تاریخ پر افتخار مشهد از دریچه اسناد انقلاب اسلامی

مشهد- ایرنا- لزوم توجه به اسناد بویژه اسناد مربوط به دوران انقلاب اسلامی و یادآوری دلاوری‌ها، از خودگذشتگی‌ها، ظلم دشمنان این مرز و بوم و سرگذشت این ملت در تحکیم پایه‌های اعتقادات مذهبی و اخلاقی مردم اهمیت بسزایی دارد.

دهه فجر انقلاب اسلامی یادآور دورانی است که مردم ایران برای نخستین بار استقلال و آزادی را تجربه کردند و با وحدت و همدلی دوران جدیدی از حکومت مبتنی بر مردم سالاری دینی را آغاز نمودند.

اسناد انقلاب اسلامی که بهترین شاهد اصالت‌ مردمی نظام مقدس جمهوری اسلامی و ارزش‌های انقلابی آن است چند سالی است که به همت خادمان حضرت رضا(ع) در تشکیلاتی تحت عنوان مرکز اسناد سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی گردآوری شده و متولیان متعدد وظیفه نگهداری، ثبت و ضبط و بازنمایی این یادگارها را برعهده دارند.

رییس مرکز اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌های آستان قدس رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: شهر مشهد با محوریت حرم مطهر رضوی، به عنوان یکی از پایگاه‌های مذهبی و انقلابی ایران در دهه ۴۰ و۵۰ بود، فعالیت گروه‌ها، احزاب و علمای صاحب ‌نام و اندیشمندان ایدئولوگ و انقلابی در حوادث این سال‌ها، جایگاه ویژه‎ای در تاریخ معاصر ایران و انقلاب اسلامی به مشهد بخشید.

سالم حسین زاده اظهار داشت: حضور هسته مرکزی روحانیت مبارز و در رأس آن حضرت آیت ‌الله سید علی خامنه‌ای (مدظله‎العالی) در مسجد کرامت به‎عنوان عامل پیوند گروه‌های مذهبی و ملی و سازماندهی حرکات انقلاب اسلامی، این شهر را از سایر شهرهای ایران متمایز نمود.

وی بیان کرد: علاوه بر این، وجود کانون‌های فکری همچون کانون نشر حقایق، انجمن پیروان قرآن و نیز جلسات پرسش و پاسخ شهید هاشمی‌نژاد در مسجد کرامت و مسجد امام حسن(ع) و همچنین دانشگاه فردوسی چهره‌ای کاملا انقلابی به شهر مشهد می‌داد.

حسین زاده اظهار داشت: اسناد و خاطرات به‎جا مانده از آن روزها، امکان پژوهش‎های گسترده در حوزه انقلاب را برای اندیشمندان و علاقه‌مندان فراهم نموده و با راه‌اندازی "واحد مطالعات انقلاب اسلامی" در سال ۱۳۹۱ در سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی بستر را جهت انجام تحقیقات گسترده‌تر و مستندسازی، احیای هویت انقلابی و تدوین تاریخ انقلاب اسلامی به‎خصوص در شهر مشهد و نیز خراسان آماده کرد.

وی بیان کرد: فاز مطالعاتی این طرح شامل جمع‌آوری اسناد، اطلاعات و منابع مرتبط جهت تشکیل بانک جامع اطلاعات انقلاب اسلامی در مشهد انجام یافت که بهره‌برداری پژوهشگران از گنجینه غنی اسناد مکتوب و غیر مکتوب در تبیین شاخص‌ترین برهه از تاریخ معاصر ایران را تسهیل خواهد بخشید.

رییس مرکز اسناد سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی گفت: طرح برپایی و تامین محتوای نمایشگاه عکس، سند و فیلم‎ از روزهای باشکوه انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ در سطح شهر، نهادها، ادارات، سازمان کتابخانه‎ها، موزه‎ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و حرم مطهر رضوی از برنامه‎های واحد مطالعات انقلاب اسلامی است.

وی بیان کرد: همچنین در این مدت ۶ نشست تخصصی شامل «بررسی نقش اصناف در وقایع ۹ و ۱۰ دی ۱۳۵۷ مشهد، «نقش پزشکان در انقلاب اسلامی شهر مشهد»، «نقش فرهنگیان در انقلاب اسلامی مشهد»، «نقش بازار در انقلاب اسلامی شهر مشهد»، «نقش زنان در انقلاب اسلامی مشهد» و «جایگاه عکاسان در انقلاب اسلامی شهر مشهد» برگزار شده است.

وی افزود: بیش از ۵۰ طرح پژوهشی، پایان‎نامه و مقاله و همچنین پنج مستند و گزارش خبری درحوزه انقلاب اسلامی مشهد، براساس اسناد موجود در آستان قدس رضوی تهیه شده است.

رییس مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: مصاحبه‌های انجام شده در بخش تاریخ شفاهی با محوریت انقلاب اسلامی، مسجد کرامت و نقش اصناف در انقلاب اسلامی مشهد به معرفی فعالان شاخص، به‎ویژه در حوزه، دانشگاه و  بازاریان، اطلاعات و خاطرات قابل توجهی در مورد انقلاب اسلامی مشهد با موضوعات مختلف بوده است.

وی اظهار داشت: در بررسی‌ اسناد مکتوب موجود در مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی، حدود ۳۰ هزار برگ سند در حوزه انقلاب اسلامی بازیابی شد که اکثر آنها اهدایی مرحوم حجت‌الاسلام فاکر است.

وی افزود: همچنین هشت هزار نسخه دیجیتال نیز به اسناد انقلاب اسلامی اضافه شده است که این اسناد حاوی اطلاعات ارزشمندی در مورد احزاب و گروه‌ها، آماده‌سازی اقشار مختلف برای حرکت‎های انقلابی و نیز وحدت، پیوند و سازماندهی گروه‌ها در حرکت یکپارچه مردمی به رهبری امام خمینی (ره) بوده است.

رییس مرکز اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: همچنین گزارش‎هایی از شاخص‌ترین روزهای انقلاب اسلامی، دیدگاه‌ها و عملکرد احزاب بین سال‎های ۱۳۴۲ تا ۱۳۶۰ نیز در مرکز اسناد آستان قدس رضوی وجود دارد.

حسین زاده افزود: مجموعه عکس‎های مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی با در اختیار داشتن دو هزار و ۵۰۰ قطعه عکس با مضامین انقلاب، روحانیت، صحنه‌های تظاهرات، تحصن‌، سخنرانی‌ها، شهدای انقلاب، اماکن و پایگاه‌های انقلاب، مسیرهای راهپیمایی، حوادث شاخص انقلاب در مشهد، همچون حوادث ۹ و ۱۰ دی و حمله دژخیمان رژیم به بیمارستان امام رضا (ع) از مستندات برجسته انقلاب اسلامی مشهد می‌باشد.

وی بیان کرد: ۲۰۰ دقیقه فیلم از تظاهرات مردم به مناسبت‌های مختلف در شهر مشهد که حاوی اطلاعات مهم از جنایات رژیم شاه در مقابله با مردم است، همچنین ۲۰۰ ساعت سخنرانی‎های امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری (مدظله‎العالی)، شهید بهشتی، شهید هاشمی‎نژاد و مرحوم آیت‎الله واعظ طبسی، از قبل و بعد از انقلاب اسلامی در مرکز اسناد آستان قدس رضوی موجود است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha