بازی های بومی و محلی که قدمتی به اندازه تاریخ سرزمینمان دارند اکنون در کشاکش زندگی روزمره و پیشرفت علم و تکنولوژی و شیوع ویروس کرونا رو به فراموشی هستند و برخی نیزبه خاطرهها سپرده شده اند.
ماندن طولانی مدت در خانه موجب بروز مشکلات به سبک زندگی می شود که تاب آوری خانواده ها را برای حفظ قرنطینه خانگی کاهش می دهد از این رو برگزاری بازی های بومی و محلی در خانه راهکاری مناسب برای تقویت فرهنگ ها می باشد.
شاید بحران کرونا و قرنطینه خانگی موجب شود والدین، برخی از آیین های سنتی را به فرزندان خود بیاموزند و برای مدت زمان کوتاه آنها را از دنیای دیجیتال دور کنند.
بازی های بومی محلی در لرستان به سه دسته جمعی، انفرادی و فکری تقسیم می شوند که هرکدام نشان از قدمت در این سرزمین داشته و پیامی را به یادگار از گذشته تا به امروز حمل کرده اند.
در استان لرستان بازی های دسته جمعی شامل آتش بیار، الا پشتی، الکو، اشتی، اوشاری، انی منی، بالا رفتن از طناب، برد چق چق، بردوکل، پرتاب لاستیک، پم پری پمه، تاپو پلنگه، توپ و چو، تنور بازی، چاله بازی، چوب کاری، خروس جنگی، داک بازی، دال پبلان، دس به چاله، دسش ده، دودوک، دور میله، شاخ بازی، شلمه کوره، طاق پیل اشکسه، طناب کشی، قایم موشک بازی، هفت سنگ و یکله هفت می باشد.
همچنین می توان بازی های انفرادی استان را شامل آسمو چه رنگه، آلا بالاخو، النگ النگ شیر تا پلنگ، بزن بزن، تیراندازی، جفتو، چوزوکی، چوپی گیر، دست بالا دست زیر، زور بازو، سرسره بازی، سه گودالک، سه گم سه تیر، قلاپر، قلماسنگ، قون قیقاچ با اسب و چوب بازی و قیقاچ با اسب سوارکاری، دسته بندی کرد.
برگزاری نخستین جشنواره فرهنگی ورزشی مجازی در لرستان
مدیرکل ورزش و جوانان لرستان گفت: نخستین جشنواره فرهنگی ورزشی(مجازی) بازیهای بومی و محلی با شعار هر خانواده یک بازی در راستای کاهش انتقال ویروس کرونا در حال برگزاری است.
سید علی کریمی اظهار داشت: این جشنواره فرهنگی ورزشی با همت هیات ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی لرستان با هدف توسعه ورزش در خانه در ایام مبارزه با ویروس کرونا میباشد.
وی ادامه داد: هیاتهای همگانی، پزشکی ورزشی و روستایی عشایری که جنبه عمومیتری دارند با برگزاری مسابقات مجازی در راستای آگاهسازی مردم درباره این بیماری و همچنین سرگرم کردن خانوادهها با اهدای جوایز ارزنده تلاشهای قابل تقدیری انجام دادهاند.
وی گفت: اقدامات جهادی که در تمامی شهرستانها فعال شده، با هدف مبارزه با شیوع ویروس کرونا و تلاش برای فراهم شدن سلامت مردم است.
وی افزود: همچنین در این مدت نظارت مستمر بر باشگاههای سراسر استان، پملپ باشگاههای متخلف در راستای کاهش انتقال ویروس کرونا صورت گرفت.
کریمی ادامه داد: هیاتهای ورزشی براساس مصوبه کارگروه مبارزه با کرونا ورزش استان، مخاطبین رشتههای خود را در کانالهای اختصاصی تمرین میدهند.
مدیرکل ورزش و جوانان لرستان گفت: احیاء بازی های بومی و محلی یکی از موثرترین راه های ترویج فرهنگ اصیل ایران و لرستان است که باید تحت هر شرایط آن را حفظ کنیم.
برگزاری جشنواره بازی های بومی و محلی راهکاری مناسب برای مقابله با ویروس کرونا است
رییس هیات ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی لرستان گفت: اولین جشنواره بازی های بومی ومحلی خانگی (هرخانواده یک بازی) درسطح استان برگزار شد.
علی خاوری افزود: این جشنواره در راستای پشیگیری از شیوع ویروس کرونا و شعار درخانه می مانیم با اجرای بازی های بومی و محلی با مشارکت اعضای خانواده بود.
وی ادامه داد: جشنواره بازیهای بومی و محلی با همکاری مشترک اداره کل ورزش و جوانان لرستان و هیات ورزش روستایی و بازی های بومی و محلی استان برگزار شد.
خاوری بیان کرد: این نخستین جشنواره است که باتوجه به تاکیدات بهداشتی به تشویق مردم و مشارکت آنان برای درخانه ماندن جهت شکست کرونا و همچنین نقش موثر ورزش در بالابردن نشاط، سرگرمی و سلامتی خانوادهها در استان برگزار می شود.
وی گفت: برگزار کنندگان این جشنواره آثار خود را ارسال کرده و اعلام نتایج آن ۲۰ اردیبهشتماه مصادف با میلاد با سعادت امام حسن مجتبی (ع) میباشد.
خاوری اضافه کرد: ورزش های روستایی از شادابی خاصی برخوردار بوده و از مردم درخواست کرد برای افزایش سطح ایمنی و سلامتی خود درجهت مبارزه و شکست ویروس کرونا به اجرای بازیهای بومی و محلی در خانه اقدام کنند.
دبیر هیات بازی های بومی محلی و ورزش های روستایی لرستان می گوید: هرساله با برگزاری بازی های بومی محلی در استان فرصتی به دست می آید تا بتوانیم فرهنگ لرستان را در قالب رشته های ورزشی بومی معرفی کنیم.
علی محمد پنجی پور ادامه داد: دال پلان، قیقاچ، کورس سوارکاری، تیراندازی، یک قل دوقل، طناب کشی، حمل کیسه، لی لی، کشتی محلی و هفت سنگ از مسابقاتی است که هرساله در جشنواره های مختلف کشور از آن بعنوان ورزش های بومی و محلی لرستان استفاده می شود.
وی افزود: در مسابقاتی که لرستان مهمان برگزاری آنها است برای جذب گردشگر از ظرفیت های مانند زدن سیاه چادر، پخت نان، درست کردن دوغ محلی، آش محلی و نواختن گروه های موسیقی محلی استفاده می کنیم.
وی بیان کرد: برای جذابیت هرچه بیشتر مسابقات تمام تیم های شرکت کننده باید از لباس های محلی خود به عنوان بیانگر فرهنگ و تمدن استفاده کنند اما متاسفانه امسال به دلیل شیوع کرونا نمی توانیم اقدام به برگزاری جشنواره های بومی و محلی کنیم.
وی اضافه کرد: اما برگزاری بازی بومی و محلی در خانه و ارسال آثار می تواند به حفظ آیین های سنتی کمک کند.
طبق آخرین آمار تعداد مبتلایان قطعی به این ویروس در ایران ۹۰ هزار و ۴۸۱ نفر است که از این تعداد تا به حال پنج هزار و ۷۱۰ نفر فوت و ۶۹ هزار و ۶۵۷ نفر بهبود یافته اند.
نظر شما