شبکه دویچه وله در مطلبی نوشت: بحران کرونا کلانشهرهای آفریقا را نیز مانند سایر نقاط جهان درگیر خود کرده است. از ژوهانسبورگ، مرکز اقتصادی آفریقای جنوبی گرفته تا کامپالا، پایتخت اوگاندا همه گرفتار ویروس کرونا شده و زندگی عادی با اعمال تعطیلیها و مقررات منع آمدوشد دستخوش تغییر شده است.
اما آیا آفریقا یک قربانی بیدفاع در برابر این بیماری عفونی است؟
«احمد اوگول اوما» قائممقام مدیر مرکز آفریقا برای کنترل و پیشگیری بیماریها (Africa CDC) نظری عکس دارد و از اقدام سریع دولتهای آفریقایی در مقابله با بیماری "کووید ۱۹" تقدیر میکند.
او میگوید: «این درس را ما در حقیقت در بحران ابولا در سال ۲۰۱۴ در غرب آفریقا آموختیم. ما سریع عمل میکنیم؛ با روشها، شناخت و شرکای اجتماعی امتحانشده خودمان.»
وی در ویدئوکنفرانس "کووید-۱۹ و آموختههای قبلی آفریقا" دراینباره گفته است، همین آموختهها باعث شد آفریقا تاکنون کمترین شمار ابتلا به ویروس کرونا را داشته باشد.
همچنین «گوین چرچیارد» رئیس مؤسسه بهداشت و درمان "آروم" آفریقای جنوبی در این کنفرانس گفت: «به دلیل سالهای متمادی مبارزه با بیماری ریوی سل، راهکارهایی مانند فاصلهگذاری اجتماعی و کنترل عفونت برای ما جدید به حساب نمیآیند.»
به گفته او، حتی میتوان آموزشهایی را که پیش از این در مبارزه با بیماریهای سل و ایدز ارائه شده بود اندکی تغییر داد و در مبارزه با کووید-۱۹ به کار بست.
چرچیارد تأکید کرد: «برخلاف تعدادی از کشورهای صنعتی، کشورهای آفریقایی اساس کار خود را راهحلهای علممبنا قرار دادهاند. ما در کشورهای آفریقایی در این زمینه مدیریتی دیدیم که در هیچ جای دیگر پیدا نمیشود.»
با این حال سازمان بهداشت جهانی با وجود موفقیت اولیه کشورهای آفریقایی در مهار کرونا از این امکان سخن گفته که این قاره ممکن است شدیدتر از سایر ملل جهان گرفتار این بیماری شود.
اما «رابرت کاپل» استاد برجسته مؤسسه آفریقاشناسی دانشگاه لایپزیگ معتقد است، آفریقا قربانی بیدفاع پاندمی (همهگیری جهانی) کرونا نیست.
این اقتصاددان به دویچه وله میگوید: «ما در برداشت خود باید درسی را بیاموزیم: این که آفریقا قاره پاندمیها و بحرانهای عرصه اقتصاد و بهداشت و درمان نیست.»
آفریقا از نظر او قارهای است که مسائل را "خود به دست گرفته و از راه و روشی بسیار متفاوت اقدام میکند".
«رابرت کاپل» استاد مؤسسه آفریقاشناسی دانشگاه لایپزیگ، شرکتهای نوآور محلی در آفریقا را بازیگران مهمی در مبارزه با بیماریهای عفونی میخواند. این شرکتها و همچنین برخی شرکتهای نوپا برای نمونه در ساخت داروها، ماسکها و ضدعفونیکنندهها نقش مهمی ایفا کردهاند.
به عقیده این اقتصاددان، باید در این زمینه اعتماد به "دانش محلی" را از آفریقا آموخت.
او میگوید، مبارزه موفق با ابولا و سایر بیماریها در آفریقا نشان میدهد که همیشه کمکهای بینالمللی و پول زیاد، تعیینکنندههای اصلی میزان موفقیت در این مبارزه نیستند.
البته در صورت افزایش بیماران و شدت گرفتن بحران به هر دوی اینها نیاز است اما در مرحله نخست مبارزه با ابولا، این جوامع محلی، سازمانهای مدنی و مسئولان منطقهای بودند که جلوی بیماری را گرفتند.
عامل دیگری که باعث شده آفریقا هنوز مانند دیگر قارهها درگیر کرونا نشود این است که این ویروس ابتدا سراغ سایر مناطق جهان رفته و آفریقا فرصت داشته خود را برای مقابله با آن آماده کند.
۲۰۲۳
نظر شما