«وحید مایار» سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان طی کنفرانسی مطبوعاتی در کابل گفت که این وزارتخانه در یک برنامه تحقیقی آزمایشی ۵۰۰ نمونه از مناطق مختلف شهر کابل را بصورت تصادفی برای تست انتخاب کرده بود که از این جمله نتیجه ۱۵۶ نفر در این تست مثبت تشخیص شده است.
وی هشدار داد، این تحقیق نشان میدهد که ویروس کرونا بسرعت درحال گسترش است و موارد زیادی که از دید آنها پنهان مانده در جامعه وجود دارد و اگر مردم به توصیه های این وزارت توجه نکنند با چالش جدی روبرو خواهند شد.
مایار اضافه کرد که پیش از این از هر یکصد تست ۲۲ درصد مثبت تشخیص داده میشد اما اکنون این رقم به ۳۲ درصد رسیده است و برای نخستین بار در شبانه روز گذشته ۲۳۵ مورد مثبت در این کشور ثبت شده که بالاترین رقم از آغاز شناسایی این ویروس در افغانستان است.
«بشیراحمد حمید» یکی از پزشکان وزارت بهداشت این کشور پس از این تحقیق به شهروندان افغان هشدار داد که هر مرگی که طی این روزها در گوشه و کنار کشور اتفاق میافتد، میتواند ناشی از ویروس کرونا باشد و مردم باید با هر مورد فوتی با شک ابتلا به ویروس کرونا برخورد کنند.
به گفته وی، این تدابیر زیانی به مردم ندارد و اگر شخص فوت شده ویروس کرونا هم نداشته باشد مردم ضرر نخواهند کرد. وزارت بهداشت افغانستان برای بدترین روزها و گسترش سریع ویروس کرونا اعلام آمادگی کرده است اما مردم باید قرنطینه را بصورت جدی مراعات کنند تا با فاجعهای مواجه نشویم.
«وحید مجروح» معاون وزارت بهداشت این کشور هم به تلویزیون «طلوع نیوز» گفت که طرحی آماده کرده اند که یکصدهزار تختخواب برای بیماران کرونایی در حال آماده شدن است و آنها قصد دارند اگر این بیماری بسرعت افزایش یابد تا ۱۰ هزار تختخواب «آی سی یو» برای بیماران آماده کنند.
به گفته وی، بودجه این برنامه آماده است و دولت برای این طرح پول در اختیار دارد و این طرح تنها در صورت پیش بینی بدترین سناریو اتخاذ شده است.
وزارت دارایی افغانستان نیز اعلام کرد که ۹۰ میلیارد افغانی دیگر را برای مقابله با ویروس کرونا اختصاص داده و اگر با معادل دلار سنجیده شود نرخ هر دلار آمریکایی در کابل ۷۶ افغانی است.
این وزارتخانه گفته است، این بسته مالی چند بخش دارد که ۲۹.۷ میلیارد افغانی از تعدیل بودجه ملی برای مقابله با کرونا انتقال داده شده و ۲۲.۴ میلیارد دیگر آن از محل کمکهای خارجی تأمین شده است.
براساس طرح وزارت دارایی افغانستان، ۱۳.۴ میلیارد افغانی در بخش بهداشت، ۱۱.۱ میلیارد در بخش زیربنایی و تجهیزات بهداشتی، ۲۷.۷ میلیارد افغانی در بخش مصونیت اجتماعی و ۳۳.۱ میلیارد دیگر آن هم در بخش رفاه اجتماعی به مصرف خواهد رسید.
«شمعروزخان مسجدی» سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان هم گفته است که پیش از این ۶.۳ میلیارد افغانی را برای توزیع نان خشک رایگان اختصاص داده بودند که این برنامه پنج روز پیش در کابل آغاز شد و امروز در پنج استان دیگر این کشور نیز عملی خواهد شد.
وزارت اقتصاد افغانستان گفته است با گسترش ویروس کرونا و قرنطینه کردن مردم در شهرهای بزرگ، میزان فقر به ۷۰ درصد رسیده و تنها ۷۰۰ هزار نفر از کارگران روزمزد درآمدهای روزانه خود را در این کشور از دست دادهاند که نیاز به کمک دارند.
نهاد بین المللی حمایت از کودکان نیز پیش از این گفته بود که ۷۰۰ هزار کودک افغان با سوء تغذیه مواجهاند و از نهادهای بینالمللی و کشورهای خارجی خواستار اقدام فوری برای کمک به این کودکان شده بود.
آخرین آمار وزارت بهداشت افغانستان حاکی از آن است که تاکنون ۲ هزارو ۷۰۷ نفر به این ویروس گرفتار شده و از این جمله ۸۵ نفر جان باختهاند و ۳۴۵ تن دیگر هم بهبود یافته و از بیمارستان مرخص شدهاند.
نظر شما