هفتسین سفرهای است که ایرانیان، هنگام نوروز میآرایند، هفت سین از مشهورترین مراسم نوروز است و آن گرد آوردن سیب، سنجد، سماق، سیر، سرکه، سبزه (دانههای گندم و امثال آن که قبلا در بشقابی کاشته و سبز کردهاند)، سبزی، سمنو، است.
سفره هفتسین نیز مزین می شود به آینه، قرآن، شاهنامه یا دیوان حافظ، تنگ آب به همراه ماهی قرمز یا انار، اما عضو اصلی آن، سبزه است که در کنار ۶ سین دیگر، هفت سین را تشکیل میدهند.
هر کدام از اجزای تشکیل دهنده هفت سین نمادی برای ایرانیان دارد، سبزه یکی از اجزای سفره هفت سین است که با رنگ و طراوت خود دلها را شادمان میسازد. ایرانیان قبل از سال نو و در روزهای پایانی سال گندم یا عدس می کارند و برخی نیز سبزه را از بیرون به صورت آماده تهیه میکنند.
سیب، نمادی از تندرستی و زیبایی است. سمنو از جوانههای تازه رسیده گندم تهیه میشود و نماد زایش و باروری گیاهان و فراوانی خوراک و غذاهای خوب و پر نیرو است. سنجد یکی دیگر از اجزای اخوان نوروزی است که عطر برگ و شکوفه های آن محرک عشق و مهر و نماد زایندگی، عشق و دلباختگی است. سیر دیگر اجزای سفره هفت سین است که نماد میکروب زدایی و پاکیزگی محیط زیست و سلامت بدن و نیز زدودن چشم زخم است. سرکه نیز مانند سیر برای پاکی محیط، زدودن آلودگی و باطل کردن سحر و جادو بر سر سفره قرار می گرفت. سماق از اجزای سفره هفت سین و نماد عشق مهر و پیوند دلهاست.
اجزای دیگری سفره هفت سین شامل: سکه (نمادی از خیر و برکت و درآمد)، تخم مرغ(نماد زایش و آفرینش و نشانه ای از نطفه و نژاد)، آینه (نماد روشنایی) و آب و ماهی نماد (برکت در زندگی) است.
عیدی متفاوت و هفت سینی با طعم و رنگ و بوی سلامتی
در آستانه ورود به سال ۱۳۹۹ قرار داریم و اگرچه در سال ۹۸ خاطرات تلخ و شیرینی را پشت سر گذاشتیم و روزهای سختی از جمله سیل در ابتدای سال و بعدها شهادت سردار سلیمانی، سقوط هواپیمای اوکراینی، وقوع چندین فقره زلزله و تحریم ها ظالمانه که بر همه سایه افکنده است، اما برای همه ما حتما روزهای خوب و خوشی هم اتفاق افتاد و آنها را در کنار خانواده و عزیزیانمان تجربه کردیم، اما آنچه در پایان یک ماه منتهی به سال ۹۹ نه تنها ایران، بلکه بسیاری از کشور های دنیا تجربه کردند، شیوع ویروس کرونا بود که شمار زیادی در دنیا و صدها نفر را در کشور به کام مرگ کشاند.
می توان گفت که ویروس کرونا نه تنها ایران، بلکه جهان را متحول کرده است و زندگی روزمره و اجتماعی مردم را تحت تاثیر خود قرار داده است، تقریبا تمام برنامه های کشور متاثر از این ویروس شده، مثل این است که در این روزهای پر ازدحام پر هیاهیوی پایان سال که این روزها کمتر از آن خبری است، همه چیز باید با برنامه های اعلام شده با مسایل اعلامی برای پیشگیری از کرونا هماهنگ شود.
این روزها کرونا به موضوع و خبر نخست همه رسانه های جهان و ایران تبدیل شده است و همه گوش و چشم به رسانه ها دارند تا آخرین اخبار و گزارش های مربوط به آن را دریافت کنند و آخرین توصیه ها برای پیشگیری و مقابله با این ویروس را به کار ببندد.
از همان روزهای نخست که این ویروس در کشور چین شناسایی شد و همچنین در ایران توصیه های جدی از سوی مسئولان ذیربط وزارت بهداشت و درمان و ستاد مبارزه با کرونا منتشر شده و همه را به رعایت آنها دعوت کردند تا همه باهم بتوانند از این بحران به سلامت عبور کنند، بسیاری از این توصیه ها که این روزها تقریبا همه از آن مطلع هستیم، رعایت اصول بهداشتی، شست و شوی کامل دست ها با آب صابون و ضد عفونی کردن دست ها و مواد خوراکی با استفاده از محلول های ضد عفونی کننده، اجتناب از دید و بازدید ها و تجمعات، منع از رفتن به سفر است و بهترین راه متلاشی کردن حلقه انتشار کرونا، ماندن در خانه به عنوان امن ترین محیط توصیه شده است.
در این میان بر اساس فرهنگ ما ایرانیان که سلامت را بالاترین و بهترین نعمت می دانیم توصیه های موکدی برای رعایت اصول بهداشتی در روزهای کرونایی شده است و به قول معروف قبل از این اینکه به مرضی گرفتار شویم قدر سلامت خود را بدانیم و با رعایت اصول ایمنی از انتشار این ویروس در محل کار، خانه و مدرسه، داشنگاه و جامعه جلوگیری کنیم.
امسال بیاییم متفاوت باشیم و ضمن اینکه فضای خانه و محل زندگی خود را کاملا سالم و عاری از ویروس کرونا نگه داریم، نوروز را گرامی بداریم و در کنار اعضای خانواده با دلی شاد و با آرزوی سالی خوب و با سلامت پر برکت در کنار هم را داشته باشیم و این امر محقق نخواهد شد، مگر اینکه توصیه های بهداشتی را جدی بگیریم و سلامتی خود و دیگران در اولویت قرار دهیم، همانطور سفره هفت سین می گسترانیم یکی از سین های مهم را سین سلامت قرار دهیم.
توصیه های بهداشتی برای مقبله با کرونا
کارشناسان و متخصصان سازمان جهانی بهداشت در چند توصیه عمومی به مردم مناطق مختلف جهان، رعایت نکات اولیه و بهداشت فردی را اساسیترین اقدام در راستای پیشگیری از آلوده شدن به ویروس کرونا اعلام کردند.
براساس سایت رسمی سازمان جهانی بهداشت، مهمترین نکاتی که رعایت آن به مردم به ویژه در کشورهای در معرض شیوع کرونا از سوی کارشناسان و متخصصان این نهاد بینالمللی توصیه شده، به شرح زیر است:
شستن دست ها با آب و صابون:
دستان خود را مرتب با آب و صابون بشویید یا اگر به نظر می رسد که دستانتان به ظاهر آلوده نیست، آنها را با ژل های حاوی الکل تمیز کنید.
- چرا؟ شستن دست ها با آب و صابون یا استفاده از ژل های بر پایه الکل سبب می شود چنانچه ویروسی هم بر روی دستان شما باشد، از بین برود.
تنفس بهداشتی را تمرین کنید
هنگام سرفه و عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و بلافاصله دستمال را در سطل زباله بیندازید و دستان خود را با آب و صابون یا ژل های بر پایه الکل تمیز کنید.
- چرا؟ پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه و عطسه از شیوع میکروب و ویروس جلوگیری می کند. اگر بر روی دستان خود عطسه یا سرفه کنید، ممکن است اشیاء یا افرادی را که با انها در تماس هستید آلوده کنید.
حفظ فاصله در اجتماع
دستکم یک متر فاصله میان خود و سایر افراد بخصوص افرادی که سرفه و عطسه می کنند و یا تب دارند، حفظ کنید.
- چرا؟ هنگامی که شخصی به یک بیماری تنفسی مانند کرونا آلوده است و سرفه یا عطسه می کند، قطرات کوچک خارج شده از دهان و بینی آنها حاوی ویروس است. اگر فاصله شما با این افراد کم باشد، ممکن است ویروس وارد دستگاه تنفسی شما باشد.
از لمس چشم، بینی و دهان خودداری کنید
- چرا؟ دست بسیاری از سطوح آلوده به ویروس را لمس می کند. اگر با دستان آلوده به چشم، بینی یا دهان دست بزنید، ویروس را از سطحوح به بدن خود انتقال می دهید.
در صورت مشاهده تب، سرفه و مشکل تنفسی به پزشک مراجعه کنید
اگر به منطقه ای کرونا هست رفته اید، یا اگر با کسی که کرونا دارد، تماس نزدیک داشته اید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
- چرا؟ هر وقت تب، سرفه و مشکل تنفسی داشتید باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است این علایم به دلیل عفونت تنفسی یا وضعیت جدی دیگری باشد. علائم تنفسی با تب می تواند علل مختلفی داشته باشد و بسته به تاریخچه و شرایط سفر شخصی شما، ویروس کرونا می تواند یکی از این موارد باشد.
- اگر علائم تنفسی خفیفی دارید و سابقه سفر به چین ندارید، اصول بهداشتی تنفس و شستن دست ها را با دقت تمرین کرده و تا حد امکان در خانه بمانید.
به عنوان احتیاط، هنگام رفتن به فروشگاه های خرید و فروش حیوانات زنده، بازارهای مرطوب یا بازار محصولات حیوانی، اقدامات بهداشت عمومی را انجام دهید.
از شستن منظم دستها با آب سالم و بهداشتی و صابون پس از دست زدن به حیوانات و محصولات حیوانی اطمینان حاصل کنید از دست زدن به چشم، بینی یا دهان خودداری نمایید. از تماس با حیوانات بیمار یا محصولات حیوانی فاسد اجتناب کنید. از هرگونه تماس با حیوانات دیگر در بازار (به عنوان مثال، گربه های ولگرد و سگ، جوندگان، پرندگان و خفاش ها) به شدت جلوگیری کنید. از تماس با زباله های حیوانی آلوده یا مایعات موجود در خاک یا زباله های ساختمانی خودداری کنید.
از مصرف محصولات حیوانی خام و نیم پز خودداری کنید
مصرف گوشت و شیر را با احتیاط انجام دهید تا از انتقال آلودگی غذاهای خام و نیم پز به بدن خود جلوگیری کنید.
چگونگی مقابله با استرس در زمان شیوع کرونا
- ترس و نگرانی و سردرگمی در مواقع شیوع اینگونه بیماری ها کاملا طبیعی است. در چنین مواقعی تلاش کنید با افرادی که به آنها اعتماد دارید و یا دوستانتان تماس بگیرید.
اگر در چنین مواقعی مجبور به ماندن در خانه هستید، سعی کنید سبک زندگی سالمی در پیش بگیرید؛ رژیم غذایی سالمی را رعایت کنید، خوب بخوابید و ورزش کنید. با عزیزان خود در خانه ارتباط داشته باشید و با دوستان خود از طریق تلفن و ایمیل در تماس باشید.
- مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر را کنار بگذارید. اگر احساس دستپاچگی و سردرگی داشتید با پزشک یا مشاور تماس بگیرید.
- سعی کنید به اطلاعات درست دسترسی داشته باشید. اطلاعاتی را جمع آوری کنید که در تصمیم گیری های درست و منطقی و در پیش گرفتن اقدامات محتاطانه به شما کمک کند.
- زمان گوش دادن به رادیو و تلویزیون و هر رسانه دیگری را که بر نگرانی خود و خانواده تاثیر منفی می گذارد محدود کنید.
- سعی کنید با سرگرمی ها و مهارت هایی که در زمان های عادی انجام می دادید، احساسات خود را مدیریت کنید.
کمک به کودکان برای مقابله با کرونا ویروس در زمان شیوع
واکنش کودکان به استرس به شیوه های گوناگون است؛ برخی از آنها بیش از پیش نگران و آشفته و خشمگین شده و برخی وابسته تر از قبل شده و گروهی دیگر به شب ادراری مبتلا می شوند.
- به واکنش های فرزندتان به شکلی حمایتی پاسخ دهید، به نگرانیهای آنها گوش کنید و به آنها بیش از گذشته محبت نمایید. کودکان در دوران سختی به عشق و محبت بیشتر بزرگترها احتیاج دارند. در صورت امکان زمان بیشتری برای بازی و آرام کردن آنها بگذرانید.
- در چنین مواقعی باید کودکان در کنار والدین و خانواده خود باشند. از جدا کردن کودکان از سرپرستان آنها خودداری کنید.
در صورتی که جدایی هم رخ دهد (مثلاً بستری شدن در بیمارستان) با تماس منظم (مثلاً از طریق تلفن) از آرامش آنها اطمینان حاصل کنید.
حقیقت را به آنها بگویید و به فرزندان خود اطلاعات روشنی در مورد بیماری بدهید تا خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند. بسته به سن و درکی که از موقعیت دارند، از کلمات مناسب برای توضیح آن استفاده کنید.
نظر شما