومنی رضایت خود را با ثبت میراثی همزمان با خرید این خانه برای ایجاد خانه موزه اعلام نموده است.

شهرود امیرانتخابی اظهار داشت: اداره کل  میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان با موافقت و حمایت کامل در صدد است تا مراحل ثبت و سپس احیای این خانه را دنبال نماید.

در ادامه ولی جهانی معاون میراث فرهنگی استان با ارائه گزارش بازدید از این خانه ، عنوان کرد خانه از نظر بنا علیرغم مداخلات غیر اصولی انجام شده در گذر زمان بعنوان محل زندگی  مشاهیر فرهنگی امکان ثبت اثر داشته و  سازمان میراث فرهنگی  موافق با ثبت این بنا در فهرست آثار ملی می باشد و ما آمادگی خرید آن از منابع استانی و احیا و  مرمت و تجهیزآن از منابع ملی برای ایجاد خانه موزه زنده یاد شیون فومنی را داریم.

در  ادامه جلسه کیوان محمدی ،رییس سازمان برنامه و بودجه گیلان  با اعلام حمایت این  سازمان از  اقدامات فرهنگی و با تاکید بر لزوم تکریم شخصیت ممتاز ادبی شیون فومنی اعلام کرد: مراحل اداری ثبت و خرید این خانه باید توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری گیلان برای شورای برنامه ریزی و توسعه استان انجام شود و بعد از تصویب در کارگروه های گردشگری و احیای بناهای تاریخی، با فوریت در اولین جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان به تصویب و تایید قانونی برسد تا در اسرع وقت موضوع تامین اعتبار و ثبت میراث فرهنگی بنا، برای خرید خانه مادری شیون فومنی محقق شود.

وی در ادامه افزود: امیدواریم در کنار سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان، اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان دیگر مراکز دست اندرکار اعم از استانداری، شورای شهر رشت، شهرداری رشت و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان گیلان با ایفای نقش ذاتی خود سهم بسزایی در تحقق این خواسته ی دیر ساله ی مردم و اهالی قلم و فرهنگ و هنر استان گیلان داشته باشند.

هوشنگ عباسی  از چهره های شناخته شده فرهنگ و پژوهش گیلان و عضو هیات امنای بنیاد شیون فومنی در این جلسه گفت: :امیدوارم خانه های قدیمی که میراث شاعران و ادبیان این مرز و بوم است،هیچ وقت به دست بساز و بفروش ها نیفتد، زیرا این خانه ها می‌تواند به مراکز فرهنگی تبدیل شود و جوابگوی بخشی از مطالبات و دغدغه های فرهنگی این شهر و استان باشد.

نگاهی به زندگینامه شیون 

میراحمد سید فخری نژاد با نام شاعری شیون فومنی سوم دی ماه ۱۳۲۵ در شهرستان فومن متولد شد .  تحصیلات ابتداییخود را در رشت سپری کرد و بعد همراه خانواده به کرمانشاه کوچ کرد و سه سالهٔ دوم دبیرستان را تا اخذ دیپلم طبیعی در ۱۳۴۵ در آنجا گذراند.شیون  سال ۱۳۴۶ وارد سپاهی دانش در طارم شد و یک سال بعد به استخدام ادارهٔ آموزش و پرورش استان مازندران درآمد.او در سال ۱۳۷۲ مبتلا به بیماری نارسایی کلیه شد و یک سال بعد برای درمان این نارسایی به وسیله دیالیز به تهران کوچ کرد و در همین سال با وجود درد شدید موفق به اخذ مدرک تحصیلی لیسانس در ادبیات فارسی، از دانشگاه تربیت معلم شد. شیون در سال ۱۳۷۶ پس از سال‌ها تدریس، بازنشسته شد.وی از معدود شاعران گیلان زمین است که به گواه آثارش به عنوان شاعر موفق دوزبانه ی مردمی در ادبیات معاصر مطرح است. شیون با سرایش اشعار ساده و دلنشین ، زبان گیلکی را که مورد بی مهری و غفلت قرار گرفته بود با اشعار زیبایش بار دیگر در مرکز توجه مردم قرار داد  و از سوی دیگر در حوزه شعر فارسی با انتشار مجموعه‌های شعر فارسی و ارائه قالبهای معمول و مرسوم شعر فارسی از شاعران تأثیر گذار و توانای شعر معاصر بشمار می‌رود.
شیون سال ۱۳۷۲ مبتلا به بیماری نارسایی کلیه شد و در شهریور ۱۳۷۷ پس از یک دوره بیماری مزمن کلیوی و انجام پیوند کلیه در یکی از بیمارستانهای تهران از دنیا رفت و بنا به وصیتش در جوار آرامگاه میرزا کوچک جنگلی  در آرامستان سلیمان داراب رشت به خاک سپرده شد.

از آثار این شاعر می توان به پیش پای برگ (برگزیده اشعار فارسی ، یک آسمان پرواز (برگزیده اشعار فارسی )، از تو برای تو ( مجموعه  غزل، رباعی، دو بیتی، مثنوی سرودهٔ شاعر جمع آوری و منتشر شده  به کوشش فرزندش حامد فومنی) ، رودخانه در بهار ( اشعار سپید شاعر  همراه با مقدمه‌ای از شیون در باب دیدگاه وی از شعر و زبان شعری )، کوچه باغ حرف ( این مجموعه در برگیرندهٔ کلیهٔ اشعار شاعر در قالب رباعی ) اشاره کرد.

خیاله گرده گیج (پرسه خیال): مجموعه شعر گیلکی همراه با آوانگاری و برگردان فارسی و توضیح و تشریح لغات و اصطلاحات گیلکی که در آغاز این کتاب به قلم شمس لنگرودی، حافظ موسوی، دکتر احمد ابومحبوب، دکتر علیرضا حسن زاده نظرات و دیدگاه های این شخصیت ها درباره شعر و جایگاه ادبی شیون ، آلبوم صوتی منظومه گیلکی "گاب دکفته بازار" به کوشش: حامد فومنی و همکاری هنرمندان تئاتر گیلان. این منظومه گیلکی در قالب نمایشنامه منظوم به روایت حامد فومنی و اجرای هنرمندان تئاتر و در پایان با اجرای ترانه گیلکی با صدای سعید تحویلداری و آهنگسازی اکبر کنعانی منتشر شده است.

آلبوم صوتی "هلاچین" (مجموعه ترانه های گیلکی شیون فومنی) با صدای ناصر مسعودی، آهنگساز: مسعود لاهیجی، تنظیم موسیقی: رضا فدائی، دکلمه: حامد فومنی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha