«عملکرد مسئولانه» سهم هر شهروند در مقابله با کرونا است

تهران- ایرنا- پژوهشگر مسائل اجتماعی، سهم هر یک از شهروندان در مقابله با کرونا را عملکرد مسئولانه آنها عنوان کرد و گفت: مردم در قبال هم احساس مسئولیت کنند و به هم دلگرمی دهند و اخبار خوب و مفید نشر دهند.

«امیرمحمود حریرچی» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا اظهارداشت: ما در دوران دفاع مقدس امتحان خود پس داده‌ و نشان داده‌ایم که همدل و یکصدا هستیم و توان عبور از بحران‌ها را داریم.

این متخصص سلامت عمومی، علت پیروزی در جنگ تحمیلی را همدلی و همراهی میان مردم و مسئولان دانست و افزود: در آن دوران فاصله مردم و مسئولان حداقلی بود و همه به یک شکل زندگی می‌کردند.

حریرچی افزود: الان هم می‌خواهیم امتحان بزرگی پس دهیم و مطمئنم از این امتحان هم روسفید بیرون می‌آییم به شرطی که همه احساس مسئولیت کنیم.

وی به فداکاری پزشکان و پرستاران در شرایط بحران کرونا اشاره کرد و افزود: شاهدیم که چطور با دست خالی، دست اندرکاران حوزه بهداشت جانفشانی می‌کنند و اینکه بخواهیم این ایثارها را نبینیم و جامعه پزشکی و پرستاری را تضعیف کنیم، خلاف اخلاق و شئونات است.

این جامعه‌شناس، دامن زدن برخی افراد، رسانه‌ها و شبکه‌های مجازی داخلی و خارجی به اخبار منفی و سیاه را یادآور شد و گفت: الان وقت بهانه‌گیری،  ایرادگرفتن و نبش قبر نیست  بلکه باید الان ببینیم سهم هر کدام از ما در جلوگیری از شیوع این ویروس چیست.

به کارگیری ظرفیت‌های فرهنگ دینی برای مهار کرونا/ احساس مسئولیت پروتکل ندارد

حریرچی سهم هرکس را عملکرد مسئولانه‌اش عنوان و تصریح کرد: دین و باورهای ما الان کاربردش را نشان می‌دهد و لازم است کسانی که در این زمینه مسئولیت دارند ورود کنند و ظرفیت‌های فرهنگ دینی را در خدمت مهار کرونا قرار دهند.

استاد مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: احساس مسئولیت پروتکل ندارد و در ذهن ماست؛ به طور مثال یک جوان قوی ممکن است مبتلا باشد اما آثار بیماری کرونا را نداشته باشد اما همین جوان باید احساس مسئولیت کند و ماسک بزند تا دیگران را آلوده نکند.

حریرچی از مردم خواست در این شرایط رعایت مسائل بهداشتی را به هم یادآوری کنند و افزود: ما الان باید موارد بهداشتی را به هم یادآوری کنیم و به هم دلگرمی دهیم و از انتشار خبرهای منفی پرهیز کنیم؛ الان جای کینه‌ورزی نیست که بگوییم دولت خوب یا بد عمل کرده است و مردم را دلسرد کنیم.

این آسیب شناس اجتماعی با بیان اینکه هر چقدر با احساس مسئولیت، به هم دلگرمی دهیم تا سیستم ایمنی بدن خودمان و دیگران را تقویت کنیم، تصریح کرد: این ویروس حداکثر دو ماه دیگر مهمان ما خواهد بود و تا وقتی که هست باید از افسردگی و دلسردی خودمان و دیگران جلوگیری کنیم زیرا این عوامل، سیستم ایمنی بدن را مختل می‌کنند و به کرونا فرصت حمله می‌دهند.

حریرچی به تنگناهای حوزه بهداشت و درمان کشور اشاره کرد و افزود: باید برای تهیه لوازم مورد نیاز پزشکان و پرستاران در خط مقدم مبارزه تلاش کنیم و از همکاری‌های بین المللی بهره مند شویم و از تجربیات آنها استفاده کنیم زیرا این بیماری،  جهانی است.

وی درباره نقش فضای مجازی در مهار کرونا هم گفت: فضای مجازی تا جایی که اطلاعات درست را بدون ایجاد دلهره به شکل علمی منتشر می‌کرد، موفق بود.

حریرچی با بیان اینکه میزان مرگ و میر کرونا در بدترین شرایط سه درصد است، گفت: در مورد سالمندان دارای بیماری زمینه‌ای ریوی و قلبی و کلیوی و سرطان، میزان مرگ و میر تنها هفت درصد است.  نگاه علمی این است که نباید دچار اضطراب شد اما باید مراقبت کرد و مراقب دیگران نیز بود.

این جامعه‌شناس، از مردم خواست برای اطمینان از سلامتی خود از روش‌هایی غیرحضوری بهره ببرند و در ادامه افزود: نباید به کادر بهداشتی درمانی فشار آورند که حتما ما را بستری کنید زیرا آنها الان در وضعیت خوبی نیستند.

حریرچی با اشاره به بازار داغ شایعات و اخبار و گزارش‌های جعلی در فضای مجازی گفت: آنها که در فضای مجازی کلیپ می‌سازند و منتشر می‌کنند که دارو و تجهیزات پزشکی نیست باید بدانند که الان وقت آزار دادن مردم نیست.

وی مردم را در شرایط شیوع کرونا به دو دسته تقسیم کرد مردمی که عامدانه و غیرعالمانه ایجاد وحشت می کنند و در مقابل مردمی که عالمانه ایجاد امید می کنند؛ امیدی که کاذب نیست و براساس مستندات است و باعث بالابردن سیستم دفاعی انسان می‌شود.

صداوسیما دنبال سیاسی کاری نباشد

حریرچی با بیان اینکه شبکه‌های مجازی را نباید الان فقط وسیله سرگرمی ببینیم، تصریح کرد: صداوسیما هم باید دست از سیاسی کاری در این شرایط بردارد و در کنار دولت باشد و برنامه‌های سرگرم کننده به‌ویژه برای بچه‌ها تولید کند زیرا کودکان بیشتر از بزرگسالان به دلیل در خانه ماندن در معرض آسیب روانی هستند.

این جامعه‌شناس خطاب به مسئولان گفت: مسئولان با صداقت جلو بیایند و فاصله با مردم را کمتر کنند؛ صدها هزار شهید برای وطن دادیم و باید مردم و مسئولان قدر خون آنها را بدانند.

حریرچی از تعطیلی مجلس انتقاد کرد و افزود: در شرایطی که نیازمند تجهیزات پزشکی و ... هستیم و مصوبات مجلس می‌تواند کمک کننده باشد مجلس تعطیل است.

وی معتقد است مسئولان با شفاف سازی و رفتار صادقانه می‌توانند شیوع کرونا را به فرصتی برای تقویت اعتماد و سرمایه اجتماعی تبدیل کنند.

باید تامین اجتماعی جامع و فراگیر ایجاد کنیم

حریرچی با اشاره به صدمات اقتصادی کرونا برای بخشی از مردم ایران گفت: این صدمات در همه جای دنیا اتفاق افتاده است اما در برخی کشورها سیستم تامین اجتماعی قوی دارند و در این شرایط بحران به مردم کمک می‌کنند.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه ضعیف بودن تامین اجتماعی یکی از نقاط ضعف کشور ماست، گفت: شیوع کرونا فرصتی است تا تامین اجتماعی جامع و فراگیر را ایجاد کنیم و دادن دفترچه بیمه به مردم تنها کار یک نظام تامین اجتماعی نیست.

حریرچی با بیان اینکه حداقل حقوق مردم این است که درآمد و مخارج آنها با هم بخواند و از آموزش و بهداشت رایگان برخوردار باشند، خاطرنشان کرد: اگر تامین اجتماعی را تقویت کنیم دلگرمی ایجاد می شود و فرد نگران نیست که اگر به خاطر شیوع کرونا، مغازه اش را تعطیل کند یا بیکار شود، معاش خانواده‌اش به خطر بیافتد.

وی توجه به برنامه‌های راهبردی و طولانی مدت را ضروری دانست و افزود: ما باید دنبال توسعه همه جانبه و پایدار باشیم و در همه ابعاد اقتصادی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... توسعه پیدا کنیم.

این کارشناس ارشد مسائل اجتماعی، رفاه عمومی در برنامه‌های توسعه را ضعیف عنوان کرد و گفت: برنامه‌های توسعه‌ای ما کمتر به مباحث رفاهی پرداخته‌اند و این برای همه برنامه‌های توسعه اجرا شده و این یک ضعف است.

حریرچی به تحقیقات دانشجویی و غیردانشجویی درباره وضعیت اجتماعی کشور اشاره کرد و گفت: اینها نباید در آرشیوها خاک بخورند و باید مورد توجه مسئولان قرار گیرند و در تصمیم‌سازی‌ها از آنها استفاده شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha