به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سید کمال خرازی عضو هیات علمی پژوهشکده علوم شناختی و مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در حوزه علوم شناختی در یادداشتی گفت: مغز به عنوان پیچیدهترین پدیده خلقت، یک دستگاه پردازشگر اطلاعات است که دارای حدود یکصد بیلیون سلول تخصصی عصبی به نام نورون است. هر نورون در حکم یک پردازشگر اطلاعات انجام وظیفه میکند و انواع مختلفی دارد. هر نورون بین ۲۰۰۰ تا ۹۰۰۰۰ اتصال با سایر نورونها دارد که مجموعاً یک شبکه عظیم اطلاعاتی را تشکیل میدهند. بنابراین مغز ساختاری اجتماعی دارد و همچون شبکهای از پردازشگرهایی که در تعامل با هم عمل میکنند، وظایف پیچیده خود را به انجام میرساند.
وی افزود: پردازش اطلاعات در مغز علاوه بر ترتیب متوالی و ارادی، اکثراً به صورت خودکار، موازی، توزیع شده و همزمان انجام میگیرد، پردازش همزمان و موازی اطلاعات در مسیرهای مختلف را اصطلاحاً پردازش توزیع موازی مینامند. پردازش موازی اطلاعات قدرت فوق العادهای را برای مغز فراهم میکند. ابررایانهها بر اساس مدل پردازش توزیع موازی ساخته میشوند تا بتوانند اطلاعات بسیار زیادی را به صورت همزمان و با سرعت بسیار بالا در زمانی کوتاه پردازش کنند.
وی گفت: پردازش اطلاعات در مغز اکثراً به صورت خودکار و ناهشیار انجام میشود، ولی هرگاه ارزیابی، تحلیل، تصمیمگیری، برنامهریزی، تغییر مسیر یا متوقف ساختن کاری لازم آید، ساختار مدیریتی مغز یعنی قطعه پیشانی وارد عمل میشود. قطعه پیشانی و اجزای آن هر یک وظیفه خاصی را برعهده دارند. مجموعه وظایف مدیریتی مغز را کارکردهای اجرایی آن مینامند. یکی از وظایف قطعه پیشانی مهار تکانههای هیجانی است که توسط آمیگدال یا بادامه در دستگاه لیمبیک پردازش میشود. دستگاه لیمبیک در مغز میانی و در زیر قشر مخ قرار گرفته است و از بخشهای قدیمی مغز محسوب میشود و بین حیوانات و انسانها مشترک است. تفاوت انسان با حیوان در وجود سامانه مدیریتی مغز است که در قطعه پیشانی قرار دارد.
نظر شما