زهرا عبدالهی روز دوشنبه در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، افزود: مجموعهای از مواد مغذی شامل ویتامینها و املاح وقتی با مصرف انواع مواد غذایی همراه باشد و تنوع رعایت شود میتواند به سیستم ایمنی کمک کند. بنابراین تاکیدی بر یک نوع ماده غذایی وجود ندارد و مجموعه مواد غذایی مثل مصرف کافی غذاها و سبزیها و پروتئینها و حبوبات به عنوان منابع پروتئین اگر به میزان کافی مصرف شود میتواند منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن شود.
وی ادامه داد: انواع ریزمغذیها مثل ویتامین آ در انواع سبزیها وجود دارد و هر نوع سبزی و میوه به رنگ زرد و نارنجی مثل هویج و کدو حلوایی میتواند ویتامین آ را در بدن تامین کند. ویتامین سی هم نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. در نتیجه مجموعه سبزیها و میوههای در دسترس اگر به صورت سالاد و سبزی مصرف شود میتواند ریزمغذیها را تامین کند. املاح معدنی مثل روی و سلنیوم هم در غلات وجود دارد و توصیه اصلی رعایت تنوع و استفاده از همه گروههای مواد غذایی است.
عبدالهی گفت: مکملهایی را برخی گروههای خاص مثل مادران باردار و کودکان زیر دو سال باید مصرف کنند و این مصرف باید به صورت جاری ادامه داشته باشد. مصرف قطره آ و د و قطره آهن باید بر اساس بخشنامههای وزارت بهداشت و بر اساس برنامه جاری ادامه داشته باشد. یکی از برنامههای وزارت بهداشت استفاده از مکمل یاری ویتامین دی است که هر ماه یک مکمل ۵۰ هزار واحدی برای همه گروههای سنی باید استفاده شود.
وی اظهار کرد: کسانی که دوران نقاهت خود را میگذرانند نیز حتما باید از مایعات به اندازه کافی استفاده کنند. چای کم رنگ، انواع مایعات گرم دیگر مثل شیر کم چرب و سوپ باید در دستور کار قرار گیرد. مصرف فست فود و غذاهای چرب توصیه نمیشود و بهتر است در دوران نقاهت از غذاهای ساده استفاده کرد.
برنامه تغذیه برای بیماران کرونایی در بیمارستانها
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت درباره برنامه تغذیه برای بیماران بستری در بیمارستانها گفت: برای بیماران بستری در بیمارستان، پروتکلهایی تهیه شده که بر این اساس کارشناسان تغذیه به برنامه غذایی بیماران توجه میکنند.
حمایت تغذیه ای از گروههای در معرض خطر کرونا
عبدالهی گفت: برای اقشار آسیب پذیر و کم درآمد ممکن است به خاطر مشکلات اقتصادی از نظر تغذیه مشکلاتی پیش بیاید و برنامه وزارت بهداشت، درخواست حمایت تغذیهای از اقشار آسیب پذیر است که در این زمینه مکاتبات لازم با رییس جمهوری انجام شده است تا اقشار آسیب پذیر تغذیهای را به شکلهای مناسب حمایت کنیم.
وی ادامه داد: این حمایتها ممکن است به صورت یارانه نقدی یا توزیع سبدهای تغذیهای برای مادران باردار مبتلا به سوء تغذیه نیازمند حمایت باشد. در این برنامه توزیع سبدهای رایگان غذایی رایگان یا سبد غذایی فوق العاده در نظر گرفته شده که این هماهنگیها با کمیته امداد و بنیاد مستضعفان و بنیاد علوی انجام میشود.
چه مواد غذایی برای کرونا مناسب نیست؟
وی اظهار کرد: مصرف غذا در بیرون از منزل باید با دقت انجام شود. فست فود و غذاهای پرچرب و سرخ شده که هضم سختی دارد مناسب نیست و توصیه نمیشود. توصیه میشود غذاها با روشهای بهتر طبخ مثل بخارپز و آب پز تهیه شود.
عبدالهی گفت: مصرف نمک و نوشیدنیهای شیرین نیز توصیه نمیشود. زیرا ممکن است سیستم ایمنی بدن تحریک شود. بنابراین رعایت برنامه غذایی سالم و اجتناب از مصرف فست فود و غذاهای سنگین باید انجام شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: در مورد تخم مرغ یکی از سیاستهای ما، ترویج مصرف آن است. زیرا تخم مرغ منبع بسیار خوب پروتئین با ارزش بالاست. در این زمینه با سازمان دامپزشکی هماهنگی کاملی وجود دارد. تخم مرغ جایگزین مناسب و خوبی برای گوشت است و میتواند به روش بهداشتی و سالم در سبد غذایی مردم قرار بگیرد.
استفاده از تجربه جهانی تغذیه درباره کرونا
عبدالهی در پاسخ به خبرنگار سلامت ایرنا درباره استفاده از تجربههای جهانی تغذیه درباره کرونا گفت: تجربههای جهانی در این زمینه در حال جمع آوری است. سازمان جهانی بهداشت این تجربهها را جمع آوری کرده و به راهنماها و پروتکلهایی برای استفاده کشورها تبدیل شده است. ما نیز از این تجربهها که در سایت سازمان جهانی بهداشت قرار گرفته جهت پیشگیری استفاده میکنیم.
وی ادامه داد: این موارد مطابق با فرهنگ غذایی ایران ترجمه و به راهنماهای آموزشی تبدیل شده که در اختیار رسانهها و کارکنان بهداشتی و درمانی قرار گرفته است.
مصرف سبزی و میوه کاهش یافته است
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت اظهار کرد: گزارشهایی مبنی بر کاهش مصرف سبزی و میوه دریافت کردهایم و مردم میترسند از سبزی و میوه استفاده کنند. در حالی که با شستوشوی دقیق سبزی و میوه، هیچ خطری در این زمینه وجود ندارد. ترس از کرونا باعث این مشکل شده است.
وی ادامه داد: توصیه ما این است که مردم مثل همیشه از سبزی و میوه استفاده کنند و مصرف آن را در وعدههای غذایی خود داشته باشند.
مصرف خودسرانه مکمل ممنوع
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: مصرف خودسرانه مکملها اگر بدون توصیه پزشک یا کارکنان بهداشت انجام شود میتواند مشکلاتی ایجاد کند. در نتیجه هیچ توصیهای برای مصرف هیچ مکملی به صورت خودسرانه وجود ندارد، مگر اینکه موارد کمبودی وجود داشته باشد و پزشک تشخیص داده شود که باید مصرف شود. این کار باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود. وقتی یک مکمل یا ویتامین بیش از حد مصرف شود، به بدن استرس وارد میشود و در نتیجه در مقابل ویروسها نمیتواند به خوبی مقابله کند.
مصرف مکمل ویتامین دی طبق روال ادامه دارد
عبدالهی گفت: ویتامین دی میتواند روی سیستم ایمنی بدن موثر باشد. مطالعاتی که انجام شده نشان داده که کمبود ویتامین دی در بسیاری از کشورها از جمله ایران وجود دارد. بر اساس بخشنامههای وزارت بهداشت، توصیه شده که افراد هر ماه یک قرص ۵۰ هزار واحدی ویتامین دی مصرف کنند. این اقدام از ۳ تا ۴ سال قبل اجرایی شده است. بنابراین مصرف مکمل ویتامین دی طبق روال عادی ادامه دارد.
وی افزود: کسانی که کمبود ویتامین دی دارند و این کمبود با آزمایش تشخیص داده شده، کمبود آنها با دوز درمانی طبق نظر پزشک تامین میشود.
ویتامین سی از طریق سبزی و میوه تامین شود
عبدالهی درباره مصرف ویتامین سی نیز اظهار کرد: ویتامین سی هم برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی مفید است، اما این ویتامین باید از طریق مواد غذایی دریافت شود. همه میوهها وسبزیها که به صورت تازه و خام مصرف میشوند دارای ویتامین سی هستند. برخی فکر میکنند فقط لیمو ترش دارای ویتامین سی است، اما این طور نیست و همه سبزیها و میوهها ویتامین سی دارند. بنابراین ویتامین سی باید با مصرف کافی سبزی و میوه تامین شود و هیچ توصیهای برای مصرف مکمل ویتامین سی وجود ندارد.
غنی سازی مواد غذایی با ریز مغذیها
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: غنی سازی مواد غذایی با ریزمغذیها یکی از اولویت های ما در تغذیه جامعه است. افزودن ویتامین دی به آرد علاوه بر آهن و اسید فولیک هم در دستور کار قرار دارد و اجرای این کار در حال شروع در یکی از استانها بود که با بحران کرونا مواجه شدیم و با عادی شدن شرایط حتما اجرایی خواهد شد.
مراکز تهیه غذا تحت کنترل هستند
عبدالهی اظهار کرد: در این شرایط توصیه میشود که مردم ترجیحا کمتر از غذاهای بیرون استفاده کنند و مردم در منزل از غذای خانگی استفاده کنند. البته مراکز تهیه غذا هم توسط بازرسان بهداشت محیط کاملا تحت کنترل و بازرسی هستند.
نظر شما