۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۷:۳۲
کد خبرنگار: 1295
کد خبر: 83775187
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تاثیرات متناقض کرونا بر سیاست بین الملل

۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۷:۳۲
کد خبر: 83775187
تاثیرات متناقض کرونا بر سیاست بین الملل

تهران-ایرنا- شیوع کرونا تاثیات متناقضی در سیاست بین الملل گذاشته است؛ در حالی که گسترش سریع آن در پنج قاره جهان نگاه ملی گرایانه به حل مسائل را به چالش کشیده است، عدم همکاری دولت‌ها و کشورها در بلوک‌های منطقه ای مانند اتحادیه اروپا باعث گرایش برخی از دولت‌ها به داخل مرزهای ملی شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کرونا تاثیرات زیادی بر جنبه‌های مختلف زندگی انسان‌ها در سراسر جهان گذاشته است و فرضیه‌های متعددی برای زندگی در دوران پس از کرونا مطرح شده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند در جهان پساکرونا ساختار سیاست و قدرت در جهان دچار تحولات عمیقی خواهد شد.

پاندومی کرونا نه تنها سلامت انسان و روابط اجتماعی او را تحت تاثیر قرار داده است بلکه دیگر حوزه‌های مهم زندگی را نیز دست‌خوش تغییر کرده  است. به دلیل سرعت شیوع ویروس کرونا، قطعا کشورها نمی‌توانند به تنهایی مسئله را به شکل کامل حل کنند. تا هنگامی که جایی در کره زمین، ویروس کرونا در میان جمعیت بزرگی شایع است و واکسن موثری برای همگان ساخته نشده است این خطر وجود دارد ویروس، بار دیگر فراگیر شود.

در واقع جامعه بشری در سراسر جهان با بحرانی مشابه روبه‌روست و هنوز نتوانسته راهی برای ریشه کن کردن بحران پیدا کند در عین حال از هماهنگی گسترده برای جلوگیری از گسترش بحران نیز خبری نیست.

پیش از اینکه بحران کرونا آغاز شود بسیاری از اهالی سیاست معتقد بودند که سال ۹۹ سال سختی خواهد بود. اکنون اوضاع پیچیده‌تر شده و علاوه بر تحریم‌ها و فشارهایی که سیاست خارجی‌ و داخلی کشور را درگیر کرده است ما با عواقب اقتصادی کرونا هم روبرو هستیم. اگرچه تمامی کشورهای جهان درگیر این تنش سیاسی و اقتصادی پس از کرونا هستند اما در ایران به دلیل تحریم ها این تنش ها شدیدتر خواهد بود. دوران پساکرونا دوران سختی هم از نظر اقتصادی و هم از نظر سیاست داخلی خواهد بود. البته این مسائل در تمامی جهان رخ خواهد داد. اما با توجه به  اینکه مشکلات اقتصادی مانند تحریمها داریم با مشکلاتی بیشتر روبرو خواهد بود.
در عین حال تحریم‌های آمریکا و فشارهای سال‌های اخیر باعث شده جامعه ایرانی در مقایسه با بسیاری از کشورها از قدرت تاب آوری بیشتری برخوردار باشد. کما اینکه با توجه به کاهش تقاضای جهانی در بازار نفت ایران کمترین آسیب را از این مقوله در مقایسه با سایر تولید کنندگان خواهد دید.  

از جهاتی می‌توان کرونا را یکی از تاثیرگذارترین پدیده‌هایی دانست که صورت بندی و ساختار روابط بین الملل را دچار دگرگونی  کرده است. فراگیرشدن این ویروس و عکس‌العمل جهانی در قبال آن ابعاد مختلفی داشته است. با این حال هنوز قضاوت در مورد اثرات دقیق اقتصادی، سیاسی و اجتماعی آن ممکن نیست.

پاندومی کرونا نقطه عطفی در سیاست‌های کشورهای جهان خواهد بود از یک سو شاهد هراس برخی کشورها از دیگر کشورها و حرکت به سوی ملیگرایی تقویت شده در این سال‌ها هستیم و از سوی دیگر شاهد همکاری های بین المللی برای نابود کردن این ویروس هستیم.

کرونا آزمون جهانی بزرگی است برای آنکه میزان کارآمدی جهانی سازی را نشان دهد و آن را از یک مسئله سیاسی محض به یک پدیده مورد سنجش در جهان واقع تبدیل کند. ظهور ناگهانی کرونا در بیش از ۲۰۰ کشور جهان در کمتر از صد روز بدون توجه به مرزهای جغرافیایی و سیاسی بر ابعاد جهانی‌سازی تاثیر جدی گذاشته است.

بسیاری از تحلیلگران مسائل بین المللی معتقدند که نظم چند دهه‌ای ساختار بین المللی در این دوره دچار تغییر خواهد شد. احتمالا در دوره پس از مهار کرونا شاهد اهمیت دوباره مرزها و تشدید نظارت‌های ملی خواهیم بود که در نهایت به کمرنگ شدن روند جهانی‌سازی منجر می‌شود.

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در مورد شیوع کرونا گفته است که ویروس کرونا ماهیت جهانی شدن و ساختار سرمایه داری بین المللی را تغییر خواهد داد. او تأکید کرده است که همه ما اینک در مقابل نیاز عمیق ابداع چیز تازه ای هستیم، زیرا، این تنها کاری است که می توانیم انجام بدهیم. رئیس جمهوری فرانسه که این سخنان را در مصاحبه با نشریه اقتصادی فاینشنال تایمز گفته افزوده است که بشریت وارد دوره ناشناخته‌ای شده است. او تصریح کرده است: برای نجات جان آدمیان نیمی از جمعیت جهان را متوقف کرده‌ایم و این در تاریخ ما بیسابقه است مضاف بر اینکه هیچ تصوری از سرانجام بحران جهانی حاضر نداریم.

بسیاری از نظریه‌پردازان معتقدند که هنوز نمیتوان اثرات پاندومی کرونا را بر سیاست‌های جهان پیش‌بینی کرد تاثیرات سیاسی پس از آشکار شدن تاثیرات اقتصادی نمایان خواهد شد تاکنون کرونا باعث افزایش نابرابری اقتصادی، بیکاری، بدهی و فقر شده است. باید دید این پاندومی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و کشورها تا چه حد موفق خواهند شد، لطمات وارده توسط این بیماری را جبران کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha