ته سیگارها، به این دلیل که از الیاف پلیمری غیرقابل تجزیه و سمی ساخته شده اند، در رده زبالههای سمی به شمار می روند که انسان مسبب آن است، زباله های کوچکی که از وضع قوانین و جرم انگاری پرتاب آن در سطح معبر جا مانده اند.
ته سیگارهایی که با پیادهروی در هر ساعت از شبانه روز، فرقی نمی کند در کدام نقطه یا منطقه باشیم، در جوی آب، باغچه ها، پای درختان و روی آسفالت خودنمایی می کنند به سادگی از کنار آن ها عبور می کنیم غافل از این که این زباله های زرد رنگ، موریانه هایی هستند که به جان طبیعت افتاده و به مرور زمان، محیط زیستی سمی و خالی از سبزینه برجای خواهند گذاشت.
به گزارش بخش اسپانیایی تارنمای «آرتی» این زباله ها، بیش از پاکت ها، ظروف پلاستیکی و وسایل آشپزخانه، محیط اطراف و آب ها را آلوده می کنند تا آن جا که به دلیل حجم زیاد آن در طبیعت، بزرگترین منبع آلودگی به شمار می روند.
این تارنما در بخشی دیگر به این مطلب اشاره دارد که ۴.۹ میلیارد از ۵.۵ میلیارد نخ سیگاری که سالانه در جهان تولید می شود، حاوی یک فیلتر پلاستیکی ساخته شده از استات سلولز هستند که تجزیه آن ده ها سال زمان می برد و به طول می انجامد.
بنابر داده های تارنمای محیط زیستی planet scope هم ته سیگار در هر سال، ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن از حجم زباله های دور ریخته شده را در جهان تشکیل می دهند. از حجم زباله های شیمیایی ریخته شده در طبیعت نیز ۲۰۹ هزار تن مربوط به ته سیگار است، به طوری که در هر متر مربع حداقل یک ته سیگار یافت می شود. ته سیگار هایی که می توانند ۲۵۰۰ نوع ماده شیمیایی مختلف در محیط زیست پخش کنند. یک ته سیگار، به تنهایی می تواند ۵۰۰ لیتر آب آشامیدنی را آلوده و غیر قابل آشامیدن کند.
موضوعی که بهروز بهزاد اکولوژیست در گفت و گو با ایرنا آن را تایید کرد و گفت: مواد پلاستیکی رها شده در طبیعت به دلیل دیر تجزیه شدن، برای محیط زیست خطرناک هستند اما ته سیگارها علاوه بر تجزیه دیرهنگام، سمی هم هستند.
بهزاد یادآور شد: این ته سیگارهای رها شده، آرام آرام در خاک و آبهای زیرزمینی نفوذ می کنند و وارد مخازن سدهایی که آب شرب را تامین میکنند، می شوند که به دلیل عدم تجزیهپذیری، مواد خطرناک خود را در آب رها و صدمات جبران ناپذیری به بار می آورند. همچنین آبزیان فیلترهای سیگار رها شده در آبها را مصرف میکنند. در نتیجه به نوعی این مواد سمی وارد چرخه غذایی انسان میشود و میتواند سلامت مردم را به خطر بیندازد. علاوه بر آن توسط پرندگان و حیات وحش مورد استفاده قرار میگیرد و در نهایت تنوع زیستی را به خطر میاندازد.
راهکار پیشگیری از رهاسازی ته سیگارها
چنانچه پس از دانستن تمام اثرات مخربی که ته سیگارها بر طبیعت می گذارند افراد همچنان بر سیگار کشیدن خود اصرار دارند بهتر است راهکارهای پیشگیری از رها سازی ته سیگارها را پیش از آن که قانون و جریمه گریبان آنان را بگیرد، بیاموزند.
موضوعی که بهزاد بر آن تاکید کرد و یادآور شد: استفاده از تجربه سایر کشورهای جهان در فرهنگ سازی و آموزش رها نکردن ته سیگار در خیابان، راهکاری برای حل این بحران در کشور است. کار فرهنگی متخصصانه و مفید نه این که با ترس و ارعاب بخواهند این عادت را ترک بدهند. برای این امر می توان از رسانه ملی کمک گرفت تا در سریال ها، افرادی که سیگار می کشیدند را فردی بدعادت و زشت کار نشان دهند و افراد غیر سیگاری را فردی خوب و انساندوست.
وی ادامه داد: برنامه های تخصصی رسانه ها می تواند به صورت نامحسوس مردم و جوانان را به سمت رعایت سلامتی و بهداشت فردی و محیط بکشاند پیش از آن که جریمه های سنگین و گلایه آور بر آن تصویب شود.
در تکمیل سخنان این اکولوژیست، می توان گفت اگر افراد سیگاری در تمام رفت و آمدهای درون و برون شهری، یک جعبه بسیار کوچک و سبک همراه داشته باشند می توانند از رهاسازی ته سیگار خود در کوی و برزن و افزودن بر آلاینده های شهری بکاهند.
ضمن اینکه فراموش نکنند داشتن یک بطری کوچک خالی در سفر های طبیعت گردی به منزله نگهدارنده زباله سمی ته سیگار عمل می کند که تا رسیدن به نخستین سطل زباله از سمی شدن محیط جلوگیری می کند.
در تقویم سال جاری، هفته ملی بدون دخانیات از ششم تا دوازدهم خردادماه تعیین شده است که هر روز آن با عناوین مختلف نامگذاری شده است. بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، روزهای این هفته عبارتند از: سه شنبه مورخ ۶ خردادماه، مصرف دخانیات عامل تشدید کننده بیماری کرونا ویروس، چهارشنبه ۷ خردادماه، ترک دخانیات یک ضرورت برای پیشگیری از بیماری کرونا ویروس، پنجشنبه ۸ خردادماه، محصولات نو پدید دخانی، گمراه کننده و اعتیاد آور، جمعه ۹ خردادماه، صنعت دخانیات، تهدیدی برای سلامتی همگانی، شنبه ۱۰ خردادماه، اماکن عمومی عاری از دخانیات حقی برای همه، یکشنبه ۱۱ خردادماه، نوجوانان و جوانان، در تیرس صنایع دخانی و دوشنبه ۱۲ خردادماه، افزایش مالیات بر محصولات دخانی، راهکار جهانی کاهش مصرف.
نظر شما