ایجاد فرصت های شغلی و تشویق سرمایهگذاران در زمینه های مختلف تولید در کنار صادرات و واردات از مهمترین اهداف دولت برای رفع محرومیت زدایی در شهرهای مرزی کردستان است.
با بسته شدن مرزها و کاهش رونق تجارت در کشور، سرمایه گذاران بانهای سرمایههای خود را در زمینههای تولید هزینه کردند تا بتوانند جایگاه شهرستان را به عنوان قطب اقتصادی حفظ و آن را به قطب صنعتی استان تبدیل و کام مرزنشینان را با اشتغال در واحدهای تولیدی شیرین کنند.
کارگاه تولید نوارهای آبیاری و لوله های پلی اتلین که در حوالی روستای سیوچ بخش نمشیر با هدف ایجاد اشتغال با اولویت اشتغال برای جوانان این منطقه توسط سرمایه گذار اهل بانه از سه سال قبل ایجاد شده، زمینه را برای اشتغال تعدادی از جوانان این منطقه محروم فراهم کرده است.
از کولبری تا میران پلاست
یکی از کارگران کارخانه میران پلاست که تا چندی پیش مشغول کولبری در مرز بود و روزی اش به سختی و اضطراب بدست میآورد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: کولبری کاری سخت و پر مشقت است و هر لحظه باید منتظر حادثه تلخ بود اما بخاطر تامین معیشت زندگی مجبور بودم البته اگر اشتغال ایجاد شود هیچکس کولبری نمیکند.
شاهو احمدپور افزود: پیشتر، سه سال در مناطق مرزی بانه با خطرات و ریسک زیاد کولبری کردم و اکنون بسیار خوشحالم که در این کارخانه کار میکنم.
وی با بیان اینکه متاهل است و ۲ فرزند دارد، اظهار داشت: از ۲ سال پیش در این کارخانه مشغول به کارم و در این مکان آرامش خاطر خود و خانواده ام را فراهم کرده و خیالم از بابت تامین امینت و معیشت آسوده است.
احمدپور مرز را فرصت مناسب برای تامین معیشت مرزنشینان دانست و افزود: زمانی که فرصت اشتغالزایی در کارگاه های تولیدی فراهم است مرزنشینان از این فرصت ها به خوبی استفاده می کنند چرا که کار در این واحدها با ریسک بسیار کمی همراه است.
فرصت تولید
یکی دیگر از کارگران این کارگاه تولیدی نیز اهل یکی از روستاهای اطراف کارخانه است که در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: در دانشگاه کردستان در رشته کشاورزی تحصیل میکردم اما به دلیل مشکلات خانوادگی، تحصیل در دانشگاه را نیمه ناتمام رها کردم.
صمد محمدی افزود: اشتغال در زمینه کشاورزی در روستاهای بانه وجود ندارد چون زمین کشاورزی به دلیل کوهستانی بودن منطقه مسطح نیست و درآمدزایی آنچنانی ندارد.
وی یادآور شد: ایجاد چنین کارگاههایی برای مرزنشینان فرصت خوبی برای اشتغال فراهم میکند تا علاوه بر اشتغال جوانان کمک حال رونق تولید و خود کفایی باشد و امنیت شغلی کارگران را نیز تامین کند.
۱۵۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری در میران پلاست
مدیر و سرمایه گذار کارخانه میران پلاست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: فعالیت این کارخانه از سال ۹۶ با ۲ خط تولید نوار آبیاری در شرایط بسیار سخت این منطقه دور افتاده با سرمایه خصوصی آغاز شده است.
ایمان وثوقی با بیان اینکه مبنای کار ما در این منطقه ایجاد اشتغال برای افراد بومی این منطقه بوده است، افزود: در ابتدای فعالیت این کارخانه پیدا کردن نیروی کاری فنی و آموزش دیده بسیار سخت بود بر این اساس کارخانه با اشتغالزایی چهار نفر فعال شد.
وی کمبود نیروی آموزش دیده را یکی از مشکلات مهم برای تولید کنندگان اعلام کرد و اظهار داشت: اکنون کارخانه ما در حوالی روستای سیوچ با هشت خط تولید نوار و یک خط تولید لوله پی اتیلین آبیاری نوین و اشتغال ۲۵ نفر کارگر فعالیت میکند که علاوه بر اشتغال کارگران، برای افراد زیادی به صورت غیر مستقیم نیز شغل ایجاد کرده است.
وثوقی اضافه کرد: با توجه به بیکاری جوانان این منطقه تلاش ما این بود نیروهای بومی این منطقه در کارخانه بکارگیری شوند تا بتوانیم مشکل بیکاری بخشی از جوانان منطقه را حل کنیم.
وی با اشاره به بکارگیری کولبران در این کارخانه گفت: در راستای حل مشکلات کولبران منطقه تعدادی از کارگران کارخانه از میان این افراد انتخاب شدند.
مدیر کارخانه میران پلاست بانه تاکید کرد: سالانه بطور متوسط چهار هزار تن نوار آبیاری و یک هزار ۵۰۰ تن لوله پی اتیلین در این کارخانه تولید میشود که در بسیاری از استانهای کشور به فروش میرسد و سالانه ۳۰ درصد تولید کارخانه نیز به اقلیم کردستان عراق صادر میشود.
وثوقی یکی از مشکلات صنعتگران بانه را نبود مکان صنعتی مناسب اعلام کردو یادآور شد: تهیه قطعات و مواد اولیه برای تولید کنندگان بسیار مشکل است و باید برای حل کمبود قطعات و مواد اولیه انبارهای بزرگی برای دپوی این کالاها داشته باشیم چون تهیه قطعات و مواد اولیه ماهیانه حداقل ۲ روز زمان میبرد.
وی گفت: تولیدکنندگان در مناطق دور افتاده علاوه بر هزینه تهیه مواد اولیه، هزینه بیشتری برای حمل و نقل باید پرداخت کنند که بر قیمت تولید تاثیر میگذارد.
این تولید کننده با اشاره به اینکه همه مواد اولیه کارخانه از داخل کشور تامین می کنیم، افزود: علیرغم اینکه صنعت تولید در بانه نو پاست مسوولین شهرستان همکاری خوبی با تولید کنندگان دارند.
وثوقی اظهار داشت: برای ایجاد کارخانه ۱۵۰ میلیارد ریال سرمایه شخصی و پنج میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی هزینه شده است.
وی یادآور شد: برای توسعه کارخانه یک برنامه توسعه پنج ساله طراحی کردیم که سبد کالای بخش کشاورزی را در این کارخانه تولید و برای افراد بیشتری اشتغالزایی کنیم.
مدیر کارخانه میران پلاست بانه گفت: نوسان قیمت کالاها و مواد اولیه یکی از آسیب های است که تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرده که با توجه به نوسان قیمت کالاها، تولید کنندگان برنامه ریزی منسجم ندارد و نمیتوانند در زمینه تولید آینده نگری کنند.
فعالیت ۳۹ واحد تولیدی با اشغال ۷۵۰ نفر
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت بانه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر ۳۹ واحد تولیدی در شهرستان فعال است که برای ۷۵۰ نفر اشتغال ایجاد کردند.
بایزید حسینی افزود: پنج واحد تولیدی نیز در چند سال گذشته به دلایل مختلف غیر فعال شدند که صاحبان این واحدها تمایل چندانی برای فعال سازی کارگاه های خود ندارند.
وی با اشاره به اینکه منطقه ویژه اقتصادی بانه زمینه ساز اشتغال و تولید است، اظهار داشت: تقاضا برای ۱۰۰ واحد تولیدی ارائه شده که بیشتر این واحدها در منطقه ویژه اقتصادی بانه مستقر می شود که این واحدها برای بیش از یک هزار نفر اشتغال ایجاد میکنند.
حسینی با بیان اینکه منطقه ویژه اقتصادی بانه نقطه عطف اقتصاد استان است، ادامه داد: در صورتی که واحدهای تولیدی در منطقه ویژه اقتصادی بانه فعال شود پایه های تولید و صنعت در استان به حرکت می افتد.
وی اضافه کرد: مهمترین واحدهای تولیدی شهرستان بانه را کارخانه های تولید لامپ کم مصرف و ال ای دی است که هر کدام از این واحدها برای بیش از ۱۰۰ نفر اشتغال ایجاد کردند.
روستای سیوچ در ۱۷ کیلومتری بانه و در بخش ننور واقع شده است، این شهرستان مرزی با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
نظر شما