در پی حضور غیرقانونی ارتش ترکیه در خاک سوریه و اوجگیری درگیری های طرفین در استان ادلب که به جان باختن تعداد زیادی از سربازان ترکیه منجر شد، آنکارا اعلام کرد که دیگر مانع حرکت پناهجویان به اروپا نخواهد شد.
مقام های ترکیه گرچه در ابتدا کشته شدن ۲۹ تن و زخمی شدن ۳۶ سرباز این کشور در حمله هوایی ۹ اسفند حومه ادلب را تایید کردند، اما رجب طیب اردوغان جمعه پیش و در بازگشت از مسکو خبر از تلفات "صدها" نفره ارتش ترکیه داد.
ساعاتی پس از حمله نیروی هوایی سوریه، یک مقام بلندپایه ترکیه به خبرگزاری رویترز گفت که آنکارا تصمیم گرفته تا مرزهایش را به روی آوارگان سوری برای رفتن به اروپا باز بگذارد و دستورهای لازم را در این خصوص به نیروهای پلیس، گارد ساحلی و مرزبانی داده تا مانع حرکت آوارگان نشوند. آنکارا بارها اتحادیه اروپا را متهم کرده که از عملیاتش در خاک سوریه حمایت نکرده و وعده های مالی برای حمایت از میزبانی پناهجویان را عملی نساخته اند.
به گزارش سازمان بین المللی مهاجرت وابسته به سازمان ملل تا عصر شنبه (۱۰ اسفندماه) عوامل این سازمان حضور دستکم ۱۳ هزار مهاجر به صورت چند گروه مختلف را در مرزهای زمینی ترکیه با یونان مشاهده کردند. نیروهای یونانی نیز برای جلوگیری از اقدام مهاجران برای ورود به خاک این کشور از گاز اشک آور استفاده کردند.
با ادامه درگیری ها و در پی ورود بیش از ۹ هزار پناهجو به خاک یونان، رسانه ها گزارش دادند که آتن درخواست کمک بیشتری از اتحادیه اروپا کرده و فرانتکس (سازمان مرزبانی اتحادیه اروپا) نیز مرزهای مشترک با ترکیه را در وضعیت "هشدار بالا" قرار داد.
اردوغان به تازگی گفته بود کشورهای غربی واقعا منافق هستند، چرا که درحالی که به سرعت کمک ۸۰۰ میلیون یورویی به یونان ارائه کردهاند، حاضر نیستند سنگینی بار پذیرش پناهجویان را با ترکیه تقسیم کنند.
رییس جمهوری ترکیه همچنین درخصوص سیل پناهجویان به اروپا هم گفت: آنگلا مرکل صدراعظم آلمان پیشتر وعده کمک ۲۵ میلیون یورویی به ترکیه داد اما تاکنون این وعده عملی نشده است. براساس آمارهای اتحادیه اروپا، در حال حاضر ترکیه چهار میلیون پناهنده دارد و هزاران نفر از آنها در مرزهای یونان و بلغارستان منتظر ورود به کشورهای اتحادیه اروپا هستند.
از سوی دیگر شهروندان یونانی نیز به انحاء مختلف با پناهجویان برخورد و تلاش کردند تا آنان را از سفر به جزایر یونانی که هم اکنون نیز با معضلات ناشی از انبوه مهاجران مواجهند، منصرف سازند. در تازه ترین دور از تنش های یونانیان و مهاجران، دیروز یکی دیگر از مراکز اسکان مهاجران در جزیره لسبوس به آتش کشیده شد، هر چند که فردی در این حادثه آسیبی ندید.
با افزایش تنش ها و غرق شدن یکی از قایق های حامل مهاجران در سواحل یونان، مقام های ترکیه اعلام کردند که دیگر جلوی عزیمت پناهجویان به مرزهای آبی یونان را می گیرد. هرچند که خاطرنشان کردند که به جز مسیرهای دریایی، مهاجران همچنان می توانند ترکیه را به مقصد دیگر کشورها ترک کنند.
امروز رئیس جمهوری ترکیه در بروکسل با مقام های اروپایی مذاکره می کند و از سوی دیگر نیز کریاکس میتسوتاکیس نخست وزیر یونان در برلین میهمان صدراعظم آلمان خواهد بود. پیش تر مقام های ارشد اتحادیه اروپا با سفر به یونان بر عزم این اتحادیه بر حمایت از آتن تاکید کرده بودند.
پیش بینی می شود که مقام های ترکیه ای و یونانی در دیدارهای امروز به دنبال جلب حمایت اروپا از کشورهای متبوع خود باشند. هرچند که بروکسل از یک سو کمکی چند صد میلیون دلاری در اختیار آتن قرار داده و از سوی دیگر آنکارا را متهم به سوء استفاده از استیصال مهاجران کرده است.
گفتنی است که در سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی بیش از یک میلیون مهاجر و پناهجو از خاک ترکیه و از طریق کشورهای حوزه بالکان خود را به اتحادیه اروپا رساندند و هزینههای نظام رفاهی و امنیتی این اتحادیه را افزایش دادند که متعاقب آن حمایت از احزاب راست افراطی مهاجرستیز نیز در اروپا افزایش یافت.
نظر شما