ملازهی: اسلام‌آباد آمادگی بریدن از تهران و قرار گرفتن در کمپ اعراب را ندارد

تهران- ایرنا- کارشناس مسائل شبه قاره تاکید کرد: علیرغم روابط بسیار زیاد و پیچیده میان پاکستان با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان، اسلام‌آباد آمادگی بریدن از تهران و قرار گرفتن در کمپ اعراب را ندارد.  

پیرمحمد ملازهی روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، در رابطه با سفر وزیر امور خارجه پاکستان به تهران گفت: در پی افزایش تنش میان ایران و آمریکا طی هفته گذشته، عمران خان نخست‌وزیر پاکستان اعلام کرد که وزیر امور خارجه خود را برای کاهش تنش میان تهران و واشنگتن به تهران اعزام می‌کند. البته آنها قبلا هم برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا و میانجیگری میان تهران و ریاض تلاش کرده بودند.  

وی درباره اهداف پاکستان اظهار داشت: یکی از اهداف عمران خان از این تلاش‌ها، تثبیت موقعیت حزب تحریک انصاف و خودش است. آنها در شرایطی روی کار آمدند که از حمایت ارتش پاکستان برخوردار بودند و توانستند با این حمایت، از مابقی احزاب پیشی بگیرند.  

اسلام‌آباد نسبت به افزایش تنش‌ها در منطقه نگرانی‌های جدی دارد

این کارشناس ارشد مسائل پاکستان ادامه داد: حمایت ارتش، موجب تردیدهایی نسبت به عمران خان شده است. اگر او بتواند میانجیگری مثبتی میان ایران و آمریکا انجام داده و تنش تهران و واشنگتن را تا حدی کاهش دهد، به اعتبارش می‌افزاید، جایگاهش را در مقام نخست‌وزیری تثبیت می‌کند و حزبش را به عنوان حزبی موفق و تاثیرگذار تبدیل می‌کند.  

ملازهی با تاکید بر اینکه اسلام‌آباد نسبت به افزایش تنش‌ها در منطقه نگرانی‌های جدی دارد، تصریح کرد: افزایش تنش میان ایران و آمریکا یا تهران و ریاض، موجب کشیده شدن درگیری به خلیج فارس و کشورهای عربی حاشیه آن خواهد شد. در این شرایط اسلام‌آباد از سویی با ریاض و بسیاری از کشورهای این منطقه مناسبات نظامی دارد و از طرفی، همسایه ایران است. پاکستان در این شرایط در موقعیت سختی برای تصمیم‌گیری قرار می‌گیرد چراکه کشورهای عربی انتظار حمایت سیاسی و نظامی اسلام‌آباد را دارند و از طرفی، پاکستان مرزهای طولانی با ایران دارد.  

وی افزود: علیرغم روابط بسیار زیاد و پیچیده میان پاکستان با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان، اسلام‌آباد آمادگی بریدن از تهران و قرار گرفتن در کمپ اعراب را ندارد.  

این کارشناس ارشد مسائل شبه قاره با بیان اینکه تعداد زیادی از نیروی کار پاکستانی در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مشغول به کار هستند، خاطرنشان کرد: این نیروها پنج تا شش میلیون دلار درآمد ارزی برای پاکستان به دست می‌آورند و هر گونه بحران در خلیج فارس، این درآمد را از بین می‌برد. مجموعه این مسائل موجب می‌شود صرف نظر از موفقیت یا عدم موفقیت، پاکستانی برای کاهش تنش تلاش کنند.  

 غیر از پاکستان، کشور دیگری قادر به کاهش تنش میان ایران و عربستان نیست

ملازهی درباره میزان موفقیت پاکستان در میانجیگری میان ایران و عربستان ابراز داشت: ریاض بی‌میل به کاهش تنش با تهران نیست چراکه هر گونه تشدید بحران، به دلیل برتری و اقتدار ایران در عرصه نظامی، به زیان عربستان است بنابراین آنها به دنبال کاهش تنش هستند.  

وی اضافه کرد: پاکستان، ترکیه، مصر و اندونزی در میان کشورهای اسلامی از جایگاه بهتری نسبت به بقیه کشورهای اسلامی برخوردار هستند و وضعیت اسلام‌آباد برای کاهش تنش تهران و ریاض مساعدتر است چراکه هم با ایران و هم با عربستان روابط نزدیکی دارد و به غیر از پاکستان، کشور دیگری قادر به کاهش تنش میان این دو کشور نیست.  

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه هم ایران و هم عربستان می‌دانند تنش حاصله میان دو کشور باید از طریق سیاسی حل شود، بیان کرد: علت عدم موفقیت تلاشها برای کاهش تنش میان ایران و عربستان، این است که سطح رقابت‌ها از سطح سیاسی بالاتر رفته و ایدئولوژیک شده است. همین مساله شده این رقابت به سادگی به سطح سیاسی برنگردد چراکه در رقابت سیاسی، مساله قابل مذاکره است اما رقابت ایدئولوژیک حیثیتی است و قابل کوتاه آمدن نیست.  

ملازهی در رابطه با تلاش پاکستان برای کاهش تنش ایران و آمریکا یادآور شد: آمریکایی‌ها به دنبال جنگ تمام عیار با ایران نیستند چراکه وقوع جنگ تهران و واشنگتن به سادگی قابل پایان دادن نیست. آمریکا می‌تواند جنگی را آغاز کند ولی پایان‌دهنده آن نیست. آمریکایی‌ها نیروی زیادی در منطقه دارند که در برد موشکی ایران هستند پس ریسک جنگ با ایران را ندارند.  

وی با بیان اینکه آمریکا اهدافش را نسبت به ایران از طریق تحریم‌ها دنبال می‌کند، عنوان کرد: آنها روزبه‌روز تحریم‌ها را افزایش می‌دهند و امیدوار هستند این تحریم‌ها موجب مجبور شدن ایران برای آمدن پای میز مذاکره و تحمیل نظراتشان به تهران شود. هدف آنها در کوتاه مدت این است و در بلندمدت هم براندازی نظام است.  

این کارشناس ارشد مسائل پاکستان با بیان اینکه پاکستان تلاش خود را برای کاهش تنش ایران و آمریکا را می‌کند، موفقیت یا عدم موفقیت آنها بستگی به طرف مقابل دارد، گفت: فعلا سیاست آمریکا فشار حداکثری علیه ایران و سیاست ایران مقاومت حداکثری در برابر آمریکا است. در این دیدگاه، آمریکا فکر می‌کند ایران بالاخره کوتاه می‌آید و تهران معتقد است با اقتصاد مقاومت و توسعه مناسبات با مسکو و پکن می‌تواند در برابر فشارها ایستادگی کند.  

ملازهی ادامه داد: پاکستان به دنبال راه میانه است که به آمریکا اطمینان دهد که سیاست ایران ضد واشنگتن نیست و به تهران هم اطمینان دهد که آمریکا آماده مصالحه است. پاکستانی‌ها در این راه، اگر هم موفق نشوند از لحاظ تبلیغاتی به سود عمران خان و حزبش خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha