«محمد ایرانی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به رونمایی معامله قرن از سوی دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا گفت: برای بررسی پیامدهای ناشی از اعلام معامله قرن توسط ترامپ و شادباش نتانیاهو، باید اهدافی که رییسجمهور آمریکا و نخستوزیر رژیم صهیونیستی از اجرای معامله قرن دنبال میکنند را مورد ارزیابی قرار داد.
وی ادامه داد: این اقدام با دو هدف کوتاهمدت و بلندمدت انجام شده است؛ در هدف کوتاهمدت، معامله قرن برای بهرهبرداری انتخاباتی و خروج از بحران داخلی هم از سوی ترامپ و هم از سوی نتانیاهو، اجرا شده است. این دو نفر، به شدت در این مقطع زمانی به این مسئله نیاز داشتند.
این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با بیان اینکه بسیاری از کارشناسان معامله قرن را خدعه یا حیله قرن نامیدهاند، اظهار داشت: متاسفانه جهان عرب که مدعی پرچمداری حمایت از آرمان فلسطین است، در بدترین وضعیت ممکن و عمیقترین اختلافات و درگیریها است. بنابراین طیفی از کشورهای عربی از این طرح استقبال و حتی از آن، حمایت کردند. برخی دیگر از این کشورها، نسبت به آن سکوت کردند.
هدف آمریکا و رژیم صهیونیستی بلعیدن کامل فلسطین است
ایرانی با بیان اینکه محکومیت معامله قرن توسط کشورهای اسلامی غیرعربی بیشتر از دولتهای عربی بوده است، تصریح کرد: آمریکا و رژیم صهیونیستی در درازمدت هدفشان بلعیدن کامل فلسطین و پایان دادن به قضیهای تحت عنوان فلسطین است. در مرحله بعد هم هدف آنها، تسلط بر کل کشورهای منطقه در حوزههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی است.
سفیر ایران در کویت خاطرنشان کرد: راهکاری که این دو در نظر گرفتهاند، سیاست تحمیل امر واقع همراه با افزایش تدریجی فشار و تهدید کشورهای منطقه و رهبران این کشورها است.
معامله قرن بیش از هر طرح دیگری غیرواقعی است
این دیپلمات ارشد با تاکید بر اینکه تجربه نشان داده است که هر طرح غیرواقعی در مورد فلسطین که به ریشههای بحران فلسطین توجه نداشته باشد، به نتیجه نخواهد رسید، خاطرنشان کرد: طرح معامله قرن بیش از طرحهای دیگری که در گذشته ارائه شده بودند، غیرواقعی بوده و کاملا هم یکطرفه است. بنابراین این طرح حتما به نتیجه نخواهد رسید.
ایرانی در تشریح پیامدهای طرح معامله قرن ابراز داشت: این طرح حداقل دو پیامد روشن دارد؛ پیامد اول، موجب وحدت آحاد مردم فلسطین و همچنین گروهها و جریانهای فلسطینی میشود. حتی سازشکارترین جریانهای فلسطینی به شدت امروز احساس خطر میکنند بنابراین فرصت مناسبی برای تنظیم یک راهبرد واحد فلسطینی فراهم شده است که باید فلسطینیها باید بیشترین بهره را از این فرصت ببرند.
رویکرد مقاومت با معامله قرن تقویت میشود
وی با بیان اینکه اگر وحدت آحاد و گروههای فلسطینی ادامه یابد، تردیدی وجود ندارد صهیونیستها عقبنشینی خواهند کرد، عنوان کرد: پیامد دوم، تقویت رویکرد مقاومتی است. بخش عمده مردم فلسطین اعتقاد جدی به مبارزه دارند و معتقدند حق گرفتنی است و با مبارزه باید آن را گرفت ولو آنکه زمان زیادی صرف شود. اقدام یکطرفه ترامپ راه دیگری برای مردم فلسطین به جز مقاومت مسلحانه باقی نخواهد گذاشت.
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه اضافه کرد: امروز شرایط و وضعیت مقاومت را هم بررسی میکنیم، بسیار بهتر از گذشته و دوران زمان توافقاتی مانند توافق اسلو، کمپ دیوید۲ و... است. وضعیت امروز مقاومت بهتر از گذشته بوده و بهتر هم خواهد شد.
اکثریت اعراب با معامله قرن مخالف هستند
دستیار سابق وزیر خارجه درباره حضور نمایندگان سه کشور عربی در مراسم معامله قرن نیز گفت: سه کشور عربی یعنی بحرین، امارات و عمان، آشکارا در این مراسم حضور یافتند، برخی دیگر با وجود این که در مراسم مربوط به این خیانت و خدعه بزرگ و حقارت آمیز حضور پیدا نکردند اما محتاطانه یا وقیحانه از آن حمایت کردند.
ایرانی با بیان اینکه مشارکت این سه کشور به معنای همراهی کل اعراب با این اقدام نیست، گفت: این تسلیم شدن به کل اعراب قابل تسری نیست و هنوز اکثریت کشورهای عربی در صف مخالفان معامله قرن قرار دارند.
وی تصریح کرد: در شرایطی که بسیاری از کشورهای غیرعرب از جمله غربیها، طرح معامله قرن را تایید نکردند، حضور این سه کشور شرم آور بود.
سفیر ایران در کویت کشورهای عرب حاضر در مراسم معامله قرن را نسبت به پیامدهای اقدامشان بیتوجه ارزیابی کرد و گفت: این سه کشور یقینا، نسبت به تبعات اقدامشان توجهی نداشته اند زیرا این اقدام، زیرپا گذاشتن اعتقادات ملی و دینی و تاریخی ما مردم منطقه و به معنای باز کردن پای رژیم نژادپرست صهیونیستی به منطقه و تسری بی ثباتی، ناامنی و تنش است که قطعا خود این کشورها را هم در آینده درگیر خواهد کرد.
اتحادیه عرب بیخاصیت شده است
ایرانی درباره واکنش اتحادیه عرب به معامله قرن نیز گفت: واقعیت قضیه این است که اتحادیه عرب، سالهاست که نقشی در تصمیمهای جدی جهان عرب ندارد و به صورت منفعلانه در بهترین شرایط، بیانیهای بیخاصیت صادر کرده است.
وی با اشاره اینکه خود اعراب و کشورهای عربی به نقش ضعیف و بیتاثیر اتحادیه عرب در معادلات منطقهای و بینالمللی واقف هستند، تصریح کرد: دلیل انفعال اتحادیه عرب این است که دولتهای حامی مقاومت و اصولا صداهای همراه با مقاومت در این مجموعه حضور ندارند.
سفیر اسبق ایران در اردن و لبنان با اشاره به تاثیرپذیری اتحادیه عرب از مصر و عربستان گفت: سالهاست که اتحادیه عرب تحت تاثیر کشور مصر و اخیرا عربستان سعودی است که تکلیف این دو کشور هم با قضیه فلسطین روشن است.
ایرانی با بیان اینکه اتحادیه عرب، حتی در موضوعات غیرفلسطینی هم سیاستهای مصر و عربستان را به طور کامل، هم تکرار و هم دنبال میکند، افزود: حضور سه کشور عربی به طور مستقل و ماورای تصمیمات اتحادیه عرب در مراسم معامله قرن، بهترین نشانه ضعفی است که سالهاست بر پیکره اتحادیه مستولی شده و آن را از حیزانتفاع ساقط کرده است.
تلاش آمریکا برای تغییر افکار عمومی جهان عرب
وی درباره وضعیت افکار عمومی عرب نسبت به معامله قرن نیز گفت: کاهش حساسیت افکار عمومی جهان عرب نسبت به حقوق از دست رفته مردم فلسطین یا کم توجهی آنها نسبت به چگونگی اعاده این حقوق در بخشهایی از جهان عرب قابل تسری به کل افکار عمومی در جهان عرب نیست بلکه مثل بقیه موضوعات دیگر نسبی است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه اصولا افکار عمومی جهان عرب از وحدت لازم در مورد مسائل حساس مربوط به خود برخوردار نیست، اضافه کرد: نه تنها در مورد موضوع فلسطین، این درجه حساسیتها تفاوت دارد بلکه در سایر موضوعات بینالمللی و منطقهای و حتی غیرسیاسی هم دیدگاههای جوامع عربی با هم متفاوت است.
ایرانی به تفاوت دیدگاهها بین مردمان عرب در شمال آفریقا، غرب آسیا و حاشیه خلیج فارس اشاره کرد و گفت: افکار عمومی منطقه غرب آسیا که امنیت پیرامونی برایشان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، نسبت به مساله فلسطین حساسیت بالایی نشان میدهند و حتی دولتهای این منطقه هم نمیتوانند نسبت به این موضوع بی تفاوت باشند و مردم نگران اقدامات زیادهخواهانه رژیم صهیونیستی و از بین رفتن حقوق فلسطینیها هستند.
وی ادامه داد: مردم مغرب عربی و یا اعراب ساکن حاشیه خلیج فارس نسبت به موضوع فلسطین کمتر از مردم منطقه غرب آسیا و کشورهای پیرامونی رژیم صهیونیستی حساسیت نشان میدهند.
سفیر ایران در کویت، بحرانهای سیاسی در برخی کشورهای جهان عرب مثل سوریه، یمن، لیبی، سودان، عراق و لبنان را ماورای اینکه چقدر ساختگی یا واقعی هستند، در تغییر توجه آنها به موضوع فلسطین تاثیرگذار دانست.
ایرانی، نقش رهبران کشورهای عربی، رسانهها و وسایل ارتباط جمعی تحت کنترل آمریکا و رژیم صهیونیستی را در کاهش حساسیت افکار عمومی جهان عرب نسبت به مساله فلسطین یادآور شد و گفت: آمریکا و دیگر نیروهای غربی در طول دههها و سالهای گذشته تلاش گستردهای برای تغییر اولویتهای مردم منطقه و تغییر نگاه آنها به موضوع فلسطین انجام دادهاند.
غربیها تعریف جدیدی از دوست و دشمن در منطقه ارائه کردهاند
وی تصریح کرد: غربیها و در راس آنها آمریکا بر اساس یک برنامه دقیق زمانبندی شده با کمک رسانههای بزرگی که در اختیار دارند، تعریف جدیدی از دوست و دشمن به مردم منطقه ارائه کردهاند و تلاش میکنند نگاه منفی مردم به رژیم صهیونیستی را به سمتوسوی دیگری سوق دهند.
این دیپلمات کهنهکار، رفاه طلبی برخی از جوامع عربی و فرار آنها از مسئولیتهای جمعی در حوزه های اعتقادی و حتی انسانی و توجه بیشتر به اولویت های فردی را از جمله دیگر عوامل کاهش حساسیت نسبت به موضوع فلسطین در میان آنها عنوان کرد.
ایرانی، برخی اقدامات نسنجیده خود فلسطینیها طی دهههای اخیر مثل واقعه اردن در گذشته، جنوب لبنان و اشغال کویت توسط رژیم صدام در جنگ دوم خلیجفارس را از دیگر دلایل کمتوجهی بخشی از افکار عمومی اعراب به مساله فلسطین دانست.
وی در عین حال تاکید کرد: باوجود اینکه به دلایل بالا، بخش کوچکی از افکار عمومی جهان عرب به مساله فلسطین توجه ندارد اما این موضوع شامل همه طیفهای اجتماعی نمیشود و کماکان مردم فلسطین و حقوق آنها در اولویت توجه افکار عمومی جهان عرب قرار دارد.
نظر شما