گفتار درمانی مشکلات را حل نمی کند

تهران- ایرنا- برخی از احزاب رسمی کشور با نوشتن نامه به رئیس‌جمهور خواستار برگزاری همه‌پرسی در زمینه مسائل مربوط به نظارت‌ها شده‌اند. این در حالی است که به عقیده بسیاری از تحلیلگران سیاسی حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور و منتخب ملت باید در چنین بزنگاه‌های حضور فعال‌تر و موثرتری از خود نشان بدهد و با رایزنی با ارکان مهم قدرت مانع از ریزش یا خانه‌نشین شدن نخبگان جامعه شود.

در گزیده ای از گفت و گوی روزنامه آرمان ملی با آیت‌ا... محسن غرویان، استاد حوزه علمیه و دانشگاه، آمده است: در حالی کشور در وضعیت انتخاباتی قرار گرفته که اما و اگرهای زیادی درباره انتخابات آینده وجود دارد. از یک طرف هنوز مطالبات مطرح شده در اعتراض آبان ماه به نتیجه نرسیده و چالش‌های معیشتی مردم همچنان کما فی‌السابق وجود دارد و از سوی دیگر عدم حضور واقعی نیروهای یک جریان سیاسی مهم در انتخابات امیدها و انگیزه‌ها را برای حضور انتخابات آینده در هاله‌ای از ابهام قرار داده است. در چنین شرایطی برخی از احزاب رسمی کشور با نوشتن نامه به رئیس‌جمهور خواستار برگزاری همه‌پرسی در زمینه مسائل مربوط به نظارت‌ها شده‌اند. این در حالی است که به عقیده بسیاری از تحلیلگران سیاسی حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور و منتخب ملت باید در چنین بزنگاه‌های حضور فعال‌تر و موثرتری از خود نشان بدهد و با رایزنی با ارکان مهم قدرت مانع از ریزش یا خانه‌نشین شدن نخبگان جامعه شود.  در ادامه قسمتی از این گفت‌وگو را می‌خوانید:

ردصلاحیت اصلاح‌طلبان چه تأثیری در انتخابات مجلس خواهد داشت؟ این ردصلاحیت‌ها براساس چه مبنایی صورت گرفته است؟

حضرت امام(ره) بارها عنوان کردند که مجلس در رأس همه امور است. هنگامی مجلس در رأس همه امور است که انعکاس دهنده آرای همه تفکرات و دیدگاه‌های موجود در جامعه باشد. همه کسانی که در کشور زندگی می‌کنند باید در مجلس به عنوان یکی از نهادهای مهم تصمیم‌گیری در کشور نماینده داشته باشند. این دیدگاه‌هایی است که مقام معظم رهبری نیز بارها به آن تأکید کرده‌اند. ایشان حتی عنوان کردند کسانی که نظام را قبول ندارند اما به ایران علاقه دارند در انتخابات حضور پیدا کنند. این فرمایش مقام معظم رهبری زمانی محقق می‌شود که همه اقشار جامعه در مجلس نماینده و وکیل داشته باشند. در نتیجه در رأس امرو بودن مجلس به همین معناست که نمایندگان بازگو کننده تفکرات همه اقشار جامعه باشند. اگر برخی به دنبال این هستند که بادلایل مختلف تنها یک جریان فکری و سیاسی خاص در مجلس وجود داشته باشد برخلاف فرمایش حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری عمل کرده‌اند. در شرایط کنونی نگرانی‌های جدی در بین نخبگان دانشگاهی و حوزوی و سطوح مختلف مردم به وجود آمده که با توجه به ردصلاحیت‌های گسترده آیا مجلس آینده می‌تواند به یک مجلس کارآمد و گره‌گشا تبدیل شود و یا خیر.

منشأ این نوع نگاه در کجاست؟ آیا منشأ آن در درون قدرت وجود دارد و یا اینکه برخی افراد به نام قدرت چنین تصمیماتی را اتخاذ می‌کنند؟

این یک جریان فکری انحصارطلب و انحصارگراست که با تک محوری به قدرت نگاه می‌کند. بنده معتقدم این نوع نگاه صحیح نیست و با رویکرد مردمسالاری دینی در تضاد قرار دارد. زمانی قدرت ملی تحقق پیدا می‌کند که همه اقشار جامعه احساس کنند در صحنه تصمیم‌گیری کشور نقش دارند. اینکه برخی افراد تلاش کنند دیدگاه‌های خود را به عنوان دیدگاه همه مردم جامعه قلمداد کنند، در راستای تحقق قدرت ملی نیست و بلکه در تضاد با آن قرار دارد. انتخابات باید حرف باطن و درون مردم را منعکس کند. بدون شک اگر حرف ظاهر مردم را منعکس کند شکل صوری و تشریفاتی به خود خواهد گرفت. حرف مردم باید به شکلی در انتخابات ظهور و بروز داشته باشد که مردم با انگیزه و امیدواری در صحنه حضور پیدا کنند. نباید شرایط به شکلی پیش برود که تنها عده خاصی در مجلس و قدرت حضور پیدا کنند. نگاه تک محوری در نهایت به ضرر منافع ملی تمام خواهد شد.

مبانی جمهوری اسلامی برگرفته از قرآن کریم و مبانی اسلامی است. دیدگاه اسلام درباره حقوق مردم برای حضور در صحنه تصمیم‌گیری حکومت اسلامی چیست؟

قرآن مجید و روایات اسلامی امر حکومت را به خود مردم واگذار کرده است. درقرآن مجید آمده: «وشاورهم فی الامر». خداوند به پیامبر اسلام می‌فرمایند در امور حکومت با مردم مشورت کن. در شرایط با مردم مشورت کردن به معنای مشورت کردن با نمایندگان آنهاست. به همین دلیل باید همه دیدگاه‌های موجود جامعه در مجلس حضور داشته باشند تا این آیه قرآن مجید محقق شود. آیه دیگر قرآن بیان می‌کند: «وامرهم شوری بینهم». آیت‌ا... جوادی آملی در تفسیر این آیه عنوان می‌کنند ضمیر «هم» در این آیه به مردم اشاره دارد. این آیه به معنای این است که امر مردم به شکل شورایی محقق شود. امر مردم نیز زمانی محقق می‌شود که همه اقشار و طیف‌های فکری حضور داشته باشند. به همین دلیل هر گونه انحصار طلبی و انحصار گرایی با فرمایشات قرآن در تضاد قرار دارد.

این وضعیت که یک جریان سیاسی با اغلب نیروهای خود در انتخابات حضور دارد و از سوی دیگر جریان دیگر با ردصلاحیت اغلب نیروهای خود مواجه شده چه آسیبی به هر دو جریان سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب خواهد زد؟

بدون شک مهم‌ترین پیامد چنین وضعیت تشدید تفرقه درفضای سیاسی خواهد شد. این شرایط سبب می‌شود که چهره‌های معتدل و اصلاح‌طلب به دلیل ناامیدی از صحنه کناره‌گیری کنند و در مقابل افرادی که از صلاحیت و توانایی کافی برای حضور در مجلس برخوردار نیستند از جریان مقابل در صحنه باقی بمانند. به هر حال اصلاح‌طلبان دارای نیروهای متخصص و متعهد زیادی هستند که علاقه‌مند هستند به صورت جدی در صحنه حضور داشته باشند. بدون شک اگر از این انرژی و تخصص استفاده نشود در نهایت کشور متضرر خواهد شد. متأسفانه با شرایطی که براثر ردصلاحیت‌ها به وجود آمده چهره‌های سیاسی و علمی امید خود را نسبت به گذشته از دست داده‌اند که شاید حضور آنها در صحنه بتواند باعث تغییر رویه در مدیریت کشور شود. بدون شک این یک خطر بزرگ است که کشور را تهدید می‌کند. شرایط باید به شکلی برای مردم ترسیم شود که مردم احساس کنند کسانی که مورد تأیید قرار گرفته‌اند همه سلایق فکری و سیاسی جامعه را نمایندگی می‌کنند. اگر این اتفاق رخ ندهد، در میزان مشارکت در انتخابات آینده تأثیر خواهد گذاشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha