قربانیان جنگ تحمیلی تنها به حماسه هشت ساله خلاصه نمی‌شوند

تهران- ایرنا- کارگردان نمایش «زندگی با طعم خردل» با اشاره به آنکه حماسه هشت سال دفاع مقدس آبستن اتفاقات و حوادثی بوده که موج بخشی از آنها تا به امروز نیز ادامه داشته است، گفت: در این اثر نمایشی تلاش کردیم تا این‌بار زندگی قربانیان حمله شیمیایی و قهرمانان جنگ را از زاویه دید همسران و فرزندان آن‌ها به مخاطب ارائه دهیم.

نمایشنامه زندگی با طعم خردل به قلم محمد غدیرزاده به‌عنوان یکی از آثار منتخب جشنواره تئاتر مقاومت که در مجموعه‌ای پیشتر به چاپ رسیده است با کارگردانی سعید نجفیان و حضور بازیگرانی چون یعقوب صباحی، علی یعقوب‌زاده، بهار کریم‌زاده، سپیده پهلوان‌زاده، سالار نجفیان، ملیکا اصنافی و حلما یعقوب زاده بعد از پشت سر گذاشتن اجراهای عمومی خود در تماشاخانه سرو به عنوان یکی از آثار حاضر در بخش غیررقابتی سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر حضور دارد.

ظرفیت بزرگ حوادث جنگ تحمیلی برای تولید تئاتر

نجفیان در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با بیان آنکه حادثه و حماسه جنگ تحمیلی در کنار تمام خاطرات شیرین و تلخ آن یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌ها و بسترها برای تولید آثار نمایشی در کشورمان به شمار می‌رود، گفت: یکی از مهم‌ترین مواردی که در نمایش‌های حوزه دفاع مقدس کمتر به آن پرداخته شده است روایت قصه زندگی و فراز و فرود همسران و فرزندان جانبازان، اسرا و شهدایی است که به واسطه جنگ تحمیلی به‌عنوان یادگاری برای افتخار امنیت و آرامش کشورمان از آن‌ها یاد می شود.

وی ادامه داد: اغلب آثار تئاتری و نمایشنامه‌های عرصه دفاع مقدس با روایت و حضور قهرمانانی چون فرماندهان و رزمندگان حماسه هشت سال دفاع مقدس نگاشته و تولید شده و به مخاطبان عرضه شده است. درحالی‌که یکی از مهم‌ترین ستون‌های جنگ تحمیلی هشت‌ساله به داستان زندگی، صبوری، تلخی‌ها، ترس‌ها و اضطراب‌های همسران و فرزندان فرماندهان، رزمندگان و شهدای جنگ تحمیلی باز می گردد.

حمله شیمیایی و قربانیان آن تا امروز

نجفیان تاکید کرد: در نمایش زندگی با طعم خردل این‌بار روایت قهرمان‌های این اثر بر داستان زندگی همسران و فرزندان آن افراد بازمی‌گردد که بعد از حمله شیمیایی وحشیانه رژیم بعث نه‌تنها نسل قربانیان جنگ را به حماسه هشت سال محدود نکرد که تا به امروز نیز شاهد شهادت و قربانی شدن افرادی هستیم که تجربه حضور در آن میدان نبرد و آوردگاه حمله شیمیایی را داشته‌اند.

قربانیانی که امروز بیش از پیش تلخی‌های جنگ و شیرینی‌های ایستادگی و مقاومت برای نسل امروزی که در آرامش و امنیت کشورمان زندگی می‌کنند را یادآوری می کنند. اما در آثار نمایشی کمتر به آن‌ها پرداخته شده است. به همین سبب تلاش کردم تا به‌واسطه این اثر؛ روایتی از زندگی آنها را برای نسل امروز جامعه بیان کنم.

نگاه شاعرانه و جذب حداکثری مخاطب

به گفته کارگردان نمایش زندگی با طعم خردل، نگاه و روایت او در اجرای این اثر بر خلاف شیوه نگارش رئالیستی نمایشنامه‌نویس آن با تأکیدی بر فضای فانتزی و تخیل شاعرانه آمیخته شده است تا ارتباط‌گیری مخاطب با این اثر نمایشی به‌ویژه برای نسل امروز عمیق‌تر و گسترده‌تر باشد.

وی تاکید کرد: به‌عنوان مثال استفاده کردن از تابلوی موجود در این اثر نمایشی در نمایشنامه وجود ندارد یا حضور شخصیت کودک نمایش بازهم در نمایشنامه آقای محمد غدیری‌زاده نیست و بخشی از نگاه من در کارگردانی و روایت این اثر بود که به نمایش اضافه شده است.

زندگی با طعم خردل را با نگاه جشنواره‌ای تولید نکردم

کارگردان نمایش زندگی با طعم خردل با تاکید بر آنکه این نمایش را با نگاه جشنواره‌ای و برای حضور در جشنواره تئاتر فجر تولید نکردم، تصریح کرد: اعتقاد دارم مفهومی مانند دفاع مقدس و زندگی بازماندگان و روایت رشادت قربانیان این عرصه می‌تواند با تلفیق نگاه شاعرانه برای مخاطب امروز و عمومی آثار نمایشی نیز لذت‌بخش باشد.

به همین سبب در کارگردانی این اثر نیز با افزودن عناصر بصری متفاوت و تلاش برای رسیدن به آن حس شاعرانه، مهم‌ترین هدفم درگیرکردن عموم مخاطبان و جامعه تئاتری کشورمان به این اثر نمایشی بود.

سی‌وهشتمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند از روز پنجشنبه ۱۰ بهمن آغاز شده و شامگاه ۲۱ بهمن‌ به کار خود پایان خواهد داد. فراخوان این دوره از جشنواره تیرماه سال جاری منتشر شد که در متن آن آثار را در بخش های صحنه‌ای، نمایش‌های خیابانی، دیگرگونه‌های اجرایی، تئاتر ملل، مسابقه نمایشنامه‌نویسی، مسابقه و نمایشگاه عکس و پوستر تئاتر، کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی و بخش به علاوه فجر به صورت رقابتی و غیررقابتی به صورت تفکیک شده پذیرفت.

بر همین اساس آثار پذیرفته شده در بخش پوستر و عکس تئاتر در نمایشگاه لحظه قطعی از ۵ تا ۱۵ بهمن سال جاری در خانه هنرمندان ایران برپا و ۵۹ عکس از ۴۹ عکاس و ۶۰ پوستر از ۳۵ طراح به نمایش گذاشته شده است.

بعد از حواشی انصراف ها نیز از ۳۰ اثر بخش رقابتی ۲۲ نمایش و از ۲۷ اثر بخش غیررقابتی ۱۵ اجرا در جشنواره حضور دارند. همچنین از هفت اثر بخش بین الملل شش اثر اجرا خواهند کرد.

در این میان دو اثر سردار پرچم دار و #همه همدردیم به بخش های نمایش های خیابانی و دیگرگونه های اجرایی و در بخش رادیو نمایش نیز یک اثر با عنوان سردار عشق به ۱۰ نمایش قبلی اضافه شده است که این سه نمایش جدید به گرامیداشت سردار شهید قاسم سلیمانی و جانباختگان سانحه هوایی (سقوط هواپیمای ایران- اوکراین) اختصاص دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha