ویروس های مختلف سالیان متمادی است که بشر را دچار بیماری میکنند، در حالی که از حدود ۱۵ سال پیش ویروس کرونا کشنده ظاهر شد و به این ترتیب که سارس ۲۰۰۳ میلادی در چین، مرس ۲۰۱۲ میلادی در عربستان و کووید ۲۰۱۹ دوباره در چین شایع شد. بنابراین پس از شیوع ویروس کرونا در کشور چین بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران در روزهای گذشته درگیر این بیماری شدند و تعدادی از ساکنان آنها بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادند و تاکنون به دلیل این بیماری بیش از ۲ هزار و ۴۶۰ تَن در جهان درگذشته اند تا امروز ابتلای بیش از ۷۳ هزار تَن به این ویروس در ۳۰ کشور دنیا تایید شده است. در ایران برپایه آمار ارایه شده مبتلایان جدید به این ویروس ۱۸ تَن هستند که از این تعداد هشت تن در استان قم، یک مورد در استان همدان، سه مورد در تهران، ۲مورد در مرکزی، ۲ مورد در استان اصفهان و ۲ تن در گیلان شناسایی شده اند همچنین از این ۱۸ نفر چهار تَن جان باختهاند. با این حساب شمار مبتلایان کرونا ویروس مجموعاً به ۶۱ تن و مجموع کشته ها به ۱۲ تن رسیده است.
بررسی روزنامهها،تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی زوایای مختلف ویروس کرونا و راه های مقابله با آن پرداختهاند.
رسانه های اصلاح طلب
کرونا و پیشگیری اجتماعی آن
روزنامه ایران در یادداشتی به قلم هادی خانیکی استاد ارتباطات نوشت: روزنامه ایران: این روزها با صراحت میتوان گفت افکار عمومی در همه سطوح آن به کمتر رخدادی به اندازه کرونا و دامنه شیوع و ابعاد خطرناک آن میاندیشد. شاید بتوان گفت تصویر رسانهای و اجتماعی کرونا به مراتب بزرگتر، مبهمتر و هراسناکتر از خود ویروس و بیماری برآمده از آن شده است. در عین حال هنوز مسأله بخوبی روشن نیست که کرونا کشندهتر است یا تصویر ترسناک آن؟ طبیعتاً هر پدیدهای در این حد ذهنیت جامعه را به خود مشغول کند، یک رخداد پیچیده و چند وجهی است که هم فهم آن و هم چارهجویی درباره آن نیازمند توجه در سطوح و ساحتهای مختلف است. امروز ابعاد مسأله کرونا در ایران و حتی در جهان را نمیتوان تنها به اتکای دانش پزشکی؛ سیاستگذاریهای اجرایی یا قدرت ارتباطات کاهش داد. کم کردن از خطر کرونا و هراس اجتماعی از فراگیری کشندگی آن را میتوان و باید در دایره پدیدهای به نام «بحران کرونا»؛ «مدیریت بحران کرونا» و «ارتباطات بحران کرونا» مورد مطالعه قرار داد. به این اعتبار ضرورتهایی پیش روی دانشمندان، محققان؛ سیاستگذاران، مدیران، نهادها و فعالان اجتماعی و مدنی و دستاندرکاران رسانهها و حوزه افکار عمومی قرار دارد که نخستین وجه مشترک آن چندوجهی دیدن بحران کرونا و داشتن نگاه چندجانبه به فرآیند پیدایش؛ شیوع و اثرگذاری آن است. من در اینجا تنها از ساحت ارتباطات بحران به این پدیده نگاه میکنم؛ با قید این دو ویژگی که اولاً ارتباطات بحران نمیتواند غافل از زمینههای اجتماعی؛ سیاسی؛ فرهنگی و حتی اقتصادی مؤثر در پیدایش بحران باشد و ثانیاً نمیشود درگیر شدن شدید افکار عمومی را به مسأله کرونا تنها ساخته و پرداخته رسانهها و بزرگنمایی آنها دانست. جامعه ایرانی درهر جا به کرونا میاندیشد و از کرونا سخن میگوید گوشش به سوی هر درست و نادرستی درباره کرونا شنواست و حتی میتوان گفت در خواب هم کرونا را میبینند و در بیداری از کرونا میترسند. کهنسالان به گونهای و جوانان و کودکان به گونههایی دیگر پیگیر خبرها؛ گزارشها؛ شایعهها؛ توصیهها و پیامدهای پدیده کرونا هستند. هر روز هر ساعت خطر کرونا بخشی از میدانهای زندگی؛ عرصههای عمومی و حتی حریمهای خصوصی را به تسخیر خود درمیآورد. دامنه تعطیل شدن و محدودیتهای تحصیل، کار، تصویر و خدمترسانی مدام در حال پیشروی است. چنین شرایطی چگونه به وجود آمده است؛ چقدر واقعی نیست؛ تا کجا پیش میرود و نهایتاً در کجا به اندازهها و ابعاد طبیعی خود میرسد؟ ارتباطات بحران پاسخی که میتواند به این پرسشها بدهد این است که اولاً باید نهاد علم یعنی دستگاهها و شبکههای دستاندرکار در حوزه دانش پزشکی، سلامت و بهداشت توانایی درست فهمیدن و درست سخن گفتن را در باب این پدیده به جامعه نشان دهند؛ ثانیاً نهادهای واسط اعم از دستگاههای سیاستگذار، مجری و رسانهها از اعتبار و اعتماد لازم در سطوح مختلف جامعه برخوردار شوند و ثالثاً گروههای مختلف اجتماعی به ویژه بخشهای آسیبپذیرتر و بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا از این وضعیت درماندگی و سراسیمگی روانی و اجتماعی رهایی یابند. در شرایط بحرانی کنونی جامعه نیازمند ارتباط، اعتماد، آرامش و آموزش است و همه این ضرورتها ایجاب میکند که پیش از شکلگیری شایعهها و اخبار جعلی نهادهای معتبر علمی و اجرایی نخستین گویندگان خبرها و توصیههای پیشگیری، کنترل و درمان باشند، حقیقت را بگویند و اعتبار منبع را در منظومه ارتباطی جامعه بالا ببرند.
چگونه از بیمار کرونا در منزل نگهداری کنیم؟
خبرگزاری برنا به گفت و گو با مهدی فارسی کارشناس مسوول آنفلوانزا و IHR معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته و آورد: علائم حدود ۲۰ درصد از افراد مبتلا خفیف است و شامل تب و سرفه می شود که نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارند. به این صورت که مراجعه به پزشک عمومی و مصرف داروهایی مثل تببر و ویتامین سی کافی است. مهدی فارسی در خصوص اقداماتی که باید در خانه برای پیشگیری از انتقال بیماری کرونا انجام داد، گفت: در خانوادهای که یکی از اعضا مبتلا میشود، بیمار حتماً باید از ماسک استفاده کند و با دیگران بیشتر از یک متر فاصله داشته باشد، چون قطرات تا فاصله یک متر میتواند فرد مقابل را مبتلا کند. وسایل فرد بیمار در خانه باید از دیگران جدا شود و چون سطوح منزل آلوده است، حتماً هر روز با محلول وایتکس یا محلول پایه الکل، ضدعفونی شود و به این ترتیب ویروس به صورت کامل کنترل میشود. در کل بیماریهای ویروسی محدود به مناطق جغرافیایی نیست، بنابراین خیلی راحت پخش میشوند، چراکه از طریق تنفس انتقال مییابد. فارسی با اشاره به اینکه در ابتدا پیش بینی میشد که همه جهان به این ویروس مبتلا شوند، تصریح کرد: در حال حاضر چندین کشور به این ویروس آلوده شدهاند، از جمله کشور ما که از استان قم شروع شد و به طور یقین در بیشتر استانها موارد مثبتی از ابتلا به ویروس را خواهیم داشت. این بیماری بسیار راحت و از راههای مختلف، از فردی به فرد دیگر انتقال مییابد. یکی از راههای انتقال ویروس قطرات تنفسی هستند، یعنی قطرات از دهان فرد مبتلا با صحبت کردن، سرفه و عطسه خارج میشود و به طور مستقیم وارد بدن فرد مقابل میشود، یا اینکه روی سطوح میریزد و تا ۴۸ ساعت زنده است، در نتیجه از طریق دست های آلوده میتواند افراد را بیمار کند.
"کرونا" بیماری ویروسی یا عارضه روانی؟
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با دکتر نیما نژادمقدم مدیر بلوک بهداشت و درمان غرب استان مازندران پرداخته و آورد: کرونا ۲۰۱۹ در واقع یک ویروس جهش یافته سرماخوردگی است و تمام رفتارهای و علائم این بیماری را دارد. ویروس سرماخوردگی تقریبا هر ساله یک جهش ژنی یا موتاسیون داشته و به بیماری جدیدی تبدیل میشود. تاکنون شش نوع از کرونا در جهان شناسایی شده بود که خطراتی برای انسان نداشتند اما ویروس تیپ هفت کرونا به دلیل ناشناختگی و نداشتن واکسن و داروی اختصاصی توانست شیوع پیدا کند. مدیر بلوک بهداشت و درمان غرب استان مازندران با بیان اینکه ویروس کرونا بیشتر مردان را مبتلا کرده است، گفت: مطابق آمارها تاکنون ویروس کرونا ۶۸ درصد در آقایان و ۳۲ درصد در بانوان مشاهده شده و مواردی که منجر به فوت شدند، دارای بیماری زمینهای بودند. افراد مسن که عمدتا دارای بیماریهای تنفسی، قلبی و عروقی، نقص سیستم ایمنی و دیابتی هستند بیش از همه در معرض خطر قرار دارند و خبر خوشحال کننده در مورد این بیماری این است که ویروس کرونا برای کودکان زیر ۱۰ سال خطری ایجاد نمیکند و به صورت سرماخوردگی نمایان میشود چراکه نمونهای در این رنج سنی از ابتلای به کرونا جهت بستری تاکنون گزارش نشده است. وی هوای سرد و مرطوب را مستعد انتشار و شیوع بیماری دانست و اظهار کرد: جوانان و افراد ورزشکار و سالم و نیز کودکان به دلیل پویایی و تحرکات بیشتر کمتر در معرض هر سرماخوردگی بوده و کرونا نیز مستثنی نیست، بنابراین داشتن روحیه بالا و شادابی و تحرک به تنهایی بهترین نوع مقابله است.
قدرت کُشندگی کرونا به مراتب از آنفلوآنزا کمتر است
خبرگزاری برنا در گزارشی به بازتاب سخنان دکتر ابراهیم شکیبا معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه پرداخته و آورد: نگرانی برای کرونا تا حدودی طبیعی است اما نباید اجازه بدهیم این نگرانی زیاد شود، مهمترین نکته درباره ویروس کرونا ضریب سرایت بالای آن نسبت به برخی دیگر از ویروسها است. البته این ویروس هر روز چهره متفاوتی را از خود نشان میدهد و ممکن است این موارد تغییراتی داشته باشد. افراد جوانی که مشکل زمینهای ندارند، در صورت ابتلا به کرونا با چند روز استراحت خوب میشوند. وی مهمترین نکته درباره کرونا را پیشگیری از این ویروس بخصوص با شست و شوی مکرر دستها دانست و عنوان کرد: کرونا تا ۶ روز بر روی سطوح زنده میماند و انتقال آن از این طریق بسیار قابل توجه است. رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه درباره تاثیر استفاده از ماسک برای مقابله با کرونا نیز تاکید کرد: استفاده از ماسک برای مردم عادی توصیه نمیشود و حتی خود ماسک میتواند منجر به ایجاد عفونت و آلودگی شود. شکیبا از اقدامات خوبی که در استان برای مقابله با کرونا بخصوص در مرزها انجام شده نیز یاد کرد و افزود: مبادی ورودی و خروجی با جدیت کنترل میشود. به علاوه تردد افراد خارجی در استان خصوصا چینیها را به طور کامل رصد میکنیم. او همکاری بیشتر دستگاهها برای مقابله با کرونا را نیز ضروری خواند و گفت: در برخی مراکز پرخطر مانند مراکز نگهداری سالمندان، زندانها و ... باید تدابیر بهداشتی بیشتر رعایت شود. شکیبا، خواستار وجود صابون مایع به اندازه کافی در مدارس شد و افزود: در کنار این موارد باید به مباحث آموزشی نیز توجه ویژه داشته باشیم. وی با اشاره به آموزشهای متعددی که تا کنون ارایه شده، گفت: یکی از گروههای پرخطر کولبران هستند که برای آنها نیز آموزشهای ویژه در نظر گرفته شده است.
اخبار مهمی درباره کرونا در ایران که گفته نمی شود
خبرگزاری برنا در گزارشی دیگر آورد: راست و دروغ، این حکایت فضای مجازی ما در روزهای کرونایی است، ملغمه ای از اندکی راست و کلی دروغ که فقط استرس و نگرانی را به مردم وارد می کند. اخبار فضای مجازی همه آن چیزی نیست که باید به مردم گفته شود و مردم بدانند، این فضا این روزهای فقط نگرانی و استرس برای مردم به دنبال دارد و شما نمی توانید در این فضا دنبال خبر درست باشید انگار که هر کس بیشتر مردم را نگران کند، بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. اما اخبار کرونا همه آن چیزی نیست که در فضای مجازی گفته می شود، مثلا کمتر مطلبی را پیدا می کنید که نوشته باشد ۲۱ نفر از بیماران کرونا در بیمارستان های قم تا دیروز و پس از بهبودی کامل مرخص شده اند. کمتر خبری را می توانید پیدا کنید که به شما بگوید بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به کرونا اصلا نیازی به بستری نداند و سرپایی مداوا می شوند کمتر نوشته ای را پیدا می کنید که به شما بگوید که استرس و نگرانی مقاومت بدن را کاهش می دهد و باعث می شود در صورت ابتلا به کرونا خطر در انتظار شما باشد.
جدل سیاسیون بر سر آمار قربانیان کرونایی در ایران!
سایت خبری نامه نیوز در گزارشی آورد: موضوع آمار فوتی های ناشی از کرونا ویروس در کشور، روز گذشته جنجالی شد؛ نماینده قم مدعی درگذشت ۵۰ نفر در اثر کرونا در این شهر بود، اما معاون وزیر بهداشت این آمار را تکذیب کرد و گفت اگر یک چهارم این آمار هم صحت داشته باشد، استعفا می کند. بر اساس تازه ترین آمار اعلامی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی یک شنبه گذشته تا دیروز و بر اساس بررسی نمونه های آزمایشگاهی ارسالی از مناطق مختلف کشور و از بیماران مشکوک ابتلا به کووید۱۹(کروناویروس جدید) ۱۸ مورد قطعی جدید ابتلا به این بیماری، مثبت شد. از این ۱۸ نفر، ۸ نفر از شهر قم، یک نفر در استان همدان، ۳ نفر در شهر تهران، دو نفر در استان مرکزی، دو نفر در استان اصفهان و دو نفر در استان گیلان، مثبت اعلام شد. ۴ نفر دیگر نیز جان خود را از دست دادند. با این حساب تا روز گذشته، در مجموع ۶۱ مورد قطعی ابتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شده که ۱۲ نفر از آن ها جان خود را از دست داده اند. البته عصر دیروز نیز دکتر محسن عظیمی نژاد رئیس دانشکده علوم پزشکی نیشابور طی بیانیهای از فوت یک بیمار بالای۷۰ ساله مبتلا به کرونا در این شهر طی یک شنبه شب گذشته خبر داده است که آزمایش های اولیه شواهدی مبنی بر ابتلای وی به کرونا را نشان میدهد. این اولین مورد ابتلا و فوتی کرونا در استان خراسان رضوی محسوب می شود و با این حساب یک نفر به آمار مبتلایان و فوتی های کرونا در کشور اضافه می شود. در همین حال صبح دیروز نشست غیرعلنی مجلس شورای اسلامی با موضوع مقابله با شیوع ویروس کرونا با حضور وزیر بهداشت برگزار شد؛ خبرگزاری خانه ملت به نقل از اسدا... عباسی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس درباره جزئیات این جلسه غیرعلنی نوشت: تقریبا ۴۷ مورد در سراسر کشور مبتلا به ویروس کرونا تشخیص داده شدند که متاسفانه منجر به فوت ۱۲ نفر شده است. وی افزود: طبق اعلام وزیر بهداشت بیشتر ناقلان ویروس افرادی بودند که از پاکستان و افغانستان و چین وارد کشور شده و برخی از آن ها از مبادی غیرقانونی وارد کشور شده بودند. در همین حال، احمد امیرآبادی فراهانی نماینده قم در حاشیه جلسه علنی دیروز مجلس مدعی شد که روزانه ۱۰ نفر در قم بر اثر کرونا از بین میروند و تا یک شنبه شب گذشته حدود ۵۰ نفر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا فوت کردهاند و وزیر بهداشت در این قضیه مقصر است. وی افزود: متاسفانه سه هفته است کرونا به قم آمده و این موضوع دیر اعلام شده است. نماینده قم در مجلس با بیان این که اکنون بیش از ۲۵۰ نفر در قرنطینه هستند، ادامه داد: در جلسه غیرعلنی از وزیر بهداشت درخواست کردم که قم را قرنطینه کند و حتی با وی دعوا کردم که چرا به مردم دروغ میگویید، زیرا شرایط این گونه که به نمایندگان میگویید نیست و وضعیت قم بحرانیتر از این صحبتهاست. همچنین به وزیر بهداشت گفتم شما که فرمانده عملیات نام گرفتهاید، در قم حاضر شوید و از آن جا فرماندهی کنید. امیرآبادی فراهانی با بیان این که در طول این مدت ۳۲ نفر در محل قرنطینه ویروس کرونا فوت شدهاند، افزود: آن هایی که در بیمارستان کامکار و فرقانی قم از دنیا رفتهاند، عمدتاً به دلیل ابتلا به ویروس کرونا بوده است.
رسانه های اصولگرا
دوره نهفتگی ویروس کرونا تا ۲۷ روز است
خبرگزاری پارسینه در گزارشی آورد: خبرگزاری پارسینه: در شرایطی که تصور میشود دوره نهفتگی ویروس کرونا تنها ۱۴ روز است، بررسیهای جدید نشان میدهد این دوره ممکن است تا ۲۷ روز به طول بینجامد. در هفتههای اخیر بارها ادعا شده بود که دوره نهفتگی ویروس کرونا تنها ۱۴ روز است و این ویروس بعد از گذشت این مدت نشانههای بیماری را در افراد آشکار میسازد، اما مشخص شدن امکان نهفتگی این ویروس به مدت ۲۷ روز ثابت میکند باید مدت زمان قرنطینه شدن اشخاص مبتلا به این ویروس افزایش یابد. بررسیهای محققان چینی نشان میدهد نشانههای ویروس کرونا در یکی از مبتلایان به ویروس مذکور در شهر ووهان ۲۷ روز بعد از آلوده شدن وی به ویروس یادشده آشکار شده است. این مرد ۷۰ ساله حدود یک ماه بعد از آلوده شدن به ویروس کرونا نشانههای این بیماری را بروز داده است. وی که تنها با نام جیانگ معرفی شده است، در ۲۴ ژانویه و بعد از دیدار با خواهرش به ویروس یادشده مبتلا شده است. اما اولین نشانههای ابتلاء به کرونا در اواخر فوریه به صورت تب در وی ظاهر شد و در ۲۱ فوریه ابتلای وی به این بیماری قطعی شد. ویروس کرونا در عرض دو ماه ۲۶۰۰ نفر را به کشتن داده و نزدیک به ۸۰ هزار نفر را در سراسر جهان آلوده به خود کرده است. این ویروس در کشورهای مختلفی از جمله ایران قربانی گرفته است.
بیم و امید کرونا
روزنامه وطنامروز در گزارشی نوشت: رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت آخرین آمار مبتلایان و جانباختگان ویروس کرونای جدید را اعلام کرد. کیانوش جهانپور درباره آخرین آمار مبتلایان ویروس کرونا در کشور گفت: طبق آمار ارائه شده تا پیش از ظهر دیروز تعداد ۱۸ نفر در استانهای مختلف مبتلای جدید به ویروس کرونا شناسایی شدند که از این تعداد ۸ نفر در استان قم، یک مورد در استان همدان، ۳ مورد در تهران، ۲ مورد در مرکزی، ۲ مورد در استان اصفهان و ۲ نفر در گیلان مبتلای جدید به ویروس کرونا شناسایی شدهاند. همچنین از این ۱۸ نفر ۴ نفر متاسفانه جان باختهاند. وی افزود: با این حساب شمار مبتلایان ویروس کرونا مجموعا به ۶۴ نفر و مجموع فوتیها به ۱۲ نفر رسید. وی ضمن تکذیب اظهارات نماینده قم درباره وجود ۵۰ فوتی در قم گفت: این آمار کذب است. همچنین دبیر ستاد ویژه مدیریت پیشگیری از آلودگی ویروس کرونا اعلام کرد: درصد فوتیهای ناشی از کرونا در ایران از متوسط جهانی پایینتر است. ایرج حریرچی گفت: متاسفانه عموم کشورهای دنیا بویژه برخی کشورهای همسایه ایران از انتشار اطلاعات واقعی کشورشان خودداری میکنند، لذا آمار واقعی که ما منتشر میکنیم، بیشتر به چشم آمده است. با توجه به اینکه کشور در فصل آنفلوآنزای موسمی قرار دارد، سیاست وزارت بهداشت صرفا اعلام آمار مبتلایانی است که آلودگی آنها به ویروس کرونا اثبات شده است. به گفته حریرچی، اکثر کشورها نسبت مرگومیر را بر اساس میزان مبتلایان قطعی و مشکوک اعلام میکنند و بر این اساس نسبت افراد فوت شده پایین میآید. در صورتی که بخواهیم آمار افراد فوت شده ناشی از ویروس کرونا در کشور را بر اساس کسری از افراد مبتلا و مشکوک به بیماری سنجش کنیم، نسبت فوتیها در ایران حدود یک درصد خواهد بود. معاون وزیر کشور با بیان اینکه خطر ویروس «کووید ۱۹» از ویروس «آنفلوانزای H۱N۱» که در پاییز امسال در کشور شیوع پیدا کرده بود کمتر است.
همه آنچه که باید در مورد کرونا و حیوانات خانگی باید بدانیم
خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان به گفت و گو با ایمان معماریان دامپزشک پرداخته و آورد: بر اساس آخرین آمار منتشره از سوی مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت، در ایران بیش از ۶۱ نفر به ویروس کرونا یا همان کویید ۱۹ مبتلا شدند که از این آمار ۱۲ نفر جان خود را از دست دادهاند. در میان انتشار این اخبار تعدادی از دوستداران محیط زیست و افرادی که دارای حیوانات خانگی هستند، نگران ابتلای این حیوانات به ویروس کرونا و پس از آن انتقال این ویروس به انسان هستند و سوالی که پیش میآید این است که آیا حیوانات نیز همانند انسانها به ویروس کرونا مبتلا میشوند؟ بر اساس تحقیقهای علمی منتشر شده ویروس کرونا ۲۰۰ نوع متفاوت دارد، ویروس کرونا موجود که به آن کویید ۱۹ میگویند، طبق آزمایشهای انجام شده هیچ گونه تأثیری بر حیوانات خانگی و سایر حیوانات ندارد، اما لازم به ذکر است که انواع دیگر این ویروس در صورت انتشار ممکن است بر روی حیوانات اثرگذار باشد، اما این نوع از ویروس کرونا بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی هیچ گونه تأثیری بر سلامت حیوانات ندارد. آیا حیوانات خانگی به ویروس کرونا مبتلا میشوند یا خیر؟ اظهار کرد: کرونا ویروس یک خانواده از ویروسها هستند که انواع مختلفی دارند و حیوانات مختلفی را میتواند درگیر خود کند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، با اینکه ویروس کرونا در حیوانات بسیار شایع است و اکثر بیماریهای انسانی ابتدا در حیوانات اتفاق میافتد، اما ویروس کرونا به شکل کنونیاش (۲۰۱۹-nCov) بر حیوانات تأثیری ندارد. این نوع خاص ویروس کرونا که اکنون شایع شده و خطرناک است، به هیچ عنوان حیوانات خانگی و سایر حیوانات را درگیر خود نمیکند و در این صورت از حیوانات به انسان نیز منتقل نمیشود.
شیوع در گستره جهانی
روزنامه صبح نو در گزارشی به بازتاب پراکندگی ویروس کرونا در جهان و تلفات آن پرداخته و نوشت: ویروس کرونا طی دو ماه گذشته شرق تا غرب جهان را پیموده و میلیاردها نفر را درگیر خود کرده است. در حالی که کشور ما ایران هم مانند ۳۵کشور دیگر درگیر این ویروس است اما رفتوآمد در مرزها را با همسایگان خود محدود کرده تا مانع از گسترش این ویروس در جهان شود. با این وجود رسانههای غربی گسترش ویروس در کشور ما را ناشی از ناکارآمدی دولت میدانند و این در حالی است که در همین فصل قبلی ویروس آنفلوآنزا در آمریکا بیش از ۱۶هزار نفر را کشته و ۲۹میلیون نفر را بیمار کرده است. تا روز دوشنبه، حداقل ۷۷.۱۵۰نفر مبتلا به کرونا در کشور چین شناسایی شده و شمار تلفات آنها از مرز۲۶۰۰نفر عبور کرده است. اما حالا نه فقط چین و کشورهای همسایهاش، بلکه بیش از ۳۰کشور جهان نیز این روزها درگیر این ویروس شدهاند. در خارج از آسیا، کشور ایتالیا تنها کشوری در اروپاست که حجم گستردهای از مبتلایان به ویروس کرونا را در خود تجربه کرده است. دیروز مقامات ایتالیا اعلام کردند تعطیلی گسترده در شمال کشور را بر قرار و اقدامات اضطراری را برای جلوگیری از شیوع را اجرایی کردند. تا عصر روز گذشته بیش از ۱۵۲مورد مبتلا به ویروس کرونا در ایتالیا تأیید شده است و پنجمورد فوت کردهاند. سرانجام ۱۲شهر در ایتالیا، کشوری که بیشترین میزان شیوع کرونا در سراسر اروپا را دارد، قرنطینه شد. این شهرها که با جمعیتی مشترک در حدود ۵۰هزار نفر تحت قرنطینه قرار گرفتهاند از ساکنان خواستهاند تا حتیالامکان در خانه بمانند و برای ورود یا ترک مناطق تعیین شده، مجوز ویژه دریافت کنند. دیروز روبرتو اسپرانزا، وزیر بهداشت ایتالیا از محدودیتهای شدید در مناطق آسیب دیده خبر داد که شامل بسته شدن ساختمانهای عمومی، محدود شدن حملونقل عمومی، نظارت و قرنطینه افرادی که ممکن است در معرض ویروس باشند، است. همزمان با بروز نگرانیهایی در اروپا در پی گسترش و همهگیری ویروس کرونا در ایتالیا و اعلان وضع فوقالعاده در این کشور؛ اولیور وران، وزیر بهداشت فرانسه بامداد دوشنبه گفت: بهدنبال شیوع این ویروس در ایتالیا، اتحادیه اروپا بهزودی راهکارهای مهار آن را بررسی خواهد کرد. بنابر اعلام وزارت بهداشت کشور کویت نتایج آزمایش سه بیمار مشکوک به آلودگی با کرونا ویروس مثبت بوده است. یک شهروند ۶۱ساله عربستانی و یک بیمار ۵۳ساله کویتی به کروناویروس آلوده شدهاند. در کشور عراق نیز اداره بهداشت نجف نیز اعلام کرد نتایج آزمایش پنج نفر از نظر ابتلا به ویروس کرونا مثبت اعلام شده است که از میان این افراد چهار نفر کادر درمانی و پنجمین نفر یک تبعه ایرانی است. این فرد که در حوزه علمیه نجف مشغول تحصیل بوده پیش از بستن مرزها به نجف آمده است. در ۳۰ژانویه یعنی ۲۵روز بود که از طرف سازمان جهانی بهداشت، وضعیت هشدار فوری بینالمللی برای سلامت عمومی صادر شد. تا تاریخ ۱۹فوریه مصادف با یکم اسفندماه در آمریکا ۴۷۹مورد تحت بررسی قرار گرفتند که ۱۵مورد کرونا مثبت داشتند، ۴۱۲مورد منفی و ۵۲نفر هم تحت بررسی قرار دارند. در ژاپن و کرهجنوبی به ترتیب ۸۳۸ و ۷۶۳مورد ابتلا و برای هرکدام ۴ و ۷مورد مرگ ثبت شده است.
آخرین تلاش های محققان برای غلبه بر کرونا
خبرگزاری مهر در گزارشی آورد: محققان در سراسر جهان مشغول بررسی روشهای مختلف از خاموش کردن ژنها گرفته تا ترکیب داروهای ایدز و ابولا برای درمان ویروس کرونا هستند. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت تاکنون ۷۹ هزار و ۷۳۱ نفر در سراسر جهان به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. همچنین تعداد قربانیان این ویروس نیز ۲ هزار و ۶۲۷ نفر اعلام شده است. در همین راستا عدهای از محققان قصد دارند واکسنی برای این بیماری بسازند و عدهای دیگر مشغول آزمایش و ترکیب داروهای مختلف هستند تا کووید ۱۹ را درمان کنند. گروهی از پژوهشگران سعی دارند با استفاده از پلاسمای خون بیماران شفایافته درمانی برای کرونا بیابند. عدهای دیگر نیز مشغول آزمایش خاموش کردن ژنهایی خاص برای درمان این بیماری هستند. از سویی برخی دیگر نیز تصمیم دارند تأثیرگذاری داروهای ایدز یا ابولا را برای درمان ویروس کرونا آزمایش کنند. نشریه ساینتیست در گزارشی اشاره میکند در سراسر جهان حدود ۱۰۰ آزمایش بالینی برای درمان ویروس کووید ۱۹ انجام میشود. برخی از این آزمایشها در چین انجام میشود و برخی دیگر در ژاپن، تایلند و انگلیس آغاز خواهند شد. به عنوان مثال در یکی از آزمایشهای بالینی مذکور که هم اکنون در شانگهای در حال انجام است، پزشکان قصد دارند از پلاسمای خون بیماران شفا یافته از ویروس را با پلاسمای خون بیماران ترکیب کنند و دارویی برای درمان کرونا بسازند. «لو هانگزو» یکی از مدیران مرکز عمومی بهداشت کلینیکی شانگهای در این باره میگوید: ما نسبت به تأثیر گذاری این دارو روی بیماران خوش بین هستیم. یکی از مقامات سازمان جهانی بهداشت میگوید: این روش درمانی بسیار معتبر است، البته در صورتیکه تزریق آن در زمان مناسب انجام شود تا سیستم ایمنی بیمار بهبود یابد. از سوی دیگر در ژاپن پزشکان تصمیم دارند با استفاده از داروهای «آنتی رتروویرال» (antiretroviral drugs) ویروس HIV بیماران مبتلا به کووید -۱۹ را درمان کنند. «یوشیهید سوگا»، یکی از مقامات این کشور به روزنامه گاردین میگوید: دولت ژاپن در حال حاضر مشغول انجام اقداماتی است تا در آزمایشی بالینی تأثیرگذاری داروهای HIV برای درمان ویروس کرونا را بررسی کند.
چرا قم را قرنطینه نکردید؟
روزنو در گزارشی نوشت: در روزهای گذشته بحث قرنطینه شدن چند شهرهای کشور مخصوصا قم بیش از پیش به گوش رسیده و دولت این موضوع را بر عهده وزارت بهداشت و درمان گذاشته است، اما همانطور که سعید نمکی، وزیر بهداشت و حریرچی، معاون این وزارتخانه به این موضوع اعتقادی ندارند و میگویند که این با قرنطینه قم موافق نیستیم. بهرام سرمست، استاندار قم نیز این امر را تایید نمیکند و میگوید: قم قرنطینه نمیشود و باید به دنبال راهکاری باشیم که از شیوع کرونا جلوگیری نماییم. او همچنین معتقد است: قم به لحاظ جغرافیایی در نقطه مواصلاتی ۱۷ استان کشور قرارگرفته و یک نقطه زیارتی و یک جهان شهر به شمار میآید، ازاینرو اگر میشد راهکار قرنطینه را اتخاذ کرد در همان اوایل ما اتخاذ میکردیم. به لحاظ مدیریتی تصورم این نیست که قرنطینه راهکار مناسبی باشد و تبعات اجتماعی و بار فرهنگی و روانی به برای قم همراه دارد. سرمست در پاسخ به سوالی در خصوص تعطیلی حرم حضرت معصومه(س) و مسجد جمکران عنوان کرد: اصلا بنای بستن نداریم و نظرمان مبتنی بر نظر تخصصی مسئولان بهداشتی و درمانی است.
مدیران در ابتدا موضوع کرونا را جدی نگرفتند
خبرگزاری آنا در گزارشی به بازتاب سخنان محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران پرداخته و آورد: مسئولین ما در ابتدا مشکل را جدی نمیگیرند و بعد که میفهمیم موضوع جدی است اقدامات لازم را انجام میدهند تا نگرانیها برطرف شود. وی با بیان اینکه شهردار منطقه ۱۳ خودش معتقد است که کرونا نداشته، افزود: البته ۳ تست از ۴ تست ایشان مثبت بوده و اکنون مشکوک به کرونا هستند. رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ارتباط با جلسات ویژه روز گذشته مسئولان شهری در مورد کرونا و لزوم در پیش گرفتن تمهیدات لازم برای حفظ سلامت مردم، گفت: این جلسات به نتایج خوبی رسیده و فعالیتها اکنون در حال انجام است. هاشمی در ارتباط با جلسه هماندیشی صبح امروز نیز اظهار کرد: علاوه بر کرونا، موضوع تلفیق بودجه نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. وی تصریح کرد: بخشنامه جدیدی تهیه شده و بهنظر میرسد فعالیتهای جمعی روز به روز در شهر کمتر شده و مسئولین به اوضاع مسلطتر میشوند. البته در ایران مدیران ما دقیقه آخری هستند ولی خوشبختانه بالاخره مسلط میشویم. رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: مسئولین ما در ابتدا مشکل را جدی نمیگیرند و بعد که میفهمیم موضوع جدی است اقدامات لازم را انجام میدهند تا نگرانیها برطرف شود. امیدوارم به زودی این اتفاق بیفتد و مسئولین در نقاط مختلف کشور بر موضوع انتشار کرونا مسلط شوند. هاشمی در ارتباط با وضعیت خرید ۶۳۰ واگن مترو نیز گفت: هم قرارداد و الحاقیه آن امضا شده و دو بانک عامل شهر و کشاورزی باید بهطور مشترک این اعتبار اسنادی را باز کنند تا خرید واگنها به نتیجه برسد. در حال حاضر مراحل بانکی باید طی شود البته آقای حناچی نیز باید پیگیر این موضوع باشند.
مردم مستقیم به بیمارستانها مراجعه نکنند
روزنامه توسعه ایرانی در گزارشی به بازتاب سخنان رضا گلپیرا رئیس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت پرداخته و آورد: بیماری که دچار تب شده و تبش بهراحتی پایین نمیآید، کسی که به سرفه افتاده و سرفههایش خشک است، نه سرفههای خِلطدار، بدندرد، تب بالا و احساس تند نفس کشیدن دارد و برای تنفس از عضلات تنفسیاش استفاده میکند؛ فردی است که حتماً باید او را مورد بررسی قرار دهیم. اگر قرار باشد هر کسی با کوچکترین علائم به سمت بیمارستانها رود، در بیمارستان ازدحام ایجاد شده و خود مردم دچار مشکل میشوند. در عین حال ازدحامی که در بیمارستانها تشکیل میشود، خودش میتواند منجر به انتقال بیماری شود. بر همین اساس وزارت بهداشت در تمام محلات مرکز جامع سلامت دارد. در این مراکز پزشکان مستقر هستند و به آنها اعلام کردیم که به مردم آموزشهای درست ارائه دهند. در عین حال امروز هم با سازمان نظام پزشکی هماهنگ کردیم که تمام مطبهای پزشکی هم بتوانند بیمارانی که دارای علائم هستند، ویزیت کنند. حال اگر بیمار به مطب مراجعه کرد و پزشک به او اعلام کرد که به نظر من شما مشکوک به کرونا هستید، پزشک بیمار را به مرکز جامع سلامت ارجاع میدهد و بعد از بررسی آنها، اگر در مرکز جامع سلامت تشخیص دادند که این فرد مشکوک به کرونا است، از آنجا فرد را به بیمارستان اعزام میکنیم. با بیان اینکه اصلاً لزومی ندارد که برای اطمینان از ابتلا یا عدم ابتلایمان به کرونا، در همان ابتدا به بیمارستان مراجعه کنیم، گفت: مردم به هیچوجه به بیمارستانها مراجعه نکنند، بلکه بهترین روش این است که به مطب یا مرکز جامع سلامت مراجعه کرده و در صورتی که مورد مشکوک محسوب میشدند، مرکز جامع سلامت هماهنگ کرده و مشخص میکند که فرد به کدام بیمارستان اعزام شود. ما بیمارستانی مانند مسیح دانشوری را فقط برای بیمارانی که ۱۰۰ درصد مورد مثبت کرونا هستند، قرار دادهایم. رفتن به این بیمارستانها خودش میتواند منجر به انتقال ویروس شود.
نظر شما