قربانعلی قائمی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در رابطه با زمان برگزاری این مسابقات گفت: ستاد مقابله با کرونا در ورزش اعلام کرده است مسابقات ورزشی از جمله مسابقات کشتی باچوخه و رقابت های چوخهکاران پس از خردادماه سالجاری با شرایط خاص و رعایت پروتکل های ایمنی و بهداشتی برگزار خواهد شد که شرایط آن متعاقبا اعلام خواهد شد.
وی افزود: مدیران و مربیان باشگاههای خصوصی و دولتی با تمام مشکلاتی که در طول این مدت داشته اند برنامه های ورزشی خود اعم از آموزشی، فرهنگی، تمرینات ورزشی و آماده سازی ورزشکاران را تعطیل کردند تا بتوانند وظیفه خود را برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا انجام دهند و به سهم خودشان به حفظ سلامت عمومی جامعه ورزشی و هموطنان عزیز خود کمک کنند.
رییس انجمن کشتی با چوخه کشور یادآور شد: با ادامه بحران کرونا که از زمستان سال گذشته کشور را دچار بحران کرده است، تقویم ورزشی کشتی باچوخه در سال جاری نیز دچار تغییرات اساسی شده است و در نظر است در نخستین روزهای آینده جلسات هم اندیشی با روسای هیات های ورزش روستایی و انجمن های چوخه استان های خراسان و تهران برگزار شود و تقویم ورزشی فعلی مورد بازنگری قرار گیرد.
وی گفت: اما آنچه بدیهی است دوره های آموزش مربیان و داوران چوخه مخصوصا در زمینه دانش افزایی آنان برگزار خواهد شد و مسابقات هفته دولت، هفته گرامیداشت سالهای دفاع مقدس، هفته تربیت بدنی و دهه فجر نیز طبق پیش بینی های قبلی برگزار خواهد شد.
هم اکنون حدود ۵۰ گود کشتی باچوخه در کشور وجود دارد.
کشتی سنتی باچوخه خراسان شمالی به عنوان میراث معنوی در سال ۸۷ به شماره ۳۰ در فهرست آثار ملی ناملموس کشور ثبت شده است.
چوخه واژهای کردی و نام لباسی است که کشتی گیران این رشته به تن میکنند که از شنل کوتاهی که کشتی گیران آن را با شال سفیدرنگی محکم میکنند تشکیل شده و از آنجا که این کشتی از قدیم الایام در بین عشایر کرد شمال خراسان مرسوم بوده به نام کشتی باچوخه معروف شده است.
مسابقات مزبور با نواخته شدن دهل و سرنا همراه است که در ذهن بیننده تداعی کننده رشادتها و دلاوریهای پهلوانان و نام آوران تاریخ ایران است.
کشتی گیران چوخه قبل از آغاز مسابقه وضو گرفته و با روحیهای معنوی پا به میدان گذاشته و پس از روبوسی با حریف با دستور داور مسابقه که معمولا' از پیشکسوتان کشتی با چوخه است، کشتی را آغاز میکنند.
کشتی با چوخه سنتی را به نوعی میتوان مادر تمام کشتیهای آزاد، فرنگی، جودو و کوراش دانست چرا که اکثر فنون آن شبیه آنها است و بتدریج به کشتیهای دیگر نیز رسوخ پیدا کرده است.
مسابقات ورزشی کشتی با چوخه هرسال همزمان با آغاز سال نو و تعطیلات نوروزی در برخی استان ها از جمله خراسان شمالی آغاز می شود و جشنواره اصلی این مسابقات در فروردین ماه است که اوج آن در مسابقات باشکوه گود چشمه زینل خان اسفراین در روز چهاردهم فروردین با شکوهی خاصی برگزار می شود.
امسال اتفاقی افتاده است که جامعه فرهنگی ورزشی کشتی باچوخه را مانند سایر شئون و اقشار جامعه دچار مشکل کرده است و اهالی ورزش دوست کشتی باچوخه نتوانسته اند همانند سالهای گذشته آنطورکه باید و شاید، این مسابقات را برگزار کنند و این موضوع به بحران جهانی کرونا و ویروس کووید ۱۹ مربوط می شود که مشکلاتی را برای مردم و به تبع آن برای ورزشکاران و چوخه کاران ایجاد کرده است.
تا روز شنبه تعداد بیماران کرونایی در کشور به ۱۱۸ هزار و ۳۹۲ نفر رسیده و ۶ هزار و ۹۳۷ نفر از انها جان باخته اند.
نظر شما