مراسم معارفه «محمدرضا داورزنی» به عنوان رییس فدراسیون والیبال، دوم آذر برگزار شد. رییس جدید فدراسیون در همان روز نخست کاری خود جلسهای با اعضای ایرانی کادر فنی تیم ملی گذاشت و تصمیم گرفت که لیگ برتر را زودتر از موعدی که پیش از آن اعلام شده بود تعطیل کند.
مسابقات انتخابی المپیک ۲۰۲۰ توکیو قرار بود از ۱۷ تا ۲۲ دی برگزار شود و به همین دلیل لیگ والیبال ایران باید مدتی تعطیل میشد. «ایگور کولاکوویچ» سرمربی تیم ملی از فدراسیون خواسته بود که مسابقات ۲۴ آذر تعطیل شود تا بازیکنان وارد اردو شوند. پیش از حضور داورزنی در فدراسیون، مسوولین سازمان لیگ با هماهنگی «علی فتاحی» سرپرست آن زمان فدراسیون تصمیم گرفتند که تعطیلی لیگ را سه روز دیگر هم عقب ببرند و بر اساس برنامه اعلام شده، لیگ از ۲۷ آذر تعطیل میشد. این شرایط به این معنا بود که لیگ ایران یک ماه به تعطیلات میرود و سپس از سرگرفته میشود.
با این وجود داورزنی بلافاصله پس از ورود به ساختمان فدراسیون و در حالی که در جلسه معارفه خود اعلام کرد که انتخاب همکاران خود را به پس از مسابقات انتخابی المپیک موکول میکند، تصمیم گرفت که لیگ از ۱۰ آذر تعطیل شود تا تعطیلات یک ماهه، ۵۰ روز طول بکشد. در این تصمیمگیری مهم، سرمربی تیم ملی هم هیچ نقشی نداشت چه برسد به تیمهای لیگ برتری. البته کولاکوویچ پس از ورود به ایران و در نخستین نشست خبری خود، تلاش کرد که این تعطیلی را به منافع ملی مرتبط و توجیه کند.
کولاکوویچ از یاد برده بود که در زمان ریاست «احمد ضیایی» در فدراسیون والیبال، پیشنهاد داده بود که لیگ ایران هم مانند لیگهای اروپایی طولانیتر شود اما فدراسیون به این پیشنهاد عمل نکرد. این بار کولاکوویچ به استقبال تعطیلی لیگ رفته بود.
با تمام این شرایط لیگ تعطیل و اردوی تیم ملی برگزار شد. کولاکوویچ و شاگردانش هم بدون اینکه به مشکل خیلی بزرگی برخورد کنند، مطابق انتظار سهمیه المپیک را کسب کردند. پس از این مسابقات، قرار شد که لیگ برتر از ۲۹ دی دوباره شروع شود. سازمان لیگ برنامه مسابقات را اعلام کرد که بر اساس آن تیمها در هر هفته باید ۲ بازی برگزار میکردند تا مرحله مقدماتی مسابقات در روز ۲۸ اسفند به پایان برسد. مرحله پلیآف هم به صورت متمرکز و فشرده در روزهای ۵ تا ۱۰ فروردین پیشبینی شده بود. در این برنامهریزی، حتی یک روز خالی هم وجود نداشت تا در صورتی که یک مسابقه به هر دلیلی برای یک روز به تعویق بیفتد، بتوان آن را در زمان جدیدی برگزار کرد. این فشردگی و عجله بیش از حد باعث شد که حتی وقتی داوران یک بازی، به محل برگزاری مسابقه نرسیدند، مسابقه تعطیل نشد بلکه با قضاوت ۲ فرد دیگر که در سالن حضور داشتند برگزار شد تا حتی یک بازی هم به تعویق نیفتد.
این همه عجله ۲ دلیل داشت. یکی اینکه به شیوه معمول فدراسیون در سالهای اخیر، برگزاری اردوی طولانیمدت تیم ملی بر برگزاری یک لیگ باکیفیت و طولانی، ارجحیت داشت. در واقع فدراسیون در تمام این سالها، به کاری که تمام کشورهای صاحبنام والیبال انجام میدهند، هیچ توجهی نمیکند و همچنان لیگ را ۲ ماه زودتر از دیگران تعطیل میکند تا اردوی بلندمدت برگزار شود. دلیل دوم معرفی نماینده ایران برای شرکت در مسابقات جام باشگاههای آسیا بود. این رقابتها قرار بود از ۲۹ فروردین آغاز شود و نماینده ایران باید تا نیمه فروردین اعلام میشد. فدراسیون والیبال در حالی که میتوانست تصمیم بگیرد که تیم قهرمان فصل قبل یا تیم برتر مرحله مقدماتی را به عنوان نماینده ایران معرفی و لیگ را طولانیتر کند، فشردهتر کردن لیگ را تنها راه پیش روی خود دید.
از همان آغاز هم قابل پیشبینی بود که برگزاری مسابقاتی در این حد فشرده، عملی نباشد. به خصوص در فصل زمستان که امکان لغو مسابقات به دلیل شرایط جوی، دور از انتظار نیست. اما این ویروس کرونا بود که «برنامهریزی بیبرنامه» سازمان لیگ را به هم ریخت. در نخستین روزهای شیوع ویروس کرونا در ایران، ۲ بازی لیگ با تصمیم شورای تامین استان مرکزی و شهر ورامین لغو شد. سازمان لیگ هم که به هیچ وجه آماده به تعویق افتادن حتی یک بازی نبود، چاره کار را در تعطیل کردن کل لیگ دید. البته این بار بر خلاف تصمیم برای تعطیلی ۵۰ روزه لیگ، نظر باشگاهها پرسیده شد تا تبعات این تصمیم به عهده خود آنها باشد.
لیگ تعطیل شد چون به نظر فدراسیون و باشگاهها، دیگر نه فرصتی برای معرفی نماینده ایران به آسیا وجود دارد و نه زمان کافی برای برگزاری لیگ برتر. در سالهای اخیر این موضوع در ذهن همه اهالی والیبال ایران شکل گرفته است که پیش از لیگ جهانی یا لیگ ملتها، تیم ملی باید ۲ ماه فرصت برگزاری اردو داشته باشد. این درحالی است که مثلا لیگ ایتالیا به عنوان معتبرترین لیگ والیبال جهان، تنها چند روز پیش از آغاز مسابقات ملی به پایان میرسد.
امسال هم فدراسیون بینالمللی والیبال به لیگهای داخلی فرصت داده بود که تا ۲۶ اردیبهشت (هفت روز پیش از آغاز لیگ ملتها در بخش مردان) مسابقات خود را برگزار کنند. اما والیبال ایران «تعطیلی» را بر «برنامهریزی» ترجیح داد.
علاوه بر ایران، بسیاری از کشورهای جهان با گسترش ویروس کرونا درگیر هستند. این روزها ایتالیا بحرانیترین شرایط را در جهان سپری میکند و کل کشور قرنطینه شده است. با این وجود نه در ایتالیا و نه در هیچ کشور دیگری، لیگ لغو نشده است بلکه برگزاری مسابقات به تعویق افتاده تا در شرایط مناسب پیگیری شود. اما فدراسیون والیبال ایران مانند همیشه، شیوه خود را در برگزاری لیگ در پیش گرفت.
با بزرگتر شدن مشکل کرونا، ابتدا کنفدراسیون آسیا و سپس فدراسیون بینالمللی والیبال اعلام کردند که برگزاری مسابقات باشگاههای آسیا و لیگ ملتها به پس از بازیهای المپیک موکول شده است. با این شرایط ۲ دلیل فشردگی و سپس تعطیلی لیگ، به طور کامل از بین رفت. اما والیبال ایران حالا در تعطیلات به سر میبرد و در آستانه نوروز، دیگر امیدی به اصلاح تصمیم قبلی وجود ندارد.
فدراسیون بینالمللی در اطلاعیه تعویق لیگ ملتها، علت این کار را داشتن زمان کافی برای برگزاری لیگهای داخلی عنوان کرد. ولی والیبال ایران از این فرصت برای تعطیلات بیشتر استفاده میکند. در واقع والیبال ایران تا بازیهای المپیک به طور کامل تعطیل شده است. «تعطیل کردن» نخستین تصمیم داورزنی در نخستین روز کاری خود بود. حالا همه چیز همانطور پیش رفته است که فدراسیون ایران خود را برای آن آماده میکرد؛ یک تعطیلات طولانی. بنابراین شاید بهتر باشد یک کلمه به نام فدراسیون اضافه کنیم و آن را «فدراسیون تعطیل والیبال ایران» بنامیم.
نظر شما