زنگنه: تحرکات داعش برای باقی ماندن آمریکایی‌ها و کسب امتیاز است

تهران-ایرنا- کارشناس مسائل منطقه اقدامات اخیر داعش در عراق را در اختیار داشتن بهانه برای باقی ماندن ‌آمریکا در عراق و کسب امتیازات در فرایند تشکیل دولت این کشور عنوان کرد.

«صباح زنگنه» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به شیوع ویروس کرونا اظهارداشت: شیوع کرونا، همه جهان را در تمامی ابعاد تحت تاثیر قرار داده و منجر شد تا مخاصمات، دوستی‌ها، دشمنی‌ها، همکاری‌ها و جنگ‌ها تحت تاثیر آن دچار تغییر و تحول شوند.

وی با اشارهب ه کاهش قیمت جهانی نفت گفت: میزان مصرف نفت در کشورهای بزرگ از جمله چین، هند، کره جنوبی و ژاپن به دلیل درگیری این کشورها با ویروس کرونا کاهش چشم‌گیری داشته است. معنای کاهش میزان مصرف و قیمت نفت آن است که کشورهای صادرکننده نفت که عمدتا در منطقه خلیج فارس قرار دارند، به شدت ضرر کنند.

این کارشناس جهان عرب ادامه داد: همزمان با کاهش مصرف نفت در عرصه جهانی، شاهد تداوم رویه‌های کودکانه عربستان سعودی در افزایش بی‌رویه صادرات نفت بودیم که موجب شد تا قیمت نفت مجددا سقوط کند.بنابراین هم‌اکنون هم میزان و حجم صادرات و هم نرخ آن پایین آمده است.

کشورهای عربی مجبور به بازنگری در سیاست‌هایشان هستند

زنگنه با اشاره به اتکای کشورهای منطقه خلیج فارس به درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت تصریح کرد: کاهش قیمت نفت برای کشورهایی که اقتصادشان مبتنی و متکی بر صادرات نفت است، موجب ایجاد هرج و مرج اقتصادی می‌شود. در چنین شرایطی این کشورها باید در سه جبهه رویارویی با کرونا، تطبیق شرایط با قیمت بسیار پایین نفت و چالش هزینه‌های عظیم ناشی از بحران‌های خودساخته از یمن تا لیبی مقابله کنند.

وی خاطرنشان کرد: این وضعیت اختلال در اقتصاد این کشورها را به همراه داشته و موجب خون‌ریزی داخلی در اقتصاد این کشورها شده است که می‌تواند در فاصله چند ماه، آنها را به گرداب سقوط و فروپاشی سوق دهد.

این دیپلمات پیشین افزود: کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس ناگزیر هستند به جای شعار دادن و ادامه رویه‌های قبلی، مقداری به اوضاع پیرامونی خود پرداخته و روابط‌شان را با کشورهای منطقه مورد بازنگری قرار دهند.

امارات در حاکمیت عقلانیت نسبت به دیگران پیشقدم است

زنگنه با بیان اینکه هر چقدر در این کشورها، عقلانیت بیشتری حاکم باشد، زودتر به نتیجه می‌رسند، ابراز داشت: به نظر می‌رسد امارات در این زمینه پیشقدم بوده و سعی کرده هم حضور مستقیم خود را در جنگ یمن کاهش دهد و هم روابطش را با ایران بازنگری کرده و بهبود بخشد.

وی با تاکید بر ضرورت همکاری کشورهای منطقه با یکدیگر بیان کرد: همه کشورهای منطقه صادرکننده نفت هستند. اگر آنها به فکر خودشان نباشند، کشورهای صنعتی و کشورهای مصرف‌کننده نفت به فکر آنها نخواهند بود. زمانی اوپک تامین‌کننده ۵۰ درصد نیاز دنیا به نفت بود اما اکنون این میزان به ۳۰ درصد رسیده بنابراین ۳۰ درصد از تاثیرگذاری آنها کاهش یافته است.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که آیا عربستان هم مانند امارات به سمت تنش‌زدایی در منطقه حرکت خواهد کرد، یادآور شد: یک ضرب‌المثل عربی می‌گوید اگر پدر و مادر کودکی نتوانند او را ادب کنند، حوادث روزگار او را ادب خواهد کرد. هنوز علائم و دلایل روشن و جدی در تغییر روش‌ و منش سعودی‌ها دیده نمی‌شود اما جبر شرایط باعث می‌شود آنها هم تن به بازنگری در سیاست‌هایشان بدهند.

آمریکا به فشار و اقدامات تحریک‌آمیز ادامه دهد، ضرر می‌کند

وی درباره احتمال رویارویی‌های نظامی ایران و آمریکا در خلیج فارس هم گفت: آمریکا هم با تغییر فرماندهان نظامی‌اش دچار تجربه جدیدی شده است و هم نیروهای امنیتی و نظامی‌اش متوجه شده‌اند ایران در دفاع از خود و منافعش جدی است و با کسی تعارف ندارد. ایران صاحبخانه است اما آمریکا یک مسافر ناخوانده و مهمان دعوت نشده است. اگر هم اتفاقی بیفتد، این مهمان است که ضرر می‌کند.

سفیر اسبق ایران در سازمان همکاری‌های اسلامی با بیان اینکه اگر آمریکا به فشار و کارهای تحریک‌آمیز خود ادامه دهد، ضرر می‌کند، گفت: آمریکایی‌ها این پاسخ را دریافته‌اند که دچار اشتباه نشوند و خود و منطقه را در معرض خطر قرار ندهند. زمانی پرتغال و انگلیس در خلیج فارس بودند اما حالا آنها از این منطقه رفته اند. آمریکا هم از این دو استعمارگر درس بگیرد و در سکوت و آرامش منطقه را ترک کند.

ظهور مجدد داعش برای باقی ماندن آمریکایی‌ها و کسب امتیاز بود

زنگنه درباره ظهور مجدد داعش در عراق هم اظهار داشت: داعش دچار شکست فکری و ایدئولوژیک در سوریه و عراق نشده است. آنچه داعش از دست داده، تسلط بر سرزمین است. هنوز فکر و اندیشه داعشی وجود دارد و هسته‌های داعش به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

وی با بیان اینکه کشته شدن البغدادی و تعدادی از فرماندهان داعش موجب مقداری تزلزل و تشتت شد، تصریح کرد: با وجود این تزلزل و تشتت همچنان تفکر داعشی و نیروهای عمل‌کننده اعم از سلفیون، تفکیری‌ها و بعثی‌ها وجود دارند و فرمان دهنده هم سازمان جاسوسی آمریکا است.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تلاش‌ جریان‌های سیاسی برای کسب قدرت در عراق خاطرنشان کرد: آنچه در روزهای اخیر در عراق اتفاق افتاد، یکی کسب بهانه برای باقی ماندن آمریکایی‌ها در عراق بود و دیگری کسب امتیازات از سوی برخی گروه‌ها و جریان‌ها از دولت نوپا است.آنها برای اخذ امتیازات فرمان عملیات به داعش می‌دهند تا به رقبا و حامیان خود فشار وارد کنند و وقتی سودی را کسب کردند، مجددا شاهد بازگشت امور به حالت عادی و آتش‌زیر خاکستر خواهیم بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha