نزدیک به یکسال رقابت انتخاباتی درون حزبی دموکراتها با عبور از انتخابات مقدماتی در "سه شنبه بزرگ" شکل جدیدی گرفت به گونهای که از بیش از ۲۰ داوطلب این حزب در ابتدای راه، اکنون به ۲ داوطلب اصلی یعنی برنی سندرز و جو بایدن محدود شده است.
در انتخابات مقدماتی هر داوطلبی که بتواند یکهزار و ۹۹۰ رای نماینده متعهد ایالتی را از آن خود کند، نامزد نهایی حزب، خواهد بود و در سوم نوامبر با دونالد ترامپ تقریبا داوطلب بدون رقیب جدی جمهوریخواهان مواجه خواهد شد.
از جمله مسایل مهم در این دور از انتخابات، چگونگی تامین مالی داوطلبان ریاست جمهوری بود و محک خوبی برای شناسایی طیفهای حمایت کننده از یک داوطلب محسوب می شود.
ورود دو میلیاردر به رقابت مقدماتی حزب دموکرات، اما و اگرهای زیادی را ایجاد کرد اما هر دوی آنها پس از صرف میلیون ها دلار مجبور شدند از گردونه رقابت اصلی خارج شوند هرچند که تعهد خود را بر حمایت از نامزد نهایی به منظور مقابله با ترامپ، تصریح کردهاند.
دیلی کالر در گزارشی نوشت مایکل بلومبرگ شهردار پیشین نیویورک تقریبا به ازای هر نماینده ایالتی در کنوانسیون ملی که به دست آورد، پنج میلیون دلار هزینه کرده است.
او توانست تنها در منطقه ساموآ به پیروزی برسد و در مجموع ۱۰ نماینده متعهد را به نفع خود به ثبت برساند که برای این کار در مدت ۱۰۱ روز حضور در رقابتها، بیش از ۵۰۰ میلیون دلار هزینه کرد.
در نهایت هم روز چهارشنبه اعلام کرد که از دور رقابتها خارج میشود و از جو بایدن اعلام حمایت میکند.
نیویورک تایمز هم در گزارشی اعلام کرد جو بایدن برای رقابت انتخاباتی در سه شنبه بزرگ، بالغ بر ۱۶ میلیون دلار هزینه کرده است و در واقع به ازای هر نماینده ایالتی متعهد، ۲۳ هزار و ۸۸۱ دلار پرداخته است.
این در حالی است که کارزار انتخاباتی بایدن در ماه نوامبر از میزان تامین بودجه الیزابت وارن بالغ بر ۲۶ میلیون دلار و برنی سندرز بالغ بر ۳۴ میلیون دلار، عقب افتاده بود.
در مجموع هم بر اساس اعلام کمیته فدرال انتخابات، سندرز تا کنون ۱۳۴ میلیون و ۲۶۸ هزار و ۹۷۲ دلار کمک مالی جمع آوری کرده است و این رقم برای جو بایدن ۶۹ میلیون و ۹۷۴ هزار و ۲۸۸ دلار است.
اما برنی سندرز درباره چگونگی تامین مالی کارزار انتخاباتی خود میگوید کارزار ما متفاوت است. ما ۸.۷ میلیون دلار از طریق بیش از ۱.۹ میلیون نفر اهدا کننده دریافت کرده ایم. ما پولریزان با دلارهای ثروتمندان برگزار نکردیم. ما برای تبلیغات تلویزیونی میلیونها دلار نپرداختیم. ما حتی یک حامی میلیاردر هم نداشتیم. ما مردم را داریم.
وی ادامه میدهد افراد شاغل به دلیل بدشانسی نیست که تلاش می کنند تا از خدمات درمانی ، داروهای تجویزی و آموزش عالی برخوردار شوند. دولت و اقتصاد ما برای خوشایند ثروتمندان، تقلب می کند. ما به اقتصادی نیاز داریم که برای افراد شاغل کار کند نه فقط برای یک درصد و شرکتهای بزرگ.
مناقشه ای که بعد از سه شنبه بزرگ بین بایدن و سندرز هم رخ داده است نشان دهنده تفاوت خاستگاه این دو داوطلب است به گونه ای که سندرز به بایدن گفت: سازوکار ایجاد شده، ۶۰ میلیاردری هستند که کارزار انتخاباتی تو را حمایت و برای تامین تبلیغات عظیم تو، میلیونها دلار به منظور حمله به من با اجرای تبلیغات منفی، هزینه می کنند.
این اظهارات و مابقی گفتههای سندرز علیه بایدن با واکنش این سناتور سابق هم مواجه شد و گفت بهتر است به جای اینکه به طور مداوم علیه او صحبت کند، به مقابله با ترامپ فکر کند و در این راه بکوشد.
سندرز در رقابت های انتخاباتی خود همواره بایدن را به خاطر حمایت از حمله به عراق، قطع کردن تامین اجتماعی و دیگر برنامه های اجتماعی، حمایت از نفتا و دیدگاهش به مساله مراقبتهای بهداشتی مورد انتقاد قرار داده است.
انتقاد از بایدن به خاطر نفتا، در واقع به رای دهندگان ایالت میشیگان نظر دارد که بر اساس آن، کارگران میشیگان دچار مشکل شده بودند. او میخواهد از این طریق، آرای مردم کم درآمد و اقشار ضعیف ایالتها را که متاسفانه طیف قابل ملاحظهای را شامل میشوند، به سمت خود جلب کند.
شاید اظهارات "رو خانا" عضو دموکرات در مجلس نمایندگان که گفت "نگاه کنید؛ بیشتر مدیران، سندرز را نمیخواهند. اما آنچه که مرا شگفت زده می کند این است که صدها کارمند گوگل، اپل و فیس بوک از حامیان برنی هستند".
وی ادامه داد: به نظر می رسد اینکه نهضت سندرز علیه میلیاردها و شرکت های قدرتمند یا برخی از کمپانیهای قدرتمند بین المللی است، خلاف واقع است. در واقع هزینه سرسام آور زندگی در آمریکا به همه ساکنان آن آسیب میرساند.
رئیس مشترک ستاد انتخاباتی سندرز اضافه کرد: برنی سندرز در هر منطقه "سیلیکون ولی" پیروز شد چرا که کارگران شرکتهای تکنولوژی هزینه بالای مسکن را تشخیص میدهند، قبضهای مراقبت بهداشتی را دارند و میخواهند بچههایشان بدون بدهی به کالج بروند.
در این بین تعداد زیادی از مسلمانان اعم از ایرانی-آمریکاییها و آمریکاییهای عرب تبار هم اعلام کرده اند که از برنی سندرز حمایت میکنند و به آن ادامه میدهند.
رشیده طالیب عضو مسلمان و فلسطینی الاصل مجلس نمایندگان آمریکا شامگاه پنج شنبه در یادداشت توئیتری خود نوشت: خبر بزرگ! کمیته اقدام سیاسی آمریکاییهای عرب تبار با اجماع به حمایت از برنی سندرز داوطلب دموکرات ریاست جمهوری، رای داد.
وی افزود: کمیته اقدام سیاسی آمریکاییهای عرب تبار یک گروه بزرگی در میشیگان است که از سوی بیش از ۸۰ هزار نفر حمایت می شود.
پیش از انتخابات مقدماتی سوم ماه مارس، تعداد ۷ نفر از داوطلبان دموکرات، رقابت سختی را داشتند به گونهای که در ایالت آیوا پیت بوتیجیج با اختلاف بسیار اندکی از سندرز پیش افتاد.
در ایالت نیوهمپشایر برنی سندرز رتبه نخست را از آن خود کرد اما در مناظره پس از آن، جو بایدن با قدرت بیشتری حضور یافت و تاکید کرد در انتخابات مقدماتی کارولینای جنوبی حائز اکثریت خواهد شد و همین اتفاق هم افتاد.
در فاصله این انتخابات تا انتخابات بزرگ در روز سه شنبه که ۱۴ ایالت و یک قلمرو به پای صندوقهای رای رفتند، پیت بوتیجیج و امی کلوبچار از دور رقابت کنار رفتند و از بایدن اعلام حمایت کردند. همین مساله باعث شد که بایدن آرای ۱۰ ایالت را در روز سه شنبه از آن خود کند و به این ترتیب تعداد نمایندگان متعهد خود را افزایش دهد.
سندرز در این روز تنها توانست در چهار ایالت به پیروزی برسد و همین مساله باعث شد تا موج انتقاد از وی آغاز شود که او برخلاف شعار انتخاباتی خود که گفته بود جوانان را به پای صندوقهای رای میآورد، در این کار موفق نبوده است.
در حال حاضر بایدن آرای ۶۲۷ نماینده متعهد و برنی سندرز هم آرای ۵۵۱ نماینده را به خود اختصاص دادهاند. برای پیروزی در این دور از رقابتها، یکهزار و ۹۹۰ رای نماینده متعهد نیاز است.
سناتور ورمونت تاکید کرد اگر بایدن بتواند در این فرایند مقدماتی تعداد نمایندگان متعهد خود را نسبت به من افزایش دهد و به کنوانسیون ملی حزب دموکرات برود، او برنده است چرا که اکثریت را از آن خود کرده است.
علاوه بر سه داوطلبی که از بایدن حمایت کردند، مقامات دولت باراک اوباما همچون جان کری وزیر خارجه، سوزان رایس مشاور امنیت ملی و بن رودز عضو شورای امنیت ملی هم به صراحت از بایدن حمایت کردهاند و حتی پس از کناره گیری الیزابت وارن در روز پنج شنبه هم این افراد تیم او را یک تیم کارآمد دانستند که باید در ادامه مسیر حضور داشته باشد.
این حمایت از وارن و تیم او پس از کناره گیری، نشان می دهد که طرح آنها حمایت وارن از بایدن است هرچند که تا کنون وارن از اعلام رسمی در این باره، خودداری کرده است.
اما در نظر سنجیهای انجام شده پس از اعلام رسمی خروج وارن از دور رقابتها، بیش از ۴۰ درصد از حامیان وی قصد دارند که از سندرز و ۱۶ درصد هم از بایدن حمایت کنند اما برخی از کارشناسان معتقدند که حامیان وارن با رویکرد "انقلاب سندرز" مشکل دارند و به این رضایت نخواهند داد که از او طرفداری کنند.
هرچند سندرز به طور کلی معتقد است این شیوه که آرای تعداد خاصی از افراد موسوم به نمایندگان متعهد بر آرای مردم رجحان یابد، نادرست است و باید اصلاح شود.
این همان موضوعی است که انتخابات آمریکا را ناباورانه می سازد، در حالی که بایدن در انتخابات پیشین در رده سوم و چهارم بود به ناگاه رتبه نخست را در ۱۰ ایالت کسب کرد و انبوهی از حامیان وی برخاستند تا به زعم خود اجازه ندهند لیبرالهای چپ و راست مجالی برای قدرتنمایی بیابند.
از نگاه آنها، بایدن میتواند لیبرال دموکراسی واقعی را در آمریکا احیا کند و سوسیالیسم یا افراط گرایی راست ایالات متحده را به بیراهه می برند.
روزنامه نیویورک تایمز هم گزارش کرده است که مسئولان حزب دموکرات کاملا معتقدند سندرز در ماه نوامبر به ترامپ خواهد باخت.
بایدن هم میگوید دموکراتها به نامزدی نیاز دارند که واقعا دموکرات باشد و برای همیشه دموکرات بوده باشد. او مصداق دموکرات واقعی را دموکرات اوباما- بایدن می نامد.
وی ادامه می دهد برخی از "انقلاب" سخن می گویند اما ما از جنبش حرف می زنیم. ما مشارکت را افزایش می دهیم و لحظاتی را خلق می کنیم که خارق العاده باشد.
معاون اول دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، خود را تنها داوطلبی می داند که نه تنها قادر است ترامپ را شکست دهد بلکه اکثریت مجلس نمایندگان را حفظ و سنا را هم به دامان دموکراتها باز میگرداند.
حال باید منتظر ماند و در هفدهم ماه مارس (۲۷ اسفندماه) دید که سرنوشت آنچه که حمایت طبقه کارگر و اقشار ضعیف از برنی سندرز نامیده میشود و آنچه که حمایت طبقه مدیران و طبقات متوسط به بالا از جو بایدن خوانده می شود، در ایالتهای پرشماری همچون فلوریدا با ۲۱۹ نماینده، ایلینویز با ۱۵۵، اوهایو با ۱۳۶ و آریزونا با ۶۷ نماینده یا موکل متعهد، چه خواهد شد.
نظر شما