شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در سفری یک روزه به تهران با مقامات عالی جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت وگو کرد و در این دیدارها حوادث اخیر منطقه و مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
همکاری و ارتباطات منظم و سطح عالی تهران - دوحه، بیانگر عمق روابط، همکاری و شراکت نهادینه به ویژه در روزهای سخت میان دو کشور دوست و همسایه در منطقه مهم و استراتژیک خلیجفارس است.
این ارتباطات موجب تنظیم روابط و ارتقاء سطح مناسبات و همکاریهای سازنده و همافزایی در مسیر تقویت بستر صلح و ثبات و کاهش تنشها در منطقه خلیجفارس میگردد؛ بویژه اینکه روابط دوجانبه با قطر در سالهای اخیر از وجوه معنادار، تعادلبخش و ثباتآفرینی هم برخوردار شده است.
مقامات کشور قطر با درک عمیق از روند شکلگیری تحولات منطقه و اهمیت جایگاه تفاهم بینالمللی برجام که پس از ۱۲ سال گفت وگو میان ایران و دیگر طرفهای ذیربط انجام پذیرفت، به دقت عواقب خروج غیرمنطقی و یکجانبه آمریکا از این توافق و متعاقب آن وضع تروریسم اقتصادی آن کشور علیه ایران را زیر نظر دارد.
رفتار مخرب رییس جمهوری آمریکا، با صدور دستور ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی و نقض حاکمیت کشور عراق، ابعاد جدیدی به خود گرفت و مسیر تحولات منطقه را به سمت بسیار خطرناک تا مرز آغاز جنگی بیپایان نزدیک نمود.
با عنایت به چنین تحولاتی، بسیاری از مقامات بلند پایه کشورها تلاش کردند ضمن گفت وگو و تماس با طرفین ذیربط تنش ها را به نحو ممکن کاهش دهند. در نتیجه این تلاشها از جمله تلاش کشورهای ترکیه، اروپا و نیز مقامات سازمان ملل متحد؛ مسیر گفتمان و رایزنیهای دیپلماتیک پرترافیک گردید.
در این چارچوب سفر شیخ تمیم بن حمد آل ثانی را میتوان مهم ارزیابی نمود؛ طرف قطری براین باور است که میتوان؛ از طریق گفت وگوهای جامع میان کشورهای منطقه بسیاری از تنشها را به حداقل ممکن تنزل داد و در مسیر دیپلماسی دو جانبه یا چند جانبه، حل و فصل نمود. با این باور، دیدار و گفت وگوهای امیر قطر با مقامات ارشد ایران علاوه بر تبادل نظرهای سازنده برای توسعه و تحکیم مناسبات و همکاریهای دو جانبه حاوی نکات و محورهای متنوعی که در برگیرنده پیگیری موضوعات مختلف منطقه ای و حوادث اخیر بود، در عالیترین سطح، انجام پذیرفت.
با عنایت به این که مقامات ایران همواره در گفتمان خود بر این نکته تاکید دارند که «خواهان جنگ و یا توسعه بحران و ناامنی در منطقه نیستند و درهای گفت وگو و تعامل برای کسانی که از روندهای غیرقانونی بازگشته و به جای وضع تحریمهای ظالمانه و تروریسم اقتصادی مسیر گفت وگو و تعاملات دیپلماتیک را برگزینند باز است»، میتوان به ایجاد فصل جدیدی برای کاهش تنشها در منطقه به ویژه در ایام پیش رو امید داشت، ایامی که میتواند مقدمات عملیاتی شدن طرح «صلح هرمز»، به عنوان محور مهمی از آغاز گفت وگو و تعاملات سازنده دو جانبه، چند جانبه و بینالمللی برای این مسیر باشد.
حال با عنایت به این که منطقه خاورمیانه بیش از هر زمان دیگری به توسعه صلح و امنیت نیازمند است، به نظر میرسد مقامات قطری با جمعبندی و درک دقیق میتوانند به ادامه تلاشهای دیپلماتیک خود برای ایجاد تغییر، خصوصا در سیاستهای بینتیجه، غیرسازنده و مخرب دونالد ترامپ ادامه داده و آمریکا را از عواقب پیگیری و اجرای چنین سیاستهای پرهزینه در منطقه خاورمیانه که منجر به توسعه تروریسم، بیثباتی و ناامنی و به مخاطره افتادن صلح و امنیت جهان گردد، پند و اندرز دهند.
کارشناس سیاسی
نظر شما