روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم محمدعلی نویدی مدرس دانشگاه آورده است: هیجان چیست؟ حزم چه میباشد؟ در دوران بحران کرونا، هیجان چه کمکی به انسان و زندگی میکند؟ حزم چه نسبتی با هیجان دارد؟ آثار ماندگار حزم در زندگی انسان کدام است؟
ویروس کرونا به دلیل هجوم ناگهانی، جهانی، ناشناختگی و ابهامات فراوان، موجب هیجانات منفی مخرب و مسری در روزگار کنونی بشر زمینی شده است. در واقع کووید-۱۹ به سطح و ساحت هیجانی آدمی، حملهور شده و سبب ترس و وحشت همگانی شده است. چرا این ترس و هیجان منفی و اثر آن، در این مدت باقی مانده و روز به روز گسترش یافته است؟ البته علل و عوامل گونهگون مدخلیت و مؤثریت دارند، لیکن، هیجانات، در درونیترین و قدیمیترین بخش مغز و بدن، اثرات طبیعی و فیزیولوژیکی دارند.
حال، پرسش این است که چگونه میتوان از اثرات مخرب هیجانات و احساسات کاست یا آن را کنترل کرد؟ راه کاهش و کنترل هیجانات و احساسات منفی و مدیریت استرس و اضطراب، خصوصا در زمان بیماریها و شیوع ویروسها، مدیریت ذهن و اندیشه است، یعنی دوراندیشی، تدبیر و حزم. حزم یعنی دقت، درستکاری و استواری. در نمونه بحران کرونا، مراقبت و فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و مواد ضدعفونی کننده و انجام پروتکلهای بهداشتی و درمانی ایران و سازمان بهداشت جهانی، لازم و ضروری است. بیمباهاتی، بیاعتنایی و عدم مسئولیت، ماندن در سطح احساس و هیجان است تا ورود به ساحت حزم، اندیشهورزی و خردمندی. شرط عقل و حزم، احتیاط و حزامت در امور و کارهاست. جان کلام این است که قبل از عزم کاری، حزم و هنر اندیشیدن لازم است تا اثر نافع، حاصل آید.
در دوران پساکرونا، بشر برای حزم، احتیاط، تدبیر و انتخاب منطقی و معقول، و نیز اقدامات اندیشهورزانه و آیندهنگرانه بیش از دوران پیشاکرونا، اعتبار و اهمیت قائل خواهد شد. این شرط زندگی خردمندانه است. دلیل دیگر آن است که زندگی اصیل با خباط، خبط و اشتباه، احساس و هیجان، ماندگار نیست. سیر تاریخ و جوامع گواه این حقیقت است. کرونا به ما یادآوری کرد که بیندیشیم و راهحلهای خردمندانه برای مسئلهها و کلان مشکلات خود پیدا کنیم.
نظر شما