اختلالات روانی ناشی از کرونا، تهدیدی که نیاز به مقابله دارد

قزوین - ایرنا - رییس انجمن صنفی مراکز مشاوره استان قزوین گفت: خودبیمارانگاری، اضطراب فراگیر و وسواس جبری از عمده اختلالات روانی است که این روزها به علت شیوع بیماری کرونا سلامت مردم را تهدید کرده و باید با آن مقابله کرد.

محمدرضا ربیعی نژاد روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شیوع کرونا در جامعه سبک زندگی افراد را تغییر داده و اقدامات پیشگیرانه‌ای که اکنون انجام می‌شود، موجب شده تا رفتارهای تکراری پس از مدتی به عادت تبدیل شده و احتمال ابتلا به بیماری‌های روانی را افزایش دهد.

وی اضافه کرد: اگرچه ممکن است بعد از عبور از این برهه افراد دوباره به حالت اول برگردند، اما اگر فردی بر اثر مسایل ژنتیکی، ارثی و یا خانوادگی دارای اختلالات روانی باشد، احتمال ابتلای وی به این بیماری‌ها افزایش می‌یابد.

ربیعی نژاد به اختلال خودبیمارانگاری اشاره کرد و گفت: یکی از اختلالات شایع که ممکن است این روزها در بین افراد پدیدار شود، اختلال خودبیمارانگاری است، در این اختلال افراد به محض رویت نشانه‌ای از یک بیماری مانند آبریزش بینی، عطسه و تنگی نفس ناشی از پیاده روی و بالا رفتن از پله، سریعا تصور می‌کنند که مبتلا به کرونا شده‌اند.

این روانشناس بیان داشت: اختلال روانی دیگری که این روزها سلامت مردم را تهدید می‌کند، اضطراب فراگیر است، یعنی فرد از همه چیز و همه کس می‌ترسد و مدام محیط بیرون از خانه را آکنده از ویروس کرونا می‌بیند؛ این اختلال باعث می‌شود فرد نسبت به هر رفتار و اشیایی در محیط نگاه بیماری کرونا داشته باشد و او را از کارهای روانه مانند خرید مایحتاج ناتوان گرداند.

ربیعی نژاد به اختلال وسواس جبری یا فکری - عملی اشاره کرد و توضیح داد: در این نوع اختلال روانی، فرد مدام احساس می‌کند که دستهایش را به خوبی نشسته و نیاز است که مدام این عمل را تکرار کند، این شکل به حدی تکرار می‌شود که فرد از شستن دست‌ها قانع نمی‌شود.

روش‌های مقابله و پیشگیرانه از اختلالات روانی ناشی از کرونا

رییس انجمن صنفی مراکز مشاوره استان قزوین در خصوص روش‌های مقابله با این اختلالات گفت: دور از شدن از افراد منفی گرا و اخبار بد یکی از راهکارهای مقابله با اختلالات روانی ناشی از کرونا است.

ربیعی نژاد تریح کرد: این روزها همه به دنبال اخبار شیوع بیماری کرونا، تعداد فوت شدگان، شهرهای مبتلا و کمبود اقلام بهداشتی هستند، شنیدن چنین اخباری نه تنها استرس را افزایش می‌دهد، بلکه سیستم ایمنی بدن را کاهش داده و موجب می‌شود فرد برای پذیرش بیماری کرونا آماده شود، در چنین حالتی پیشنهاد ما این است که افراد جامعه به دنبال اخبار مثبت بوده و بهبودیافتگان ناشی از بیماری کرونا را دنبال کنند.

وی همچنین تاکید کرد: بازی های فکری و توجه ویژه به کودکان باید در درون خانواده افزایش یابد، مخصوصا در این روزها که کودکان بیشتر در منزل هستند، ممکن است بیشتر برای والدین چالش درست کنند و حتی بین فرزندان تنش‌ها افزایش یابد، بنابراین بهترین راهکار ما در این مواقع برنامه‌ریزی صحیح از سوی والدین برای محیط خانه است که عوامل استرس‌زا و اختلالات روانی را کاهش می‌دهد.

این مشاور روانشناسی به ارتباط بین همسران در محیط خانه اشاره کرد و گفت: زنان دقت کنند که هنگام ورود همسرشان به محیط خانه با برخورد سخت و خشن به استقبال نروند، بیان برخی عبارات مانند اینکه چرا دست‌هایت را نشستی؟ به هیچ چیز دست نزن و غیره، لازم است، اما این نوع تذکرات نباید با لحن بدی در محیط خانه گفته شود و باید نسبت به این نوع تذکرات نهایت دقت را به عمل آورد تا تعادل روانی درون منزل حفظ شود.

ربیعی نژاد خاطرنشان کرد: نگاه مثبت به وقایع باعث می‌شود تا عملا بیشتر اختلالات روانی کاهش یابد، در مورد کرونا باید به شهروندان اطلاع رسانی کرد که این بیماری به نسبت ویروس سارس که ۱۰ درصد و مرس ۳۰ درصد کشندگی دارند، عملا مخاطره کمتری دارد، پس می‌توان با رعایت نکات بهداشتی و اصول ایمنی در مقابل این بیماری پیشگیری کرد.

وی به فعالیت بدنی در منزل اشاره کرد و گفت: غذای سر وقت، خواب کافی، فعالیت ورزشی و بدنی ملایم در منزل، استراحت توام با مطالعه، دنبال کردن اخبار از مبادی رسمی و رعایت اصول بهداشتی از دیگر مواردی است که به افراد آرامش خاطر می‌بخشد.

به گفته رییس انجمن صنفی مراکز مشاوره استان قزوین، با توجه به اینکه اقدامات پیشگیرانه و مقابله بهداشتی با بیماری کرونا بر اساس آمادگی ذهنی انجام نشده بود، انتشار اخبار ناگهانی از این بیماری، میزان استرس و اضطراب را در جامعه افزایش داده است.

ربیعی نژاد یادآور شد: اضطراب و استرس تا حدودی خوب است و موجب خودمراقبتی و ایمنی در افراد می‌شود، چراکه اگر کسی استرس و اضطرابی نداشته باشد، هیچ مکانیزمی نمی‌تواند وی را به سمت موراد پیشگیرانه سوق دهد، اما هرگز فراموش نکنیم که این میزان اضطراب و استرس باید به اندازه باشد و بیش از حد آن موجب از بین رفتن هورمون کورتیزول در بدن شده و علاوه بر پایین آوردن سیستم ایمنی، موجب اختلالات روانی می‌شود.

۵۵ نفر در استان قزوین به کرونا مبتلا شده‌اند که از این میان ۱۵ نفر بهبود یافته و چهار نفر نیز فوت کرده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha