بحران کرونا بشر را با این واقعیت روبرو کرد که زندگی و امنیت آنها میتواند در روی کره زمین در خطر جدی قرار بگیرد این ویروس نشان داد که هزاران میلیارد دلار که سالیانه به بهانه تامین امنیت کشورها صرف تولید جنگ افزارها، تسلیحات و ارتش ها میشود در این شرایط که امنیت انسانها در دنیا به خطر افتاده، کوچکترین نقش و ارزشی در تامین سلامت و امنیت روانی بشر دارا نیستند و انسان ها خود را بیدفاع و درمانده در مقابل این بیماری احساس می کنند. هنوز پیامدهای کرونا در عرصههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و به تبع آن روحی و روانی آن به وضوح مشخص نیست اما بدون شک پیامدهای آن در این عرصه گسترده خواهد بود. کشورهای مختلف جهان برای مقابله با بحران این بیماری هزینههای هنگفت اقتصادی متحمل شدهاند و براساس پیشبینیهای صورت گرفته، جهان در دوران پساکرونا با بحران رکود اقتصادی مواجه خواهد شد. اگرچه باید خاطر نشان کرد که توانایی اقتصادی کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است و برخی از کشورها مانند ایران به دلایل اقتصادی و پیامدهای آن موضوع قرنطینه را از دستور کار خود خارج کردهاند زیرا بحران کرونا روی بخشهای مختلف اقتصاد ایران تأثیر گذاشته و ممکن است زندگی مردم را از لحاظ اقتصادی با مشکل جدی روبه رو کند.
رسانههای اصلاح طلب
پسا کرونا فرصت بازسازی حکمرانیها برای ارتقای خدمات بدون تبعیض به شهروندان است
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با صمد زاهدپاشا رییس کانون وکلای دادگستری مرکز پرداخته و آورد: خبرگزاری ایسنا:استمرار تحریم در وضعیت جدال جهانی با کرونا و مانع تراشی در ارائه اقلام دارویی، مصداق بارز نقض حقوق بشر بوده و جهان به وضوح شاهد رویکرد سیاسی جریان تحریم به مقوله کرونا است. در وضعیتی که از باب حق همبستگی، همه کشورها باید در کنار و نه مقابل هم، به دفع شر کرونا بپردازند، تشدید تحریم ها نقض آشکار حقوق بشردوستانه است و دیدگان فعالان حقوق بشر آن را به نظاره نشسته و محکوم می کند. بنابه نوشته روزنامه گاردین، شخصیت های جهانی این جنایت را محکوم و خواهان لغو تحریم در وضعیت جدال کرونایی شدند. مهمترین درس ویروس کرونا، توان افزایی حکمرانی ها برای خدمت به مردم و پاسداری از حق سلامت در اِعمال وضعیت فوق العاده و برخورداری از همه اقشار جامعه به عنوان سرمایه های عظیم اجتماعی بود. توجه ویژه به جهادگران عرصه بهداشت و سلامت شهروندان و سرمایه ارزشمند پزشکی، پرستاری و کادر درمانی کشور و دلجویی بابت بی مهریها، آموزه ای است که رواست سیاستگذاران عمومی توجه شایسته ای بدان مبذول دارند. مردم در برابر دیدگان جهانی از طریق وسایل ارتباط جمعی و فضای مجازی، مدام عیار حکمرانان را قیاس و سنجش می کنند و خود نیز غنای فرهنگی در همبستگی پیشگیرانه و کمک به هم نوع را تجربه و محک می زنند. شرایط موجود باورهای جهانی به حقوق بشر، حق صلح و همبستگی برای بهتر زیستن و حق همکاری همگرایانه برای اهداف ملی و جهانی را ارتقا داد و باید این تهدید را به فرصتی برای توسعه صلح و حقوق بشر بکار بست. پسا کرونا فرصت بازسازی حکمرانی ها برای ارتقای خدمات بدون تبعیض به شهروندان است. توجه به گروه های آسیب پذیر و دهک های پایین جامعه و مشاغل خرد آسیب دیده از کرونا در صدر اولویت های پسا کرونا است. تکلیف بر گسترش رفاه و ایجاد بستر اشتغال مولد برای همه، وفق قانون اساسی بر عهده نظام حکمروایی است و رژیم حقوقی باید موید و حامی سرمایه و تولید ثروت و عدالت توزیعی، رشد تولید ناخالص ملی و ایجاد ارزش افزوده برای کشور باشد. اعلام و اِعمال وضعیت فوق العاده از منظر حقوق عمومی، ارائه خدمات عمومی و رفاهی از حیث حقوق بشری و اِعمال مجازات برای نقض قرنطینه یا احتکار و گرانفروشی و اِعمال و اجرای قواعد مربوط به حوادث غیرقابل پیش بینی یا فورس ماژور از جمله راهکارهای حقوقی لازم در شرایط کنونی و مقابله با این ویروس است.
روزهای خاکستری اقتصاد همراه با بحران اجتماعی فرا می رسد
روزنامه آرمان ملی به گفت و گو با بهمن آرمان اقتصاددان پرداخته و آورد: اتفاقی که در کشورهای مختلف جهان در حال رخ دادن است بیشتر شبیه جنگ است. به همین دلیل نیز مرکل صدراعظم آلمان وضعیت امروز جهان را شبیه جنگ جهانی دوم خواندهاند. آمریکاییها نیز وضعیت امروز با بحران سال۱۹۳۱ یعنی دو سال از بحران سقوط سهام در این کشور را مقایسه کردهاند. در این ماجرا کسانی که دارایی خود را از دست داده بودند خود را از بالای آسمانخراشهای نیویورک به پایین پرتاب کردند. اقتصاد ایران به صورت طبیعی نمیتواند از اتفاقات کنونی جهان مستثنا باشد.
این در حالی است که وضعیت کشورهای اروپایی که امروز با بحران کرونا مواجه هستند با ایران متفاوت است. به هر حال چهار کشور مهم اروپایی یعنی فرانسه، آلمان انگلیس و روسیه جزو گروه جی هفت یعنی هفت اقتصاد بزرگ جهانی هستند. اقتصاد آلمان پس از آمریکا و ژاپن سومین اقتصاد بزرگ جهان است. در نتیجه کشورهای اروپایی و کشورهایی مانند ژاپن توانایی مقابله با این بحران را دارند.
در اقتصاد کشورهای توسعه یافته به چه میزان پیشبینی بحرانهای اقتصادی شده است؟ آیا اقتصاد ایران نیز خود را برای بحرانهایی غیرمنتظره مانند کرونا آماده کرده است؟ اقتصاد ایران از جنبههای مختلف تحت فشار است. از یک طرف مهم ترین منبع درآمدی اقتصاد ایران یعنی نفت با چالشهای جدی مواجه شده است. از یک طرف فروش نفت با کاهش قیمت مواجه بوده و از سوی دیگر میزان صادرات ما نیز نسبت به گذشته کاهش داشته است. این در حالی است که به دلیل شرایط تحریمها دریافت پول ناشی از صادرات نفت نیز کار بسیار دشواری است. رشد اقتصادی ایران در سالهای اخیر منفی شده است.
کرونا و قصه پر غصه کولبران بیکار
روزنامه آرمان ملی در گزارشی دیگر نوشت: کرونا که آمد، بازارچههای مرزی و به تبع آن، کسب و کار کولبران نیز تعطیل شد. هزاران نفر از مردم و جوانان استانهای مرزی کشور که تنها منبع درآمدشان کولبری بود، این روزها خانه نشین شدهاند و یک ریال هم درآمد ندارند و به همراه خانوادههایشان به سختی روزها را شب میکنند. مسیرهای پاخور کولبران در کوهستان خلوت است و هیچجنبندهای عبور و مرور نمیکند. چند روز پیش استاندار کردستان از بهرهمندی ۹۶۰ کارگر مرز و کولبر و خانوارهای زیر پوشش آنها در این استان از کمک هزینه اهدایی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی ویژه جامعه کولبری خبر داد، اما آنچه که مسلم است کسی از تعداد کولبرانی که در پاتوقهای مرزی استانهای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام و سیستان و بلوچستان هر روز حضور پیدا میکنند، خبری ندارد و بهطور حتم هزاران نفر در استانهای مرزی و خانوادهشان در این روزها که ویروس کرونا کار و کارسبیشان را تعطیل کرده، بیکار هستند. در این گزارش سعی داریم در گفتوگو با چند کولبر وضعیت معیشتی آنها را مورد ارزیابی قرار دهیم. یکی از مرزنشینان روستای «دری» در شهرستان مریوان به «آرمان ملی» میگوید: شیوع کرونا کسب و کار ما را از دو ماه پیش کاملا تعطیل کرده و اکثر مردان روستای ما کولبر هستند، نمیتوانند به سرکارشان بروند، قبلا با جابه جایی بار و اجناس از کشور عراق به بازارچههای شهر مریوان میآورند درآمدی روزانه حدود ۳۰۰ هزارتومان داشتیم، اما کرونا همه زندگی ما را تعطیل کرده و خانه نشین شدهایم. هیمن صالحی میزان درآمد ماهانهاش را از کولبری بهطور میانگین دو تا سهمیلیون تومان عنوان میکند و بر این باور است که اگر دولت به داد آنها نرسد، هیچمنبع درآمدی برای سیر کردن شکم زن و بچهشان ندارد.
تاثیر کرونا بر سیاست خارجی کشورها
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم احمد دستمالچیان سفیر اسبق ایران در لبنان نوشت: امارات متحده عربی شیوع ویروس کرونا را بهانهای قرار داده تا فضای سیاست خارجی خود را تغییر دهد. در همین راستا عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات با آقای محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان تحت پوشش کمکهای کرونایی تماس تلفنی برقرار میکند. به نظر میرسد که عبدالله بن زاید از این طریق به نوعی تلاش برای بهبود رابطه با ایران را نمایش داده است. از همینرو با شیوع کرونا شاهد تحولات قابل توجه در عرصه منطقه خواهیم بود. در حال حاضر کرونا بهانهای شده تا امارات متحده عربی بتواند رویکرد جدید سیاست خارجی خود را عملیاتی کند.
سنگ کرونا پیش پای مالیاتستانی
روزنامه ابتکار به بازتاب سخنان مرتضی افقه، اقتصاددان پرداخت و آورد:اخذ مالیات از بخشهای مختلف اقتصادی به آسانی امکانپذیر نیست. حتی پیش از کرونا من بارها تاکید کرده بودم که تقریبا هیچکدام از درآمدهای پیشبینی شده دولت به دلیل عدم وصول درآمدهای نفتی به خاطر تحریم قابل وصول نیستند. یکی از این راههای درآمدی اخذ مالیات بود، نکتهای که وجود دارد این است که بسیاری از فعالیتهای اقتصادی نیاز به مواد اولیه وارداتی داشتند که آن هم از ارزهای نفتی تامین میشد و به دلیل تحریمها فعالیتشان تحت تاثیر قرار میگرفت، حتی قبل از شیوع ویروس کرونا من پیشبینی کرده بودم که درآمدهای مالیاتی دولت قابل وصول نباشد و ما نمیتوانیم به امید درآمدهای مالیاتی باشیم، حال این ویروس شیوع پیدا کرده و کشور را با چالشهای بیشماری روبهرو کرده است. این اقتصاددان در بخش دیگری از صحبتهایش به رونق گرفتن برخی از کسبوکارها در روزهای کرونایی اشاره کرد و در اینباره گفت: ما باید بدانیم که اگرچه بسیاری از فعالیتهای اقتصادی دچار رکود ناشی از شیوع این ویروس شده، ولی بخش برخی از کسبوکارها که در بخش بهداشتی و مواد غذایی فعالیت داشتند با رونق قابل توجهی مواجه شدند. وی در ادامه افزود: شاید این بخشها بتوانند قسمتی از خلا ایجاد شده را پر کنند و با پرداخت مالیات خود به اقتصاد کشور کمک کنند. افقه اظهار کرد: متاسفانه اکنون دولت به دلیل تحریم و مشکلات دیگر، منبع مالی مناسبی ندارد تا بتواند همانند سایر کشورها از کسبوکارهای متضرر در شرایط بحرانی حمایت کند. این اقتصاددان با اشاره به راهکارهای پیشروی دولت برای کنترل شرایط پیش آمده ادامه داد: یکی از راههایی که دولت میتواند با استفاده از آن بحران را مدیریت کند، استقراض از بانک مرکزی یا صندوق توسعه ملی است. البته باید اشاره کرد که چون بانک مرکزی پشتوانه پولی بالایی ندارد، استقراض از آن ممکن است که باعث تورم میشود. وی اظهار کرد: یکی دیگر از راهکارها، فروش اوراق مشارکت به مردم است. البته باید اشاره کرد که در شرایط فعلی مردم هم به دلیل افزایش شمار بیکاران و کاهش درآمدها وضعیت مناسبی ندارند و بسیاری از تحلیلگران معتقدند که استقراض از شهروندان در شرایط فعلی موفق نخواهد بود. افقه تاکید کرد: راه دیگری برای دولتها وجود دارد و آن هم این است که دولت برای جبران کسری بودجه از دیگر کشورها استقراض کنند که تحریمها مانع از این راه برای ایران میشود و آن طور که گفته شده صندوق بینالمللی پول به درخواست ایران پاسخ منفی داده است. هنگامی که پای اخذ مالیات به میان میآید، بسیاری از کارشناسان معتقدند که درآمدهای مالیاتی میتواند نسبت به تولید نفت در کشور برای دولت درآمدزاتر باشد. اما در شرایطی که کسبوکارها در پرداخت مالیات ناتوان شدهاند، دولت باید به فکر راههای دیگری برای کسب درآمد باشد. علی قنبری، اقتصاددان نیز با اشاره به مشکلات بنگاههای اقتصادی برای پرداخت مالیات به «ابتکار» گفت: تحریمها باعث شد تا کشور در وضعیت سختی قرار بگیرد و درآمدهای نفت که یکی از پایههای محکم درآمدی در بودجه به حساب میآمد به شدت کاهش پیدا کرد، این در حالی است که قیمت نفت نیز کاهش یافته و از سوی دیگر بیماری کرونا باعث شد تا بسیاری از بنگاهها نتوانند مالیات خود را بپردازند. مجموع این عوامل باعث میشود که درآمد دولت کاهش پیدا کند و با کسری بودجه شدیدی روبهرو شود، از طرفی دیگر همین مشکلات پرداخت مالیات برای بنگاههای اقتصادی را دشوار کرده است و دولت در چنین شرایطی باید به دنبال راهکارهای دیگری برای کسب درآمد باشد.
کرونا، به ضرر نشر، به نفع ای بوک
روزنامه ابتکار در گفت و گو با هومان حسنپور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان کشور نوشت:در حالت عادی هم کتابخوانی و فروش کتاب چندان تعریفی نداشت و حالا با به وجود آمدن این ماجرا و لغو شدن نمایشگاه بینالمللی کتاب مشکلی بر دیگر مشکلات اهالی نشر افزوده شده است. هومان حسنپور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان کشور در این زمینه میگوید: برآوردهای این نهاد صنفی حاکی از کاهش ۹۰ درصدی فروش ناشران و کتابفروشان تهرانی است. او میگوید: با تداوم این وضع باید فاتحه صنف نشر، کتابفروش و توزیعکننده را خواند. حسنپور به نمایندگی از صنفی که مسئولیتش را برعهده دارد، چندی قبل در نامهای مفصل به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون اول رئیس جمهوری، رئیس سازمان امور مالیاتی و رئیس سازمان تامین اجتماعی درباره مطالبات و حمایتهای لازم از صنف خود درخواستهایی کرده بود که شامل کمکهایی در زمینه پرداخت حق بیمه، بررسی حسابهای مالیاتی و نیز ارائه تسهیلات به ناشران بود. البته حسنپور از دریافت تسهیلات دولتی ناامید نیست. او میگوید: صدمات وارد شده به صنف نشر حتی با تخصیص این تسهیلات نیز بسیار دردناک و حتی جبرانناپذیر است. اعتقاد ما این است که اگر تقاضای صنف بهطور کامل و همراه با هم عملیاتی نشود، بدنه این صنف صدماتی جبرانناپذیر خواهد دید. آنچه ما این روزها از طریق همکاران صنف میبینیم و میشنویم حاکی از همین است. نیکنام حسینیپور، مدیرعامل خانه کتاب نیز دراینباره با بیان اینکه درآمد نشر ما قطرهچکانی و کسب درآمد اندک اندک است، میگوید: ما نگران هستیم چون ممکن است بسیاری از ناشران و کتابفروشان به سمت تعطیلی بروند و نتوانند به کارشان ادامه بدهند. این نگرانی جدی ماست، حتی در خود تهران که ۷۰ درصد نشر ما در آن متمرکز است، امکان تعطیلی بسیاری از کتابفروشیها وجود دارد. امیدوارم با برنامههایی که درنظر میگیریم، بتوانیم از این روزهای سخت عبور کنیم. همانطور که اشاره شد مدیرعامل خانه کتاب، از احتمال تعطیلی برخی ناشران و کتابفروشان سخن به میان میآورد و میگوید: اگر این شرایط ادامه پیدا کند، بسیاری از کتابفروشان و حتی ناشران بیکار میشوند، به ویژه که نامههایی از برخی کتابفروشیهای بزرگ داریم، به ویژه آنها که در مجتمعهای تجاری هستند و تعداد نیروی انسانی بیشتری داشتند، برای پرداخت حقوق دچار مشکل شدهاند و امکان تعدیل نیروی گسترده وجود دارد. این بخشها مثل زنجیره به هم وصل است و بحرانهای اجتماعی را تجدید میکند، همه اینها را باید کنار هم ببینیم که انشاالله بتوانیم از این مسیر پر پیچ و خم عبور کنیم. حالا به این وضعیت تاسفآور، تلاطم قیمت کاغذ را هم اضافه کنید! اطلاعات منتشر شده در پایگاه مرکز اطلاعات کاغذ ایران حاکی از فروش هر بند کاغذ ۷۰ گرمی تحریر ۷۰ در ۱۰۰ به قیمت ۳۳۳ هزار تومان و هر بند کاغذ هفتاد گرمی تحریر ۶۰ در ۹۰ با قیمت ۲۴۳ هزار تومان دارد. همین محصول در گرماژ هشتاد نیز به ترتیب با نرخ ۴۱۰ و ۳۱۰ هزار تومان به فروش میرسد. در زمینه فروش کاغذ گلاسه که ماده اولیه تولید جلد کتاب نیز به شمار میرود هم هر بند گلاسه ۷۰ در صد براق ۹۰ گرمی با قیمت متوسط ۱۷۳ هزار تومان عرضه میشود. همین محصول در گرماژ ۳۰۰ و ۲۵۰ با قیمت ۱۸۳ هزار تومان قیمت خورده است. همچنین تمامی انواع محصول کاغذهای برش خورده نیز همین روند صعودی را طی کرده و تنها کاغذ بالک با روند کاهش قیمت همراه شده است. از سوی دیگر با تشدید شیوع کرونا در کشور تعاونی ناشران کشور (آشنا) نیز اعلام کرده است که تا اطلاع ثانوی تحویل و فروش کاغذ به ناشران را تعلیق کرده است و تا عادی شدن این شرایط حواله تازهای صادر نخواهد کرد. بنابراین به نظر میرسد کاهش قیمت ناشی از رکود شدید ماههای اخیر بازار کتاب که کاهش فروش کتاب و درنتیجه کاهش خرید کاغذ از سوی ناشران را به همراه خواهد داشت، منجر به افزایش کاذب قیمت کاغذ توسط واسطهگران شده است تا در دوران رکود و کاهش قیمت، سطح قیمتها در سطح نرم اواخر سال گذشته باقی بماند. شاید وضعیت کنونی، قرنطینگی و تعطیلی بسیاری از مشاغل تهدیدی جدی باشد اما برخی همین تهدید را هم به فرصت تبدیل کردهاند.
دانشآموزان مناطق محروم غایب در شبکه شاد
روزنامه ایران در گزارشی نوشت:هر چه از مدارس لاکچری و خاص تهران بیشتر فاصله بگیریم و به سمت حاشیههای شهر یا استانهای محروم برویم، تبعیض و کمبود امکانات آموزشی هم بیشتر به چشم میخورد. انگار که صحبت از عرش تا فرش است. تفاوتی هم ندارد که آموزش حضوری باشد یا مجازی. در هر دو حالت این دانشآموزان محروم هستند و رنج و سختی آموزش نابرابر را با تمام وجود احساس میکنند. در این روزهای کرونایی، آموزش مجازی هم برای خیلی از دانشآموزان و معلمان مناطق محروم دردسرساز شده است چرا که از جزئیترین و البته مهمترین امکانات تحصیل مجازی هم برخوردار نیستند. دانشآموزان در برخی روستاهای استانهای محروم، نه گوشی هوشمند و تبلت دارند و نه دسترسی به اینترنت. در چنین شرایطی آموزش مجازی در برخی مناطق محروم به حالت نیمهتعطیل درآمده است اما نکته حائز اهمیت آن است که برخی معلمان نگران افزایش ترکتحصیل دانشآموزان هستند. از طرفی قصه پر غصه نابرابری آموزشی، همان داستان همیشگی دارا و ندار است. آنهایی که دارند از بهترین آموزش سود میبرند، اما در مناطق محروم و مرزی اوضاع طور دیگری است. دانشآموزان این مناطق مجبورند هر روز با خواهش و التماس تلفن همراه پدرانشان را قرض بگیرند و پای پیاده راهی روستاهای اطراف محل زندگی خود شوند. تا شاید چند روستا آنطرفتر سرویسدهی اینترنت مشکلی نداشته باشد و آنها بتوانند درسهایی را که معلمشان فرستاده، پیگیری کنند. مریم مرادی معلم پایه سوم ابتدایی در رودهن در این باره به «ایران» میگوید: در منطقهای که من درس میدهم بیشتر دانشآموزان تلفن همراه هوشمند ندارند، آنها از تلفن پدر یا مادرشان استفاده میکنند، اما برخی خانوادهها هم تلفن همراه معمولی دارند، آنهایی هم که تلفن هوشمند دارند مشکل خرید بستههای اینترنتی را دارند. چند روز پیش بود که وزارت آموزش و پرورش با ارسال پیامک سراسری از همه دانشآموزان، معلمان و مدیران مدارس خواسته اپلیکیشن اندرویدی شاد را برای آموزش آنلاین نصب کنند. اپلیکیشنی که به گفته مسئولان آموزشی قرار است در تاریخ آموزش کشور به یک پلتفرم اختصاصی تبدیل شود تا معلمان و دانشآموزان بتوانند به صورت تعاملی با هم در ارتباط باشند. البته مسئولان آموزشی اظهار داشتند که این شبکه فعلاً برای دانشآموزان ابتدایی اجرا میشود. همین حرفها موجب شد برخی معلمان اعلام کنند که این وزارتخانه چه برنامهای برای اجرا شدن این برنامه درمناطق محروم دارد. گروهی ازمعلمان گفتند که بودجه این طرح از کجا آمده است؟ برخی دیگر هم میگویند این شبکه محدودیتهای بسیاری دارد. عدهای هم به نداشتن اینترنت ٣٠ درصد دانشآموزان در مناطق مرزی و محروم اشاره میکنند. عادل برکم معلم هنرستان درباره این طرح وزارت آموزش و پرورش میگوید: شبکه شاد ایدهای برای همه دانشآموزان نیست.
چگونه آسم را از کرونا تشخیص دهیم؟
خبرگزاری برنا به گفت و گو با مصطفی معین، رئیس مرکز تحقیقات آسم و آلرژی پرداخته و آورد:در شرح حال بیمار کرونایی، ممکن است سابقه رفتن به منطقه یا شهری که کانون اپیدمی کرونا باشد و یا تماس با بیمار مبتلا یا با فردی که علائم سرماخوردگی را داشته است، بتوان پیدا کرد. سرفه های خشک، خس خس تنفسی، بدون تب و یا درد اندام از علائم آسم است. همچنین به طور معمول سابقه آسم، آلرژی بینی و آلرژی پوستی در بیمار و خانواده بیمار وجود دارد و ممکن است در فصل بهار و پاییز و یا تماس با گرد و غبار، بو های تند و حیوانات اهلی خونگرم(سگ، گربه...)تشدید شود. علائم تنفسی آسم به طور معمول به اسپریهای بازکننده نایژهای همچون سالبوتامول سریع پاسخ داده و رفع میشود، در صورتی که علائم بیمار کرونا با اینگونه درمانها بر طرف نمیشود. در آلرژیها و آسم تعداد ائوزینوفیلهای خون (بخشی از گلبولهای خون) و نیز پادتن IGE در سرم افزایش پیدا میکند اما در کرونا تعداد لنفوسیتها و همچنین شاخص التهابی CRP کم میشود. در هر صورت اگر علائم تشدید یافته آسم و آلرژی به داروهای مربوطه پاسخ نداد و تب، تنگی نفس و سرفههای شدید نیز ادامه داشت باید تشخیص کرونا را مد نظر قرار داد. معین برای تشخیص دقیق کرونا انجام آزمون PCR، پرتونگاری CT ریه و آزمونهای سرولوژیک برای اندازهگیری پادتنهای اختصاصی کرونا موثر دانست. باید توجه داشت افرادی که بیماریهای زمینه ای مزمن همچون آسم، دیابت، مشکلات قلبی یا کلیوی دارند در قرنطینه قرار گیرند، چون در صورت ابتلا به COVID-۱۹ احتمال خطر بیشتری متوجه آنها خواهد شد.
رسانهها اصولگرا
پساکرونا و جا به جایی قدرت ها
روزنامه خراسان در یادداشتی به قلم علیرضا میریوسفی مسئول مطبوعاتی دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل نوشت: روزنامه خراسان:آثار، تبعات و دامنه آثار ویروس کرونا هنوز مشخص نیست و نمی شود با قطعیت درباره تحولات آینده در کیفیت و کمیت روابط کشورها در عصر پساکرونا اظهار نظر کرد. به عنوان مثال به تازگی دولت های آمریکا و ژاپن از میزان پایبندی مردم کشورهایشان به قواعد فاصله گذاری اجتماعی، اظهار نگرانی کرده اند و اکثر کشورها در حال تجدیدنظرهای بدبینانه درباره ارزیابی های قبلی خود درخصوص زمان خاتمه به شرایط فوق العاده هستند اگر فرض کنیم که این بحران جهانی طی چندماه آینده تا حدود زیادی مهارخواهد شد و بر تبعات اقتصادی و سیاسی آن متمرکز باشیم، میتوان حدس هایی درباره دوران پس از بحران زد. بیشتر مقالاتی که در روزهای اخیر درباره «عصرپساکرونا» نوشته شده اند، از همین جنبه بر موضوع تمرکز داشته اند و بر محورهایی کلی نظیر موارد زیر متمرکز بوده اند: تقویت ملی گرایی، تضعیف لیبرالیسم، تضعیف جهانی شدن، تسریع در افول قدرت آمریکا، قطب بندی جدید جهانی و ارتقای بیشتر جایگاه چین، افزایش تعداد دولت های ورشکسته، تداوم قیمت های پایین نفت و انرژی و ضرر هنگفت کشورهای تولیدکننده نفت در کنار تولیدکنندگان نفت صخره ای(نفت شیل)، موج های بیکاری و فشار به صندوق های رفاه اجتماعی، تغییر کلی و اساسی و ساز وکار کسب و کار و کمیت و کیفیت نیروی انسانی، رشد و تقویت بازار کار از راه دور و خریدهای غیرحضوری و... و. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که بسیاری از اقتصاددانان طی دوسال گذشته انتظار بروز بحران شدید اقتصادی را در آمریکا و در سطح جهان داشتند و آن را موضوعی قطعی و محتوم می دانستند، هرچند در پیش بینی زمان وقوع آن اختلاف داشتند. این اقتصاددانان در طول این مدت دایم در حال مدل سازی و سناریونویسی برای مقابله با این بحران بودند. در این دوره، ترامپ هم با نگرانی اخبار مربوط به پیش بینی ها از وقوع این بحران را دنبال میکرد و در سه سال گذشته سعی داشت با اتخاذ سیاست های اقتصادی خود، تا حد امکان شروع بحران را به بعداز انتخابات نوامبر ٢٠٢٠ منتقل کند(حتی به بهای تشدید بحران آینده)، با این حال ظهور کرونا بسیاری و از جمله ترامپ را هم غافلگیر کرد و به نظر می رسد بروز بحران اقتصادی را به جلو انداخته باشد. با فرض های بالا و با مرور بحران های بزرگ اقتصاد جهانی از جمله دوبحران ١٩٢٩ و ٢٠٠٨، تسریع در جابه جایی قدرت می تواند از مهم ترین نتایج بحران مالی ٢٠٢٠ باشد که توسط ویروس کرونا از نظر زمانی به جلو کشیده شده و تشدید هم شده است. در این جابه جایی قدرت، کشورها، افراد و شرکت هایی نفع خواهند برد که انعطاف پذیری و قدرت انطباق و انضباط اجتماعی بیشتری از خود نشان دهند و دارای ساختار انسانی و اجتماعی چندوجهی و متنوع تری باشند. این کشورها به رغم صدماتی که از این بحران دریافت خواهند کرد، بعد از بحران با بازبینی پروسه های قبلی و بهینه سازی آن ها می توانند با استفاده از فرصت های پدیدآمده، قطب های جدیدی در عصرپساکرونا شکل دهند. به نظر می رسد چین و برخی قدرت های نوظهور شرق آسیا تاکنون قابلیت خوبی در مدیریت بحران نشان داده اند و موقعیت بهتری در عصر پساکرونا خواهند داشت.
خطر انتقال کرونا از طریق بوییدن گلها
خبرگزاری مشرق به بازتاب سخنان حمید عمادی متخصص بیماری های عفونی پرداخته و آورد:پوست سالم در برابر ویروس کرونا مقاوم است، اما تماس دست آلوده به چشم، دهان و گوش ممکن است فرد را به بیماری مبتلا کند. از دست دادن حس چشایی و بویایی، بدن درد و اسهال از جمله علائم بیماری کووید ۱۹ است. البته ممکن است این علائم منشأ دیگری هم داشته باشد. عمادی با اشاره به برخی علائم کرونا ویروس مانند تب، سرفه، تنگی نفس، افزود: بیمار ممکن است چند روز سرفههای به ظاهر بدون علت نیز داشته باشد، اما مواردی هم درباره علائم حاد مشکلات گوارشی نظیر اسهال، نارسایی حاد تنفسی، اختلالات انعقادی خون و نارسایی کلیه نیز گزارش شده است. متخصص بیماریهای عفونی با بیان اینکه ویروس کرونا بیشتر روی اجسام مینشیند، افزود: این ویروس روی برخی از اجسام سرد تا ۲۰ روز باقی میماند. عمادی با بیان اینکه نگرانی و استرس موجب تضعیف بدن در مقابل این بیماری میشود، گفت: چنانچه بدن بتواند پادزهر این ویروس را بسازد، فرد تا پایان عمر به کووید ۱۹ دچار نخواهد شد. گوشت مرغ و دیگر مواد غذایی که در حرارت بالا پخته میشود نمیتواند همچنان به ویروس کرونا آلوده باشد. انتشار ویروس کرونا نباید مانع از زدن واکسن کودکان و یا ورزش کردن شود بلکه با رعایت نکات بهداشتی این موارد اشکالی ایجاد نمیکند. مراکز درمانی، پذیرش افرادی که به غیر از درمان کرونا مراجعه میکنند را از دیگر بیماران تفکیک میکنند لذا مادران باردار نگران زایمان نباشند. این متخصص بیماریهای عفونی درباره چگونگی استفاده از آنتی بادیهای ساخته شده در بدن پس از دو هفته بهبودی، گفت: پلاسمای خون شخصی که بهبود یافته پس از دو هفته بهبودی میتواند برای تزریق به بیماران مبتلا مفید باشد. در شرایط حاضر که شناخت زیادی درباره شیوه دقیق انتشار و چگونگی بیماری زایی این ویروس در دسترس نیست، مطالب زیادی منتشر میشود که اعلام میکنند در درمان کووید ۱۹ مؤثر است. متخصص بیماریهای عفونی، درباره تعویق عملهای جراحی غیر ضروری یا عملهایی که میتوان به تعویق انداخت نیز افزود: اگر ضرورتی در عمل جراحی وجود ندارد آن را به زمان دیگری موکول کنید. عمادی با بیان اینکه پشه، مگس و سوسک نمیتوانند ناقل کرونا باشند، گفت: بوییدن گل و گیاه میتواند در انتقال بیماری پرخطر باشد. وی از دست دادن حسن بویایی و چشایی را از جمله علائم کرونا دانست و افزود: با بهبود بیمار مبتلا به کرونا حس بویایی و چشایی او باز میگردد. عمادی گفت: لباسهای آلوده به کرونا در دمای هوای بهاری (حدود ۱۰ تا ۲۰ درجه) میتواند تا دو هفته زنده بماند.
ویروس کرونا با ریه ها چه می کند؟
سایت خبری باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت:ویروس کرونا در سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین به تمام مردم دنیا معرفی و باعث ایجاد دردسرهای زیادی شد، به طوری که امروزه در اکثر کشورهای دنیا موضوع مقابله با بیماری کووید ۱۹ و ویروس کرونا مطرح شده است و کشورها براساس ابلاغیه های سازمان بهداشت جهانی و پروتکلهای ملی اقداماتی را در زمینه کاهش شیوع این ویروس انجام داده اند. میزان کشندگی ویروس کرونا بسیار کمتر از آنفولانزا است اما متاسفانه سرایت پذیری و بیماری زایی آن چندین برابر آنفولانزا است. امروزه با شیوع بیماری کرونا و رعایت نکردن افراد و حضور آنها در اجتماع و ترددهای بی جا در سطح شهر می تواند باعث آلوده شدن سایر شهروندان به بیماری کووید ۱۹ شود. ویروس کرونا وقتی که وارد بدن میشود میتواند در محیط زنده تکثیر کند به همین دلیل هنگامی که بر روی یک سلول زنده می نشیند در آن سلول تزریق و هنگامی که محیط ویروس آلوده شد سلول می ترکد و باعث پخش سلول های آلوده به ویروس کرونا در تمام محیط می شود. ویروس کرونا بیشترین آسیب را به دستگاه گوارش، طحال و ریه وارد می کند و سبب تخریب می شود. این ویروس هنگامی که بر روی سلول های ریه می نشیند باعث آلوده شدن آن و سایر سلول ها می شود و بعد از گذشت ده روز باعث ایجاد گرفتاری فرد بیمار می شود. انتشار ویروس کرونا در بدن و آلوده شدن سلول ها باعث آسیب جدی به سیستم ایمنی بدن می شود که به دلیل آلوده بودن سلول های سیستم ایمنی به ویروس کرونا درخواست یک حمله تمام عیار و مجدد برای کشتن ویروس از سوی سیستم ایمنی بدن صادر می شود و به خاطر اینکه ویروس سیستم ایمنی را آلوده و سردرگم کرده است یک حالت جنون جنگی در سیستم ایمنی بدن ایجاد می شود و در این زمان اوضاع وخیم و خسارت های جبران ناپذیری بر بدن وارد می شود. برخی از مردم به دلبل اپتلا به بیماری کووید ۱۹ دچار مشکلات حاد و عفونت ریوی شده که برای زنده ماندن باید از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده کنند و اگر سیستم دفاعی بدن از ویروس شکست بخورد باکتری وارد شبکه خون شده و ویروس و آلودگی تمام بدن را می گیرد و فرد بیمار تا یک قدمی مرگ می رود. ویروس کرونا سرایت پذیری اش از آنفلوانزا بیشتر است اما میزان کشندگی آن کم تر است. خبر بد این است که هیولای همه گیری به طرز وخشتناکی می تواند به سایرین سرایت کرده و باعث شده آن ها به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شوند و هنگامی که همه گیری سریع در بین افراد زیادی اتفاق می افتد، مردم و بیماران زیادی به بیمارستان ها و مراکز درمانی جهت درمان مراجعه می کنند و هیچ نظام بهداشتی در دنیا توان ارائه خدمت به تعداد زیادی بیمار را ندارد.
دوران کرونا دوران آزمونهای اخلاقی است
روزنامه صبح نو در یادداشتی از ابراهیم دادجو، عضو هیات علمی گروه معرفتشناسی پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی آورد:همهگیری ویروس کرونا در آخرین ماه سال ۱۳۹۸ شمسی و تداومی که دارد، به چالشهای فکری گوناگونی دامن زده است. همهگیری ویروس کرونا رویدادی جهانی است و هر رویدادی بسته به واقعیت و تأثیراتی که دارد بر برخی چیزها تأثیرگذار بوده و از تأثیرگذاری بر برخی دیگر ناتوان است. در یادداشت حاضر میکوشم با نگاهی معرفتشناسانه و به اجمال به این مساله بپردازیم که ویروس کرونا و همهگیری آن فاقد کدامین و دارای کدامین تأثیرات است. همهگیری ویروس کرونا دارای دو جنبه نظری و عملی است:در جنبه نظری، ظهور ویروس کرونا و همهگیری آن، رویدادی طبیعی است و موضوع پژوهش علوم تجربی و بهخصوص موضوع پژوهش علوم پزشکی است. راه پژوهش در ظهور و بروز آن، پژوهش در شناسایی آن و پژوهش در روشهای درمان یا مقابله با آن، تجربه و آزمایشهای تجربی است. همانطور که پژوهشهای عقلی یا نقلی عملاً روش پژوهش در ویروس کرونا (مطرح در علوم تجربی پزشکی) نیستند و در شناسایی و درمان یا مقابله با ویروس کرونا بیتأثیرند، ویروس کرونا و پژوهشهای راجع به آن نیز عملاً روش پژوهش در امور عقلی و امور نقلی (مطرح در علوم انسانی و علوم اجتماعی و رفتاری) نیستند و در شناسایی و کاربست اینگونه امور و علوم بیتأثیرند. اکنون میدانیم که امور تجربی را از راه تجربه، امور عقلی را از راه عقل، و امور نقلی را از راه نقل مورد شناسایی قرار میدهیم. انتظار نداریم که یک امر تجربی علمی (همچون ویروس کرونا) را از راهی غیر از تجربه، و به طور مثال از راه عقل و دین یا یک امر عقلی (همچون حکمت آفرینش) یا دینی (همچون اعتقادات) را از راهی غیر از عقل و دین، یعنی از راه تجربه مورد شناسایی قرار دهیم.
نظر شما