به گزارش تارنمای وزارت امور خارجه فرانسه، «ژان ایو لودریان» در سخانی در جلسه کنفرانس خلع سلاح ژنو گفت: ما به تلاشهای خود برای نجات توافق هستهای ادامه میدهیم و میخواهیم که ایران به تعهداتش در قبال این توافق بازگردد.
لودریان در سخنانش توضیح نداد اروپایی هایی که تقریبا به هیچ یک از تعهداتشان به برجام بعد از خروج دولت ترامپ از این توافق بین المللی عمل نکرده اند، چگونه از تهران انتظار دارند به تعهداتش در قبال این توافق عمل کند.
وزیر امور خارجه فرانسه این سخنان را یک روز قبل از پانزدهمین نشست مشترک کمیسیون برجام مطرح کرده است. این نشست روز ۷ اسفند ماه جاری در وین برگزار خواهد شد.
نشست عالیرتبه دورهای شورای حقوق بشر سازمان ملل و کنفرانس خلع سلاح امروز (سهشنبه ۶ اسفند) با حضور وزرای امور خارجه کشورهای جهان و مقامات عالی رتبه در ژنو برگزار میشود.
پیشتر، وزیر امور خارجه فرانسه روز ۲۶بهمن در دیدار با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود، از عزم پاریس برای کاهش تنش در منطقه خلیج فارس سخن گفت و در عین حال از آنچه از آن به عنوان نقض تعهدات هستهای از سوی ایران نام برد، ابراز نگرانی کرده بود.
ایران بارها تاکید کرده که در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن از منافع برجام، آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است؛ رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین جمعه شب در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در گفت وگو با خبرنگاران گفت که در صورتی که اروپا به تعهدات برجامی خود عمل کند، ایران نیز از روند کاهش تعهدات خود نسبت به توافق هستهای باز خواهد گشت.
وزیر امور خارجه همچنین گفت: اگر اروپا منافع اقتصادی ایران را تامین کند، تهران مایل خواهد بود به سمت تعهدات توافق هستهای سال ۲۰۱۵ باز گردد. ایران آماده است متناسب با کارهایی که اروپا انجام میدهد، اقدامات خود را در زمینه برجام کند و یا معکوس کند. ایران تصمیم خواهد گرفت که آیا اقدامات اروپا در این خصوص، برای کند یا معکوس کردن برخی از اقدامات کافی است یا نه.
تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان و انگلیس) دو ماه پیش با نادیده گرفتن تعلل خود در اجرای کامل تعهداتشان در برجام، تلاش کردند تا با سوء استفاده از کارت سوخته ساز وکار حل اختلاف، ایران را به اجرای کامل تعهداتش وادار کنند.
آنها روز ۲۴ دیماه با صدور بیانیهای تمایل خود را برای فعال کردن این ساز وکار که برخی کارشناسان از آن به عنوان «مکانیسم ماشه» یاد میکنند، اعلام کردند.
مکانیسم ماشه، بخش نهایی از ساز وکار حل اختلاف ذیل برجام است که میتواند قطعنامههای پیشین سازمان ملل متحد را که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ تعلیق شده بودند، باز گرداند.
در حقیقت منظور از مکانیسم ماشه بخش پایانی همان «ساز و کار حل اختلافات» در بندهای ۳۶ و ۳۷ در برجام است. این ۲ بند از آنجا که رجوع به آنها میتواند به بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی علیه ایران بینجامد، به «مکانیسم ماشه» معروف شده است.
با این حال «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده که این سازوکار هنوز فعال نشده است.
نظر شما