محمد قاسمی نژاد یکشنبه شب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به پیش بینیهای سازمان حفظ نباتات کشور و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، امسال احتمال ریزشهای بعدی گلههای ملخ وجود دارد بنابراین باید آمادگی برای مقابله با آن وجود داشته باشد.
وی از خوزستانیها درخواست کرد هر کدام نقش «ردیاب ملخ» را عهدهدار شوند و به محض مشاهده، گزارش آن را به نزدیکترین مرکز خدمات جهاد کشاورزی و یا سامانه ۱۳۱ بدهند.
قاسمینژاد افزود: عملیات پایش ملخ در همه شهرستانها در قالب ۱۵۹ گروه پایش و ۱۷ گروه عملیاتی در حال انجام است؛ تاکنون هفت گروه مشغول به کار بوده و سه گروه نیز امروز در آبادان و خرمشهر در حالت آماده باش هستند.
وی با بیان اینکه سمپاشی به موقع مانع خسارت به مزارع استان شده است، به کشاورزان و دامداران توصیه کرد در زمان سمپاشی تا سه چهار روز، دامهای خود را از محل دور کنند.
این مقام مسئول با تشریح وضعیت هجوم ملخها به خوزستان، توضیح داد: این استان از دوم اسفند ماه با ریزش گروهی ملخها در هندیجان و بهبهان، درگیر این مساله شده و عملیات سمپاشی نیز از همان زمان آغاز شده و هنوز ادامه دارد.
وی افزود: تاکنون ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع این شهرستان به وسیله هواپیمای سمپاش و «سمپاشهای یو. ال. وی دار» (سیستم ابداعی خوزستان که راندمان بالاتری دارد و روی خودروی دوکابین نصب میشود) انجام شده است.
قاسمینژاد اضافه کرد: در پی گزارش یکی از صیادان آبادان در تاریخ ششم اسفند ماه نیز گشت و پایش به وسیله قایق در جزایر مختلف این شهرستان با همراهی نیروهای سپاه انجام شد، اما ریزش ملخ کم بود و نیاز به عملیات سمپاشی نداشت.
وی ادامه داد: ۱۲ اسفندماه نیز ۲ گله ملخ وارد فضای آسمان آبادان شدند که توسط نیروهای جهاد کشاورزی پیگیری شدند؛ این گلهها تا شادگان حرکت کردند اما با وزش باد از کشور خارج شدند و به سطح زمین ریزش نکردند.
قاسمینژاد گفت: ساعت ۱۱ صبح امروز (۱۸ اسفند) سه گله میلیونی ملخ به آسمان آبادان وارد و به صورت پراکنده پخش شد اما در سطح زمین ریزش نکرد.
وی افزود: این گلههای ملخ تا ساعت ۱۳ در آبادان بودند و بعد در ارتفاع کمتری به سمت خرمشهر حرکت کردند، اما وزش باد آنها را جابجا کرد و ریزش اتفاق نیفتاد البته هنوز نمیدانیم، وزش باد آنها را به کدام سو برده است.
معاون جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به تشکیل گروههای عملیاتی در آبادان و خرمشهر خاطرنشان کرد: گروههای سمپاش اکنون در منطقه در حالت آماده باش هستند و مقدار زیادی سم آماده شده تا در زمان لزوم، سمپاشی شوند.
وی همچنین اظهار داشت: با توجه به اینکه ملخها سوار بر بادهای مرطوب حرکت میکنند، نمی توان مسیر ظهور و ریزش آن را پیش بینی کرد اما شواهد و تجارب نشان میدهد که در صورت آلوده شدن خرمشهر و آبادان، احتمال دارد تا شهرستانهای شادگان، کارون و اهواز نیز حرکت کنند.
قاسمینژاد افزود: با توجه به استفاده از سموم با پایه گیاهی، این سموم برای انسان و دام خطری ایجاد نمیکند اما ظرف ۴۸ ساعت ملخها را از بین می برد؛ ملخها مزارع کشاورزی را مورد هجوم قرار میدهند و به شهرها کاری ندارند.
براساس این گزارش، ملخ صحرایی یکی از مضرترین انواع ملخها است؛ این نوع ملخ قدرت پرواز بسیار زیادی دارد و خسارت آن در حالت تهاجمی شدید است.
دستههای پیاده ملخها و ملخهای بالدار هرگونه سبزی از علوفه، غلات، صیفی جات، درختان و حتی علفهای هرز را در مسیر خود از بین میبرند.
بهمن پارسال نخستین گله ملخ صحرایی (دریایی) وارد شهرستان ساحلی هندیجان شد و به فاصله کوتاهی بخشهایی زیادی از خوزستان را درگیر کرد.
استان خوزستان با تولید سالانه ۱۶.۲ میلیون تن محصولات کشاورزی، باغی، دامی و شیلاتی و عمل آوری بیش از ۱۲۴ نوع محصول، از نظر حجم تولیدات و تنوع محصولات رتبه نخست را در کشور دارد.
ارزش تولیدات کشاورزی خوزستان حدود ۱۵۰هزار میلیارد ریال برآورد شده است. اهمیت بخش کشاورزی خوزستان به لحاظ تولیدات مهمی همچون گندم، شکر و ذرت در کشور به گونه ای است که بروز هرگونه آفت بیرونی، درونی یا حوادث غیرمترقبه ای همچون سیلاب بهار ۹۸، بر کل کشاورزی کشوراثرگذاراست.
سال گذشته مبارزه با ملخ صحرایی در سطح ۷۵۰ هزار هکتار از ۹ استان جنوبی کشور از جمله سیستان و بلوچستان، هرمزگان، جنوب کرمان، بوشهر، فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد، ایلام و خراسان جنوبی عملیاتی شده بود.
نظر شما