هپاتیت اتوایمیون یکی از علل کمتر شایع التهاب طولانی مدت کبد است که در صورت عدم تشخیص و درمان باعث نارسایی کبد میشود. در این بیماری، سیستم ایمنی سالم بدن به سلولهای کبد حمله کرده و سبب التهاب سلولهای کبدی و در صورت عدم کنترل و درمان، به تدریج باعث مشکلات جدی در کبد میشود.
دکتر محمد امانی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: فعالیت بدنی منظم روزانه، رژیم غذایی با سبزی و میوه زیاد و پروتئین های مرغ و ماهی برای رفع عوارض این بیماری، مفید هستند.
وی با اشاره به اینکه علت شروع این بیماری ناشناخته است، افزود: احتمالا سلول های ایمنی به اشتباه به سلول های سالم کبد حمله می کنند و این سلول ها را با میکروب یا ویروس اشتباه می گیرند.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: هرچند این بیماری اغلب در زنان دیده میشود؛ اما آن را می توان در تمام افراد و همه سنین مشاهده کرد.
امانی افزود: بسیاری از افراد بدون علامت بالینی هستند و اتفاقی با آنزیم های کبدی افزایش یافته شک ایجاد ابتلا به بیماری بوجود می آید. افزایش آنزیم های کبد در هر فردی دیده شود بررسی کامل لازم است. گاها به اشتباه افزایش آنزیم های کبدی را تحت عنوان کبد چرب درمان می کنند اما باید توجه داشت که افزایش آنزیم ها در درصد کمی از بیماری کبد چرب دیده می شود و بیشتر با سونوگرافی مشخص می شود.
شایع ترین علائم بیماری اتوایمیون
وی شایعترین علایم بیماری اتوایمیون کبد را احساس خستگی و ضعف و درد عضلات و مفاصل ، بهم خوردن عادات ماهیانه، جوش صورت و بدن و تیرگی پوست اعلام کرد و گفت: معمولاً در صبحها این علائم بیشتر است. هنگامی که التهاب کبدی وخیم تر می شود، امکان دارد زردی پوست ایجاد شود.
فوق تخصص گوارش و کبد افزود: اگر درمان این بیماری انجام نگیرد در طولانی مدت التهاب کبد باعث تخریب آن شده و سیروز کبدی می تواند ایجاد شود. با درمان، معمولا التهاب کنترل شده و اغلب بیماران مداوا می شوند اما لازم است درمان طولانی مدت بوده و تحت نظر دائم پزشک باشند.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: هپاتیت اتوایمیون یک بیماری عفونی مانند هپاتیت ب یا هپاتیت C نیست، بنابراین از شخصی به شخص دیگر به هیچ طریق قابل انتقال نیست.
وی ادامه داد: با آنزیم های کبدی بالا و آزمایشات اختصاصی خون می توان به تشخیص قطعی این بیماری رسید، گاهی تصویربرداری یا نمونه برداری از کبد برای این کار لازم است.
امانی گفت: اساس درمان، کنترل سیستم ایمنی بدن است. ابتدا کورتن با داروهای تنظیم کننده ایمنی که شاخص ترین آن آزاتیوپرین است شروع می شود و در طول درمان دوز کورتن کاهش می یابد و به حداقل می رسد.
وی ادامه داد: معمولا بیماران بعد از حدود ۳ تا ۵ سال از شروع درمان بیماری شان کامل فروکش می کند. بعضی افراد در نهایت میتوانند درمان را متوقف کنند، اگرچه امکان عود مجدد بیماری نیز میرود. گاهی هم لازم است یک قرص تا مدت ها ادامه یابد ولی حال بیمار خوب می شود و دچار عوارض نمی شود.
نظر شما