معاون موزهها و ترویج میراث فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این ویژه برنامه گفت: بزرگترین قرآن دستنویس جهان موجود در گنجینه رضوی، معروف به قرآن بایسنغری که به دست بایسنغرمیرزا، پسر شاهرخ تیموری و گوهرشادخاتون، کتابت شده به صورت مجازی رونمایی شد.
مهدی قیصرینیک افزود: این اقدام در قالب پنجاهوسومین سهشنبه فرهنگی این سازمان، به علت تعطیلی موزه و اماکن متبرکه حرم رضوی، به صورت مجازی در پورتال کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی به آدرس digital.aqr.ir و همچنین درگاه اینترنتی موزه آستان قدس رضوی به آدرس museum.razavi.ir رونمایی و معرفی شد.
وی ادامه داد: کتابخانه آستان قدس رضوی تعداد ۶۵ برگ از این قرآن را در اختیار دارد که بیشترین تعداد اوراقآن در جهان است.
این قرآن نفیس در ابعاد ۱۰۱ در ۱۷۷ سانتیمتر کتابت شده و اوراق آن از جهت انتخاب نوع خط (محقق)؛ استواری، وضوح، روشنی و صلابت خط؛ دانگ قلم (جلیّ)؛ اندازه و کیفیت کاغذ که بزرگترین قرآن خطی دوره اسلامی است، یکی از آثار بسیار نفیس خوشنویسی در تمدن اسلامی به شمار میرود.
این قرآن در قرن ۹ قمری به خط محقق جلی ۷ سطری بر روی کاغذ خانبالغ ایرانی کتابت شده است و هم اکنون با شماره ثبت ۹۸ در گنجینه نسخ خطی آستان قدس رضوی نگهداری میشود و تعداد ۸ برگ آن نیز در موزه قرآن و نفایس آستان قدس در معرض نمایش قرار گرفته است.
بایسنغر میرزا نوه تیمور لنگ، پسر شاهرخ تیموری و بانو گوهرشاد خاتون و برادر ابراهیم سلطان، از خوشنویسان معروف قرن نهم هجری قمری و از شاگردان شمس بایسنغری، هنرمند و هنرپرور دوره تیموری است که در کتابت خط محقَق استاد بوده است. کتیبه مسجد گوهرشاد که به دستور گوهرشاد خاتون بنا شده به خط ثلث بایسنغری بوده که عدد ۸۲۱ هجری قمری در آن دیده میشود. از وی همچنین اشعاری به ترکی و فارسی به جا مانده است.
سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی دارای ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار برگ سند تاریخی، ۲ میلیون نشریات ادواری، هزاران اثر موزهای، ۶۵ هزار کتاب چاپ سنگی و ۱۰۶ هزار نسخه خطی نفیس و تاریخی است.
نظر شما