براساس آمار رسمی هم اکنون از حدود ۲ هزار و ۷۰۰ روستای بالای ۲۰ خانوار ساکن در مازندران که حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارند، حدود ۳۰ درصد خوش نشین و دارای ساکنین فصلی هستند که در فصل سرما با ترک کردن روستاهای خود به مناطق پایینتر و جلگه ای کوچ می کنند.
با وجود اینکه بر اساس تازه ترین گزارش ها حفاریهای غیرمجاز برای یافتن اشیای عتیقه در مازندران کاهش چشمگیری داشته است، اما شواهد نشان میدهد که روستاهای خوشنشین هنوز برای حفاران غیرمجاز جذابیت زیادی دارند.
در گواه این ادعا می توان گفت که هر ساله روستانشینان مناطق کوهستانی پس از پایان فصل سرما و بازگشت به ییلاقات خود با چاله های حفاری بسیاری مواجه می شوند که نشان از حضور و فعالیت گسترده حفاران در فصل سرما میدهد.
علاوه بر این در تازه ترین اتفاق روز سه شنبه ۲ حفار غیر مجاز اشیای تاریخی در شهرستان سوادکوه دستگیر شدند که در حال حرکت به سمت منطقه کوهستانی آلاشت برای حفاری بودند که تقریبا در زمستان خالی از سکنه است.
این حفاران غیرمجاز که به گفته یگان حفاظت محیط زیست دارای تجهیزات کامل بودند، مشتی نمونه خروار از علاقه حفاران غیر مجاز به فصل سرما برای حفاری دارد.
نمونه دیگر بهار امسال در یکی از روستاهای کوهستانی شهرستان نور اتفاق افتاد که خود خبرنگار ایرنا شاهد این رویداد بود، دهها چاله حفاری شده در زمین یکی از روستاییان مشاهده شد که بنابر گفته محلی ها نشان از فعالیت حفاران اشیای عتیقه داشت.
اینکه چرا حفاری های غیر مجاز در مناطق کوهستانی در فصل سرما بیش از دیگر فصول است را باید از کسانی پرسید که بیشترین رویارویی را با این سوداگران اشیای عتیقه دارند.
سرپرست یگان حفاظت شهرستان سوادکوه و سوادکوه شمالی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: روستاهای خالی آن هم در مناطقی که به دلیل برفگیری و صعبالعبور بودن از نیروهای امنیتی و حراست کمتری برخوردار هستند، فرصت را برای حفاران غیر مجاز اشیای عتیقه فراهم میکند تا با خیالی آسوده به گشت و گذار خود بپردازند.
رضا امیر نژاد افزود: اغلب روستاهای کوهستانی منطقه سوادکوه همانند دیگر مناطق استان زمستانهای سخت دارند که شرایط را برای سکونت دشوار میکند و بومیان را به کوچ وا میدارد.
وی ادامه داد : برای حفاران غیر مجاز اشیای عتیقه این فرصتی طلایی است که نه تنها با خیال راحت روستاهای هدف خود را با تجهیزات واکاوی کنند، بلکه برای حفاری نیز زمان کافی را به آنها میدهد.
سرپرست یگان ویژه منطقه سوادکوه همچنین افزود: پیشرفته شدن تجهیزات نیز کمک بزرگی به حفاران کرده است تا نه تنها منطقه وسیعی را مورد پایش قرار دهند ، بلکه دقیق تر حفاری کنند.
شایعه نقشه های قدیمی صحت دارد؟
امیرنژاد درباره اینکه گفته می شود حفاران اشیای تاریخی با استفاده از نقشههای قدیمی منطقه مورد نظر خود را تعیینمی کنند ، افزود: چنین چیزی صحت ندارد و در سالهای اخیر چنین چیزی از حفاران غیر مجاز دستگیر نشده است.
سرپرست یگان حفاظت میراث فرهنگی سوادکوه ادامه داد: شاید در گذشته چنین نقشه هایی بود ،اما دیگر وجود ندارد و بیشتر اسناد و نقشه هایی که در آرشیو میراث فرهنگی نیز است منسوخ شده است.
وی با اشاره به اینکه تقریبا تمامی حفاران بدون جانمایی اقدام به جست و جو میکنند، گفت: بیشتر آنها با استفاده از تجهیزات و دستگاه های فلزیاب حفاری می کنند.
روستاهای بدون سکنه و خلا حراست
امیرنژاد بزرگترین مشکل حوزه حفاری های غیرمجاز مناطق کوهستانی را در خالی از سکنه بودن و عدم برخورداری از ظرفیت انتظامی عنوان کرد و گفت: البته طبیعی است که نمی توان برای یک روستایی با جمعیت چندین نفری یک یگان انتظامی مستقر کرد.
سرپرست یگان حفاظت میراث فرهنگی سوادکوه ادامه داد: اما در سالهای اخیر با اتصال یگان حفاظت میراث فرهنگی به نیروهای انتظامی ، یگان های محیط زیست ، منابع طبیعی ، بسیج محلات و نگهبانان محلی زنجیره خوبی از امنیت در روستاهای کوهستانی ایجاد شده است.
وی تاکید کرد : البته در سالهای اخیر با تقویت زنجیره حفاظت مناطق کوهستانی حضور حفاران غیر مجاز اشیای عتیقه کمتر شده است اما این مسئله از مراقبت ما کم نمیکند.
البته در تایید حرف های وی می توان به گزارش اخیر فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی مازندران اشاره کرد که از کاهش ۵۰ درصدی فعالیت باندهای قاچاق اشیای عتیقه و میراث فرهنگی استان خبر داد و گفت که این میزان کاهش در کل کشور بی سابقه بوده است.
همچنین در ۹ ماه امسال تعداد دستگیرشدگان حفاری غیر مجاز ۴۰ درصد و تعداد حفاری ها نیز ۸۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است.
نظر شما