سیدحامد برکاتی روز یکشنبه در نشست شاخصهای جمعیتی خراسان جنوبی در بیرجند افزود: ۴۰ درصد ازدواج ها در کشور در سالهای اخیر کاهش یافته که بخشی از آن مربوط به کم شدن جوانان است و از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۶، سن ازدواج پسران از ۲۶ سال به ۲۹ سال رسیده و سن ازدواج دختران از ۲۲ سال به ۲۴ سال رسیده است.
وی اظهار داشت: اگر با این وضعیت پیشرویم سن دختران ما در یک دهه آینده برای ازدواج به ۲۸ سال میرسد و قدرت فرزندآوری کاهش مییابد و روند طلاق هم از سال ۸۶ تا ۹۶ با افزایش حدود ۸۰ درصدی مواجه شده اما در دو سال اخیر روند طلاق ۲ درصد کاهش یافته است.
وی یادآور شد: تا سال قبل از ۱۳۹۵ خانوارهای پنج فرزندی کم شدند و بعد از این سال تعداد خانوار چهارفرزندی کمتر شدهاند و در سرشماری سال ۱۴۰۰ به سه فرزندها هم تسری پیدا میکند.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: جوانان ما در سن ازدواج در سال ۱۳۹۰، ۱۵ میلیون نفر بودند الان به ۱۰میلیون نفر رسیدهاند و این روند در حال کاهش است البته با توجه به افزایش تولدهای ابتدای دهه ۹۰، این وضعیت تا حدود ۱۵ سال دیگر هم ثابت است ولی بعد از آن با کاهش جمعیت مواجه خواهیم شد.
وی افزود: هم اکنون با چالش نیروی کار افغان مواجه هستیم و ۱۵ سال دیگر باید کارت دعوت بفرستیم تا از دیگر کشورها وارد شوند و با ما کمک کنند چون تعداد جوانان ما کم میشود.
برکاتی اظهار داشت: از یک سال و نیم گذشته برنامه جدیدی را نوشتیم و آموزشهای هنگام ازدواج را آغاز کردیم و فاصله سه تا پنج سال که قبلا گفته میشد امروز توصیه میشود که ۱۸ تا ۲۴ ماه فاصله بین بچه اول و دوم باشد.
وی یادآور شد: دیگر سن بالای ۳۵ سال را پرخطر نمیدانیم و تا ۴۰ سال، بارداری خطری برای مادر ندارد و حتی بارداریهای ۴۸ سال هم داریم که به سلامت طی میشود اما مراقبت های فشرده ای را میخواهد.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: در بحث جمعیت با شاخص های رشد جمعیت و جایگزینی جمعیت مواجه هستیم و در جایگزینی جمعیت در منطقه فقط از کشور ارمنستان جایگاه بهتری داریم.
وی بیان کرد: به ازای هر زن در سن باروری در سنین ۱۰ تا ۵۴ سال باید ۲ بچه متولد شود یکی به ازای خود زن و دیگری به ازای همسرش تا جمعیت جایگزین شود و ضریب این جایگزینی ۳۰ سال است چون هر ۳۰ سال یکبار جایگزینی جمعیت رخ میدهد.
برکاتی گفت: در آینده نگاری برای جمعیت ایران در سال ۱۴۳۰ جمعیت کشور حدود ۱۰۰ میلیون نفر در سناریوی متوسط خواهد بود.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: دستگاههای اجرایی برنامههای جمعیتی خود را تعریف کرده و در اولویت کاری خود قرار دهند و صدا و سیما هم به این موضوع توجه ویژه داشته باشد و برنامههای خود را در این حوزه ارائه کند.
عباسعلی بهاری افزود: دیگر رسانه ها و همچنین ائمه جمعه و جماعات هم به بحث ترویج فرزندآوری و فرهنگسازی در این حوزه توجه کنند.