اطلاع‌رسانی دقیق؛ راهکار رویارویی با بیماری کرونا

تهران- ایرنا- واقعیت این است از زمان تایید ورود کرونا به ایران، مردم سردرگم شده‌اند و نوعی هراس و نگرانی در جامعه به وجود آمده‌است. در چنین شرایطی اطلاع‌رسانی درست و دقیق در کنار آموزش و مشارکت همگانی آحاد جامعه به توصیه‌های پزشکی و پیشگیرانه می‌تواند بهترین راهکار مقابله با این ویروس در شرایط حساس کنونی باشد.

کرونا بیماری جدیدی که تا همین سه ماه گذشته ناشناخته بود، حالا با همه شایعات و واقعیت های پیرامونش تبدیل به سوهان جسم و روح جمعی ما شده است. آن هایی که بیشتر می دانند و عمری با ویروس ها سر کرده اند از انتشار برخی خبرهای کذب دلخورند و در سکوت لب می‌گزند و تعداد زیادی که درگیر فضای اغراق آلود فضای مجازی شده اند، حالا مطالبه هایی از دولت دارند. به انتشار شایعه ها و دست به دست شدن خبرهای نگران کننده دامن می زنند و بی آنکه خیلی متوجه باشند با ناآرام کردن فضای افکار عمومی جامعه از خود این بیماری خطرناک تر عمل می‌کنند. پرسش ها و نگرانی های بی شماری درباره این بیماری در اذهان عمومی مطرح است.

رعایت جدی نکات بهداشتی و تقویت سیستم ایمنی بدن از راهکارهای پیشگیری کرونا معرفی شده اند. شستن مداوم دست ها با آب و مایع صابون به مدت ۳۰ ثانیه مهم ترین و کاربردی ترین روش برای مقابله با این ویروس ها معرفی شده است. ویروس کووید ۱۹ از ژنوم و غشای پروتئینی محافظ تشکیل شده است. شستشوی مداوم دست ها با صابون آسیب جدی به ساختار غشای پروتئینی وارد کرده و عملکرد ویروس را مختل می‌کند. توصیه می‌شود، بعد از لمس وسایلی مانند گوشی تلفن، لپ تاپ، میز محل کار، مبلمان شهری، مبلمان وسایل حمل و نقل عمومی، دکمه های آسانسور و دستگاه های خودپرداز بانک ها و فروشگاه ها و همچنین بعد استفاده از سرویس های بهداشتی دست ها را به فاصله زمانی هر ۳۰ دقیقه یک بار و به مدت ۳۰ ثانیه با آب و صابون به خوبی شستشو دهید و پس از آن از لمس چهار نقطه حساس قسمت فوقانی بدن (چشم ها، گوش ها، دهان و بینی) پرهیز کنید.

بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی علاوه بر توجه به ابعاد مختلف بیماری و راهکارهای درمانی، اقدامات لازم برای پیشگیری و عدم انتقال آن به دیگران را نیز مورد واکاوی قرار داده اند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

کمپین مقابله با کرونا و مسأله میانجی‌های اجتماعی

روزنامه ایران به قلم علی ربیعی دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس ‌جمهوری و سخنگوی دولت آورده است: از ابتدای مسئولیتم در سمت دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهوری تلاشم معطوف به راه‌اندازی گروه‌های اجتماعی میانجی در کشور بوده تا گفت‌وگو را به متن جامعه منتقل و از آنجا مطالبات را به متن دستگاه سیاستگذاری منعکس کنیم. پیش‌تر هم گفته‌ام که ما نیازمند نهادهای میانجی هستیم که صرفاً در سطح سیاسی و نخبگان محدود نشود بلکه در قالب شوراها، سندیکاها، انجمن‌ها، اتحادیه‌ها و... فعالیت کند. میانجی‌ها زبان تلخ و مطالبه‌گری دارند، دولت‌ها را بازخواست می‌کنند اما وجودشان به جامعه ثبات می‌بخشد. جامعه‌ای که میانجی ندارد، هرازگاهی باید منتظر ظهور شبه قهرمانانی باشد که یک شبه ظهور می‌کنند تا نظم و ثبات موجود را به نفع طبقه‌ای یا عده‌ای تغییر دهند. به واقع در نبود میانجی، منجی ظهور می‌کند که با رفتارهای توده ستایانه به جای مردم می‌نشیند. این محصول عادت و سنت دیرین رابطه نهاد قدرت و مردم و فقدان گفت‌وگوی اجتماعی است؛ روابطی توده‌وار و بدون میانجی که از انتخابات تا فجایع طبیعی و ملی خود را نشان می‌دهد. این است که مدام غافلگیر می‌شویم چون هر آن امکان دارد این گفت‌وگوی بی‌واسطه ثبات موجود را برهم بزند و نتیجه‌ای غیر قابل انتظار و پیش‌بینی و برخی مواقع رو به عقب رخ دهد. حتی در مواقع بحرانی هم چنین حرکت‌های توده وار و جزیره‌ای شکل می‌گیرد و با وجود شکل‌گیری رگه‌های همبستگی اجتماعی اما حرکت‌های مویرگی بیشتر از جنبش‌های سرخرگی خودش را نشان می‌دهد. زلزله کرمانشاه را ببینید؛ حرکت‌های خیرخواهانه عمومی جز در موارد معدودی، بیشتر شکل مستقیم و انفرادی داشت تا واسطه‌ای و جمعی. این میانجی‌ها نه تنها به حرکت‌ها جهت می‌دهند که از پراکندگی و هدررفتگی آن نیز جلوگیری می‌کنند؛ علاوه بر اینکه مطالبه‌گرند، سازمانده نیز هستند. آنها برخی مواقع موتور حرکت دولت و نهادهای اجرایی نیز می‌شوند در کنار اینکه خود نیز کارساز و کار راه اندازند. نگاه‌شان صرفاً به نهاد قدرت نیست که کاری کند بلکه خودشان هم دست به کار می‌شوند. همه چیز را از حاکمیت نمی‌خواهند بلکه سهم و نقش خود را هم ایفا کرده و توان عمومی را برای اجرای پروژه‌ها و اهداف ملی بسیج می‌کنند. یکی از این میانجی‌های بزرگ و مهم رسانه‌ها هستند؛ رسانه‌ها هم ابداع کننده‌اند هم منتقل کننده. هم پیام دارند هم پیام بر. نقش آنها فقط در رساندن خبر نیست که در ساخت افکار هم هست. از این جهت اینکه بانی حرکت‌های اجتماعی در نقش میانجی‌های بزرگ باشند، یکی از کارکردهای ذاتی آنهاست. بواقع نهاد رسانه به مثابه میانجی اجتماعی خود نیز در کنار سیاستگذار، می‌تواند وظیفه جهت‌دهی به افکار عمومی و تقویت سرخرگی حرکت‌های اجتماعی را برعهده بگیرد.

روزنامه ایران از قول علی ربیعی نوشت: اینکه در روزهای اخیر با شیوع ویروس کرونا در کشور، علاوه بر نهاد سیاستگذار و مجری، رسانه‌ها هم در نقش نهاد میانجی ظاهر شده و علاوه بر اطلاع‌رسانی درصدد اعتمادافزایی با ابزار شفافیت و صداقت برآمده‌اند، یکی از حرکت‌های مفیدی است که می‌تواند علاوه بر انتقال مرجعیت اخبار به رسانه‌های معتبر و رسمی، آموزش‌های اصولی و صحیح را نیز به مردم بدهد تا شهروندان در بمباران اطلاعات و آموزه‌های مختلف و بعضاً متناقض دچار رفتارهای متناقض نشوند. بنابراین حرکت روزنامه «ایران» در ایجاد کمپین ملی مقابله با کرونا و با هدف جلوگیری از کروناهراسی با رعایت بهداشت فردی و توجه به تصمیمات و راهنمایی‌های وزارت بهداشت به عنوان نهاد تخصصی مسئول ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا گامی مهم و قابل تقدیر است. تقویت مرجعیت خبری و آموزشی رسانه‌ها و نهادهای معتبر داخلی در گذار از شرایط فعلی و ایجاد آرامش روانی جامعه با عنصر آگاهی بدون بزرگنمایی و دست‌کم گیری ابعاد مسأله کرونا یکی از مهم‌ترین نیازهای ماست و باور به اینکه کرونا مسأله‌ای مشترک، ویروسی بی‌تفاوت و بیماری جهانی است که نه می‌توان خوانشی سیاسی از آن داشت و نه با روشی غیراصولی به جنگ آن رفت.

راه‌اندازی سایت جدید برای دفن پسماندهای عفونی بیمارستان‌های معین کرونا

زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، ‌محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در گفت‌وگو با ایلنا درباره سایت جدید دفن زباله‌های عفونی بیمارستان‌هایی که از بیماران مبتلا به کرونا نگهداری می‌کنند، گفت: سایت دفن بهداشتی پسماندهای بیمارستانی یعنی پسماندهای عفونی و خطرناک مدت‌هاست که در محل دفن زباله‌های تهران، آرادکوه است، ‌ اما با توجه به آنکه ظرفیت این سایت تکمیل شده است، ‌ مکان دیگری تعبیه شده تا پسماندها در آن محل دفن شود.

او درباره موقعیت مکانی سایت جدید، گفت: این سایت نیز در همان محدوده آرادکوه قرار دارد و زباله‌ها با رعایت تمهیدات بهداشتی و شرایط مناسب به آنجا انتقال داده می‌شوند.

نوری در خصوص شرایط انتقال پسماندهای بیمارستان‌های معین کرونا به محل‌ دفن اظهار داشت: زباله‌های بیمارستانی حتما باید در کیسه‌ها و سطل‌های مجزا قرار گیرند و بعد از اتوکلاو و بی‌خطرسازی جمع‌آوری و از زباله‌های عادی جدا شوند. همچنین در هنگام حمل به صورت جداگانه منتقل و در محل‌های جداگانه دفن می‌شوند.

رئیس کمیسیون سلامت، ‌ محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران درخصوص اقدامات بهداشتی که برای کارگران خدمات شهری در حین نظافت و پاکسازی شهر درنظر گرفته شده است، اظهار داشت: در جلسه‌ای که به همین منظور برگزار شد، مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری و نمایندگان مناطق نیز حضور داشتند و مقرر شد، تاکید بیشتری به پیمانکاران شود تا دستورات لازم را به کارگران بدهند و موارد پیشگیری را رعایت کنند و بهداشت فردی کارگران بیش از گذشته رعایت شود و همچنین شستن مرتب دست‌ها و استفاده از دستکش و ماسک در حین کار نیز در دستور کار قرار گیرد.

قرنطینه کن آقای وزیر، قرنطینه

عصر ایران گزارش داد: چین و ایتالیا و احتمالا (کشورهایی که به زودی درگیر کرونا ویروس می‌شوند) بعد از مشاهده اولین بیمارها، دستور قرنطینه برخی شهرها  را صادر کردند. در ایران اما بعد از گذشت چند روز از گسترش کرونا در سطح کشور هنوز خبری از قرنطینه و تعطیل کردن شهرها نیست.

جناب نمکی وزیر بهداشت در پاسخ به اینکه چرا شهر قم را قرنطینه نکردید گفته است: «برخی به ما گفتند که قم را قرنطینه کنید، اما من اعتقاد دارم مردم ما آنقدر فهیم، شریف و باشخصیت هستند که با آموزش‌هایی که ارایه می‌دهیم، خودشان رعایت می‌کنند و قرنطینه خانگی را برای خودشان اعمال می‌کنند.»

آقای وزیر بهداشت، نویسنده این متن تخصصی در علم پزشکی ندارد اما بنا بر اساس آنچه خوانده و شنیده می‌داند که ویروس کرونا به سرعت قابل انتقال است و یک مبتلا می‌تواند چندین نفر دیگر را گرفتار کند.

در این یک مورد با ان‌شالله، ان‌شالله گفتن کار درست نمی‌شود. باید کمی جدی‌تر بود. بارها گفته و نوشته‌ایم لازم نیست شما چرخ را اختراع کنید. کشور چین به صورت گسترده درگیر کرونا شده است. اولین کار آنها قرنطینه شهر ووهان بود. شهری که کرونا اولین بار آنجا به جان مردم افتاد.

کرونا در ایران هم از قم شروع شد. در همان ساعت‌های اعلام مرگ دو نفر بر اثر کرونا، برخی از اهالی قم از شهر خارج و به تهران و دیگر شهرها آمدند. هنوز هم این مهاجرت در حال انجام است. حق هم دارند، می‌ترسند و بهترین راه را فرار از شهری می‌دانند که درگیر ویروس کرونا شده است.

همان زمانی که وزیر بهداشت در حال توصیه مردم به قرنطینه خانگی است، برخی از اهالی پایتخت بعد از تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها راهی شمال شدند تا آنجا هم از هوا لذت ببرند هم جوجه بزنند و هم به خیال خودشان از شر کرونا خلاص شده باشند.

وقتی شما شهر را تعطیل و قرنطینه نمی‌کنید، برخی‌ها به اجبار مجبور هستند به محل کار خود بروند. همین آمد و شدها، به کرونا کمک می‌کند تا افراد بیشتری را درگیر خود کند.

به خدا که با قرنطینه کردن یک شهر هیچ کس به شما برچسب بی‌مسئولیتی یا ناتوانی نمی‌زند. در خانه ماندن و بیرون نرفتن کمک بسیاری به کنترل کرونا می‌کند. پس لطفا دست دست نکنید و فرمان قرنطینه قم به عنوان اولین شهری در ایران که درگیر این بیماری شده است را صادر کنید.

۲ دمنوش برای تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابله با کرونا

ایسنا گزارش داد: دکتر علیرضا عباسیان متخصص طب ایرانی با اشاره به اینکه هیچ راهی مانند رعایت نکات بهداشت فردی نمی‌تواند در جلوگیری از انتقال بیماری‌های واگیر موثر باشد، گفت: البته می‌توانیم با مصرف برخی مواد غذایی سعی کنیم سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با بیماری‌ها تقویت کنیم. به عنوان مثال یکی از خوراکی‌های مفید دمنوش‌های طبیعی تهیه شده در منازل است. مصرف خیسانده تخم بالنگو و بارهنگ در آب و گلاب به همراه کمی زعفران، یکی از دمنوش‌های موثر خواهد بود. برای تهیه این دمنوش باید سه چهارم لیوان آب، یک چهارم لیوان گلاب و یک قاشق چایخوری تخم بالنگو را به همراه یک قاشق چایخوری تخم بارهنگ با یکدیگر مخلوط کرده و نیم ساعت صبر کنید تا بالنگو و بارهنگ به خوبی لعاب دهند. سپس سرِ قاشق چایخوری زعفران ساییده شده را به مواد قبلی اضافه کرده و دوباره هم بزنید؛ پس از آن می‌توانید دمنوش را با افزودن کمی عسل طبیعی آرام‌آرام بنوشید. این مقدار ۲ تا ۳ بار در روز برای بزرگسالان قابل تکرار و مفید است.

این متخصص طب ایرانی، دمنوش دیگری که می‌تواند در تقویت سیستم ایمنی مفید باشد را اینگونه معرفی کرد: دمنوشی از آویشن و شیرین بیان که می‌توانید آن را با عناب مصرف کنید. برای تهیه این دمنوش یک قاشق غذاخوری برگ آویشن به همراه یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان را به همراه پنج عدد عناب را در یک قوری ریخته و یک لیوان آب جوش روی آن بریزید. این مخلوط را یک ربع با حرارت ملایم دم کرده و پس از صاف کردن، آن را به صورت گرم بنوشید. توجه کنید که این دستور دو بار در روز برای بزرگسالان قابل تکرار است. البته برای کسانی که فشار خون بالا دارند مصرف شیرین بیان بیش از ۳ تا ۴ هفته توصیه نمی‌شود. همچنین مقادیر یاد شده با نصف مقدار دستور از سن هفت سالگی به بعد و با یک سوم تا یک چهارم مقدار دستور برای کودکان ۲ تا ۷ ساله مجاز است. برای کودکان زیر ۲ سال نیز تنها از هر کدام دو تا ۴ قاشق غذاخوری در روز مناسب است.

لغو سفر هیئت ترکیه‌ای به ایران

مردم سالاری آنلاین گزارش داد: هیئت فرهنگی کشور ترکیه سفر روز جاری خود به ایران را کنسل کرد. هیئت فرهنگی کشور ترکیه که قرار صبح امروز با سفر به ایران به امضای تفاهمنامه حضور ترکیه در نمایشگاه کتاب تهران بپردازد سفر خود به تهران را کنسل کرد.

این اتفاق به دلیل لغو پروازهای میان ایران و ترکیه به منظور شیوع ویروس کرونا در ایران انجام شده است.

پیش از این مهر کسب اطلاع کرده بود در این سفر حمدی تورشوجو مدیرکل کتابخانه‌ها و انتشارات وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه و تانر بیوقلو رئیس دپارتمان انتشارات وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه حضور خواهند داشت.

کشف ۳۰۰۰ ماسک قلابی و غیربهداشتی در بروجرد

به گزارش ایسنا؛ سرهنگ عزت‌الله غلامی در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: با توجه به انتشار کرونا ویروس و جو روانی حاکم بر جامعه به دلیل سرایت فوری آن، فردی سودجو و طماع با داشتن کارگاه غیرمجاز در منزل خویش اقدام به ساخت، تهیه و توزیع ماسک‌های تقلبی و غیربهداشتی کرده که موضوع به‌صورت ویژه در دستور کار پلیس قرار گرفت. در هماهنگی به‌عمل‌آمده با مرجع قضایی و با همراهی کارکنان اداره تعزیرات حکومتی و در یک عملیات ضربتی و غافلگیرانه، مأموران انتظامی نسبت به دستگیری فردی به هویت معلوم که اقدام به ساخت ماسک‌های تقلبی و غیربهداشتی می‌کرد اقدام که در بررسی‌های انجام‌شده از انبار کارگاه فرد خاطی ۴ ثوب پارچه جهت تهیه ماسک و همچنین ۳۰۰۰ هزار ماسک غیربهداشتی کشف و ضبط می‌شود.

فرمانده انتظامی بروجرد ضمن هشدار به سودجویان و افراد بیماری که سلامت مردم را به خطر می‌اندازند بیان کرد: در این راستا حسب دستور مقام محترم قضایی کارگاه مذکور پلمپ و متهم به همراه پرونده متشکله تحویل اداره تعزیرات حکومتی شود.

ترکمنستان ورود مواد غذایی از مرز اینچه‌برون گلستان را ممنوع کرد

به گزارش همشهری آنلاین؛ سیدابراهیم حسینی مدیرکل گمرکات گلستان دوشنبه پنجم اسفند اظهار کرد: کشور همسایه از دیروز (یکشنبه چهارم اسفند) با اعمال این محدودیت، از تردد تمامی کامیون‌ها و تریلی‌های ایرانی و ترانزیت خارجی حامل مواد غذایی به کشورش جلوگیری کرد. ممنوعیت تردد اعلام شده فعلا شامل محموله‌های مواد غذایی می‌شود. کشور ترکمنستان زمان مشخصی را برای اعمال این محدودیت‌ها اعلام نکرده ضمن اینکه دیگر اقلام صادراتی مانند سیمان، اسباب‌بازی، اجاق‌گاز، پلی‌اتیلن و آهن و میلگرد به این کشور انجام می‌شود. این کشور همسایه حتی برای کامیون‌های ترانزیت متعلق به اتباع خود نیز این محدودیت را در نظر گرفته و آنها را پس از ورود، قرنطینه می‌کند. تا قبل از این محدودیت، به طور متوسط روزانه ۷۰ تا ۸۰ دستگاه کامیون و تریلی ترانزیت از مرز اینچه‌برون گنبدکاووس بین دو کشور تردد می‌کردند که از این تعداد ۱۰ تا ۱۵ دستگاه آن ایرانی و بقیه ترانزیت بودند.

مدیرکل گمرکات گلستان همچنین از ممنوعیت تردد مسافران ترکمنستانی به خاک ایران از مرز اینچه‌برون نیز خبر داد و اظهار کرد که این ممنوعیت از یک ماه پیش و توسط کشور همسایه اعمال شده است. تا پیش از اعمال ممنوعیت تردد مسافر از مرز اینچه‌برون از سوی ترکمنستان، تردد اتباع ایرانی از این مرز بسیار کم و در حد یک یا دو نفر در روز بود.

به گفته حسینی، از ابتدای امسال تا الان ۳۳۸ هزار تن انواع کالا به ارزش ۱۲۷ میلیون دلار از مرز اینچه‌برون گلستان صادرات و ۴۵ هزار تن انواع کالا به ارزشی ۵۹ میلیون دلار واردات انجام شده است.

جهان کاریکاتوری و کرونا

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم محبوبه موسوی نویسنده نوشته است: این روزها در فضای مجازی و برخی رسانه‌ها درباره کرونا نگاه کاریکاتوری دیده می‌شود. به نظر عده‌ای که به قول سوزان سانتاگ فقط نظر به درد دیگران دارند اما این درد برای آن‌ها نیست، شهر قم، گرفتار در کرونا، شهری است که عبارت است از چند مکان مختصر و چند کوچه و خیابان که مردمی «دیگر» در آن رفت و آمد می‌کنند. نگاه کاریکاتوری، آدم‌های این شهر، مدارس، بیمارستان‌ها، خوابگاه‌های دانشجویی، احتمالا زندان‌ها، اتوبوس‌ها، رانندگان، پلیس‌ها، معلم‌ها، سوپرهای میوه و سبزی، نانوایی‌های سنتی و فانتزی، کارگرها از زن و مرد، حتی کارتن‌خواب‌ها، زباله‌گردها، بی‌خانمان‌ها، مسافران گذری به این شهر، سینماها، کتابفروشی‌ها، کتابخانه‌ها و بسیار مکان‌های عمومی در این شهر را حذف می‌کند تا بر وجدان خودش که آسوده و چه بسا راضی و خوشحال از این است که این درد از آن «دیگری» است و نه او سرپوش بگذارد! او حتی می‌تواند قم را شهری خالی از سکنه و فقط با اماکن تاریخی تجسم کند تا کمتر وجدانش از رنج دیگری به درد آید اما هیچ کاریکاتوری خالی از تصویر نیست و برای همین در تجسم او جاها و افرادی هستند و جاها و افرادی که ممکن است رنجشان به ناراحتی او بیفزاید از روی کاغذ ذهنی پاک می‌شود. کافی است آدم یکبار به شهری رفته باشد یا کسی را در آن شهر داشته باشد یا اگر هیچ‌کدام اینها نیست، نگاهی انسانی داشته باشد تا از تجسم کاریکاتوری شهر دست بردارد.

گاهی رسانه دچار تناقض می‌شود؛ بدین شکل که اگر کسی تصور و تجسم خود را از مردمان و شهرها و مکان‌ها فقط از طریق برخی رسانه‌ها به‌دست آورده باشد، بدون اینکه نگاهی درونی به مکان، زمان یا افراد داشته باشد، دچار نگاهی کاریکاتوری می‌شود. چنین فردی هیچ تجسمی از محیط و رویدادهای اطراف خود ندارد جز آنچه که در رسانه‌ها خوانده یا تصاویری که در رسانه‌ها دیده است. رسانه‌هایی که این روزها به مدد اینترنت به تعداد ساکنین کره زمین افزایش یافته است، اما نگاه کاریکاتوری در مواقع بحران آسیب‌زاست. تجسم کاریکاتوری از جهان شاید به کار برخی هنرها بیاید اما به‌طور قطع به کار رسانه نمی‌آید. جهان کاریکاتور جهان مینی‌مال است و قصد دارد توجه بیننده را به یک نکته، موضوع یا هدف جلب کند اما جهان رسانه، جهانی متکثر است که هدف از شکل‌گیری‌ آن، از همان اول، صدا و تصویر دادن به نادیده‌ها و ناشنیده‌هاست؛ کسانی که به هر دلیلی حرف و سخن و وجودشان حذف می‌شده است. مثلا ووهان چین نمونه خوبی است برای این تماشای رنج و درد دیگری و به محض اینکه خطر به بیخ گوش خودمان برسد تا زمانی که هنوز شامل ما نمی‌شود رنج و درد دیگری است و دیدن و تماشایش هم عاری از لذت نگاه نیست. سانتاگ در کتاب «نظر به درد دیگران» در بیان صحنه‌های تصاویر جنگی می‌گوید: «محل جنگ هرچه دورتر یا غریب‌تر باشد، احتمال اینکه نمای کامل کشته‌شدگان یا افراد محتضر را از روبه‌رو ببینیم بیشتر می‌شود». درباره مصیبتی چون بیماری همه‌گیر کرونا، حتی در کشور خودمان و در یک منطقه جغرافیایی اما دور از مرکز بیماری، باز چشم و گوش‌ها نگاهی به تصاویر و اخبار دارد که بگوید این بیماری برای ما نیست برای آن شهر است که قم نام دارد. اینها را گفتم تا از سهراب سپهری زاده در قم و بزرگ شده کاشان نقل قول کنم که: چشم‌ها را باید شست، جور دیگر باید دید. یا به قول موسوی گرمارودی: میان شهادت و شقاوت؛ فاصله به درازای یک تفنگ است، تا در کدام سو ایستاده باشی.

کرونا؛ سنگ محک

‌روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم عباس عبدی فعال سیاسی و تحلیلگر می نویسد: ویروس کرونا در حال تبدیل شدن به سنگ محک و ابزار سنجشی برای میزان اعتماد و کیفیت کارآمدی موجود است. اجازه دهید که از وضعیت انتشار این ویروس که به صورت تصاعدی خواهد بود، کمک بگیریم و بگوییم که عوارض آن در جامعه و مدیریت کشور نیز تصاعدی است. این مساله و شاید بحران با پدیده‌ای مثل زلزله و حتی سیل فرق می‌کند، مواجهه با آن به یک سنگ محک کارآمدی نظام در حل مسائل جامعه تبدیل شده است. زلزله و سیل مناطق محدودی از کشور را دچار خود می‌کنند و سایر مناطق می‌توانند ضمن کمک به آنان، زندگی عادی خود را انجام دهند. ولی کرونا با وضعیت فعلی ایران که بسیاری از مناطق را از جنوب تا شمال درگیر خود کرده، متفاوت از حوادث و مصائب دیگر است. دیروز یکی از پزشکان معتبر کشور متنی را خطاب به بنده نوشت و طی آن یادآوری کرد که «بیماری کرونا هنگامی که با فقدان اعتماد عمومی به منابع خبری رسمی همراه شده، فشارها و ترس‌های روحی و روانی زیادی را به خانواده‌ها به خصوص طبقه متوسط و پایین وارد کرده و می‌کند که عوارض آن اگر از ویروس بیشتر نباشد، کمتر نیست و خانواده‌های با اقتصاد پایین قادر به انجام کامل توصیه‌های ایمنی نیستند. مثلا توصیه شده که از مترو و اتوبوس استفاده نکنند یا رژیم‌های خاص غذایی داشته باشند. در حالی که به نان شب محتاج‌اند. بنابراین وارد کردن استرس به این خانواده‌های در حال فشار از عوارض ویروس کرونا خطرناک‌تر است. ویروس‌های فقر و بی‌عدالتی و ناامیدی و...‌ بسیار کشنده‌تر و مسری‌تر است و هر روز قربانیان زیادی را می‌گیرد که به مراتب از این ویروس بیشتر است، لذا در صورت صلاحدید از منظر یک جامعه‌شناس و روزنامه‌نگار دعوت به آرامش در این زمینه کرده و صرفا به رعایت موارد عمومی پیشگیری توصیه کنید.» هر چه فکر کردم چگونه می‌توان هم به مردم آرامش داد و هم از حساسیت آنان کم نکرد فکرم به جایی نرسید. می‌دانید چرا؟ برای اینکه این رفتار فقط در جامعه‌ای رخ می‌دهد که اعتماد میان حکومت و مردم در حد مطلوب باشد. مردم باید به تمام سیاست‌ها یا حداقل به سیاست‌های رسمی در زمان بحران و اضطرار اعتماد داشته باشند. دقیقا مثل کسی که شب در خانه‌ای آرام می‌خوابد که آن خانه قفل‌های مطمئن دارد.

ضرورت همبستگی عمومی در برابر بحران

روزنامه ایران در یادداشتی به قلم سیامک مره صدق نماینده مجلس می نویسد: راه‌اندازی کمپین ملی مقابله با بیماری های واگیردار کرونا با هدف ایجاد همبستگی عمومی و اطلاع‌رسانی درست و بموقع ایده اثرگذاری خواهد بود که شایسته پشتیبانی است. بیماری ویروسی کرونا و مشکلاتی از این دست همه مردم را درگیر می‌کند و آنها را در معرض خطر قرار می‌دهد. در واقع بیماری کرونا سلامتی همه انسان‌های جامعه را بدون توجه به تفاوت‌های قومی، فرهنگی، اجتماعی و حتی دیدگاه‌های سیاسی تهدید می‌کند و عبور از آن بدون همبستگی ملی امکانپذیر نخواهد بود. از سوی دیگر می‌توان گفت برای غلبه بر این بیماری دو گروه فعالیت قابل انجام است:نخست فعالیت برای حفاظت از خود فرد و دوم فعالیت برای حفاظت از همه افراد جامعه. این دو گروه فعالیت در عرض و در طول یکدیگر قرار ندارند، بلکه مکمل و همراه یکدیگرند. به این معنا که هرچه میزان مراقبت فردی به درستی صورت بگیرد، فرد سالم مانده و می‌تواند مانع سرایت بیماری به سایر افراد جامعه شود. رعایت معیارهای مربوط به بهداشت فردی و عمومی و حد امکان محدودیت در استفاده از وسایل و امکانات عمومی بسیار راهگشا خواهد بود. در این راستا هریک از افراد جامعه باید به امر خاص شست‌وشوی دست‌ها توجهی ویژه داشته باشند و این امر را جدی بگیرند. همچنین کسانی که در مشاغل مربوط به مواد غذایی فعالیت می‌کنند مانند کسانی که در میوه فروشی‌ها، مراکز طبخ غذا و مراکز فروش مواد پروتئینی فعالیت می‌کنند باید اصول بهداشتی را به درستی رعایت کنند.

مسئولان مدارس نیز در قطع زنجیره اپیدمی این بیماری نقش مؤثری دارند. هرچند کودکان کمتر در معرض خطر قرار می‌گیرند و به نظر می‌رسد در مقابل این بیماری ایمنی طبیعی دارند اما برای جلوگیری از انتشار ناخودآگاه بیماری در فاز اولیه حداقل نیاز است تعطیلی مدارس ۷ روز ادامه داشته باشد. پس از آن نیز کودکی که دارای علائم سرماخوردگی است نباید به هیچ وجه به مدرسه برود.

همچنین بیمارانی که نقص ایمنی دارند و زنان باردار باید از رفت و آمد در مناطق آلوده پرهیز کنند تا علاوه بر حفاظت از خود از مبتلا شدن سایر افراد جامعه پیشگیری شود. در این میان افرادی هم هستند که در مشاغلی فعالیت می‌کنند که با زیان روبه‌رو خواهند بود، آنها ناگزیر به تحمل شرایط هستند تا سلامت همه جامعه حفظ شود. به طور قطع بدون عزم ملی نمی‌توان با این بیماری مقابله کرد. گمان می‌کنم با توجه به سابقه مردم ایران در فداکاری و از خود گذشتگی در موقعیت‌های مختلف خواهیم توانست از این شرایط نیز عبور کنیم.

ضرورت اطلاع رسانی علمی و درست به مردم

مینو محرز عضو کمیته کشوری بیماری‌های عفونی وزارت بهداشت در روزنامه ایران نوشت: واقعیت این است از زمانی که ورود ویروس کرونای جدید به ایران از سوی مقامات دولت تأیید شده مردم سردرگم شده‌اند در پیگیری اخبار تابع فضای مجازی‌اند بنابراین راه اندازی کمپین پیشنهادی روزنامه ایران دسترسی به اطلاعات علمی و دقیق در فضای مجازی کمک می‌کند. به هر حال مردم علناً اخبار را از فضای مجازی دنبال می‌کنند برای مثال دیروز یک کانال خبری آمار مبتلایان و فوتی‌ها را دو برابر اعلام کرد، این‌گونه اخبار مردم را تحریک و وحشت زده می‌کند. در شرایط بحران هیچ چیز بدتر از ایجاد وحشت و ترس در مردم نیست و در عملکرد مسئولان تأثیر می‌گذارد بنابراین راه اندازی کمپینی که همراه مردم باشد و مردم را راهنمایی کند بسیار راهگشا است. یکی از اهدافی که این کمپین به نظر باید دنبال کند این است که به جای وحشت از بیماری، واقعیت‌ها را بدانند و عملکرد درستی درباره راه‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری داشته باشند. تأکید می‌کنم مردم با دیدن برخی فیلم‌ها که از چین پخش شده وحشت کرده‌اند، در یکی از فیلم‌ها نشان می‌دهد مردی از همسرش که از کارکنان بیمارستان است با گریه از هم جدا می‌شوند مگر کارکنان بیمارستان در قتلگاه خدمات ارائه می‌دهند. همین فیلم‌ها موجب شده پرسنل درمان ما وحشت زده شوند، کارکنان بهداشتی ترسیده‌اند باورشان نمی‌شود پوشیدن ماسک برای پیشگیری از بیماری کافی است. از طرفی مردم ریختند و ماسک‌های تقلبی را با قیمت‌های بسیار بالا می‌خرند در حالی‌که دست‌های شان را نمی‌شویند. اقدام روزنامه ایران مبنی بر راه اندازی کمپین اقدام مثبتی است، کمپین تان را حتماً راه بیندازید و فرهنگ‌سازی کنید و به مردم بگویید شست‌وشوی دست‌ها را جدی بگیرند کاری که آموزش و پرورش باید سال‌ها پیش انجام می‌داد و از کودکی به مردم آموزش می‌داد که دست‌های شان را مدام بشویند چرا که برخی اقشار و افراد عادت به شست‌وشوی دست ندارند. بزودی گایدلاین‌های درمان در منزل را برای بیماران مبتلا به کرونا راه می‌اندازیم با توجه به اینکه برخی داروها برای کنترل علائم این بیماری مفید هستند در نتیجه این گایدلاین‌ها کمک می‌کند که همه از ترس بیماری به بیمارستان‌ها نریزند چرا که تخت بیمارستان برای همه مهیا نیست. کمپین روزنامه ایران می‌تواند در اطلاع‌رسانی چنین مواردی بسیار کمک کند و اخبار در این رابطه کاملاً درست و علمی به اطلاع مردم برسد. در این کمپین حتماً به مردم بگویید نمی‌توانید زندگی عادی تان را متوقف کنید اما می‌توانید با شست‌وشوی دست‌ها قبل از خوردن هر چیزی از ابتلا به بیماری پیشگیری کنید.

رسانه‌های اصولگرا

آخرین آمار وزیر بهداشت از مبتلایان به کرونا

به گزارش مشرق، اسدالله عباسی سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در حاشیه جلسه علنی صبح امروز پارلمان با حضور در جمع خبرنگاران به جلسه غیرعلنی صبح امروز مجلس اشاره کرد و اظهار داشت: مشرق: براساس گزارش های ارائه شده بسیاری از خبرهایی که در باره بستری شدن اشخاص در بیماستان ها مطرح شده، مربوط به بیماران مبتلا به آنفلوآنزا است. در کل کشور تقریبا ۴۷ نفر به کرونا مبتلا شدند و متاسفانه ۱۲ نفر تا امروز بر اثر این بیماری فوت کردند. طبق گزارش وزارت بهداشت دو نفر مبتلا به ویروس کرونا در تهران شناسایی شدند که از قم به تهران آمده بودند، در استان قم نیز به هر کدام از خانواده ها یک «پک» شامل ماسک و مایع ضدعفونی کننده داده شده است.

عباسی عامل شیوع ویروس کرونا در ایران را ورود افراد ابتلا به کشور از کشورهای دیگر مثل پاکستان، افغانستان و چین برشمرد و گفت: برخی از این افراد از مبادی ورودی غیرقانونی وارد کشور شده بودند.

وی با بیان اینکه طبق گزارش وزارت بهداشت از نظر امکانات بهداشتی و پزشکی کمبودی در کشور وجود ندارد و نباید شهروندان در این خصوص نگرانی داشته باشند، افزود: فقط توصیه  این است که برای پیشگیری از ماسک و مایع ضدعفونی کننده استفاده شود و از دست دادن و روبوسی خودداری کنند.

سخنگوی هیات رئیسه مجلس با بیان اینکه طبق گزارش وزیر بهداشت با گرم شدن هوا این ویروس از بین خواهد رفت، تصریح کرد: در مورد تعطیلی مدارس و دانشگاه ها بر اساس شرایط موجود در کشور تصمیم گیری خواهد شد و از طریق رسانه های رسمی کشور اعلام می شود. افراد از حضور در تجمعات ورزشی و اردوهای دانش آموزی خودداری کنند تا شیوع این ویروس کنترل شود و با مشکلات حادی رو به رو نشویم.

مردم نگران کرونا نباشند؛ استفاده از ماسک در حالت عادی ضروری نیست

تاج کی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه هیچ مورد مشکوک به کرونای جدید در زنجان نداریم، گفت: مردم نگران کرونا نباشند.

او درباره بازار ماسک و مواد ضدعفونی کننده در روزهای اخیر  افزود: این مواد در حالت عادی فروش بسیار محدودی در بازار دارند و به طور خاص برای مراکز بهداشتی و درمانی تولید می‌شوند؛ اما وقتی تب شیوع کرونا در استان قدرت گرفت ناگهان تقاضا برای این محصولات  افزایش یافت و درخواست کاذب  تعادل بازار را برهم ریخت.

تاج کی ا بیان اینکه در چند روز گذشته شهروندان  بیش از ۲۰۰ هزار ماسک از داروخانه‌های استان  خریداری کردند گفت: دانشگاه علوم پزشکی زنجان تمهیدات لازم برای  تامین اقلام بهداشتی داروخانه ها اندیشیده است.

او با بیان اینکه مردم به شایعات توجه نکرده و اخبار صحیح در خصوص این بیماری را فقط از طریق رسانه‌های ملی و رسمی پیگیری کنند.

هشدار به داروخانه‌های خراسان جنوبی

خبرگزاری مهر در مطلب دیگری آورد: داوود شهرکی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی از نظارت ویژه بر داروخانه‌ها خبر داد و افزود: در خصوص اعلام عدم موجودی کالاهای بهداشتی به ویژه ماسک، گزارش‌ها ثبت و رسیدگی می‌شود. با متخلفینی که اعلام عدم موجودی کرده باشند، اما عرضه غیرمجاز داشته باشند، برخورد می‌شود. تأمین این کالاهای بهداشتی مورد نیاز شرایط کنونی، براساس وزارت بهداشت در دستور کار تمام داروخانه‌ها قرار گرفته است. با متخلفینی که بخواهند در شرایط موجود در عرضه کالاهای بهداشتی با قیمت‌های غیرمتعارف سواستفاده کنند، برخورد می‌شود.

وی تصریح کرد: از شهروندان خواستاریم هر گونه تخلف را از طریق سامانه ۱۲۴ گزارش دهند. شیفت اضافه‌ای برای دریافت و رسیدگی به شکایات مردمی در نظر گرفته شده است. همچنین با کمک دستگاه‌های مشترک، بر نظارت‌ها تشدید می‌شود تا شرایط تأمین اقلام مورد نیاز، کنترل بازار و برخورد با متخلفین فراهم باشد.

وی بیان کرد: از نظر ما عدم عرضه کالاهای بهداشتی مانند ماسک به منزله احتکار است و با متخلفین برخورد جدی می‌شود و جرایم سنگینی برای آنها خواهد داشت. انتظار داریم داروخانه‌ها با مراجعان همکاری کرده و موجودی دقیق را اعلام کنند.

ساز و کار بهشت زهرا برای دفن جان باختگان کرونا

غلامحسین محمدی رئیس مرکز ارتباطات شهرداری تهران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران با اشاره به شیوع ویروس کرونا و تمهیدات شهرداری تهران برای جلوگیری از انتشار این ویروس در صورت فوت احتمالی مبتلایان گفت: برنامه ریزی های دقیقی در سازمان بهشت زهرا صورت گرفته، تا اگر کسی به دلیل این بیماری جان خود را از دست داد، محل غسل و کفن او در جایی جدای از اموات عادی صورت گیرد و به این ترتیب سایر افراد در معرض این ویروس قرار نگیرند. بیان سایر جزئیاتی که جهت جلوگیری از انتشار این ویروس برای افرادی که جان خود را از دست می دهند، مناسب شرایط روحی شهروندان نیست.

نکات پیشگیری از ابتلا به کرونا برای بیماران «نادر»

به گزارش خبرگزاری فارس؛ حمیدرضا ادراکی با بیان اینکه بیماران نادر خصوصا بیماران دارای نقص سیستم ایمنی به دلیل مشکلات زمینه‌ای بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا هستند، ابراز امیدواری کرد مسؤولان حوزه بهداشت و درمان بتوانند این بحران اپیدمیک را کنترل و از شیوع بیشتر آن جلوگیری کنند. وی در ادامه به توصیه‌های بهداشتی پرداخت و گفت: حتی الامکان از شرکت در مهمانی‌ها و دور همی‌های غیر ضروری انصراف ورزید. از غذاهای بیرون از منزل  خصوصا فست فود یا خوراکی‌های خام اجتناب کنید. استفاده از وسایل ارتباطی و حمل و نقل عمومی مثل اتوبوس، قطار، مترو و یا BRT و یا حتی تاکسی را به حداقل رسانید. کمتر از دستگاه‌های خودپرداز(عابر بانک) استفاده کنید. در داخل آسانسور دکمه‌ها را با یک خودکار و یا گوش پاک کن انتخاب کنید. در مجامع تحصیلی و یا ادارات عمومی از خودکارهای مشترک استفاده نکرده و از خودکار شخصی استفاده کنید. ادراکی با عنوان این مطلب که دخانیات را کنار گذاشته و از قلیان اصلا استفاده نکنید، از نگهداری حیوانات زنده منصرف شوید و ارتباطی با آنها نداشته باشید. فعلا از رفتن به سفرهای غیر ضروری و یا زیارت و مجامع عمومی مثل سینما و تئاتر و مساجد و نمازخانه ها استنکاف ورزید. ضمن اینکه ضریح و درب بقاع متبرکه و مساجد را نبوسید. حتی الامکان زمان استفاده از تلفن همراه از بلندگو استفاده نموده و آن را به گوشتان نچسبانید. دست ها را مرتب با صابون و به خصوص مایع شستشوی ضد عفونی بشویید.   

وی اظهار داشت: مایعات و خصوصا مایعات گرم فراوان بنوشید. صورت و بینی خود را با  آب گرم بخور و گلوی خود را با آب گرم و نمک غرغره نمایید. از غذاهای گرم بیشتر استفاده نمایید و به غذای خود زردچوبه، سیاهدانه، عسل، سیر، زنجبیل و یا دارچین اضافه کنید. ضمن اینکه با افزایش مصرف میوه‌ها و آب میوه‌های تازه و مرکبات، میزان ایمنی بدن خود را افزایش دهید.   

مدیرعامل بنیاد بیماری های نادر ایران، در پایان افزود: در صورت تب و یا سرفه حتما به بیمارستان مراجعه نموده تا تحت مراقبت قرار گیرید. به توصیه های ایمنی سایت بنیاد بیماری‌های نادر و پیام های موجود در اینستاگرام دقت فرمایید و در صورت هر گونه احتمال بیماری ویروسی کرونا با پزشک متخصص خود تماس بگیرید.

ضمن حفظ آرامش از سفرهای غیرضروری در سطح شهر خودداری کنید

به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ با توجه به اهمیت حفظ سلامتی جامعه اقدامات پیشگیرانه از شیوع کرونا ویروس در استان ایلام موجب تشکیل جلسات پدافند زیستی در استان شد که این نشست پدافند زیستی به  تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها تمامی سالن‌ها و اماکن و سالن‌های ورزشی، مهدهای کودک، مراکز توانبخشی بهزیستی و غیره منجر و علاوه بر این توصیه دانشگاه علوم پزشکی به مردم استان عدم حضور در فضاهای پرتردد و ماندن در خانه است.

سرهنگ ابوالفضل کوهزادی  در گفت وگو با  خبرنگار تسنیم در ایلام اظهار داشت: این مسئله در راستای تدابیر ابلاغی پلیس راهور ناجا و به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا و خطرات احتمالی، آن صورت گرفته است. تمامی آموزشگاه‌های تابعه استان مکلف به لغو فعالیت‌های آموزش تا اطلاع بعدی هستند.

سرهنگ کوهزادی خاطرنشان کرد: در صورت از سرگیری مجدد آموزش و آزمون‌ها مراتب به نحو مقتضی به هنرجویان اطلاع رسانی می‌شود.

عبدالمالک شنبه زاده اظهار داشت: به منظور پیشگیری از انتشار ویروس کرونا، عرضه و سرو قلیان در واحدهای تحت نظارت این اداره کل، فعالیت تاسیسات گردشگری بویژه سفره خانه‌های سنتی تا اطلاع بعدی ممنوع است. در صورت مشاهده فعالیت هر کدام از واحدهای خدماتی بر اساس مصوبه کمیته بحران بدون اخطار پلمپ خواهد شد.

قاسم سلیمانی در نشست قرارگاه زیستی و مدیریت بحران استان در خصوص بیماری کرونا و شرایط کنونی استان، اظهار  داشت: مردم آرامش خود را حفظ کنند و در راستای پیشگیری از بیماری کرونا همکاری کنند. تا اطلاع ثانوی برگزاری کنسرت‌ها، مسابقات ورزشی، گردهمایی‌ها، همایش‌ها و انبوه‌های جمعیتی در استان ممنوع است اما کماکان می‌بینیم برخی رعایت نمی‌کنند. مردم استان تا اطلاع ثانوی از مسافرت‌های غیر ضروری به استان‌های دیگر به ویژه مناطق آلوده به ویروس کرونا اکیدا خودداری کنند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی قم به توصیه پزشکان قرنطینه شد

مهدوی، مسئول حوزه ریاست دانشگاه علوم پزشکی قم در گفت وگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: از آنجایی که دکتر قدیر از روزهای ابتدایی انتشار کرونا ویروس با بیماران در ارتباط بوده به توصیه پزشکان در قرنطینه قرار گرفته است. هنوز اطلاعی از مثبت یا منفی بودن تست او در دست نیست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha