آرمان شهرمهدوی با نفی جنگ طلبی شکل می‌گیرد

۲۰ فروردین ۱۳۹۹، ۱۵:۳۸
کد خبر: 83743793
آرمان شهرمهدوی با نفی جنگ طلبی شکل می‌گیرد

تهران- ایرنا- رییس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: مفهوم انتظار تعامل‌گرایی و ارتباطات میان فرهنگی است تا آرمان شهر مهدوی با نفی تنازع و جنگ طلبی شکل بگیرد.

حجت السلام و المسلمین محمد حسین مختاری امروز - چهارشنبه - در یادداشتی به مناسبت نیمه شعبان سالروز ولادت با سعادت منجی عالم بشریت حضرت مهدی(عج) افزود: تلفیق ولایت پذیری، آینده نگری و احساس گرایی مفهوم فرهنگی انتظار را رقم می‌زند و تعامل گرایی و ارتباطات میان فرهنگی را برای بسط و گسترش فرهنگ انتظار در جوامع بشری محقق می‌سازد. این دستاورد بزرگ معرفتی، مرهون صلح گرایی و اجتناب از جنگ طلبی در آینده پژوهی مهدوی است.

وی افزود: مفهوم انتظار از جمله مهمترین شاخصه‌های معرفتی در علوم انسانی است که با طرح اصالت خانواده در ترسیم انتظار منجی موعود(عجّل الله تعالی فرجه الشریف) اصالت فرد در لیبرالیسم و اصالت جامعه در سوسیالیسم را به قهقهرا سوق می‌دهد. در نتیجه مفهوم انتظار، مکمل روح و جسم، فرهنگ و تمدن است.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با تاکید بر اینکه تلفیق احساس و عقلانیت با نقش آفرینی مرد و زن در تحقق ظهور حضرت حجت(عج) تشکیل می‌شود، گفت: از این جهت آرمان شهر مهدوی با چاشنی اثبات خانواده گرایی، و نفی تنازع و جنگ طلبی شکل می‌گیرد و اینگونه آینده روشن جهان در عصر باشکوه مهدوی پدید می‌آید.

ضرورت نقش آفرینی نهاد حوزه و دانشگاه برای عمق بخشی به معارف مهدوی

استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم گفت: فقدان تبیین معارف ناب مهدوی و پرداختن سطحی به موضوع انتظار می‌تواند به انتظار منفعلانه و سکولار، متمایل به انجمن منحلۀ حجتیه؛ شهود گرایی عرفانی در بستر نفی عقلانیت دینی و اسلام منهای ولایت و تطبیق گرایی منجر شود. بر همین اساس  ضرورت نقش آفرینی نهاد حوزه و دانشگاه برای عمق بخشی و سیاستگذاری معارف دینی با رویکرد مطالعات میان رشته‌ای انکار ناپذیر است. البته این نقش آفرینی با تقویت ارتباطات میان فرهنگی در بازتولید معارف مهدوی و تولید علوم انسانی محقق می‌شود.

دکتر مختاری در تبیین ساختار معنایی انتظار نیز اظهار داشت: برای ساختار معنایی انتظار باید به فلسفه تاریخی آن اشاره کرد؛ معرفتی که از مبدأ عاشورا تا مقصد ظهور حضرت حجت(عج) امتداد یافته است.

وی ادامه داد: امام حسین (ع) در روز عاشورا، با هدف نجات امت اسلامی، در مقابل عرفان خشن، خوارجی و اباحه گری اموی قیام کرد تا مسلمانان را از توطئه‌های دشمنان اسلام ناب نجات دهد. در آخر الزمان نیز این مهم محقق خواهد شد و مبارزه با مکاتب غیرغایت‌گرا، تکفیری و متحجر، همچون جریان وهابیت، خطوط اصلی مبارزه امام زمان (عج) را در برخواهد گرفت.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با تاکید بر اینکه ظهور حضرت قائم سبب امتداد و تجلی پیوند امت و امامت از عاشورا تا عصر ظهور خواهد شد، تصریح کرد: بی جهت نیست  که در سال‌های اخیر در جهان اسلام، داعش و جریانات تکفیری به دفعات کینه و دشمنی خود را نسبت به قیام حضرت مهدی (عج) در آخرالزمان آشکار کردند.

وی ادامه داد: ترسیم سیر زمانی (تاریخ) و مکانی(جغرافیا) مهدویت که در روایات ظهور به شدت مشهود است، معنازایی آن را دو چندان کرده است. زیرا  پیوند تاریخ و جغرافیا در همه مولفه‌های معرفتی به ویژه اصل ظهور منجی موعود فرهنگ و هویت را تشخص می‌بخشد و از  پوچ گرایی و بی‌معنایی و بی تاریخی در زندگی جوامع انسانی جلوگیری می‌کند.  

مختاری با بیان اینکه اصل انتظار مساله‌ای به شدت معنا داراست و آزادگی و رهایی از درون را ندا می‌دهد، گفت: تحقق این مهم بر خلاف لیبرالیسم است که فقط برساحت آزادی بر مدارغریزه تاکید دارد. همچنین در لیبرالیسم مفهوم انتظار از دوگانه رئالیسم و رمانتیسم شکل می‌گیرد. در حالی که «عینیت معنا گرایانه» مفهوم حقیقی انتظار است و از پیوند عینیت و ذهینت در معارف مهدوی به تولید معنا می‌انجامد.

وی افزود: توصیف غیبت امام زمان (عج) به خورشید پشت ابر؛ اوج تجلی عینیت ذهنیت گراست. زیرا  آن حضرت به مثابه خورشید پشت ابری است که در ظاهر دیده نمی‌شود اما شعاع‌های نور او پیداست و مردم از آنها منتفع می‌شوند. لذا آن حضرت عینیت دارد چرا که ما نورهای آن حضرت را می بینیم لیکن از دیدگان غایب است و این امر ذهنی است.

استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: امیدوارم سیاست گذاران فرهنگی کشور برای بازتولید گزاره‌های مرتبط با امر انتظار و انتقال فرهنگ مهدویت و حاکم کردن آن در نظام عقلانیت جهانی و ورود این معارف بی‌بدیل اسلامی در سبک زندگی به ویژه تمدن سازی نوین اسلامی اقدام کنند.

حضرت مهدی(عج) در نیمه شعبان سال ۲۵۵ یا ۲۵۶ ه. ق در سامرّا به دنیا آمد. امام زمان در پنج سالگی و پس از وفات پدرش به امامت رسید. پس از وفات امام حسن عسکری(ع)، حضرت قائم از طریق چهار نایب با مردم تماس می‌گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha