برخی رسانه های لبنان روز دوشنبه اعلام کردند که در پی بی نتیجه ماندن سیاست های اقتصادی و وضعیت دشوار کنونی لبنان در نتیجه قرنطینه و قطع ارتباط این کشور با دنیای خارج و تعطیلی فرودگاه ، بنادر و گذرگاه های آن که با هدف کنترل بیماری کرونا اجرا شده است، ارزش " پوند " یا همان لیر لبنان نیز به شدت کم شده است.
بحران اقتصادی لبنان که عوارض آن طی ماه های گذشته در اشکال مختلف بیکاری، گرانی و کاهش خدمات اجتماعی خود را نمایان ساخته و باعث کاهش ارزش پول ملی این کشور شده، با تعطیلی بیشتر کسب و کارها و پایین آمدن تقاضاها و به دنبال آن عرضه کالاها و خدمات ، ضربات شدیدتری بر پیکره مالی این کشور و لیره به عنوان نماد نظام اقتصادی لبنان برجای گذاشته است.
پول ملی لبنان طی سالیان متمادی و با وجود جنگ داخلی و بحرانهای سیاسی در این کشور به ویژه پس از ترور سال ۱۳۸۳ "رفیق حریری" نخست وزیر فقید این کشور، همچنان ارزش خود را حفظ کرد و در مقابل هر دلار آمریکا هزار و ۵۰۰ لیره مبادله میشد اما طی ماه های گذشته پول ملی این کشور با تجربه بحران بدهیهای خارجی و انباشت مشکلات اقتصادی ، ورشکستگی پنهان بسیاری از بانکها و دیگر مسایل اقتصادی نیمی از ارزش خود را از دست داده و بر اساس اعلام رسانههای لبنانی در روزهای گذشته در مقابل هر دلار سه هزار لیره لبنانی پرداخت شده است.
البته این نرخ مربوط به صرافی ها است و بانک ها به دلیل دستور بانک مرکزی با رقمی کمتر از این ارز را مبادله می کنند اما کارشناسان اقتصادی معتقدند ارزش واقعی هر ارزی در صرافی ها تعیین می شود نه با فرامین بانک مرکزی .
** خروج عمده ارز دلیل اصلی کاهش ارزش پول ملی لبنان
بنابر گفته مقامهای لبنانی ، مالکان پنج بانک خصوصی حدود دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار از سپردههای مردم را به خارج از این کشور منتقل کردهاند و این تنها بخشی از انتقال سرمایههای عمومی از لبنان به دیگر کشورها است که مورد اعتراض شدید مردم این کشور قرار گرفته است.
مقامهای لبنانی اعلام کردهاند که مالکان پنج بانک خصوصی این مبالغ را ظرف سه ماه و از زمان آغاز تظاهرات مردمی در ۲۵ مهر ماه تا ۲۵ دی ماه ۹۸ به حسابهای بانکی در سوییس منتقل کردهاند.
برخی کارشناسان بانکی و مالی لبنان هم اعلام کردهاند که به دلیل بحران اقتصادی و در شرایط بد معیشتی و بانکی، شش میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از داراییهای شخصیتهای سیاسی و مدیران کل لبنان در اواخر آذر ماه به خارج از این کشور انتقال یافته است.
به دلیل کمبود دلار هم اکنون بانک های لبنانی امکان ارسال دلار از سوی شهروندان این کشور برای دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از لبنان را ندارند و این موضوع به یکی از مشکلات اساسی در این کشور تبدیل شده است.
علاوه بر این بسیاری از سپردهگذاران کوچک در لبنان که طی سال ها و ماه های گذشته اندوختههای ارزی خود را در بانک ها گذاشتهاند، اکنون با محدودیتهای شدید در برداشت آنها مواجه هستند و حتی مسوولان بانک ها به مردم و سپردهگذاران توصیه میکنند به جای دلار معادل لیره پول ملی خود را دریافت کنند و سپردهگذاران نیز با این امر مخالفند، چون امروز ارزش پول کشورشان در مقابل ارزی که نزد بانک ها به امانت گذاشتهاند به شدت کاسته شده است.
شیوع کرونا و قطع پروازهای تجاری و گردشگری به لبنان باعث کاهش شدید فعالیت صدها هتل، رستوران ها و مراکز تفریحی و در نتیجه کاهش شدید درآمدهای ارزی این کشور و ته کشیدن ذخایر ارزی بانک ها شده است.
علاوه بر این ، تصمیم دولت مبنی بر پرداخت یارانه ۴۰۰ هزار لیرهای ( حدود ۳۰۰ دلار ) به خانوادههای لبنانی آسیب دیده از قرنطینه در نتیجه از دست دادن کسب و کارهایشان، بار سنگینی مالی بر دوش دولت ایجاد کرده است.
نظر شما