به گزارش ایرنا حال و هوای این روزهای مردم ایران الکلی شده و این ماده به یکی از با ارزش ترین و حیاتی ترین ضروریات زندگی ایرانیان تبدیل شده تا جاییکه نبود و یا کمبود آن موجب تشویق در جامعه و اضطراب میان خانواده ها می شود.
هرچند پزشکان راههای مقابله با کرونا را آسان می دانند و ضدعفونی در حد معمول را توصیه می کنند اما بسیاری از ما دچار وسواس روحی شده ایم و در مصرف این ماده ضدعفونی کننده افراط می کنیم.
اما باید توجه داشت در گیر و دار مبارزه با کرونا، از عواقب مصرف بیش از حد الکل و مسومیت های الکلی غافل نشویم و با دستورات غیرعلمی برای ترکیب درصد های مختلف الکل با آب و یا سایر مواد شوینده نسخه هایی نپیچیم که منجر به آسیب جسمانی دیگران شود.
یک متخصص مسمومیت های بالینی و دکتر پزشکی قانونی در گفت و گو با ایرنا به چگونگی استفاده صحیح از الکل اشاره کردو تاکید داشت: درصد خلوص الکل، معیار درستی برای انتخاب آن در میدان مقابله با کرونا نبوده و اینکه الکل های با درصد بالا برای مصارف این روزها نتیجه بهتری دارد، یک تفکر نادرست است.
الکل های ۹۰ درصد کاربرد آزمایشگاهی دارند
دکتر پیمان آسترکی می گوید: متخصصان معتقد هستند در این روزها که کرونا سلامت عمومی را تهدید می کند باید از الکل طبی استفاده شود چراکه الکل های غیرطبی همانند متانول خاصیت درمانی و ضدعفونی کننده ندارند.
وی افزود: همکاران متخصص در این زمینه معتقد هستند باید الکل ۷۰ تا ۷۳ درجه( درصد) استفاده شود و الکل هایی که در داروخانه ها با درصد های ۹۰ یا ۹۶ به فروش می رسد کاربرد آزمایشگاهی دارد و در این مکان ها به عنوان (دیکتاتور) استفاده می شود بنابراین به دلیل کاربرد آزمایشگاهی خاصیت ضدعفونی کننده آنها نیز کم می شود.
وی تاکید کرد: خلوص الکل های متانول باید تا ۷۳ درجه کم شود که این مهم نباید توسط افراد غیرمتخصص پیشنهاد یا انجام شود بلکه باید به صورت علمی انجام شده و به طور مثال برای الکل ۹۰ درصد به ازای هر ۱۰۰ سی سی باید ۲۷ سی سی آب مقطر یا آب جوشیده اضافه شود یعنی از مجموع محتوی یک ظرف با ظرفیت ۱۰۰ سی سی باید ۷۳ سی سی الکل باشد.
رنگ الکل ملاک مناسبی برای استفاده نیست
این متخصص مسمومیت های بالینی اضافه کرد: الکل اتانول های سفید که برای این روزها پیشنهاد می شوند با ماده ترکیب شده تا قابلیت شرب نداشته باشند بنابراین مردم نباید الکل را بر مبنای رنگ خریداری کنند بلکه نوشته روی بطری بسیار مهم است.
دکتر آسترکی تصریح کرد: هنگام خریداری الکل باید اطلاعات درج شده به خوبی مطالعه شود و موارد مصرف نیز مورد توجه قرار گیرد چراکه اتانول یک الکل طبی محسوب می شود و به دلیل خارج شدن از حالت خوراکی، موادی به آن افزوده می شود.
وی ادامه داد: اما متانول یک الکل صنعتی و غیرطبی است که پیشنهاد می شود در شرایط کنونی، بجز موارد ضروری و اضطراری مورد استفاده قرار نگیرد.
آیا الکل اتانول منجر به مسمومیت می شود؟
دکتر آسترکی با بیان اینکه الکل اتانول جذب پوستی نداشته اما جذب استنشاقی دارد بیان کرد:برای اینکه مسمومیت با اتانول رخ دهد باید بیش از ۱۰۰ میلی گرم در سی سی خون انسان افزایش یابد.
وی گفت: این میزان بسیار بالا بوده و با توجه به ترکیب محلول الکل اتانول های موجود در بازار که مردم نیز به صورت یک اسپری ساده استفاده می کنند نگرانی برای مسمومیت استنشاقی با الکل اتانول وجود ندارد.
علائم مسمومیت با متانول چیست؟
وی ادامه داد: متانول پس از جذب در بدن شکسته می شود و تولید سم می کند به نحوی که اگر مقدار آن در خون از ۵۰ میلی گرم بیشتر شود باعث آسیب جدی، نابینایی، مرگ و حتی منجر به دیالیز خواهد شد.
دکتر آسترکی با تاکید بر عدم استفاده از الکل متانول در این روزها افزود: تهوع، استفراغ، گیجی، عدم تعادل، تپش قلب، تاری دید، درد شکم و تند شدن تنفس از علایم مسومیت با متانول است که در صورتی یک یا چند مورد از این نشانه ها در بدن فرد بروز کند باید در سریعترین زمان ممکن به مراکز درمانی مراجعه نماید.
وی تاخیر در مراجعه به مراکز درمانی را خطرناک دانست و اظهار داشت: مسمومیت با متانول به صورت تاخیری بروز پیدا می کند بنابراین باید از افراد درگیر این مساله، تست وضعیت گازهای خونی گرفته شود.
نسخه آسان برای بیماری سخت
دکتر آسترکی تاکید کرد: مردم نباید در استفاده از هر نوع الکلی برای ضدعفونی کردن زیاده روی کرده و به اصطلاح" دوش الکلی" بگیرند چراکه شسشتن مداوم و اصولی دست ها و کاهش تماس با دیگران اصلی ترین روش پیشگیری از ابتلا به کرونا است.
وی با بیان اینکه افراد دارای علایم سرماخوردگی باید از ماسک استفاده کنند اظهار داشت: پرهیز از تماس دست با صورت و چشم، کاهش استرس، عدم حضور در تجمعات، مراسم و نخوردن غذاهای بیرون از مهمترین راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماری هستند.
وی گفت: تنها ۲۰ درصد افراد مبتلا به کرونا علائم شدید دارند که آمار مرگ و میر این تعداد ۲ نفر است بنابراین جای نگرانی وجود ندارد اما در عین حال نمی شود مسامحه کرد و رعایت رفتار بهداشتی را نادیده گرفت.
در مجموع ۱۸ نفر در لرستان به کرونا مبتلا شده اند که از این تعداد ۲ نفر فوت شده و هشت نفر نیز بهبود یافته اند.
نظر شما