با وجود پیشرفت دانش پزشکی و علوم آزمایشگاهی بسیاری از بیماری ها نیز جدید و گاها ناشناخته هستند و برای تعدادی از آنها دارویی موثر و قطعی کشف نشده است اما عده ای عقیده دارند مادر طبیعت برای این بیماری ها در دامان خود دارو و دوا دارد که سخاوتمندانه در اختیار ما می گذارد.
اکنون در یکی دو ماه اخیر کشورهای مختلف دنیا درگیر یکی از این بیماری های نوظهور به اسم کووید ۱۹ شده است، مطالعه دانشمندان روی ویروس پدیدآورنده این بیماری نشان می دهد که طبع این ویروس سرماپسند است و گرما و خوراکی و نوشیدنی ها با طبع گرم این بیماری را ضعیف می کند.
انتشار همین نظر دانشمندان در بین عامه مردم موجب شد بازار مصرف گیاهان دارویی و طب عامیانه نسبت به قبل از شیوع کرونا رواج بیشتری در بین خانواده ها پیدا کند به گونه ای که کرونا اگر موجب کسادی بازار صنوف مختلف شد اما رونق بازار عطاری ها و مغازه های فروش گیاهان دارویی را بیش از گذشته در پی داشت.
این روزها به هر مغازه ای از این صنف پای بگذاری خواهی دید تعداد زیادی از مشتریان در حال خرید انواع گیاهان دارویی خوردنی، دم کردنی و بخوری هستند.
اویشن (ازبوه)، عناب، عنبرنسا، تخم شربتی، تخم میوه به، تش نداری (ساقه خشک نوعی گیاه بخور کردنی)، ... از جمله مواردی است که این روزها به واسطه شیوع بیماری ویروسی کرونا طرفداران و متقاضیان زیادی دارد و بازار عطاری ها را رونق بخشیده است.
بیشتر ماداران و پدران جوان و نسل های جوان تر هنگام ابتلا به بیماری به مصرف داروهای شیمیایی پزشکی روی می آورند هرچند هنوز گیاهان دارویی و طب سنتی جایگاه خود را در بین عامه مردم به ویژه بزرگسالان از دست نداده است.
مصرف گیاهان و ادویه جات گیاهی و طبیعی را برای خانواده ام بیشتر کرده ام
یکی از مشتریانی که در حال خرید گیاهان دارویی بود، در این زمینه گفت: من مشتری دائمی گیاهان دارویی و خوراکی هستم و در طول سال خانواده ام با توجه به علاقه و اعتقادی که به این فرآورده های گیاهی داریم از آنها استفاده می کنیم.
مجید هواسی افزود: اما با توجه به شیوع کرونا و اینکه این بیماری سردپسند است تصمیم گرفته ام مصرف داروهای سنتی که طبع گرم دارند را برای خود و خانواده ام بیشتر از قبل کنم تا شاید در برابر این ویروس مصون بمانیم.
خانواده ها از طب بومی و سنتی غافل نشوند
مشتری دیگری نیز گفت: برای حفاظت از خانواده ام در برابر ویروس کرونا مصرف ادرویه جات و گیاهان دارویی و بخوری را نسبت به گذشته بیشتر کرده ام تا شاید با طبع گرمی که دارند مقاومت بدن خانواده ام در برابر این بیماری افزایش یابد.
لیلا سفیدخانی یادآور شد: هرچند پیشگیری و رعایت اصول بهداشتی مهمترین عامل برای عدم ابتلا به این بیماری است اما در کنار پیشگیری استفاده از طب سنتی هم تاثیرگذاری خاص خود را دارد که نباید خانواده ها از آن غافل باشند.
وی افزود: همچنین باتوجه به اینکه شنیده ام بخور برگ درخت اکالیپتوس برای پاکسازی فضای منزل مناسب است، به طور مدام هر چند روز یکبار برگ این درخت را در خانه برای سلامت فرزندانم بخور می دهم و برای خانواده ام به طور مرتب آش ترخینه درست می کنم.
مصرف اقلام طب سنتی ۵۰ درصد بیشتر از ماه های قبل شده است
یکی از عطاری های فروشنده ادویه جات و گیاهان دارویی نیز در مورد افزایش مصرف این اقلام طبیعی نسبت به ماه های گذشته گفت: میزان خرید ادویه جات و گیاهان دارویی توسط مردم نسبت به قبل از شیوع بیماری کرونا بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است.
میلاد جلیلیان افزود: معمولا در طول سال فقط افراد ثابتی حدود ۲۰ درصد از جامعه برای خرید ادویه جات و گیاهان دارویی طبی مراجعه می کنند اما از هنگام بروز بیماری کرونا تعداد مصرف کنندگان و خریداران این اقلام افزایش یافته و با احتساب ۲۰ درصد مصرف کننده دائمی اکنون این تعداد به بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است.
وی یادآور شد: عناب، زیره، دارچین، زنجبیل، فلفل، تش نداری، اسپند، عنبرنسا، آویشن، رازیانه، زردچوبه و دیگر ادویه و گیاهان طبی سنتی در این روزها پرفروش و پر متقاضی است که البته با توجه به تقاضای بازار سعی شده است قیمت ها تغییر چندانی نداشته باشد.
با وجود اینکه تاثیر قطعی گیاهان دارویی در خصوص ضدعفونی کردن محیط و از بین بردن ویروس کرونا ثابت نشده است اما عده ای معتقدند گیاهان دارویی جایگزین مناسبی برای مواد ضدعفونی شیمیایی هستند.
بازگشت به راه حال های سنتی جایگزین مناسب ضدعفونی کننده های شیمیایی
فروشنده دیگری هم اظهار داشت: میزان مراجعه مردم نسبت به گذشته برای خرید اقلام گیاهی خوراکی و دارویی طبیعی ۵۰ درصد رشد داشته و این بیانگر اعتماد مردم به طبیعت به جای داروهای شیمیایی و طب نوین است.
حشمت نیکنام تاکید کرد: در زمان های گذشته که علم و تجهیزات پزشکی پیشرفت کنونی را نداشت مردم هنگام شیوع بیماری های واگیر از دود کردن عنبرنسا یا بخورکردن برگ گیاهانی چون اکالیپتوس و تش نداری در اطراف روستاها یا شهرها استفاده می کردند تا بیماری مهار شود.
وی اضافه کرد: شهرداری مقادیر زیادی برگ اکالیپتوس را در مرکز و اطراف شهر بخور دهد تا بخار حاصل از این گیاه در سطح شهر پراکنده و موجب ضدعفونی شهر شود و همچنین آب حاصل از بخور دادن برگ اکالیپتوس را در سطح معابر عمومی بپاشند.
در کنار مصرف گیاهان دارویی مردم استان ایلام همواره در فصل سرما نوعی آش را به نام ترخینه که متشکل از گندم، انواع سبزی و ادرویه جات است و طبعی گرم دارد و مناسب برای درمان سرماخوردگی است را درست و میل می کنند که امسال با توجه به شیوع بیماری کرونا پخت و مصرف این آش بیش از گذشته رونق پیدا کرده است.
آش ترخینه و نیز پخت شلغم این ایام به ویژه شب ها در منازل مردم ایلام از رونق بسیار زیادی برخودار شده به گونه ای که حتی افرادی که تمایلی به خوردن این خوراکی ها ندارند برای مقابله با بیماری کرونا به خوردن آنها روی آورده اند.
ویروس کرونا که رسما کووید – ۱۹ نام دارد، نخستین بار در شهر ووهان چین شناسایی شد تا کنون به بیش از ۸۰ کشور سرایت کرده و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق العاده اعلام کند.
نظر شما