«سید هادی سید افقهی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره وعده دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا مبنی بر رونمایی از طرح معامله قرن گفت: طرح معامله قرن برنامه دونالد ترامپ برای ایجاد صلح در سرزمینهای اشغالی میان فلسطینیها و صهیونیستها است و ترامپ معتقد است که میتواند از این طریق، به مناقشات حاصل در طول دهههای گذشته ناشی از تجاوزگری صهیونیستها پایان دهد.
وی ادامه داد: براساس طرح معامله قرن، منابع مالی و خدماتی به فلسطینیان داده میشود که در ازای آن، باید فلسطینیان از سرزمین مادری خود چشمپوشی کرده و در بخش کوچکی نزدیک به صحرای سینا مستقر شوند که آن هم بدون نیروهای مسلح است.
ترامپ تنها به انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس اکتفا نکرد
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه یکی از پیشرانهای اجرای طرح معامله قرن انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس است، اظهار داشت: کنگره آمریکا ۱۷، ۱۸ سال قبل مصوب کرده بود سفارت آمریکا در اسرائیل از تلآویو به بیتالمقدس منتقل شود اما هیچ کدام از روسای جمهور آمریکا این مصوبه را اجرا نکرده بودند اما ترامپ در ادامه ماجراجوییهای خود، اقدام به اجرای این مصوبه کرد.
سید افقهی اضافه کرد: ترامپ تنها به انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس اکتفا نکرد، بلکه پس از انتقال سفارتخانه آمریکا به بیتالمقدس، از بیتالمقدس یکپارچه به عنوان پایتخت اسرائیل سخن گفت و این در حالی است که بیتالمقدس دو بخش دارد. بخش شرقی آن در اختیار فلسطینیها است و بخش غربی آن پس از جنگ ۱۹۶۷ در اختیار صهیونیستها قرار گرفت.
مصادره پایتخت یک کشور به معنای گرفتن استقلال آن است
وی افزود: مسئلهای که وجود دارد آن است که ترامپ میگوید هر دو بخش بیتالمقدس متعلق به صهیونیستها است و نباید هیچ قسمتی از آن در اختیار فلسطینیها باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاست فلسطین با اشاره به جایگاه و اهمیت بیتالمقدس برای فلسطین تصریح کرد: بیتالمقدس پایتخت تاریخی فلسطین و قبله دوم مسلمانان است و وقتی پایتخت یک کشور مصادره شود، چهره و نماد آن کشور هم تحت الشعاع قرار گرفته و به نوعی استقلالش گرفته میشود.
الحاق جولان با مخالفت جامعه جهانی بود
سید افقهی پیشران دیگر در پیشبرد طرح معامله قرن را ضمیمه کردن سرزمینهای جولان به رژیم صهیونیستی برشمرد و خاطرنشان کرد: اقدام دیگری که ترامپ برای پیشبرد معامله قرن انجام داد، درباره سرزمینهای اشغالی جولان بود که او اعلام کرد الحاق این سرزمینها به رژیم اشغالگر قدس را به رسمیت میشناسد و آنها را جزو خاک رژیم صهیونیستی میداند. این اقدام برخلاف تمامی قطعنامهها و مصوبات شورای امنیت و سازمان ملل متحد بود و با مخالفت شدید جامعه جهانی و حتی متحدان اروپایی آمریکا همراه شد.
هیچ کشوری در اجلاس منامه تعهد مالی نداد
این کارشناس مسائل غرب با بیان اینکه آخرین اقدام ترامپ برای اجرای طرح معامله قرن برگزاری اجلاس منامه بود، ابراز داشت: اجلاس منامه چند ماه پیش برگزار شد و بحرین میزبان این اقدام خیانتکارانه شد. ترامپ با برگزاری این اجلاس در نظر داشت منابع مالی برای اجرای طرح معامله قرن را تامین کند.
سید افقهی با بیان اینکه برخی از کشورهای اروپایی به همراه تعدادی از کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن، مصر و بحرین در این اجلاس شرکت کردند، عنوان کرد: آمریکا در نظر داشت با برگزاری این اجلاس، ۶۰ میلیارد دلار منابع مالی لازم برای اجرای طرح معامله قرن را تامین کند که به شکست انجامید و هیچ کشوری در این رابطه تعهدی را نداد.
ترامپ میخواهد فلسطینیان را به کشورهای منطقه کوچ دهد
وی درباره تلاش برای کوچاندن فلسطینیان یادآور شد: ترامپ تلاش میکند تعدادی از فلسطینیها را در سرزمینی نزدیک صحرای سینا مستقر کند و بخشهای دیگر از فلسطینیان را به کشورهای منطقه از جمله اردن، لبنان، مصر و حتی غرب عراق کوچ دهد.
این تحلیلگر مسائل فلسطین افزود: براساس طرح معامله قرن، آوارگان فلسطینی و فلسطینیانی که در خارج از کشورشان به دنیا آمدهاند- که حدود چهار میلیون نفر میشوند -، دیگر حق بازگشت به فلسطین را ندارند و کسانی هم که در داخل سرزمینهای اشغالی مانند بیتالمقدس و از قبل سال ۱۹۴۸ بودهاند، شهروند درجه دوم اسرائیل محسوب میشوند. این افراد فقط حق زندگی کردن در سرزمینهای اشغالی را دارند. آنها نه میتوانند رای دهند و نه میتوانند کاندیدا شوند. آنها حق تصدی هیچ مسئولیت و منصب حساسی را ندارند که نوعی آپارتاید و تبعیض نژادی است.
ترامپ به معامله قرن تجاری نگاه میکند و نه طرح راهبردی
وی با بیان اینکه ترامپ فردی تاجرمسلک بوده و به همین خاطر، طرحش را معامله قرن نامگذاری کرده است، گفت: ترامپ فکر میکند همه چیز را میتوان با پول خرید و حل کرد در حالی که اینطور نیست. در واقع او به این طرح، به شکل یک تجارت نگاه میکند و نه یک طرح راهبردی و همین مسئله، تردیدهای بسیاری را درباره موفقیت آن ایجاد میکند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه اجرای طرح معامله قرن در سه سطح دارای مخالفانی است، اظهار داشت: سطح اول مخالفتها، بینالمللی است. سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و کشورهای مختلف با اجرای این طرح مخالفند. سطح دوم مخالفت، منطقهای است که محور مقاومت مخالف جدی آن هستند. سطح سوم نیز داخلی است به گونهای که این طرح با مخالفت جدی تمامی گروههای فلسطینی و حتی تشکیلات خودگردان همراه شده است.
سید افقهی افزود: مخالفت گروههای فلسطینی به گونهای است که تظاهراتهایی هر هفته روز جمعه تحت عنوان بازگشت در بیتالمقدس و شهرهای مختلف فلسطین برگزار میشود که حدود ۹۰ راهپیمایی آن تاکنون برگزار شده است.
نمیتوان با پاککن معامله قرن، تاریخ و جغرافیا را پاک کرد
وی با اشاره به رویکرد کشورهای عربی نسبت به طرح معامله قرن تصریح کرد: برخلاف مخالفت گروههای فلسطینی و محور مقاومت با طرح معامله قرن، برخی از کشورهای عربی مانند عربستان، امارات و بحرین در راستای همسویی با آمریکا و روند عادیسازی مناسبات با اسرائیل مخالفتی با این طرح نکرده و برخی از کشورها هم مانند اردن و مصر با رژیم صهیونیستی رابطه رسمی دارند.
این تحلیلگر مسائل فلسطین معامله قرن را طرحی شکست خورده دانست و خاطرنشان کرد: مگر میشود کشوری با سابقه تمدنی فلسطین و سرزمینی که ۳۵۰۰ سال سابقه تاریخی دارد را حذف کرد؟ مگر میشود ملتی که آبا و اجدادشان در یک سرزمین زندگی کردهاند و از آداب و رسوم، فرهنگ و میراثی تاریخی برخوردارند، از سرزمینشان دست بکشند. نمیتوان پاککن را برداشت و تاریخ را تحریف و کشوری را از جغرافیای سرزمینی پاک کرد.
سید افقهی اضافه کرد: ترامپ هم میداند تحقق معامله قرن تقریبا شدنی نیست. او در این رابطه هم یکی، دو بار گفته، این طرح آرمان است که ممکن است محقق شود و ممکن است محقق نشود.
وی درباره نقش جرد کوشنر، داماد دونالد ترامپ در طرح معامله قرن هم ابراز داشت: نقش جرد کوشنر در ابتدا بسیار برجسته بود اما او یک چهره و ویترین است و این صهیونیستها و بالاخص نتانیاهو هستند که او را هدایت میکنند. کوشنر یک یهودی تندرو است که روابط خانوادگی قدیمی با نتانیاهو دارد و از روابط خوبی با حزب لیکود و لابی آیپک برخوردار است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه با مرور زمان ناتوانی کوشنر در مدیریت طرح معامله قرن و دیدارها با مقامات عربی و غربی مشخص شد، عنوان کرد: بروز اختلافاتی میان کوشنر با وزارت خارجه آمریکا و کنگره موجب شکل گرفتن حساسیتها و کاهش نقش او در معامله قرن شده است به گونهای که وزارت خارجه آمریکا و سازمان سیا هماینک پرونده فلسطین را در اختیار دارند.
نظر شما