روزگار بحران‌زده ما به سلامت زبان و جهان سعدی نیاز دارد

تهران - ایرنا - داور پویش فرهنگی «شش بیت سعدی» با اشاره به آنکه سعدی نماینده کامل زبان و اندیشه ایرانی است خاطرنشان کرد: روزگار بحران‌زده ما به سلامت زبان و جهان سعدی نیاز دارد.

«شش بیت سعدی» عنوان پویش و مسابقه ویدئویی در بستر فضای مجازی است. در این مسابقه که به نوعی پویش فرهنگی به سبب شیوع ویروس کرونا،  تلاش برای دعوت هر چه بیشتر مردم برای در خانه ماندن و گذران روزهای قرنطینه خانگی با کارها و اقدامات فرهنگی و هنری  صورت گرفته؛ ‌ علاقه‌مندان به ادبیات، شش بیت از غزلیات عاطفی سعدی را انتخاب کرده و بعد از قرائت آنها مقابل دوربین موبایل؛ آثارشان را به صفحه اینستاگرام منصور ضابطیان مجری و برنامه‌ساز رادیو و تلویزیون ارسال ‌کردند.

هیات داوران سه نفره شامل رشید کاکاوند، احترام برومند و منصور ضابطیان بعد از برسی قریب به ۷۰۰ اثر ارسالی؛ ۹ ویدئوی برتر را انتخاب کرده و این ویدئوها در صفحه اینستاگرام ضابطیان باز نشر کردند. در نهایت کاربران تا شامگاه ششم خردادماه فرصت داشتند که با گذاشتن کامنت برای ویدئوهای موردعلاقه خود سه ویدئوی برگزیده را انتخاب کنند.

معرفی آثار برتر که با آرای مردمی صوت گرفته؛ ‌ شامگاه پنجشنبه (هشتم خرداد) به صورت زنده از طریق صفحه اینستاگرام ضابطیان به نفرات راه‌یافته به بخش پایانی این پویش اطلاع رسانی خواهد شد.

برای آشنایی هر چه بیشتر با این پویش و شیوه داوری و کیفیت آثار با رشید کاکاوند از اعضای هیات داوران پویش فرهنگی «شش بیت سعدی» به گفت‌ وگو پرداختیم که در ادامه از خاطر شما می گذرد.

سعدی مقبول طبقات مختلف اجتماعی است

رشید کاکاوند یکی از داوران این مسابقه فرهنگی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: سعدی نماینده کامل زبان و اندیشه ایرانی است و در گونه‌های مختلف خلق اثر کرده است. امروز می‌شود از شعر سعدی که در قرن هفتم می زیست به اندازه یک متن معاصر از نظر معنایی و زیبایی‌شناسی و عاطفی بهره برد.

وی ادامه داد: رسایی، سادگی و سلامت زبان در کنار زیبایی‌های آشکار و نهان از قابلیت‌های شعر  سعدی است. اعتبار حافظ به خاطر لایه‌های پنهان موجود در اشعارش، به شکل برابر با عموم مردم و تاریخ پس از خودش روبه‌رو نشده و نوع برخورد طبقات اجتماعی با شعر حافظ متفاوت است؛ اما سعدی از وجوه مختلف مقبول طبقات مختلف اجتماعی بوده است.

شعر سعدی؛ ترویج احساس سالم

کاکاوند تصریح کرد: در روزگار ما به خاطر بحران‌های موجود، به سلامت زبان و جهان سعدی نیاز داریم. او ضمن تبلیغ زیبایی و ترویج احساس سالم در انسان‌ها ما را به گذشته خود متصل می‌کند و این چیزی است که جامعه امروز به آن احتیاج دارد. بنابراین سعدی برای این پویش، بهترین انتخاب بود.  

داور مسابقه فرهنگی-ادبی شش بیت سعدی با اشاره به  انتقادات موجود از فضای اینستاگرام که این مسابقه فرهنگی-ادبی در قالب این بستر فضای مجازی برگزار می شود، خاطرنشان کرد: بزرگ‌ترین مفاخر روزگار ما در اینستاگرام، صفحه دارند و نمی‌شود گفت که در آن تنها به موضوعات زرد پرداخته می‌شود؛ هر کس بر مبنای نگاه و علایق خود وارد این فضا می‌شود. نمی‌توان آن را ارزشگذاری کرد و در این فضا اتفاقاً می‌توان کار جدی ادبی هم کرد.

قشری که اهل مطالعه و تفکر است و گمان می‌کند ادبیات گم‌شده روزگار ماست، اگر تعهدی به این تفکر دارد باید وارد این فضا شود. آن‌جاست که تاثیرگذاری اتفاق می‌افتد. وقتی می‌بینیم که ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر اشعار سعدی را خواندند و فرستادند؛ غرق شادی می‌شویم. چه قدر خوب است که در چنین فضایی که افراد متفاوت و هم موضوعات باارزش و بی‌ارزش وجود دارد؛ سعدی بیاید و با آن سلامت زبان، جذابیت و زیبایی بتواند از نظر فکری، فرهنگی و اجتماعی هاله‌ای را دور خودش اصلاح کند.

تشریح معیارها و ملاک‌های داوری آثار

داور مسابقه فرهنگی-ادبی شش بیت سعدی درباره ملاک‌های داوری این پویش گفت: ما سه نفر بودیم و هر یک به صورت جدا، آثار را داوری کردیم؛ نتیجه داوری‌های شخصی را کنار هم قرار دادیم و بعد از جمع‌بندی افراد برتر را معرفی کردیم. جدولی در ذهن خودم داشتم و معیارهایی برای درست‌خوانی، رعایت تکیه‌ها و تاکیدها، آهنگ‌های خوانش و موسیقی زبان سعدی و لحن خواندن که باید آرامش و احساس نیکی را در وجود خواننده متبلور سازد؛ اینها مواردی بود که هنگام داوری به آنها توجه داشتم.

نویسنده کتاب شعور قلم گفت: صدای خوش و جنس اصلی صدا بدون تقلید گویش مجری نیز از دیگر معیارهای داوری آثار برای اعضای هیات داوران بود. معیار بعدی هم شیرین خواندن بود. غزل سعدی به گونه‌ای باید خوانده شود که مخاطب از شنیدن آن، از حال خوشی برخوردار شود. تمامی این موارد معیارهای امتیاز دهی به آثار ارسالی بود.    

این کارشناس ادبیات فارسی افزود: البته همکاران من، به بحث‌های ظاهری مثلاً جایی‌که فرد نشسته یا دکور یا رنگ‌بندی لباس نیز اهمیت دادند اما برای من این‌ها مهم نبود. چون فکر می‌کردم خوانش سعدی مهمتر است.

مؤلفه‌های فرهنگی ضرروت امروز جامعه

کاکاوند با اشاره به خلاق بودن و مخاطب‌شناسی منصور ضابطیان به عنوان طراح این پویش از همکاری دوباره با او ابراز خشنودی کرد و گفت: فرهنگ و مؤلفه‌های فرهنگی ضرروت امروز جامعه ماست. وقتی جامعه اهمیت آنها را فراموش می‌کند و به آنها نمی‌پردازد، موجب رنجش می‌شود.

وی در پایان تاکید کرد: بنابراین تمام تلاشم را می‌کنم که چنین اتفاق‌هایی باز هم تکرار شود و فضا به سمتی حرکت کند که  افرادی مثل منصور ضابطیان و محمد صوفی و امثال آنها برای دقایقی مردم را از روزمرگی دور کنند و به تماشای زیبایی ببرند.

پویش فرهنگی «شش بیت سعدی» به همت منصور ضابطیان مجری و برنامه‌ساز رادیو و تلویزیون و با همکاری «فیدیبو» راه‌اندازی شده و پنجشنبه هشتم خردادماه با معرفی نفرات برتر به کار خود پایان می‌دهد.  

سرخط اخبار فرهنگ

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha