به گزارش ایرنا آمریکاییها در حالی که در یکی دو سال اخیر شدید ترین تحریمها و فشارها را علیه ملت ایران اعمال کرده اند و با تروریسم اقتصادی در حق ملت ایران مرتکب جنایت می شوند در رویکردی مزورانه پیشنهاد کمک دارویی به ایران برای مهار کرونا می دهند هرچند این پیشنهادهای کمک هم صرفا برای طرح در افکار عمومی است و لاغیر. ویروس کرونا این روزها به طرز عجیبی در کشورهای مختلف در حال شیوع است. به طوری که گفته میشود این ویروس به بیش از ۱۰۰ کشور جهان گسترش یافته است. نحوه مقابله با این ویروس منحوس در هر کشوری متفاوت است. با این حال این نکته کاملا بدیهی است که مواجهه قاطع و موثر با این مهمان ناخوانده نیازمند زیرساختها و منابع مالی و دارویی است. ملت ایران در دو سال اخیر یکی از بی رحمانهترین و بی سابقهترین تحریمهای ضدبشری از سوی دولتآمریکا دست و پنجه نرم می کنند در این بین بخش دارو و درمان هم با وجود ادعاهای مقامات آمریکایی مبنی بر تحریم نبودن عملا با سختگیریها در حوزه نقل و انتقال مالی آسیبهای غیرقابل انکاری را متحمل شده است. از این روست که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه خواستار واکنش جامعه جهانی و عدم سکوت آن در قبال تروریسم اقتصادی و تروریسم پزشکی شده و نوشت: «دونالد ترامپ به طور خصمانه تحریمهای غیرفانونی آمریکا را به منظور تخلیه منابع مورد نیاز ایران برای مقابله با ویروس کووید ۱۹ تشدید میکند؛ آن هم درحالی که شهروندانمان به خاطر این ویروس در حال مرگ هستند. جهان دیگر نمیتواند در مقابل تروریسم اقتصادی آمریکا که با تروریسم پزشکی پیوند خورده سکوت کند.»
شیوع ویروس کرونا در ایران نگرانی عمومی از این بیماری و مراجعه به داروخانهها را در میان مردم افزایش داده است. در حالی که پیش از این هم بسیاری از بیماران به دلیل تحریمهای آمریکا برای تهیه دارو با مشکل روبرو بودند، امروز تهیه اقلام بهداشتی و درمانی سختتر از هر زمان دیگری شده است.
اگرچه آمریکا اعلام کرده است که کالاهای بشردوستانه مانند دارو و تجهیزات پزشکی را از تحریمهای خود استثناء کرده اما گذشته از اینکه این ادعاها دروغ است، حتی اگر این یک قلم ادعا درست باشد، به دلیل هراس بسیاری از بانکهای جهانی از تحریم های ایالات متحده ایران برای تامین دارو با مشکل روبرو است. موضوعی که در ماههای گذشته در تامین دارو برای بیماران پروانه ای خود را نشان داد.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا در سخنانی در کنفرانس اقدام سیاسی حزب محافظه کار آمریکا بار دیگر مواضع دوگانه خود را در مورد ایران تکرار کرد و گفت: ما میتوانیم به ایران در مبارزه با ویروس کرونا کمک کنیم. تنها نیاز است که مقامات تهران از ما این درخواست را مطرح کنند. ما بهترین متخصصان جهان را داریم. ما علاقمند هستیم که به ایرانیها در مبارزه با ویروس کرونا کمک کنیم، اما این امر نیازمند آن است که آنها از ما درخواست کمک کنند.
در پاسخ به این سخنان حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهور کشورمان روز ۱۴ اسفند در جلسه هیات دولت گفت: «متأسفانه آنهایی که حتی دارو و مواد غذایی را به روی مردم بستند و تحریم کردند، خبیثانهترین اقدام را علیه ملت ایران در این ۲ سال انجام دادند؛ آنها هم آمدند با یک ماسک دلسوزی ظاهر شدند که ما هم میخواهیم به ملت ایران کمک کنیم؛ شما اگر واقعاً راست میگویید لااقل تحریم دارو را بردارید؛ این اولین قدم است. بگویید نسبت به ملت ایران تا حالا اشتباه و خطا کردیم و عذرخواهی میکنیم و اولین قدم ما این است که فعالیت بانکی برای خرید دارو، نقل و انتقال دارو و فعالیت کشتیرانی در این زمینه و مواد غذایی مردم، آزاد است و ما کاری نداریم و این تحریم را از روی مردم برداشتیم. مردم ما به خوبی میدانند شما دروغ میگویید؛ واقعیت را نمیگویید.»
سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امورخارجه نیز در پاسخ به سخنان ترامپ و مقامات آمریکایی در این خصوص در توییتی نوشت: «اگر آمریکا قصد و نیت خیر داشتند، این کمک را رسانهای نکرده و دنبال اهداف تبلیغاتی نبودند. دولت آمریکا برای همان کانال بشردوستانه سوییس، هم بهرغم تبلیغات سنگاندازی میکند. به رغم ادعاهای واهی آمریکا که مواد دارویی و غذایی تحریم نیستند، عملا راه هرگونه نقل و انتقال بانکی را در این زمینه بستند. با راه اندازی کانال به اصطلاح بشردوستانه برای تامین اقلام دارویی رسما تایید کردند این ادعا پوچ و خلاف رای ICJ بوده و دارو و غذا هم تحریم است در حالیکه نباید باشد.»
حسین امیر عبداللهیان، دستیار ویژه رییس مجلس در امور بینالملل روز ۱۷ اسفند در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: خزانهداری آمریکا اجازه انتقال دارو و تجهیزات پزشکی خریداری شده ایران برای مداوای بیماران مبتلا به کرونا را نمیدهد. مقامات آمریکا به روشنی دروغ میگویند و هیچ تعلیقی در تحریم های انسانی صورت نگرفته است. آنها ایران و مردم ایران را هدف قرار دادهاند.
ذبح اخلاق و قانون در سایه بیتوجهی جامعه جهانی
واقعیت این است که رویکرد دولت آمریکا در مواجهه با مردم ایران و محدودیت تراشی در نقل و انتقال داروهای مورد نیاز میتواند به لحاظ حقوقی واجد صفات جنایت علیه بشریت باشد با این حال امروز این واقعیت تلخ نظام بین الملل هم اشکار شده است که اصولا حقوق بین الملل جایی نافذ و جاری است که مستحضر به پشتیبانی قدرت باشد. در واقع حقوق بین الملل دنباله رو و به نوعی جاده صاف کن سیاست و قدرت است. چه بسا اگر قدرتهای جهانی بخواهند می توانند با دستاویز قرار دادن کوچکترین ماجراهایی نهادها و حقوق بین الملل را در مسیر خواسته های خود بسیج کرده و به نیات خود مشروعیت ببخشند. از این رو نمی توان انتظار داشت نهادها و مجامع حقوق بین المللی در مقابل نقضاشکار حقوق بین الملل و ذبح اخلاق و قانون اقدام چندانی انجام دهند. با این حال انتظار می رود افکار عمومی در جامعه بین الملل - به واسطه قدرتی که دارد در قبال این رفتارهای خصمانه و جنایتکارانه سکوت نکنند.
نظر شما