توافق نامه صلح آمریکا و طالبان پس از دوسال و یازده دور گفت وگو روز گذشته در دوحه به امضا رسید و همزمان با آن وزیر دفاع آمریکا و دبیرکل ناتو اعلامیه مشترک با دولت افغانستان در رابطه به ادامه همکاری ها منتشر کردند.
رئیس جمهوری افغانستان در کنفرانس مشترک با وزیر دفاع آمریکا و دبیرکل ناتو به مشروط بودن توافق نامه صلح آمریکا و طالبان اشاره کرد و گفت که اگر طالبان به این توافق نامه پابند نباشد، شرایط تغییر خواهد کرد.
اشرف غنی گفت که ما با آمریکا و ناتو معاهدات امنیتی داریم که در مشورت با نمایندگان مردم افغانستان در «لویه جرگه مشورتی» (مجلس بزرگان افغانستان) و توسط هر دو مجلس تصویب شده است و این معاهدات همچنان پابرجا خواهد ماند.
اشرف غنی گفت که آمریکا و ناتو برای حمایت، تجهیز و آموزش نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان تا سال ۲۰۲۴ گام های اساسی را برداشته اند.
عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان نیز با حضور در کنفرانس خبری در کاخ ریاست جمهوری این توافق نامه را رویداد تاریخی و فرصت استثنایی خواند و افزود اعلامیه مشترک آمریکا وناتو با افغانستان ادامه همکاری و حمایت آنها را از نیروهای افغان است.
عبدالله گفت که حضور وی در کاخ ریاست جمهوری به معنی پذیرفتن نتیجه تقلبی انتخابات نیست بلکه به دلیل اولویت قایل شدن به صلح در این مراسم حاضر شده است.
عبدالله گفته است که افغانستان در مقطع مهم، حساس و تاریخی است. استفاده از این فرصت استثنایی مسئولیت همه افغانها است
وی ابراز امیدواری کرده است که مذاکرات بین گروههای افغان هرچه زودتر آغاز شود.
ژنرال «عبدالرشید دوستم» معاون رئیس جمهوری در اطلاعیه ای از امضای این توافقنامه پشتیبانی کرده و آن را یک فرصت تاریخی برای افغانستان دانسته است.
دوستم گفته که به روند صلح متعهد است و این را یک فرصت مناسب برای رسیدن به صلح می شمارد.
معاون رئیس جمهوری افغانستان ابراز امیدواری کرده است که بحران سیاسی کنونی انتخابات بزودی حل شود تا افغانستان بتواند تیم مذاکره کننده فراگیر برای شرکت در مذاکرات بین گروههای افغان ایجاد کند.
«سردارمحمد رحمان اوغلی» سفیر سابق افغانستان در اوکراین در صفحه فیسبوک خود نوشت ،صلح آمریکایی مانند دموکراسی آمریکایی است و نتیجه اش محکوم به شکست است.
وی افزود:موافقت نامه قطر فقط سند خروج به اصطلاح آبرومندانه نیرو های آمریکایی از افغانستان است .
اوغلی ابراز امیدواری کرده است که که تلاش های مردم افغانستان و جامعه جهانی در تحقق دموکراسی و ساختار نیم بند افغانستان ، به هدر نرود.
«شهرزاد اکبر» رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز گفت که توافق آمریکا و طالبان در افغانستان صلح به همراه ندارد و به جنگ و خونریزی پایان نخواهد داد.
«سیامک هروی» معاون سابق سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان نیز در واکنش به امضای توافق نامه صلح آمریکا و طالبان در صفحه اجتماعی خود نوشت که طالبان با آمریکایی ها نزدیک به یک سال گفت وگو کردند که در این روند زلمی خلیلزاد برای آمریکا و منافع آنها تلاش کرد.
اما طالبان و منجی آنها (پاکستان) می دانستند که با چه کسی طرف هستند و در مقابل دستکشیدن از خشونت چه امتیازهایی می توانند بدست بیاورند.
وی نوشته است: حال سوال اساسی که بعد از امضای توافقنامه بین آمریکا و طالبان این است که طالبان بخاطر صلح بین گروههای افغان با چه کسی گفت وگو می کند.
به باور هروی، مرحله دوم بازی ساعتی پس از امضای توافق آغاز می شود. در این مرحله، بازیگران زیادی به میدان خواهند آمد.
حامد کرزی رئیس جمهوری سابق امضای توافق نامه صلح را گام بزرگی برای پایان دادن به جنگ و استقرار صلح در افغانستان دانسته است.
دفتر کرزی با انتشار اطلاعیه ای ابراز امیدواری کرده است که این توافق نامه مسیر را برای صلح پایدار باز کند.
«محمدکریم خیلی رئیس شورای عالی صلح و رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان هم در اطلاعیه ای امضای توافق نامه صلح را رودیداد مهم خوانده است.
خلیلی اظهار امیدواری کرده است که این توافق راه را به سوی آتشبس سراسری و دایمی، مذاکرات و صلح واقعی در داخل افغانستان باز نکند و باعث پایان دادن به جنگ و خونریزی شود.
نظر شما