از نخستین روزهای پس از انقلاب اسلامی تلاش دشمنان ایران بر آن بود تا ارتش را از بدنه انقلاب و جامعه جدا سازند، اما ارتشیان فداکار نشان دادند که «ارتش فدای ملت» تنها یک شعار نیست. در نتیجه ارتش در جهت حفظ و حراست از انقلاب، نقشی برجسته و بیبدیل ایفا کرد و باعث شد تا امام خمینی (ره) برای تجلیل از نقش ارتش انقلابی، روز بیست و نهم فروردین را به نام روز ارتش نامگذاری کنند. در همین ارتباط، خبرگزاری جمهوری اسلامی میزگردی را برای شناخت ابعاد دقیق نقش ارتش در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب با حضور «امیر سرتیپ سعید پورداراب» و امیر سرتیپ «احمد کریمی» از فرماندهان ارتش در هشت سال دفاع مقدس و سرهنگ دکتر «محسن صادقنیا» رئیس اداره حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس برگزار کرد که مشروح بخش سوم این میزگرد در ادامه ارائه میشود.
مجری: امیر کریمی، در اینجا این پرسش مطرح میشود که نقش فرماندهان ارتش مانند شهید قرنی، شهید فلاحی، شهید صیاد شیرازی و دیگران چه بود و آنان چگونه توانستند باعث شوند تا ارتش پس از فرمان امام (ره) جایگاه خود را بازیابد.
- امیر احمد کریمی: فرماندهان ارتش، فرماندهان ولایی و مطیع دستور امام (ره) بودند و دقیقاً مراقب یگان خود بودند و حضور در صحنه داشتند. فرماندهان اتاقنشین و پشتمیزنشین نبودند. آنها در عملیاتها و صحنهها، با پرسنل بودند و آنان را لحظه به لحظه هدایت میکردند. اگر حضور این فرماندهان مومن آن زمان و همین امروز نبود، مشکلات بسیاری ایجاد میشد. همه نیروهای مسلح متحد هستیم و در برابر آمریکا ایستادهایم.
مثل حضوری که شهید فلاحی در کردستان داشتهاند.
- امیر احمد کریمی: خدا شهید فلاحی را رحمت کند. در مورد نقش ارزنده ایشان در دوران دفاع مقدس بسیار کم گفتهشدهاست. ایشان در غائله پاوه همراه با شهید چمران، مستقیماً حضور داشتند. زمانی که شهید فلاحی با بالگرد در منطقه حضور یافتند، حتی بالگرد وی را هدف قرار دادند. شهید فلاحی اول خودشان در منطقه عملیاتی حضور پیدا میکردند و بعد یگان را وارد عملیات میکردند. این حضور در صحنه باعث آرامش در نیروهای میشد و پرسنل هم تلاش میکردند دستورات را مو به مو انجام دهند.
بنده یک نکته حاشیهای هم بگویم. اکثر مباحثی که امروز مطرح میشود، درباره دوران جنگ است. اما بیست ماه پس از انقلاب اغلب مورد بررسی قرار نگرفته است. سوال نمیشود که این بیست ماه چگونه گذشت. دشمن بعثی در این بیست ماه حدود ۶۴۰ بار تعرض هوایی، دریایی و زمینی به ایران داشته است. ۶۴۰ بار تعرض کم نیست و ارتش به این تعرضات پاسخ میداد. ما در ابتدای دوران انقلاب، با مشکلات ساختاری در ارتش مواجه بودیم، اما ایمان داشتیم و این ایمان بسیار موثر بود. ما در آن بیست ماه در مناطق مختلف درگیری بودیم. نیروهای مسلح در آن زمان باید مقابل این اتفاقات میایستادند.
بنده این را هم پاسخ بگویم که برخی میگویند ارتش خواب بود یا حواسش به تحرکات عراق نبود. در حالی که ارتش دقیقاً واقف به شرایط بود و ارتش از اول سال ۱۳۵۹ آماده باش و دستور پدافند علمیاتی بدر نوشته شد که حدود هفتاد صفحه بود. فرماندهان در بطن یگانهای خود مجری دستورات رده بالا بودند.
جناب سرهنگ صادقنیا، آیا اسناد تعرضات رژیم بعث عراق در آن بیست ماه موجود است؟
- سرهنگ محسن صادقنیا: بله. موجود است. همانطور که میدانید اسناد طبقهبندی داشتند. این اسناد در گذشته طبقهبندی بودند. اما اکنون که در چهل سالگی سالگرد دفاع مقدس هستیم، این اسناد از طبقهبندی خارج شدهاند. ما در دفتر حفظ آثار اسناد یگانها، تیپها و لشگرهای عمل کننده اسناد را استخراج کردیم و در شرایط آرشیوی مناسبی قرار گرفتهاند و اکنون در کتابهای منتشر شده مرکز استفاده شدهاند.
بنده در مورد فرمان تاریخی حضرت امام (ره) میخواهم با گزیده کوتاهی از پیام ایشان عرایضم را تکمیل کنم. بخشی زیبا از این بیانات به این شرح است: «روز چهارشنبه ۲۹ فروردین روز ارتش اعلام میشود. ارتش محترم در این روز در شهرستانهای بزرگ با سازوبرگ به رژه بپردازند و پشتیبانی خود را از جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران و حضور خود را برای فداکاری در راه استقلال و حفظ مرزهای کشور اعلام نمایند. ملت ایران موظفند از ارتش اسلامی استقبال کنند و احترام برادرانه از آنان نمایند. اکنون ارتش در خدمت ملت و اسلام است و ارتش اسلامی است». بنده میخواهم از این فرصت استفاده کنم و دعوت کنم از همه نویسندگان، فعالان فرهنگی، فیلمسازان و همه کسانی که میتوانند به انعکاس نقش بیبدیل ارتش در مسائل مختلف و ثبت در حافظه تاریخی ملت کمکی کنند و در انتشار زندگینامه شهدای ارتش یاری نمایند، به دفتر حفظ و نشر آثار نیروی زمینی مراجعه فرمایند و ما دستان سبز آنان را میفشاریم.
نظر شما