طرح «کنکاش» که رتبه سوم سی و سومین دوره جشنواره بینالمللی خوارزمی در بخش پژوهشهای کاربردی در گروه تخصصی برق و کامپیوتر را کسب کرده، محصول تلاش گروهی دکتر مرتضی الیاسی، امیر شاهحسینی، سعید مومن، رضا کاظمزاده، سعید فرهادی، ابوذر استادی، علی موسیزاده، شکوفه نوبهاری، علی سلیمانی و اکبر فلاح و طه یوسفبیگی در یکی از شرکتهای فناور ایرانی است.
علی سلیمانی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا با بیان اینکه کنکاش یک محصول مخابراتی است، اظهار داشت: پیش از این انحصار این محصول در اختیار شبکه های مخابراتی خارجی بود و در کشور از محصولات سوئد و فرانسه استفاده می شد.
وی ادامه داد: این سامانه قادر به تشخیص علت و محل ایجاد اشکال است، با استفاده از این سامانه میتوان از مشکلات کیفی قبل از شکایت مشتریان بر اساس شاخص های تعریف شده آگاه شد و تشخیص داد که در کدام نقطه از شبکه اشکالی ایجاد شده است.
سلیمانی تصریح کرد: این سامانه قادر به پایش کیفیت شبکههای نسلهای دوم، سوم و چهارم تلفنهای همراه است. با استفاده از تجهیزات نرم افزاری و سختافزاری این سامانه میتوان اشکالاتی را که در لینکهای ارتباطی شبکههای تلفن همراه در زمینه مکالمه، SMS و اینترنت ایجاد شده است، تشخیص داد.
وی با تاکید بر اینکه این سامانه تنها سامانه بومی کشور در زمینه نظارت و تحلیل شبکههای مخابراتی در کشور است، گفت: این سامانه قادر است اشکالات ایجادشده در شبکههای ارتباطی را به صورت لحظهای و با دقت چند ثانیه تا چند دقیقه تشخیص دهد. به طور مثال اگر در یک نقطه از شهری تماس از دست رفته افزایش یافته باشد یا پیامک دریافت و ارسال نشود، این سامانه قادر است اشکالات را تشخیص دهد و گزارش آن را به واحد فنی اپراتورها ارجاع دهد تا این واحدها نسبت به رفع مشکل اقدام کنند.
پایش کیفیت شبکههای تلفن همراه
این دانشمند ادامه داد: در این محصول ملاحظات امنیتی در خصوص حریم خصوصی افراد وجود دارد؛ بنابراین اولویت کشور بر این بود که از محصولات خارجی و آمریکایی در کشور استفاده نشود و ما شرکتی هستیم که این محصول را برای پایش کیفیت شبکه های تلفن همراه توسعه دادیم و اکنون در اپراتورهای کشور در حال استفاده است.
سلیمانی اظهار داشت: موضوع همکاری و ارتباطات فنی، تجاری و علمی با سایر کشورهای دنیا از ضروریات هر تجارت و تکنولوژی است و ما در حوزه سخت افزار نیاز داریم تا از محصولات خارجی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: در ساخت کنکاش تا حدودی از محصولات سخت افزاری ساخته شده توسط خودمان مثل پردازنده ها استفاده کردیم اما محصولات سخت افزاری های تک را از اروپا و شرق آسیا تهیه می کنیم در نتیجه به تنهایی و بدون هیچ ارتباطی نمی توان به فعالیت ها ادامه داد و محصولات را در داخل کشور تولید کرد و نیاز به تعامل با سایر کشورها داریم.
این محقق حوزه برق و کامپیوتر اظهار داشت: در حوزه نرم افزار تیم های فناور ایرانی پتانسیل بالایی دارند و محصولات با شرکت های اروپایی قابل رقابت است اما در بخش سخت افزاری محدودیت هایی را در بخش تکنولوژی مثل پردازنده ها داریم که از کشورهای خارجی خریداری می شود.
سلیمانی ادامه داد: هم اکنون خرید محصولات سخت افزاری از سایر کشورها با استفاده از شاخصه های الکتریکی خریداری می شود که پیشرفت بزرگی است زیرا خرید محصول سخت افزاری آماده از خارج کشور به خصوص تجهیزات آمریکایی مثل سیسکو مسائل امنیتی بسیاری دارد. به همین دلیل پایش می شود.
برگزیده سی و سومین جشنواره بین المللی خوارزمی تصریح کرد: با وجود مسائل امنیتی در تجهیزات سخت افزاری زمانی که محصولی در داخل کشور تولید می شود، این موضوعات و حریم خصوصی در آن رعایت شده است. اما با وجود تمام این مسائل تمامی کشورها نیاز دارند تا با سایر کشورها برای تهیه مواد اولیه در ارتباط باشند.
مشکل محققان برای تهیه مواد اولیه
وی در خصوص تهیه مواد اولیه در شرایط تحریم گفت: به دلیل وجود تحریم ها محققان برای تهیه مواد اولیه با چالش های زیادی رو به رو هستند.
این محقق ادامه داد: وزارت علوم نیز کمکی درباه تهیه مواد اولیه به محققان نداشته است. محققان برای دور زدن تحریم ها، انتقال پول و خرید مواد اولیه دچار مسائل بسیاری هستند و هرچه زمان می گذرد چالش ها نیز بیشتر می شود اما از آن سو توانایی ما برای رسیدن به خودکفایی نیز صدچندان می شود.
سلیمانی همچنین تصریح کرد: در حال حاضر ارتباطات خوبی با کشورهای چین و روسیه داریم و از این طریق نیازهایمان را رفع می کنیم و محصولات خود را توسعه می دهیم.
وزارت علوم چه میگوید؟
پیش از این مدیرکل دفتر برنامهریزی امور فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این باره به خبرنگار ایرنا گفته بود: وزارت علوم برای رفع مسائل خرید تجهیزات از سایر کشورها به صورت سیستماتیک ورود نکرده است اما خود پژوهشگران کانالهای غیرمستقیم را برای تهیه مواد اولیه پیدا میکنند.
مهدی کشمیری ادامه داد: وزارت علوم وظیفه تهیه مواد اولیه را ندارد اما تمامی مشکلات پژوهشگران را برای تهیه تجهیزات به وزارت صنعت، معدن و تجارت انتقال میدهد اما راه حل این است که خود پژوهشگران و تیمهای تحقیقاتی به صورت موردی برای خرید هر ماده اولیه راه حل پیدا کنند و وزارت علوم نیز در این مسیر به آنها کمک میکند.
وی همچنین تصریح کرد: اکنون به دلیل فشاری که از طریق تحریمها ایجاد شده، حوزه پژوهش، فناوری و دانش بنیان از سوی صنایع مورد توجه قرار گرفته و استقبال بسیار خوبی شده است.
به گزارش ایرنا، از میان ٣٢٨ طرح که امسال به دبیرخانه سی و سومین جشنواره بین المللی خوارزمی ارایه شده است، ١٠ طرح داخلی و ۵ طرح خارجی به عنوان طرح برگزیده معرفی و تجلیل شدند. جشنواره های جوان و بین المللی خوارزمی توسط سازمان پژوهش های علمی و صنعتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هر ساله در بهمن ماه برگزار می شود.
خبرنگار: ناهید شفیعی
نظر شما