۱۱ فروردین ۱۳۹۹، ۱۱:۴۳
کد خبرنگار: 1261
کد خبر: 83732739
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

طالبان و تلاش برای کسب جایگاه برتر در روند مذاکرات صلح افغانستان

کابل - ایرنا - آزادی زندانیان طالبان که پیش شرطی برای آغاز مذاکرات بین الافغانی خوانده می‌شود، قرار است بزودی آغاز شود اما مخالفت طالبان با تعیین هیأت مذاکره کننده دولت افغانستان می‌تواند این اقدام را بار دیگر تحت تأثیر قرار دهد.

طالبان دو روز پس از انتشار فهرست هیأت مذاکره کننده دولت و واکنش‌های داخلی در افغانستان از تشکیل این هیأت انتقاد کرد و آن را نپذیرفت. 

طالبان گفته است که هیأت کابل برای مذاکره با ین گروه فراگیر نبوده و حکومت نباید همه کاره این هیأت باشد بلکه بخشی از هیأت مذاکره کننده باشد. اما دولت افغانستان، طالبان را با چنین انتقادهایی به بهانه جویی متهم کرده و گفته است که چنانچه آن‌ها در باره هیأت طالبان چیزی نگفته‌اند، طالبان هم حق مداخله در باره تعیین هیأت دولت را ندارد. 

 «وحید عمر» مشاور ریاست جمهوری افغانستان در واکنش به این گفته‌های طالبان اظهار داشت که این گروه دست از بهانه جویی برداشته و تیم مذاکره کننده خود را معرفی کنند و در غیر آن صورت، دولت نیز ملاحظاتی در هیأت طالبان خواهد داشت. 

دفتر وزارت دولت در امور صلح افغانستان هم گفته است که طرف جنگ با طالبان دولت این کشور است و گفت وگوی صلح نیز با دولت انجام می‌شود و طالبان حق مداخله در تعیین هیأت دولتی را ندارد. 

فهرست نهایی هیأت مذاکره کننده دولت افغانستان هرچند با مخالفت‌هایی از طرف افراد و گروه‌ها در داخل این کشور مواجه شده است اما نسبت به گذشته رضایت از انتخابات تیم مذاکره کننده بیشتر به نظر می‌رسد. 

حزب جمعیت اسلامی به رهبری صلاح الدین ربانی، جنبش ملی به رهبری عبدالرشید دوستم، محمد کریم خلیلی و محمد محقق رهبران حزب وحدت ملی و وحدت مردم افغانستان با سکوت از این حمایت نشان داده‌اند. 

تنها حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار و سیداسحق گیلانی رهبر محاذ ملی به صراحت از این هیأت انتقاد کرده و آن را ناتکمیل خوانده است. 

بدنبال واکنش‌های داخلی و مخالفت طالبان با هیأت  کابل، آمریکا و اتحادیه اروپا از دولت افغانستان حمایت کرده، هیأتی تازه تعیین شده را فراگیر خوانده و گفته است که طالبان حق مداخله در انتخاب طرف مقابل را ندارد. 

 «مایک پمپئو» در توئیتی از هیأت فراگیر کابل استقبال کرده و از رهبران دولت افغانستان خواسته است که در رهایی زندانیان طالبان و حل بحران سیاسی نیز تلاش کنند. 

 «رولاندکوبیا» نماینده غیر نظامی اتحادیه اروپا در افغانستان هم از طالبان انتقاد کرده و گفته است حق ندارند به طرف مقابل خود بگویند که چگونه هیأتی را معرفی کنند. 

کوبیا افزوده است: طالبان اگر به خود حق مداخله در تعیین هیأت طرف مقابل را می‌دهد خود نیز به آن‌ها حق دهند که در باره چگونگی هیأت این گروه ابراز نظر کنند. 

وی گفته است که طالبان باید بگویند که در هیأت آن‌ها چه کسانی از زنان نمایندگی می‌کنند. 

بخش دیگری از چالش رهایی زندانیان طالبان است که پس از صدور فرمان رئیس جمهوری افغانستان برای رهایی پنج هزار زندانی، تاکنون سه نشست بین کابل و طالبان با نظارت آمریکا و صلیب سرخ برگزار شده است. 

براساس گزارش‌ها قرار است فردا سه شنبه با حضور هیأت طالبان به بگرام روند رهایی زندانیان طالبان براساس فهرست هیأتی این گروه آغاز  و با همزمان گفت وگوهای بین الافغانی هم شروع شود. 

اما آنچه در حال حاضر مشکل ساز شده است، مخالفت طالبان با هیأتی است که دولت آن‌ها را برای مذاکره معرفی کرده‌اند و اگر پس از حمایت اتحادیه اروپا و آمریکا این گروه بازهم هیأت دولتی را نپذیرد امکان تأخیر در رهایی زندانیان باز هم متصور است. 

در این حال برخی رسانه‌های افغانستان از تغیرات اساسی اعضای دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر خبر داده‌اند. 

منابع خبری افغانستان روز دوشنبه به نقل از «سمیع یوسف زی» خبرنگار پاکستانی نوشته‌اند که ملاداود، صالح، جانگیروال، جان محمد مدنی، ضیا رحمان مدنی، قاضی سید جان، محی الدین سادات و ملاسید رسول اعضای جدید دفتر ملابرادر را تشکیل می‌دهند. 

این تغیرات شاید در ارتباط با شروع مذاکرات بین الافغانی بوجود آمده باشد اما گروه طالبان تاکنون بصورت رسمی در این باره اظهار نظر نکرده‌اند. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha